Tujina

'V komunistični Jugoslaviji se je boril za tiste vrednote, ki jih danes spodkopava v Sloveniji'

Frankfurt, 03. 07. 2021 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
1982

Novinar priznanega nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung v svojem komentarju piše, da se Evropski uniji v času slovenskega predsedovanja obetajo razburljivi časi. Slovenskega premierja je označil za politika, ki si demokracijo interpretira po svoje, vrednote, za katere se je boril v nekdanji Jugoslaviji, pa danes spodkopava v Sloveniji.

Slovenija je s 1. julijem prevzela predsedovanje Svetu EU, že prvi dan pa ni minil brez škandala.
Slovenija je s 1. julijem prevzela predsedovanje Svetu EU, že prvi dan pa ni minil brez škandala. FOTO: Aljoša Kravanja

"Če bo vseh šest mesecev vsaj približno podobnih prvim dnem slovenskega predsedovanja Svetu EU, potem so pred Evropsko unijo razburljivi časi," v svojem komentarju za vplivni nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ocenjuje novinar Peter Sturm.

"V komunistični Jugoslaviji se je boril za tiste vrednote, ki jih danes spodkopava v Sloveniji. Janez Janša spada med tiste vrste politikov, za katere demokracija pomeni, da jo določajo sami. /.../ Svoje osebne obsesije rešuje s postopnim spodkopavanjem pravne države v svoji državi. EU mu tega ne sme pustiti."

Slovenski premier Janez Janša spada med tiste vrste politikov, za katere demokracija pomeni, da jo določajo sami, piše. "EU je dobrodošla kot stroj za izplačevanje subvencij, ne pa tudi kot skupnost vrednost," ugotavlja.

Strinja se, da Evropska unija svojim članicam ne more narekovati, kdo bo vodil njihovo vlado, a se Uniji, kot ocenjuje, ne pišejo dobri časi, "če ne bo Janš, Orbanov in Kaczynskih spomnila na svet idealnih temeljev, na katerih Unija stoji."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nemški novinar še ugotavlja, da Janševo politično življenje do zdaj ni minilo brez težav, morda pa za vse tudi ni kriv sam. "A svoje osebne obsesije rešuje s postopnim spodkopavanjem pravne države v svoji domovini. EU mu tega ne sme dopustiti," je prepričan. Ob tem je spomnil, da se je Janša v nekdanji komunistični Jugoslaviji boril za točno te vrednote, ki jih danes spodkopava v Sloveniji. "Nič ne škodi, če ga na to opomnimo."

Na koncu je sicer vse odvisno od slovenskega naroda, tako Sturm, ki meni, da se bodo morali Slovenci odločiti, ali si želijo, da takšna oseba, kot je Janša, uniči evropsko prihodnost njihove države. "EU bo preživela tudi to predsedovanje," je sicer prepričan.

