Tujina

Janša o primarnosti evropskega prava: Rešitev je treba iskati skupaj s Poljsko

Bruselj, 22. 10. 2021 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pomemben sklep razprave vrha EU o vprašanju primarnosti evropskega prava je, da je rešitev treba iskati skupaj s Poljsko, ne proti Poljski, je poudaril premier Janez Janša po koncu dvodnevnega zasedanja v Bruslju. Samo ena država je po njegovih besedah v četrtek neposredno predlagala pogojevanje evropskih sredstev z vladavino prava.

Razprava o tem, kako naj se unija odzove na sodbo poljskega ustavnega sodišča, ki spodkopava načelo primarnosti evropskega prava, je bila krajša, kot se je napovedovalo in bistveno bolj umirjena od tistega, kar se je pred tem dogajalo v Evropskem parlamentu, je dejal Janša. "Zelo pomembno je, da je bil na koncu sklep, da je rešitev treba iskati skupaj s Poljsko, ne proti Poljski," je poudaril.

Na vprašanja, ali se strinja z argumenti poljskega kolega in ali meni, da bi EU morala ukrepati in kako bi morala ukrepati, je Janša odgovoril, da je evropsko pravo primarno na tistih področjih, kjer so pristojnosti prenesene na EU, kjer pa niso, je to v pristojnosti nacionalnega prava. Glede tega da so tolmačenja različna, ne pa glede samega načela, in to je treba ločiti. Janša je s tem podprl argumente poljskega in madžarskega premierja.

Janez Janša se je v Bruslju udeležil dvodnevnega vrha EU.
Janez Janša se je v Bruslju udeležil dvodnevnega vrha EU. FOTO: AP

Med možnostmi odziva v primeru poljske sodbe, ki jih preučuje Evropska komisija, je tudi ukrepanje na podlagi uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je danes vnovič poudarila, da bodo s konkretnimi ukrepi počakali do sodbe Sodišča EU glede tožbe Poljske in Madžarske, ki uredbo spodbijata, a da lahko članicam pošljejo pisma s pozivom k informacijam oziroma vprašanji.

V kratkem se pričakujejo ta pisma, ki bodo prvi korak komisije na podlagi uredbe o pogojevanju. Med članicami, ki bodo dobile pismo, naj bi bila po nekaterih neuradnih pričakovanjih tudi Slovenija. Premier Janša je danes na vprašanje, ali bo to pismo dobila tudi Slovenija, odgovoril: "Ne vem, zakaj bi Slovenija dobila tak poziv." V komisiji so na to vprašanje odgovorili, da že od začetka leta temeljito ocenjujejo potencialne primere, a da na tej točki ne morejo potrditi nobenega konkretnega primera.

So pa ob tem v komisiji potrdili, da se je v četrtek komisar za pravosodje Didier Reynders sestal s slovenskim pravosodnim ministrom Marjanom Dikaučičem. Govorila sta o imenovanju evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji in Reynders je po navedbah komisije spomnil na nujnost nadaljevanja postopka ob upoštevanju odločitve upravnega sodišča.

Janša je sicer glede možnosti ukrepanja na podlagi uredbe o pogojevanju danes še dejal, da je, kar se tiče Poljske, v četrtek samo ena država neposredno predlagala to pogojevanje, večina ostalih pa se je strinjala, da so v primeru takšnih problemov predvideni postopki, ki naj tečejo s čim manj politizacije. V povezavi z razpravo o Poljski je slovenski premier še izpostavil, da je poljski premier precej dramatično orisal razmere v poljskem pravosodju, v smislu velike korupcije med sodniki in nepotizma, kar so ostali za omizjem slišali prvič, saj se pred tem o tem ni govorilo.

Ob tem je Janša spomnil na nedavno resolucijo Evropskega parlamenta, ki poljskemu ustavnemu sodišču očita, da ni legitimno in je izbrano politično. "Če bo to odslej merilo, bo Slovenija naslednja na vrsti, ki bo odprla razpravo glede politične izbire ustavnih sodnikov. Če so politično izbrani ustavni sodniki nelegitimni, potem imamo tudi v Sloveniji veliko težavo z legitimnostjo ustavnega sodišča," je dejal.

O svojem tvitu o Sorosevih lutkah v Evropskem parlamentu, zaradi katerega je nizozemski premier Mark Rutte protestiral pri slovenski veleposlanici, pa je Janša danes dejal, da se je ta razprava odvijala v nekem mehurčku, ki je odmeval samo v Sloveniji. Od takrat je po njegovih navedbah minilo toliko časa in zgodilo toliko drugih stvari, da se ne on ne nizozemski premier na to verjetno nista več spomnila in se nihče ni s tem ukvarjal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

