Ukrajina

Janša, Morawiecki in Fiala so se iz Kijeva varno vrnili na Poljsko

Kijev, 16. 03. 2022 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Trije evropski premierji so se v torek odpravili v Kijev, kjer so ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu izrekli podporo v vojni z Rusijo. Med njimi je tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša, ki je po srečanju dejal, da se je za obisk odločil, saj se zaveda, kako se Ukrajinci počutijo v teh dneh. "Slovenija je bila v podobni situaciji pred tremi desetletji," je dejal. Poljski premier Mateusz Morawiecki se je ob tem Janši zahvalil, saj da je bil prav slovenski predsednik vlade pobudnik obiska. Delegacija se je medtem že varno vrnila nazaj na Poljsko, so sporočili s poljskega uradništva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Premier Janša varno zapustil Ukrajino
    03:50
    Iz 24UR: Premier Janša varno zapustil Ukrajino
  • Iz SVETA: Obisk treh premierjev v Kijevu
    04:20
    Iz SVETA: Obisk treh premierjev v Kijevu
  • Iz 24UR ZVEČER: Bo obisk v Kijevu dvignil ugled Slovenije v EU?
    04:50
    Iz 24UR ZVEČER: Bo obisk v Kijevu dvignil ugled Slovenije v EU?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako obisk premierjske trojice odmeva po svetu?
    02:00
    Iz 24UR ZVEČER: Kako obisk premierjske trojice odmeva po svetu?
  • Iz 24UR ZVEČER: 'Gre za izraz solidarnosti'
    07:20
    Iz 24UR ZVEČER: 'Gre za izraz solidarnosti'
  • Iz 24UR ZVEČER: Janša v Kijevu
    04:30
    Iz 24UR ZVEČER: Janša v Kijevu
  • Trije premierji sedli za mizo z Zelenskim
    02:08
    Trije premierji sedli za mizo z Zelenskim

Predsednik vlade Janez Janša se je v torek zvečer skupaj s poljskim in češkim predsednikom vlade Mateuszom Morawieckiem in Petrom Fialo ter s poljskim podpredsednikom vlade Jarosławom Kaczyńskijem v Kijevu srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim predsednikom vlade Denysom Shmyhalom. "Slovenija je bila v podobni situaciji pred tremi desetletji. Tudi mi smo se borili za našo svobodo, neodvisnost in za naša življenja," je Janša dejal po večernem sestanku.

Ob tem je dodal, da je tudi slovenski narod solidaren z ukrajinskim. To se kaže tudi v zbiranju pomoči in pomoči ženskam in otrokom, ki bežijo pred vojno, je dejal. "Prav tako skušamo pomagati na način, da organiziramo solidarnost, ki seže prek meja naše države," je dejal predsednik vlade. "Delamo vse, da vam pomagamo, da pomagamo beguncem iz Ukrajine in zavedamo se, da je treba Ukrajini pomagati tudi z orožjem, zato da se bo Ukrajina lahko branila na zemlji, na nebu in na morju," je zagotovil.

Poudaril je, da naj Ukrajinci v teh časih ostanejo pogumni: "Vsaka pot v Ukrajini je evropska pot in naredili bomo vse v naših močeh, da vse te poti postanejo tudi poti Evropske unije, saj je tudi Ukrajina del družine EU." Ob tem je dodal, da na ulice prihaja tisoče ljudi po vseh državah Evropske unije. S tem izražajo podporo Ukrajini. "Niste sami, ste del družine, zato ostanite pogumni, kajti skupaj bomo zmagali," je sporočil.

"Tu smo, da vam prenesemo sporočilo o enotni evropski podpori, ki je pomembna. Prav tako vam prinašamo sporočilo polne podpore za vašo evropsko pot in članstvo v EU," je še dejal Janša, ki dodaja, da se nobena od držav ne bori tako zelo za evropske vrednote in evropski način življenja kot ukrajinski narod.

Bruselj je sicer v torek neuradno sporočil, da premierji nimajo mandata Evropskega sveta. Kot so pojasnili, je bil vrh v Versaillesu, kjer naj bi se dogovorili o obisku treh premierjev v Ukrajini, neformalen ter da na njem formalno niso bili sprejeti nobeni sklepi. Obenem so opozorili na varnostna tveganja, povezana z obiskom v prestolnici Ukrajine, ki je tarča silovite ruske agresije.

"Tukaj smo tudi zato, ker občudujemo vaš pogum in borbenost, s katero uničujete mit o nepremagljivi ruski vojski. Tukaj smo, ker je vaš boj tudi naš boj in ker ne branite le ozemlja Ukrajine, temveč branite nekaj, kar imenujemo temeljne evropske vrednote, to so svoboda, demokracija in pravica vsakega, da izbere svojo državo," je dejal slovenski predsednik vlade.

Od ukrajinskega predsednika in premierja je sicer trojica premierjev med drugim prejela tudi informacije o humanitarni in vojaški pomoči ter o sankcijah. "Vse te informacije bomo prenesli našim prijateljem iz Evropskega sveta," je dejal Janša in dodal, da je nekaj povsem drugega opazovanje dogodkov iz daljave, kot pa, če vse to vidimo in se seznanimo od blizu.

Predsednik vlade je še dodal, da mu je generalni sekretar OECD sporočil, da pripravlja OECD velik paket za pomoč Ukrajincem, da se bo država po vojni ponovno zgradila in obnovila. "To bo tudi tema naslednjega srečanja OECD. Tu smo, da vam povemo, da je vaš boj tudi naš boj in da bomo skupaj zmagali. Slava Ukrajini," je še dejal slovenski premier.

"Hvala prijatelju Janezu Janši, ki je bil pobudnik obiska," pa kabinet poljskega predsednika vlade na spletu delil besede Morawieckega. Dodal je, da se je o potovanju v Kijev pogovarjal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, ki da sta obisk obravnavala z "velikim razumevanjem".

"Delegacije Poljske, Slovenije in Češke so se po obisku Kijeva varno vrnile na Poljsko," je sporočil tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Muller. Po vrnitvi pa so premierji opravili telefonski klic s predsednikom Evropskega sveta. V pogovoru so poudarili, da je treba v odgovoru na rusko invazijo nujno sprejeti omejitvene ukrepe. Izrazili pa so še prepričanje, da imajo "vse države EU pomembno vlogo pri tem", so sporočili pri slovenski vladi.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.