FAZ sicer velja za enega od treh vodilnih nemških časopisov in hkrati najbolj vpliven konservativen nemški medij. Komentar so objavili sinoči, na večer drugega dne slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1982)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Božo Repovš
07. 07. 2021 17.52
+2
Psihiatrija je nemočna
Cervantes Saavedra
04. 07. 2021 19.10
+0
samuray1 (04.07.2021, 16:09:46): “ko boš se odpravil polagat rožice na zlagane žrtve genocida (m.op.: v Srebrenici), bodi previden da da se ti včesa nebi zaskalila kakšna kost nedolžnih žrtev srbske pripadnosti. In le Srbi,tudi ti se lažeš ker so Tuđman,Izetbegović in Kučan so evropski prvoborci.” - ODG.: Ne moreš iz svoje kože in možganov. Vsi narodi so v tej vojni (1991-1995) imeli svoje velike nedolžne žrtve in svoje velike zločince. Zmoreš to ponoviti za menoj? In ugani, kdo je v tej vojni imel največ nedolžnih žrtev in kdo najmanj. Kdo je imel največ požganih verskih objektov in kdo najmanj. - Če bi torej kdo kdaj napravil tak in tako množičen zločin kot je bil v Srebrenici nad tvojim narodom, recimo v Zlatiboru, a BI TI BIL PRVI, KI BI SPET TRDIL, DA GRE ZA ZLAGANE ŽRTVE GENOCIDA. Poskusi to svojo načelnost razložiti svojim sonarodnjakom. - Boš odgovoril na vprašanja? - A JE KDO PROTI TAKEMU NESELEKTIVNEMU OBSOJANJU VSEH ZLOČINOV. MORDA ADMIN?
Cervantes Saavedra
04. 07. 2021 19.01
+1
samuray1 (04.07.2021, 16:09:46): “ko boš se odpravil polagat rožice na zlagane žrtve genocida (m.op.: v Srebrenici), bodi previden da da se ti včesa nebi zaskalila kakšna kost nedolžnih žrtev srbske pripadnosti. In le Srbi,tudi ti se lažeš ker so Tuđman,Izetbegović in Kučan so evropski prvoborci.” - ODG.: Ne moreš iz svoje kože in možganov. Vsi narodi so v tej vojni (1991-1995) imeli svoje velike nedolžne žrtve in svoje velike zločince. Zmoreš to ponoviti za menoj? In ugani, kdo je v tej vojni imel največ nedolžnih žrtev in kdo najmanj. Kdo je imel največ požganih verskih objektov in kdo najmanj. - Če bi torej kdo kdaj napravil tak in tako množičen zločin kot je bil v Srebrenici nad tvojim narodom, recimo v Zlatiboru, a BI TI BIL PRVI, KI BI TRDIL, DA GRE ZA ZLAGANE ŽRTVE GENOCIDA. Poskusi to svojo načelnost razložiti svojim sonarodnjakom. - Boš odgovoril na vprašanja?
muci007
04. 07. 2021 17.24
-2
Slovenija predseduje EU, opozicija joče in cvili, ker ni pri koritu že 17.mesec zapored. Neprecenljivo.
Cervantes Saavedra
04. 07. 2021 18.43
+2
za muci: Gotovo torej veš, kako je šele cviliti v opoziciji 24 let. Za demokratske (jedrne) države EU velja, da je le skrajnje nesposobna politična stranka z nesposobnim voditeljem lahko tako neuspešna na volitvah. Luzerji. - Hvala, ker si nas opomnila na to.
Jožajoža
04. 07. 2021 16.55
+6
Evropa,janša ni odraz slovencev.ne nas enačiti s tem pokvarjencem.samo 100 000 domobrancev ga " podpira"
muci007
04. 07. 2021 17.30
-7
Joža jožasta, a ni nobenega dedca, da bi te poservisiral? Poskusi čim prej najti servis, da negativa izgine iz tebe.
Cervantes Saavedra
04. 07. 2021 18.46
+2
za muci: Slaboumen odgovor. A desničarji res nimate nobenega, da kaj pametnega zapiše? A to je to?
zibertmi
04. 07. 2021 16.45
+8
smo edina država, ki jo vodi zapornik in to z nevarno zdravstveno kartoteko
Jožajoža
04. 07. 2021 16.53
+5
Evropa tega ne bo več dopuščala.tudi "hvati" samooklicanibranitelji so že klilcani v Haag.ni več popuščanja in laži osvoboditeljemzasvojžep.
zibertmi
04. 07. 2021 16.45
+8
če prav razumem.če ropaš s pištolo v roki ropar,če pa to počneš preko parlamenta si pa političar
zibertmi
04. 07. 2021 16.43
+7
ta se ni nikoli nikjer za nič drugega boril kot za to ,da bi bil predsednik,pa če tudi krajevne skupnosti.izbrisani komunist,ki je partijske sestanke pod mus zamenjal za cerkvene obrede
totinori
04. 07. 2021 15.46
+9
Kot prvo: naš pacient se je že v času Juge bolestno in krčevito boril za kakršnekoli vodilne pozicije v vrstah takratne ZSMS in pa seveda v ZK, od koder so ga zaradi ekstremnega radikalizma, ki ni imelo nič skupnega z demokracijo izključili, na kar se je neuspešno pritožil. Hodo zamerljiv kot je, je zameljal ploščo in prešel v drugo skrajnost, saj je ugotovil, da na ta način lahko pridobi še ogromno finančno korist. S ponovnim prihodom na oblast svoj ekstremizem samo še utrjuje in nas bo pripeljal v situacijo, da bodo naslednje generacije imela obilico dela, da bodo dosegle nivo, ki je bil pred njegovo zasedbo oblasti. Po načelu- pomembno je da sem glavni, četudi za mano potop !
Zvonko Puhanic
04. 07. 2021 15.39
+6
Država, ki je vodijo janša, hojs, tonin, ni država ampak zlo na zemlji
resslovenka
04. 07. 2021 15.37
+7
