Tujina

Tuji mediji o Janši: slovenski Donald in evropski poraženec ameriških volitev

Ljubljana, 10. 11. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana, 24UR ZVEČER
Komentarji
1960

Slovenski premier Janez Janša je s svojimi tviti pritegnil pozornost tujih medijev in vrgel slabo luč na državo. Kot ugotavljajo, namesto čestitk raje pritrjuje mnenju aktualnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je prepričan, da je bil na volitvah 'ogoljufan'. "Kot da Slovenija na vrhuncu epidemije novega koronavirusa nima drugih skrbi, premier napada osrednje medije in spodbuja teorije zarote," piše nemški časnik Der Spiegel.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER Maksuti in Balažic o Janševih tvitih
    08:16
    Iz 24UR ZVEČER Maksuti in Balažic o Janševih tvitih
  • Iz 24UR ZVEČER: Odzivi na premierjeve tvite
    02:58
    Iz 24UR ZVEČER: Odzivi na premierjeve tvite

 

Janez Janša, slovenski premier, ki je v prvi povolilni noči Donaldu Trumpu kot prvi čestital za zmago na ameriških predsedniških volitvah, bo očitno zadnji sprejel poraz svojega političnega vzornika in zmago Joeja Bidna.

Janše ni pretreslo dejstvo, da so njegove preuranjene čestitke Trumpu osupnile evropski in svetovni politični parket, ampak je v enakem tonu nadaljeval tudi po tem, ko so ameriški mediji Bidna enotno razglasili za novega predsednika, poroča portal Slobodna Bosna

Medtem ko je na milijone Američanov na ulicah slavilo zmago demokrata Bidna, je slovenski premier tvital o goljufijah in nepravilnostih na volitvah. Dokler sodišča ne podajo svojega mnenja na Trumpove pritožbe, Janša poudarja pomen pravne države. Janša bo tako še naprej vodil 'aktivni boj za pravno državo', pri Slobodni Bosni pa se porogljivo sprašujejo, ali Trump ne želi priznati poraza, da ne bi morda razočaral premierja domovine svoje žene Melanie. 

Pri časniku Foreign Policy pišejo, da Janša ni bil tako previden pri napovedovanju izida ameriških volitev kot številni ameriški mediji. Slovenski premier je na Twitterju delil teorije zarot o volitvah in opozarjal na hude goljufije, medtem ko so v slovenski prestolnici potekali nasilni izgredi. 

Na nek način Janšev tvit ni presenečenje, piše Foreign Policy. Janšo so označili za skrajnega desničarskega voditelja, ki vodi politiko proti priseljencem, politika, ki je nekaj časa preživel za zapahi, in tesnega zaveznika madžarskega avtokratskega voditelja Viktorja Orbana. Na koncu se sprašujejo, ali bo Janša sčasoma vendarle priznal Bidnovo zmago – seveda na račun dobrih odnosov med Slovenijo in ZDA. 

Nemški časnik Der Spiegel pa ugotavlja, da je Janša edina oseba v Evropski uniji, ki ne more sprejeti poraza Donalda Trumpa. Redko se zgodi, da tvite voditeljev držav Twitter označi za neprimerne in zavajajoče. S Trumpom se je to v zadnjem času dogajalo precej pogosto. V središču pozornosti pa se je zdaj znašel tudi slovenski premier, piše Spiegel. 

Janez Janša se je zaradi svojih tvitov o ameriških volitvah znašel pod drobnogledom številnih svetovnih medijev.
Janez Janša se je zaradi svojih tvitov o ameriških volitvah znašel pod drobnogledom številnih svetovnih medijev. FOTO: Miro Majcen

Spomnili so na prepir med nemškim diplomatom Wolfgangom Ischingerjem in Janšo na Twitterju. Janša je Nemca obtožil, da s preuranjenimi čestitkami Bidnu ni pokazal niti malo spoštovanja do pravne države. Kot da Slovenija na vrhuncu epidemije novega koronavirusa nima drugih skrbi, premier napada osrednje medije in spodbuja teorije zarote, so še zapisali pri nemškem časniku.

