Tujina

'Jasno sporočilo Izraela Iranu: Lahko vas zadenemo kadarkoli in kjerkoli'

Ljubljana, 20. 04. 2024 07.11 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
310

V petek zgodaj zjutraj so se razmere na Bližnjem vzhodu spet nevarno zaostrile. Neimenovani ameriški viri namreč trdijo, da naj bi Izrael izvedel raketni napad na Iran. Šlo naj bi za povračilni ukrep za iranski napad na izraelsko ozemlje konec tedna, ki je bil odgovor na izraelski napad na iranski konzulat v Siriji. A hujših posledic na srečo ni bilo. "Test zračne obrambe zagotovo ni bil, gre za jasno sporočilo Iranu," je v 24UR ZVEČER dejal nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič. Da pa se je moral Izrael že iz političnih razlogov odzvati, pa je dejal nekdanji veleposlanik v Iranu Jožef Kunič.

Zaostrene razmere na Bližnjem vzhodu in svarila pred stopnjevanjem konflikta. Svet zaskrbljeno spremlja in poziva k zadržanosti. So na vrsti novi povračilni ukrepi? Kaj bo prinesel napad na Iran? Na vprašanja sta v oddaji 24UR ZVEČER odgovarjala nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske in trenutni vojaški svetovalec obrambnega ministra, general Dobran Božič, ter nekdanji veleposlanik v Iranu Jožef Kunič.  

"Test zračne obrambe to zagotovo ni bil," je dejal Božič, saj da Izrael zelo dobro pozna sposobnosti iranske zračne obrambe. Gre pa po njegovem mnenju za jasno sporočilo Iranu. Izrael je namreč ciljal vojaško letališče, ki je zelo pomembno z več stališč; v bližini se nahajajo strateške rakete, proizvodnja dronov, prav tako pa tudi raziskovalni laboratorij za razvoj jedrskega orožja, našteje vojaški svetovalec.

"Izbrali so minimalno silo, ampak dali jasno sporočilo Iranu, da jih lahko zadenejo kadarkoli in kjerkoli. Gre za strateški premislek, izbrali so cilj, ki daje zelo jasno sporočilo, a ob tem povzroči tudi najmanjšo škodo," je pojasnil svoje razmišljanje.

Podobno meni tudi Kunič, ki se je spomnil tudi na izraelski napad 1. aprila na iransko veleposlaništvo v Siriji.  "Zavedati se moramo, da ima veleposlaništvo sicer po mednarodnih konvencijah imuniteto in diplomatske privilegije, vendar pa je to še vedno teritorij Sirije in ne Irana," je poudaril. Medtem pa je Iran s svojim povračilnim ukrepom dejansko napadel ozemlje Izraela.

Se lahko ta 'ping pong' igra med Izraelom in Iranom nadaljuje?

"Že iz političnih razlogov se je Izrael moral nekako odzvati. Vendar pa je bil povračilni ukrep Izraela na nek način simboličen," je ocenil ter dodal, da droni, ki so jih napotili, niso mogli narediti nobene večje škode. "Iranski napad na Izrael sicer ni bil toliko simboličen, kljub temi pa so vedeli, da večje škode pravzaprav ne bo. Gre torej za politično izbiro, kaj narediti in se pred svojim ljudstvom pokazati, da so sposobni napasti svoje nasprotnike," meni.

Jožef Kunič in Dobran Božič
Jožef Kunič in Dobran Božič FOTO: POP TV

Kaj pa bo sledilo? Se lahko ta 'ping pong' igra med Izraelom in Iranom nadaljuje? Glede na minimalno škodo in dejstvo, da je bil povračilni napad Izraela na Iran bolj simbolika "kot pa napad z resničnimi posledicami", Kunič ocenjuje, da si nobena od strani ne želi eskalacije. "Trenutno kaže, da eskalacija morda ne bo tako močna, kot bi lahko bila," je dejal, a ob tem poudaril, da ni mogoče ničesar predvideti.

Da do zaostritev ne pride, upa tudi Božič. Meni, da so bili diplomatski napori EU in ZDA dovolj močni in da so uspeli prepričati obe strani, "da se takšne igre ni dobro iti". "Zato je tudi odziv Izraela minimalističen. A dal je jasno sporočilo, ki ga je vodstvo v Iranu takoj pograbilo ter dalo vedeti, da je zgodba zanje zaključena in da se tega ne gredo več," je dodal. Upa, da to tudi drži.

Na vprašanje, ali ZDA resnično niso vedele za povračilni ukrep Izraela, ki se je zgodil v petek zgodaj zjutraj, pa je dejal, da Združene države zagotovo niso sodelovale v napadu oz. v pripravi napada. Verjame pa, da so prek obveščevalnih služb imeli podatek, da se nekaj dogaja.

