Tujina

Slovenka na Japonskem: Razmere so bile resne. Sumili so na okužbo s koronavirusom

Kobe, 14. 02. 2020 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Govorili smo s Slovenko, ki živi in študira na Japonskem. Pripovedovala nam je, kako so njo in njenega partnerja, pri katerem so sumili, da je okužen s koronavirusom, odpeljali v izolacijo. Pozneje je bil sicer sum na okužbo ovržen. Kot nam je povedala, v mestu, kjer živi, še niso potrdili nobene okužbe, a med ljudmi kljub temu vlada strah.

Mlada Slovenka, s katero smo govorili o razmerah na Japonskem zaradi izbruha novega koronavirusa, je želela ostati neimenovana. Pojasnila nam je, da živi in študira v mestu Kobe v japonski prefekturi Hjogo. 

V preteklem tednu je Slovenkin partner zbolel. Sprva je delovalo, da se je samo prehladil, in ker mu je vročina hitro padla, sta se pozneje dobila, saj po navadi vikende preživita skupaj. Težave so se začele, ko se mu je vročina znova povišala in v zelo kratkem času kljub zdravilom zelo hitro narasla. 

V nedeljo sta zato obiskala bolnišnico. Na Japonskem je načeloma v navadi, da se gre takoj v bolnišnico in ne v zdravstveni dom na pregled. Že po telefonu so jo opozorili, da je, če ima pacient vročino, o tem treba poročati takoj ob sprejemu. Paciente z vročino namreč odpeljejo v druge prostore, ki še niso prava izolacija, ampak so odmaknjeni od drugih bolnikov.

Omenjena Slovenka živi in študira v mestu Kobe.
Omenjena Slovenka živi in študira v mestu Kobe. FOTO: Shutterstock

Sledila so vprašanja, ali je v zadnjem času potoval zunaj Japonske, sploh na Kitajsko, in ali je imel v zadnjem času stike s Kitajci. Opravili so tudi nosni bris in na ta način preverili prisotnost virusa. Sledil je precej temeljit pregled, vključno s pregledom krvi in slikanjem pljuč, kar pa na Japonskem ni nenavadno, saj je rentgensko slikanje pljuč vključeno v obvezne preglede na začetku vsakega šolskega leta, tudi na univerzah.

Slovenka v proces ni bila veliko vpletena, saj ni imela simptomov in ni potovala. Si je pa zato lahko ogledala precej obsežnih plakatov, ki obveščajo bolnike o stanju koronavirusa ter pozivajo k temeljitemu umivanju rok.

S partnerjem sta se nato odpravila domov, zgodaj zjutraj pa sta zaradi poslabšanja zdravja klicala reševalce. Že v reševalnem vozilu so ju poleg standardnih vprašanj o potovanjih zunaj Japonske vprašali tudi, ali sta obiskala kakšen predel Japonske, kjer so virus že potrdili. Slovenka je opazila, da so bili zdravniki, ki so oskrbeli njenega partnerja, nekoliko bolj zaščiteni. 

Takrat so jo prvič obvestili, da ju morajo odpeljati v večjo bolnišnico, kjer imajo poseben oddelek za primere s koronavirusom. Nastanili so ju v manjšo sobo z eno posteljo za bolnika, umivalnikom, tremi stoli, računalniki in varnostnimi kamerami. 

Soba je bila v zgradbi bolnišnice, ampak so jo od ostalih delov ločevali hodniki. Slovenka domneva, da je bila to karantena ali izolacija, na trenutke pa njeno znanje japonščine ni zadoščalo. Vsekakor pa ni bilo videti kot kakšen prizor iz filma, kjer bi uslužbenci naokoli hodili s plinskimi maskami. Zdravniki so Slovenki in partnerju vprašanja o potovanjih na Kitajsko še večkrat zastavili. 

Zdi se ji, da so za njenega partnerja dobro poskrbeli. Iz reševalnega vozila so ga prestavili na bolniško posteljo, na kateri so opravili večino testov. V sobi sta bila sama. Po preiskavah so ga tudi premestili v pravo bolniško sobo, kjer je bil sam. 

Za Slovenko je bil položaj nekoliko bolj kočljiv. Ker ni imela simptomov, ni potrebovala zdravniške pomoči ali pregleda, zato je tudi niso formalno sprejeli v bolnišnico. Kljub temu so od nje zahtevali, da ostane v isti sobi kot njen bolni partner, in ji dejali, naj se ne druži z drugimi bolniki. Razumela je, da so okoliščine resne. Povedali so ji, da ima fant pljučnico in da gre lahko za okužbo s koronavirusom. 