No pasaran
25. 10. 2021 14.59
+1
Samomor iz zasede Janshirija!
PATRIOT-SLO
24. 10. 2021 11.15
+0
Kakšno rešitev? A to, da smo za splav, da smo za nacionalnosodstvo katero ne dovoli vmešavanja EU ali da zapustimo ta kupleraj od EU? Odloči se za katero rešitev si.
User300173
23. 10. 2021 10.33
+4
Ko smo vstopali v EU smo morali vse pravne akte države uskladiti z EU zakonodajo. Torej, kaj ni jasnega? S podpisom pogodbe je potrjeno, da se strinjamo z EU zakonodajo. V kolikor to ni bilo usklajeno, se postavlja pod vprašaj sama veljavnost Pogodbe med EU in članico. V kolikor pri pogodbi nekaj bistvenega zamolčiš, skrivaš, zavajaš...itn, je lahko taka pogodba nična. Pogodba med EU in članico je podobno pogodbi pri nakupu stanovanja, je podvrženo pravni oceni. Torej, če so Poljaki zavajali, postavljajo pod vprašaj sam Pogodbo o pristopu EU in spoštovanju EU pravnih norem. Tu se ni kaj pogovarjati in mešati meglo, je stvar preresna. Na EU sodišče po potrditev ali zahtevat neveljavnost Pogodbe med EU in poljsko. Stvar ni toliko komplicirana, vsaj v tem segmentu ne. "Pacient" bi sedaj "debatiral"? Ni kaj debatirati, posebno ne tisti, kateri namensko ne spoštuje Ustave, sklepov sodišč in zakonov lastne države. Torej "PsihoPacient" tiho, v kot in peruti dol, ali kakor na Primorskem rado rečemo "kučo Bobi"....
No pasaran
25. 10. 2021 14.49
+1
Naj se psiho spoka na Mađarsko ali v Poljsko. Tam lahko lažeš, kradeš, kršiš zakone in ustavo.
Aijn Prenn
23. 10. 2021 10.27
+4
"Janša o primarnosti evropskega prava: Rešitev je treba iskati skupaj s Poljsko" Bemti, ne znam si predstavljati kakšni občutki prevevajo politike EU, ko jim kriminalec pridiga o pravu??
PATRIOT-SLO
24. 10. 2021 11.17
A ti misliš, da v EU parliamentu ne mrgoli takih in drugačnih "kriminalcev"?
No pasaran
25. 10. 2021 14.49
brinjevka
23. 10. 2021 09.06
+2
Kako se sploh lahko vmešaba v Evropsko politiko, če nima pojma od pojma in še doma ne zna poštimat?
Walter Pravicek
23. 10. 2021 08.41
+3
O Janševi ženi se je pisalo,da ima kliniko v Avstraliji.Bo verjeten scenarij,da gresta na Poljsko,ker tam je demokracija,klerofašistična.To je za Janšo obliž na vse rane,katere mu nudi twiter,mi Slovenci in vsi,ki glasujejo za druge "v trenirkah".Molil bo za naše dušice.Za Slovenijo kot Argentinsko enklavo vračajočih potomcev od "beguncev" iz 1945,ali vsaj tistih,ki so secv razselili po Evropi.Za belo gardiste ,plavo gardiste,vaške straže na Dolenskem.Strelce skrite v društvih,ki jih finančno podpira Slovenija.Za demokracijo v Zboru za republiko.Za novo tv24!Se bi še kaj našlo!
Metalllca
22. 10. 2021 21.25
+3
JJ nima pravico da podpira Poljsko je čisti globalist, vse to igra le za svoje volilce. Slovenija desnice sploh nima, niti je nikoli ni bilo.
korošc
22. 10. 2021 21.23
+3
Os zla bi se skup postavljala…. KAJ VAS BRIGAJO ŽENSKE MATERNICE?
Walter Pravicek
23. 10. 2021 08.43
+2
janša oče 4 otrok je "ugotovil"da je to število zadosti!Pa je zapustil vino,prašiča,žensko bedrovje in pregled ginekološki-ne pozabiti:bil je amaterski minister zdravja!Se spozna na posle!
User300173
22. 10. 2021 21.11
+6
Diktator Pacient naj se ne oglasa, je prava diktatorja marioneta in oponasevalec velikega Ogra. Poljski veleposlanik in nadškof se demonstrirata po Ljubljani za sovražni prevzem ženske maternice?
Darko32
22. 10. 2021 20.44
+15
Tapravi se je našel za razlago prava in delovanja pravne države. Nemci pridejo z šmajserji in inšpekcijo v podjetje ali določeno pisarno in preverijo vse. Nihče si ne upa goljufati. Pri nas pa sam MINISTER skupaj z pajdašem JANEZOM svetujejo kako naj narod goljufa lastno državo. Potem pa se takšni tipi najdejo in druge učijo delovanja pravne države. Se vidi, d ahočejo pravni red prikrojiti v svojo korist.
Walter Pravicek
23. 10. 2021 08.55
+6
