Tujina

Japonska Evropi ponuja zemeljski plin, če se bodo odnosi z Rusijo še zaostrili

Tokio, 09. 02. 2022 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š., STA
Komentarji
0

Japonska Evropi ob porajajočem se strahu pred pomanjkanjem plina oziroma prekinitvijo dobave tega energenta, ki bi se lahko zgodila ob ruski invaziji na Ukrajino, ponuja del svojega utekočinjenega zemeljskega plina, je dejal japonski minister za trgovino Koiči Hagiuda.

Črpanje zemeljskega plina-1
Črpanje zemeljskega plina-1 FOTO: Dreamstime

Zasebna japonska podjetja so po Hagiudovih besedah več pošiljk plina že preusmerila v Evropo, prispele pa naj bi ta mesec. Več podrobnosti ni želel razkriti. Še več ladij s plinom bo iz Japonske v Evropo krenilo marca, a bo oskrba Evrope strogo odvisna od razmer na Japonskem oziroma domačega povpraševanja, je dejal japonski minister.

Na stari celini stopnjevanje napetosti med Ukrajino in Rusijo vzbuja strah pred energetsko krizo. Iz Berlina so prav danes sporočili, da so nemške zaloge plina upadle na "skrb vzbujajočo raven". "Seveda skrbno spremljamo situacijo in raven zalog je zagotovo skrb vzbujajoča," so dodali. 

Nemške zaloge naj bi bile trenutno 35- ali 36-odstotne, kritična meja, nujna, da se država sedem dni zapored prebije skozi ekstremen mraz, pa je postavljena pri 40 odstotkih. Leta 2020 se denimo nemške zaloge nikoli niso spustile pod 70 odstotkov.

Evropa je močno odvisna od ruskega plina, analitiki pa ocenjujejo, da je le malo možnosti, da bi Rusija ob vojaškem konfliktu v Ukrajini popolnoma prekinila dobavo. Domnevajo tudi, da japonske zaloge ne bi mogle pokriti ruskega izpada.

Ponudba Tokia naj bi bila tako predvsem del mrzličnih diplomatskih poskusov ublažitve napetosti na vzhodu Ukrajine. Hagiuda je novinarjem povedal, da so posredovali, potem ko so se nanje obrnili veleposlaniki ZDA in EU. Japonska je bila sicer do lani največja uvoznica utekočinjenega plina na svetu in je močno odvisna od tega energenta. Glede na rekordno snežno odejo v nekaterih delih države naj bi bile njene zaloge trenutno majhne.

V ZDA so japonsko ponudbo ocenili kot "odločno podporo ZDA in evropskim partnerjem ter odločno držo proti izvajanju surove moči".

Nemški kancler Olaf Scholz je medtem v torek podprl grožnjo ameriškega predsednika Joeja Bidna, da plinovod Severni tok 2, če bo Rusija napadla Ukrajino, ne bo dobil zelene luči.

Rusija se je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa že pritožila, da Zahod po naročilu Washingtona kontroverzni plinovod izkorišča v ukrajinskem konfliktu. "To je žal odraz trenutne realnosti v Evropi in Natu," je danes dejal namestnik zunanjega ministra Sergej Rjabkov in dodal, da EU in Nato niti ne poskusita ustrezno pretehtati svojih dolgoročnih interesov.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je medtem v intervjuju za nemški tednik Die Zeit ta teden dejala, da je Kremelj tisti, ki plin uporablja kot politično orodje.

Severni tok 2 pod Baltskim morjem povezuje Rusijo in Nemčijo. Druga cev je bila zgrajena že septembra lani, a je še brez obratovalnega dovoljenja.