Janša se z modelom vladavine Trumpa čuti povezanega na več načinov, ugotavljajo nemški novinarji. "Občuduje močne voditelje ter zaničuje in blati neodvisne medije, kot je državna tiskovna agencija STA, ter jih označuje za lažne medije," poročajo.

Pri časniku so se obregnili tudi ob Janševo politično preteklost in prestajanje zaporne kazni, kar je bila ena od ključnih prelomnic v njegovem življenju. "Od takrat slovenski premier vse bolj išče bližino Viktorja Orbana.

Pri Politicu ugotavljajo, da je izvolitev demokrata Bidna za 46. predsednika ZDA sprožila val praznovanj širom Evrope. A vsi voditelji na stari celini niso odpirali šampanjca. Časnik zato piše o evropskih zmagovalcih in poražencih ameriških volitev. 

Med zmagovalce prištevajo nemško kanclerko Angelo Merkel, pa dansko premierko Mette Frederiksen in francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

V skladu s svojim običajnim diplomatskim slogom je nemška kanclerka jasno povedala, da je pripravljena sodelovati s katerim koli izvoljenim predsednikom ZDA. A ni skrivnost, da Merklova ne mara nenavadnega sloga Trumpa in njegove nacionalistične politike. Čustva so obojestranska. Trump je med predsedovanjem večkrat napadel Merklovo in Nemčijo. Minuli teden je Nemčijo in še nekatere druge države obtožil, da se ga želijo znebiti. 

Nemčija je iz ekonomskih in varnostnih razlogov močno odvisna od močnih in dobrih transatlantskih odnosov, od izvoljenega predsednika pa se pričakuje, da bo obnovil vezi, ki so se razrahljale pod Trumpom.

Danska premierka ima prav poseben razlog, da je vesela Trumpovega odhoda. Odnos z ameriškim predsednikom se je zaostril lani, potem ko je premierka zavrnila Trumpovo idejo o nakupu Grenlandije. Njene izjave, da Grenlandija ni na prodaj, so razjezile Trumpa, ki ji je očital, da ne spoštuje ZDA. Kasneje je tudi odpovedal obisk Danske.

Nekdanji ameriški veleposlanik na Hrvaškem Peter Galbraith je za Večernji list ocenil, da Janša v naslednjih štirih letih ne more računati na povabilo v Belo hišo. "Bizarno se je vpletati v ameriške volitve, še bolj bizarno se je opredeliti za kandidata, ki je izgubil volitve," je med drugim povedal hrvaškim kolegom. 

Francoski predsednik se je po svojih najboljših močeh trudil, da bi očaral Trumpa, najprej ga je povabil na vojaško parado in na večerjo na vrhu Eifflovega stolpa leta 2017. Toda njuna 'bromanca' ni trajala dolgo, saj je Macron Trumpa razjezil z idejami o obdavčitvah digitalnih velikanov, kot sta Google in Facebook, in s predlogom o oblikovanju evropske vojske. Francoski predsednik je bil razočaran, ko je zaman skušal prepričati Trumpa, naj ponovno razmisli o svojem odstopu od pariškega podnebnega sporazuma in iranskega jedrskega sporazuma.

Med poražence pa je Politico uvrstil britanskega premierja Borisa Johnsona, madžarskega premierja Viktorja Orbana in nazadnje tudi slovenskega premierja Janeza Janšo. Zaradi pogovorov o brexitu, ki še trajajo, je eden največjih poražencev ravno Johnson, ki si je veliko obetal od dobrih odnosov s Trumpom. Medtem ko je bil Trump velik podpornik brexita in je Johnsonu obljubil hiter trgovinski dogovor, je Biden nasprotoval odhodu Združenega kraljestva iz EU. Demokrati so jasno opozorili, da trgovinskega sporazuma ne bo, če se Johnson z EU ne bo dogovoril o meji z Irsko. 