Bil sem priča,ko so z kombiji prispeli iz več smeri v okolici na gradbišpče večje stavbe.V Munchenu:policija,delovna inšpekcija,sanitarna,rešilec,zdravnik in medicinci,sindikalisti ter postavili vse jugoslovane,ter vzhodnoevropejce ob zid,ter pričeli preiskave.Eni na gradbišču,baje drugi v šefovi hiši(imel je nemško državljanstvo),kjer je imel tudi pisarne.Pa so vsem vzeli delovna dovoljena za kontrolo-vsak mora imeti dokumente vedno, pri sebi-ter šefa aretirali,ker so povečini delali za tedenske mezde brez prijave na urade,kjer mora vsak zaposleni biti,niti niso smeli v sindikat.A se je takoj vse rešilo.Ugodno za delavce,slabo za"gazdo".Moj kolega je delal kot sam svoj mojster,ter z tem gradbincem ni bil povezan,a sma tam stala,se pogovarjala z temi kontrolorji,ter so rekli:ja,tudi po 4-5 krat dnevno gremo v"jago".DOBESEDNO.In jih ulovijo.A tudi nalogodajalec dobi po prstih(finančno kazen),če se izve,da deluje z roko v roki z takšnimi mojstri.Delovno dovoljenje lahko tak podjetnik izgubi takoj!NEMCI SI NE UPAJO GOLJUFATI,TO POČNEJO PODJETNIKI"IZ JUGE.Z ZAPOSLENIMI IZ TEH DRŽAV ALI VZHODA.12 URNO DELO,PLAČA TEDENSKO NA ROKO,POTEM PA ADIJO.TUDI V PRIMERU BOLEZNI ALI DELOVNE NESREČE.
Bolfenk2
22. 10. 2021 20.38
-9
Višegrajci moramo držati skupaj, drugače nas bo EU birokracija uničila.
tamjak
23. 10. 2021 11.43
+2
Bolfenk a si hodil v srednjo šolo in se spolneš da je bila zadnja klop v razredu rezervirana za bisere ki so padli razred in povzročali nered, no to so Višegrajci v EU. In po tvojem mnenju, kaj so bili ostali sošolci grožnja tem razgrajačem ali pa oni grožnja razredu. Dejte malo razmišljat z vašo glavo, čeprav zna biti naporno, kot pa da vse besede z ust vašega mesije jemljete za svete.
intro
22. 10. 2021 20.28
+10
Nagnat vem iz EU pa adijo, saj pa ni EU prosil za vstop, ampak Poljska, Madžarska, Slovenija, sedaj pa bi radi spreminjali EU pravo, nagnat ven, EU kaj druga kot pa poljske voznike tovornjakov, ki ne razumejo pike angleško tak nima...
KrEna007
22. 10. 2021 20.22
+26
Oh oh kdo tu govori o pravu??????? Pacient, ki pozna samo svoje pravo!!!!!
srebrnibreg
22. 10. 2021 20.21
+21
Torej novi Varšavski pakt katerega so pred leti v sds sekti popljuvali.
Dante69
22. 10. 2021 20.17
+22
Puklavi eu bo vse uredila, samo čaka na januar, da se pospraviš iz te pozicije.
Sopab
22. 10. 2021 20.15
+22
Pravo in Janša ne gresta skup
puspan
22. 10. 2021 20.38
-20
GMajky
22. 10. 2021 20.50
+6
Darko32
22. 10. 2021 21.16
+9
puspan Roko na srce tukaj je SDS dokazala, da je v bistvu sama ta stranka, da ne pozna demokracije. Razlaga si jo tako, kot bi bil enopartijski sistem. To so pokazali z ignoriranjem zadnje delegacije iz EU. Tukaj so se SDS-ovci ujeli v takšno past, da še danes ne razumejo kaj se je zgodilo. Zazo obtoževati levico, da je demokracija za njih španska vas je malo nevarna razlaga.
Dbist
26. 10. 2021 12.01
@Sopab Skupaj gresta kot Jin in Jang. Simetrično nasprotna pola torej.
rogla
22. 10. 2021 20.12
+22
Da se tak tip pojavlja pred Evropo!
jodr
22. 10. 2021 20.18
-17
srebrnibreg
22. 10. 2021 20.22
+22
Slowenische patient pa v Bruslju nima nobene veljave.
srebrnibreg
22. 10. 2021 20.24
+17
Takšno stališče je slovenski premier Marjan Šarec predstavil na sestanku s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Gostitelja je na sedežu evropske komisije v palači Berlaymont še enkrat seznanili s slovenskimi stališči in zgodovino slovensko-hrvaške zadeve..........in še dokaz iz drugega vira, da je Šarec upal v Bruselj.
tamjak
23. 10. 2021 11.25
-2
Rajši da te ni, kot pa da prideš in delaš zdraho.
Petur
22. 10. 2021 20.11
+13
evropa bo pocakala da se revezu iztece mandat,pa bodo potem ,pod predsedovanjem drugih posredovala pri rusiteljih unije!
marmilan
22. 10. 2021 20.10
+26
Na Dob s tem princem teme.
Dante69
22. 10. 2021 20.17
+15
jodr
22. 10. 2021 20.18
-17
marmilan
22. 10. 2021 20.06
+6
marmilan
22. 10. 2021 20.08
+0