17°C

Japonsko mesto z denarjem za pomoč v epidemiji zgradilo ogromen kip lignja

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
U.Z /
KOMENTARJI
5
Japonsko mesto Noto je pritegnilo pozornost svetovnih medijev, ko je denarna sredstva iz nujne pomoči za okrevanje po epidemiji koronavirusa porabilo za izgradnjo 13-metrskega kipa lignja. Oblasti se branijo, da gre za del dolgoročnega načrta, s katerim bodo v mesto po pandemiji spet privabili turiste. Gre namreč za specialiteto, po kateri to obmorsko mesto slovi.

Japonska se v teh dneh sooča z novim porastom okužb z novim koronavirusom. V ribiškem mestecu Noto, ki se nahaja v prefekturi Ishikawa, so potrdili zelo malo okužb, ga je pa upad turistov močno prizadel. 

V sklopu nacionalnega načrta za okrevanje po pandemiji je mesto prejelo 800 milijonov jenov (dobrih šest milijonov evrov) državnih nepovratnih sredstev. Ta denar naj bi bil gospodarska spodbuda za pomoč regionalnim območjem, a je mesto 25 milijonov jenov (190.500 evrov) namenilo izgradnji velikanskega kipa lignja, poroča Yahoo Japan. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Na mestno upravo zdaj letijo očitki, ker je toliko denarja porabila za kip velikanskega glavonožca, medtem ko pandemija sploh še ni končana.

Eden od domačinov je za časnik Chunichi Shimbun povedal, da bo kip morda učinkovit na dolgi rok, a bi bilo veliko bolje, če bi ta denar porabili za "nujno podporo", kot so ustanove za dolgotrajno oskrbo in zdravstveno osebje.

Toda tiskovni predstavnik mesta je zaFuji News Network povedal, da bo kip v prihodnosti postal turistična atrakcija in je del dolgoročne strategije za promocijo letečih lignjev, po katerih je mesto dobro znano.

Koronavirus pasica nova