Kljub temu da v mestu, kjer živi, še niso potrdili nobene okužbe s koronavirusom, so prebivalci vedno bolj previdni.
Kljub temu da v mestu, kjer živi, še niso potrdili nobene okužbe s koronavirusom, so prebivalci vedno bolj previdni. FOTO: AP

Nato so sledile dolge ure čakanja na izvide. Ko je osebje vprašala, ali ji lahko ponudijo dodatno ležišče, so ji odvrnili, da je to nemogoče. Ker prvi izvidi niso kazali na virus, so ji potem z nekaj zadržki dovolili, da gre domov, čeprav so še vedno vztrajali, naj ostane. Poslovila se je od fanta in odšla domov. 

Pozneje se je izkazalo, da pri fantu niso potrdili okužbe z novim virusom, še pove Slovenka. V kraju, kjer živi, še niso potrdili nobenega primera. A o virusu se veliko pogovarjajo, ob večerih in vikendih pa je na ulicah malo ljudi. Primanjkuje tudi zaščitnih mask. Te se običajno dobijo vsepovsod – od malih trgovin do drogerij – v tem času pa so police skoraj vedno prazne. 

Maske so na Japonskem kar pogoste, saj si jih ljudje nadenejo zaradi najštevilnejših razlogov: zaradi manjšega kašlja ali samo zaradi mode. So pa res nekoliko bolj pogoste kot sicer, opaža. Univerza, ki jo obiskuje Slovenka, je vsem študentom poslala elektronsko sporočilo glede širjenja koronavirusa. Kar nekaj mednarodnih študentov skrbi, kakšno je stanje doma. Nekateri celo masovno nakupujejo maske za sorodnike, zaključi Slovenka. 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
14. 02. 2020 20.50
-18
Kam rinejo ker je pac moderno studirat v tujini. Japonci se se hitreje starajo prevec delajo nimajo otrok izgubljena nacija
Dinho8O
14. 02. 2020 19.36
+6
Kar ja, rinite med potencialne okužene ljudi, da boste le privlekli svinjarijo v Slovenijo.
Gracia
14. 02. 2020 19.46
-14
Ramzess
14. 02. 2020 19.27
-13
"kar pa na Japonskem ni nenavadno, saj je rentgensko slikanje pljuč vključeno v obvezne preglede na začetku vsakega šolskega leta, tudi na univerzah" Saj niso resni, kako neki to vpliva na otroke.
bogdajmir
14. 02. 2020 18.58
+59
eh Japonci, oni so čist narod, večina nosi maske, ko so malo prehlajeni, medtem ko Slovenci kašljamo v javnosti kot nori in vedno bolj padamo na anti-vax finte od raznih veganov
Gracia
14. 02. 2020 21.57
+0
Hellsrael
15. 02. 2020 19.31
Celabuča
14. 02. 2020 18.40
+9
Glavno,da si je ogledala plakate..
Gracia
14. 02. 2020 18.20
-58
Prtegnjen moreš bit, da greš na Japonsko študirat..
tali?ni tom
14. 02. 2020 18.29
-11
Eastman
14. 02. 2020 18.54
+29
bogdajmir
14. 02. 2020 19.00
-2
je vsaj v pravem kapitalizmu, kjer je izbira izdelkov normalna, ne pa kot v socialistični Sloveniji, kjer se sprašuješ, če sem doma v Centralni Evropi, ali živim nekje na selu v Kosovu
Dinho8O
14. 02. 2020 19.37
-4
Gracia
14. 02. 2020 19.47
+2
Eastman vem da je to tvoj biznis. Eni pa imamo še večje:)
Gracia
14. 02. 2020 19.47
-5
assassin911
14. 02. 2020 17.41
+25
kje je pa bombastična novica iz Dolenjske??!!
ni_mi_vse_eno
14. 02. 2020 17.40
-5
Baje sedaj zadeva ni več resna, ker je v pretekliku. Prav tako lahko razumemo, da je zadeva sedaj smešna, ker ni več resna. Is the Coronavirus made in a Lab? Study shows that it has Parts of HIV in it! Ali je corona virus narejen v laboratoriju? Študija kaže, da ima HIV vključke, kar je nemogoče, če virus ne bi bil narejen umetno. Mogoče je bil narejen umetno za zabavo nekoga?
Dado57
14. 02. 2020 17.37
+19
Kakšno ustvarjanje znorenih ljudi,vsak primer pa čeprav to sploh NI opisan na dolgo in široko. Pa točno veš ,da nič ne veš ,ko prebereš to skrapucalo.
Hellsrael
14. 02. 2020 17.18
+15
Nora je tale zadeva