Donald in Melania Trump po štirih letih zapuščata Belo hišo.
Donald in Melania Trump po štirih letih zapuščata Belo hišo. FOTO: AP

Madžarski premier in Trump sta bila velika zaveznika. Ko je Orban lani kot prvi madžarski premier po letu 2005 obiskal Belo hišo, Trump ni skoparil s pohvalami na račun Orbana in njegove protimigrantske politike. Trump ni komentiral dejstva, da Orbanu v Evropi očitajo očiten odmik od demokracije. Je malce sporen, a to je dobro, je takrat dejal Trump. 

Kot zadnjega v vrsti poražencev pa Politico omenja slovenskega premierja Janeza Janšo. Slednji je ubral napačno pot, ko je v sredo preuranjeno čestital Trumpu, menijo pri časniku. Čeprav je med ZDA in Slovenijo posebna vez zaradi prve dame ZDA, ki ima slovenske korenine, Politico navaja izjavo slovenskega televizijskega voditelja in publicista Marcela Štefančiča, ki je Janšo označil za mešanico Trumpa, Johnsona in Orbana. 

Janševa vlada, ki bo v drugi polovici prihodnjega leta predsedovala Svetu EU, mora zdaj spremeniti strategijo in se z novim predsednikom ZDA preprosto sprijazniti, je zaključil Politico. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1960)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mungus
21. 01. 2021 15.05
+1
kaplar ni samo evropski poraženec ker tako kot je ta kaplar pihnu mimo bi se na njegovem mestu odselil v Zimbabve v najbolj zabačeno selo ....pa naj s sabo odpelje te svoje voskarje pa da zaživimo v naši lepi Sloveniji kot si zaslužimo!!!
bc123456
21. 01. 2021 08.01
+3
JANEZ JANŠA JOKA , NJEGOV IDOL TRUMP JE MORAL ODITI, ZAVEDA SE DA SE BLIŽA ČAS KO BO MORAL ODITI KOT TRUMP.
serumresnice
24. 11. 2020 10.41
+4
Janša si tako močno biti prvi za lezenje Trumpu nekam, da se mu cel svet smeje in prav je tako!
vokindos
12. 11. 2020 09.23
+2
A lahko objavite tisti Twit.
maser1981
11. 11. 2020 14.19
+3
normalno da spodbuja teorije zarote, se bo tud sam trdu da so ga okradl na naslednjih volitvah, ker za njega bojo volil samo tist s kratko lajtungo in spominom zlate ribice
borjac
11. 11. 2020 13.58
+4
Imamo vrh pandemije, 645 mrtvih, naš PV Janša pa se ukvarja z volitvami v ZDA, 167 Twitov v enem dnevu je napisal Janša, nedvomno je to psihično motena oseba.
farobasso
11. 11. 2020 10.01
+4
Mogoče mu je pa mađaroš masko naštupal z belim pa se je modelu dogajal.
Neutrino
11. 11. 2020 08.56
+5
Baje so nov film preimenovali iz Borat v Janaz :)
borjac
10. 11. 2020 21.35
+1
Janša je največji sin Slovenskega naroda, ŠE NIHČE V ZGODOVINI SLOVENIJE NI TAKO OSRAMOTIL SLOVENCEV KOT JANEZ JANŠA, smeje se nam cela EU, pa še Bosanci tolčejo štose na naš račun. NSi, SMC, DeSUS, SNS kaj je z vami, vi ste odgovorni za to, da je na vladi v Sloveniji psihično moteni Janez Janša, vi mu to omogočate in ni možnega opravičila za to, krivi ste.
mosqito
10. 11. 2020 21.06
-2
Šarić je v ilegali...je zdej užaljen,ko bo ERJAVC predsednik KUL...v Zgornji Kungoti.
Paskakvali
10. 11. 2020 20.50
+1
Kje je pa Šetač? Išče tistih pet držav kjer so odredili ponovno štetje?
srebrnibreg
10. 11. 2020 20.47