Ali bi Iran lahko prizadele morebitne nove sankcije?

Da so Iran močno prizadele sankcije v začetku Trumpove vlade, ko je Donald Trump preklical jedrski sporazum, ki je državi pomagal priti iz ekonomskih težav, od takrat se je 'preorientiral' in ima močnega ekonomskega zaveznika v Kitajski in ga nove sankcije po njegovem mnenju ne bi prizadele. "V zadnjih šestih letih je izvoz nafte povečal na raven, kot je ni dosegel še nikoli, izvozi 1.600.000 sodčkov nafte dnevno in to izključno na Kitajsko. Povečal je floto tankerjev na več kot 250. V zadnjih štirih letih je podvojil floto supertankerjev. Iran sankcij ne čuti, saj ima za sabo Kitajsko, ki mirno trguje mimo vseh sankcij ZDA in Evrope. Na Kitajskem lahko kupi karkoli, Kitajska pa tudi kupi desetino nafte, ki jo potrebuje ravno iz Irana," je povedal Kunič.  

Iran
Iran FOTO: Profimedia

Božič se strinja z izjavo španskega premierja, da je regija zelo blizu propada. Meni, da je propadu celo bližje kot dolga leta prej: "Pa ne samo regija, tudi v Evropi vidimo, kaj se dogaja, mislim da lahko le dobra diplomacija in hladne glave preprečijo večji konflikt, ki pa je jasno, da si ga nihče ne želi."  

V zadnjem času v zraku visi tudi priznanje Palestine, na vprašanje, ali bi bil to korak, ki bi presekal konflikt in dosegel premirje, Božič odgovarja, da si velika večina Izraelcev in Palestincev želi dve državi, a če pogledamo celoten konflikt države, bo po njegovih besedah to zelo težko doseči. "Rešitev sta zagotovo dve državi, treba pa je vedeti, kdaj je pravi trenutek, da se to prizna. Lahko se jo danes prizna, pa lahko dosežemo več negativnega kot pozitivnega. Je pa to zagotovo rešitev v pravo smer." 

