Tujina

Japonsko mesto z denarjem za pomoč v epidemiji zgradilo ogromen kip lignja

Noto, 05. 05. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Japonsko mesto Noto je pritegnilo pozornost svetovnih medijev, ko je denarna sredstva iz nujne pomoči za okrevanje po epidemiji koronavirusa porabilo za izgradnjo 13-metrskega kipa lignja. Oblasti se branijo, da gre za del dolgoročnega načrta, s katerim bodo v mesto po pandemiji spet privabili turiste. Gre namreč za specialiteto, po kateri to obmorsko mesto slovi.

Japonska se v teh dneh sooča z novim porastom okužb z novim koronavirusom. V ribiškem mestecu Noto, ki se nahaja v prefekturi Ishikawa, so potrdili zelo malo okužb, ga je pa upad turistov močno prizadel. 

V sklopu nacionalnega načrta za okrevanje po pandemiji je mesto prejelo 800 milijonov jenov (dobrih šest milijonov evrov) državnih nepovratnih sredstev. Ta denar naj bi bil gospodarska spodbuda za pomoč regionalnim območjem, a je mesto 25 milijonov jenov (190.500 evrov) namenilo izgradnji velikanskega kipa lignja, poroča Yahoo Japan. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na mestno upravo zdaj letijo očitki, ker je toliko denarja porabila za kip velikanskega glavonožca, medtem ko pandemija sploh še ni končana.

Eden od domačinov je za časnik Chunichi Shimbun povedal, da bo kip morda učinkovit na dolgi rok, a bi bilo veliko bolje, če bi ta denar porabili za "nujno podporo", kot so ustanove za dolgotrajno oskrbo in zdravstveno osebje.

Toda tiskovni predstavnik mesta je za Fuji News Network povedal, da bo kip v prihodnosti postal turistična atrakcija in je del dolgoročne strategije za promocijo letečih lignjev, po katerih je mesto dobro znano.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zelo star kavkaški ov?ar
05. 05. 2021 09.31
+1
Madona, ko sem videl tega lignja, sem prec rezerviral apartma!
c00kies
05. 05. 2021 08.27
-3
Oni imajo lignja, mi imamo pa Janšo & Company, glavna turistična atrakcija v cirkusu na Šubičevi. Mogoče bo dvignil turizem na nov nivo, če odprejo parlament za ogled njihovih delovnih sej, recimo 5€ po osebi, pa 3€ za košarico gnilega paradižnika. Mogoče še kakšen družinski popust pa take pa to. Jaz pridem s celo družino še verjetno po kakšenm 10 kolenu ki ga ne poznam.
AlexReal
05. 05. 2021 09.05
+2
Pa še kakšen vseživljenjski dogodek zraven : recimo slikanje z velikim maršalom, cena sitnica , 10 eur po osebi...
zelo star kavkaški ov?ar
05. 05. 2021 09.31
+5
Mi imamo tudi Fajonko in Meseca, lahko bi promovirala nacionalizacijo premoženja v srcu EU.
c00kies
05. 05. 2021 10.44
Mja, sem napisal ... & Company, kar ne pomeni samo Janševih fanatikov ampak tudi ostalo smetano. Sej na teh sejah so ponavadi vsi na kupu kot muhe na ... To bi bilo fantastično doživetje, še posebej za otroke.