+6
To kakšnega n orca imamo na vladnem položajo mi v Sloveniji že vemo od leta 91. Sedaj je to spoznala še celotna Rvropa in tudi Amerika.
srebrnibreg
10. 11. 2020 20.47
+4
...položaju..., da ne bo spet kakšen slavist imel pripombe.
mosqito
10. 11. 2020 21.02
-3
Dej...Balkanc... pisat slovensko se nauč.
Cervantes Saavedra
10. 11. 2020 21.09
+3
za mosq: V zgornjih šestih besedah si le štiri napisal narobe. Odličen dosežek za desničarja. Le katere štiri, za Boga, a ne?
srebrnibreg
10. 11. 2020 21.16
+4
Cervantes sedaj sem komaj pogledal post te omske svečkarske sirote. In takšna sirota meni omenja Balkanca in naj se naučim pisati zaradi ene napačne črke. Ta sirota pojma nima ne o pisanju in ne o slovenščini. Stavek napisan kot, da bi ga pisali v času Trubarja.
tanka nit
10. 11. 2020 20.44
-4
Janša je Ata za Slovence, respect.
Cervantes Saavedra
10. 11. 2020 20.56
+5
ata_jez
10. 11. 2020 20.43
+3
Jaz upam, da bo Janša vztrajal pri svojem ... nas ne bo noben več mešal s Slovaki ali Slavonci. Bodi vsi vedeli, da smo Dolnaldovi. :-/
mosqito
10. 11. 2020 20.44
+2
samuray1
10. 11. 2020 20.40
+1
Zaspani Đo je je produkt pokvarjene ameriške elite,pedofilov in globoke države.
srebrnibreg
10. 11. 2020 20.39
+3
Kaj čemo, če se pa n orci v trenutku zavohajo. Dejansko ne veš kateri je bolj plitev in pokvarjen ali Nemški potomec ali Kosovski potomec alias Pobesneli Tvito.
mosqito
10. 11. 2020 20.42
-2
Spat Baretiču.... petek se bliža....1000€ je vstopnica, najmanj....če boš pa še naprej korita razbijal,pa do 5000.
srebrnibreg
10. 11. 2020 20.45
+2
Ko vidim besedo Baretić pa kar koli že pomeni, ker ne vem vem pa, da pošteno uzejim svečkarske primitivne plačance in zadanem naravnost v center resnice.
mosqito
10. 11. 2020 20.31
+0
Da sem Levnuh,...BOG ME ODBRANI..... verjetno se pogreznem od sramote....do nafte.
ata_jez
10. 11. 2020 20.44
+2
Cervantes Saavedra
10. 11. 2020 20.53
+2
za mosq: Odlično, da si omenil nafto. Te teme se desničarji radi izogibajo. Vlada ZDA je pred dvema mesecema odobrila program raziskovanja in izkoriščanja nafte in plina znotraj nacionalnega zavetišča za divje živali na Aljaski, kjer med drugim živijo tudi polarni medvedi. Prav imaš, sramota, pogoltnost sodobnega neokapitalizma!!! Dragocen si, še se oglašaj, četudi nimaš pojma, za kaj gre.
mosqito
10. 11. 2020 20.26
-2
LEVNUHI čestitajo Bidenu,....sploh še ni zmagovalec,niti niso zaključene volitve, pritožbe še odpirati niso začeli....kje je šele inavguracija....pa to LEVNUHI itak ne zastopiji...IQ cca med 6 in 8.
Cervantes Saavedra
10. 11. 2020 21.02
za mosq: In neki slovenski Bivši levnuh je čestital Trumpu, ko so prešteli le 33 mil. glasov. Med njimi samo 1/4 glasov za samega Trumpa. Niti niso bile zaključene volitve, kot dobro ugotavljaš. Pa to Ta levnuh po tvojem itak ne zastopi. IQ si mu dobro določil. Še se oglašaj, zgleden predstavnik desnice si.
Tik Tak
10. 11. 2020 20.19
-1
Tole zna bit še zanimivo. Nebi podcenjeval niti Donalda, niti Janše
KladivoSi
10. 11. 2020 20.14
+3
Zemlja odpri se!