Zdej me pa res zanima 😊, a je naš državni vrh vključno z JJ poslal čestitko Američanom ob dnevu neodvisnosti, ki je danes, 4. julija. 🇺🇸🤔 Spodobilo bi se. No, morda je, pa, tega nikjer ne zasledim. Je morda Janez kaj civknil, al je tolk zaposlen z EU? 😎
Zvonko Puhanic
04. 07. 2021 15.44
-4
Seveda jim je treba čestitat. Toliko ljudi so pobili brez nobene odgovornosti in obsodbe mednarodnih organizacij.
Zvonko Puhanic
04. 07. 2021 15.35
+5
Včasih je bila Slovenije pojem demokracije. Danes?? Banda domobranska vlada v državi. Ogabno. Živim 40 let v Sloveniji, danes me je sram teh politikov, ki vladajo v državi
zibertmi
04. 07. 2021 15.28
+5
le kdo je kriv za medijsko blokado na FB.ne smeš delit propagande o vodi,pravtako člankov iz mladina.pa strinjat se tudi ne smeš z komentarji ursule.najprej ne moreš delit,v nadaljevanju pa blokada najmanj za en dan.toliko o medijski svobodi pri nas.pa menda ljudje opažajo tudi čedalje manj novic o stanju covit protestov in člankov o medijih pri nas iz sveta
zibertmi
04. 07. 2021 16.44
+5
bogi sektaši.tega ne morete vedet ,ker je vaš edini portal tvit ,da kaj ne zamudite in nora tv
sinhron
04. 07. 2021 14.05
+11
Janez Janša........ V oddaji Tarča, ki je bila na sporedu 19. 12. 2013 na nacionalni televiziji in v kateri so predsedniki parlamentarnih strank govorili o reševanju bančne luknje in o tem, kaj naši državi prinaša prihodnost, je svoj nastop sklenil z besedami: »Če se motim in če bo koalicija v naslednjih dveh letih dokazala, da ima prav, da smo se odbili, da rastemo, da bo Slovenija čez dve leti dosegala pozitivno gospodarsko rast, s katero bomo lahko z lahkoto odplačevali kredite, ki jih najemamo po petodstotnih obrestih, potem, glejte, jaz se upokojim kot politik in bom užival v tem blagostanju in bom zelo vesel ... žal na tej točki pač ne vidim nekih realnih ukrepov, ki bi jih sprejemali zato, da bi ponovno dosegli rast in zaposlovanje in delovna mesta. Skratka, če nekdo to vidi in bo to dokazal, mu bom jaz prvi čestital.« Zanimivo je tudi, da je pred tem, v isti oddaji, izjavil tudi: »Upam, da bo ta posnetek shranjen in da si ga bomo lahko ogledali čez dve leti ! Šarčeva vlada je vse to naredila , a kaj , ko je sedanja vlada , vlada Janše zopet zapeljala državo v pota globokega zadolževanja , kot jo je 2004 - 2008 in – Ker je Janša zrušil Zakon o malem delu in Pokojninsko reformo, je svetovni finančni sektor znižal bonitete Republiki Sloveniji. S tem so se podražili krediti in s tem se je posledično povečalo zadolževanje. Torej Janša načrtno uničuje državo v časih svojega vladanja , saj jo rešujejo drugi , ki jim pa lahko nagaja in s prstom kaže na njihovo " nesposobnost "!
andro69
04. 07. 2021 13.45
-7
Novinar verjetno niti ne ve kje je Slovenija....
Brakedirt
04. 07. 2021 13.48
+10
Walter Pravicek
04. 07. 2021 13.15
+6
Mariborski Večer-sobotna priloga-SLIKA JANŠE,GLEDA K NAM,TER LAYNOVE SLIKANA POSTRANI V RAMO,GLEDA JANŠO.ON ROKI SKUPAJ,KOT DA PROSI!EH PONIŽANJE NA KUBIK!ŠE BO PROSIL,ZAVEZNIKOV V EU NIMA!
Bleki1
04. 07. 2021 12.55
+10
Klinc pa taki politiki, 30 let po osamosvojitvi, se danes počutim kot v kakšni pradavnini.
Ate_ist
04. 07. 2021 12.54
-7
demokracija ni nikakršna družbena ureditev ampak le pesek v oči ljudem le z malimi možgani za zajem oblasti. že mark twain je izrekel; če bi volitve o čem odločale nam jih ne bi dovolili. jj je zgolj lutka v rokah tistih, kateri vlečejo vrvice. in to zagotovo niso slovenci! suverenost so nam vzeli, ko so razdrobili jugoslavijo. za vsaj malo suverenosti mora narod šteti minimalno 10 milijonov članov. tako so nam sovražne sile iz konkurenčne juge izdelali 7 z lahkoto vodljivimi območji, ki se uklanjajo VSAKI zahtevi
SlobodaNE
04. 07. 2021 12.46
+4
Leynova dobra mačka ki bo pospravila janeza.
Walter Pravicek
04. 07. 2021 13.19
+7
POZOR:GOSPA JE SEDEM(7)KRATNA MAMA,ZDRAVNICA,ŠOLANA V ANGLIJI,JANEZEKA PRODA V LONDONU,WALESU ALI ŠKOTSKI!MOŽ JE ZDRAVNIK Z "PEDIGREJEM"BOLJŠE NEMŠKE DRUŽBE.KAJ PA JE JANŠA-ČE ODŠTEJEMO NJEGOVO"ŠLEPANJE"V PARLAMENTU?NIKO I NIŠTA!NI NE UMSKI ŠE MANJ USPŠOSOBLJEN FIZIČNI DELAVEC.JE TROT,KI SESA NAŠ DENAR ŽE 30 LET!LE KAR ŠE GA PODPIRAJTE!!!!
SlobodaNE
04. 07. 2021 13.57
+1
Puncs ima tak naziv da ga komaj preberem :)
Sar 80
04. 07. 2021 12.40
+7
Tale naš Ivan - Hojs - Tonin - Tomc itd. nas res lahko spravijo v velike težave. Čeprav politikom ne smeš vsega verjeti. Ampak to so naši politiki v naši državi in predstavljajo mene in tebe. Pa kaj jim ne prebije, da se ne morejo skriti, če nas potunkajo in osramotijo pred celim svetom. Potem bo pa cel halo. ko jih bo nekdo polil z gnojnico - a ja bodo rekli tiste levičarske svinje so to naredile po navodilu EU.