Kunič je dodal, da je konflikt tako globok, da ga priznanje ne bi rešilo, bi pa pomagalo na poti k rešitvi, za katero vsi upamo, da obstaja. "Problem je v tem, da so mnoge države priznale Palestino, a je vprašanje, pod kakšnimi pogoji in v kakšnim mejah. Mnoge države so jo priznale v mejah 1967, kar je v tem primeru čisto iluzorno. Mislim, da bi bilo priznanje koristno v političnem smislu in bi bilo to neko sporočilo Palestincem, vendar realno na terenu pa mislim, da v nekem kratkem obdobju ne bi pripomoglo," je zaključil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (310)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajdanakolesu
22. 04. 2024 10.03
Gospodje, se bo treba odločit. Ali boste politiki uvedli resne sankcije Izraelu in zahtevali spoštovanje meje iz leta 1947, ali pa začnite zidat po EU domove za vse pregnane Arabce iz Bližnjega vzhoda.
patogen
21. 04. 2024 09.23
+2
Slovenija je polna islamistov, ko čitam komentarje spodaj. Zaskrbljujoče.
periot22
20. 04. 2024 21.46
-2
Nacistični Izrael bi bilo treba zravnati z zemljo pa vse tiste politike ki podpirajo genocid ki ga izvaja!!!!!!!!!
Misija1
21. 04. 2024 09.05
+0
Ne se preveč vžigat. Izrael ima jedrsko orožje in je tako kot vse jedrske države nedotakljiv. Tako da raje pojdi na sveži zrak in razmišljaj o lepih stvareh. Sanjaj pa zvečer!
patogen
21. 04. 2024 09.21
+2
Še eden, ki je za islamizacijo nekdanje britanske palestine.
Hujošgrimošjanoš
20. 04. 2024 16.09
-3
Upam da vrzejo izraelu eno jedrsko. Ti gnoji škoda da dihajo zrak
Stajerc200
20. 04. 2024 18.53
+2
Hujoš, rdeči kmer, verjetno nisi tako neumen, kot se kaže iz tvojega komentarja. Po eni jedrski na Izrael, zagotovo sledi popolno uničenje Irana.
Promotor
20. 04. 2024 13.53
+0
Vsaka ČAST IZRAELCI ste krčanski borci in na glas povete, da vas nihče ne more ubijat v imenu vere, ne pa ko fanatiki ubijejo 150 ljudi v Parizu in se voditelji Eu primejo za roke....ogabno....!?
komarec
20. 04. 2024 14.26
+0
komarec
20. 04. 2024 14.27
-2
lili88
20. 04. 2024 19.43
+0
Kršanski borci?????? Upam da se hecaš; oni prezirajo kristjane, tudi samega boga so na križ pribili.
Misija1
20. 04. 2024 20.31
+1
Na križ so boga pribili Rimljani. Če smo že pri zgodovini in domnevni osebi Boga. V vsakem primeru so bili to Rimljani. Da pa Judom ni dišal nov pridigar, ki je pridigal novo vero, pa je tudi nekako človeško zgodovinsko, saj nikoli in nikdar v zgodovini nekdo ni mirno pustil, da mu nekdo drug hodi v zelje. To je v ljudeh, žal
petb
20. 04. 2024 13.42
+2
V komentarjih pa sami nakladači, ki nimajo pojma, kaj se dogaja. Da bi pa priznali, da smo zbežali iz Afganistana, to pa ne. Seveda skupaj z "največjo" silo, ampak samo na oni strani luže.
foxterier
20. 04. 2024 14.19
+3
Jah. Kadarkoli lahko zadenejo. Kaj pa vsaj 3 iranske rakete, ki so zadele najbolj varovano vojaško bazo v Izraelu? Torej enako. Morda s to razliko, da jih ima Iran več. Kr pogumno izivajte Izraelci....
videmc1
20. 04. 2024 15.09
-3
Tipičen putlerjevsko komunajzersi komentar
Misija1
20. 04. 2024 20.33
+3
3 iranske rakete od 300+ raket? Menda vidiš razliko, mar ne? Sistem protizračne obrambe je omejen in ni sposoben v 100 procentih braniti napada nekaj 100 tarč. Ko oziroma če bo Izrael kdaj podobno raketiral Iran, bo stanje drugačno. Razlika je med kvantiteto in kvaliteto. Velika
Slovenec81
20. 04. 2024 13.40
+1
Drugače se pa tudi v Ameriki vse ruši, drug proti drugemu, gospodarstvo propada, revščina je najvišja do sedaj, rasizem na max, povsod afere..... še nekja let, pa bodo imeli državljansko vojno. Tika taka
OvcjiPastir
20. 04. 2024 14.32
+0
Stajerc200
20. 04. 2024 18.58
+1
Ne-Slovenec, super, da imamo pri nas na oblasti rdečkarje. Cveti nam gospodarstvo, vsi poplavljenci imajo nove hiše, zdravstvo v vrhunski formi- brez cakalnih vrst, vsako leto dobimo 3.000 novih stanovanj, ...super nam gre Mar ne, komunistek?
Kitamita
21. 04. 2024 10.18
Slovenec81
20. 04. 2024 13.38
+6
Če iran zeli, lahko iz izraela naredi parkirišče. Izrael brez podpore je nič
Rudar
20. 04. 2024 13.42
-2
foxterier
20. 04. 2024 14.20
+1
Raketami. Malo poglej rezultat iranskega napada.
Stajerc200
20. 04. 2024 19.05
+2
Ne-Slovenec, Izrael je super razvita država in mi smo v primejavi z njo Albanija. Ne pozabi, da je nekoč Izrael že stolkel vse sosednje države naenkrat. Izrael ni veluk, je pa izredno močan in tehnološko v svetovnem vrhu...tudi z vrhunsko vojaško tehniko, večino razvito v Izraelu. Tudi brez ZDA stolče vse okoli, tudi 20x številčnejse države
Rudar
20. 04. 2024 13.38
-1
Hvala bogu da smo v NATU.
Slavko Badič
20. 04. 2024 13.28
+1
…sem dobil eno dobro idejo. A zanima koga?
Rudar
20. 04. 2024 13.43
+0
Povej čimprej. Prej ku pride uni pastir občic.
avgust.
20. 04. 2024 13.19
+4
A kdo je napadel Irak se že ve?
Rudar
20. 04. 2024 13.44
-2
Stajerc200
20. 04. 2024 19.05
+2
murate
20. 04. 2024 13.17
+1
Nato ne bo mogel preprečiti da kitajska in s.koreja pomagata Rusom ker sta sosedi,lahko pa Izrael zakuha vojno z Iranom, za nagrado ima podporo v vojni proti Palestincem. Zna bit da bo Iran namesto da bi bil nevtralen plačal kazen zaradi rusov
nepridiprav
20. 04. 2024 13.05
+10
Neimenovani viri pravijo, da naj bi Amerika navijala za še eno vojno, saj bodo na ta način prodali veliko orožja in povečali svoj vpliv in da naj bi bila za večino vojn in vojaških prevzemov oblasti kriva CIA. Neimenovani viri tudi dodajajo, da je bil glavni učinek ukrepov EU proti Rusiji to, da ima Evropa zdaj dražje energente, ki jih namesto Rusije dobavlja Amerika, na Rusijo pa to naj ne bi imelo večjega vpliva.
avgust.
20. 04. 2024 13.19
+11
Tako nekako, a to se ve že od začetka. EU je v bistvu samo izvrševalec ameriške politike.
Stajerc200
20. 04. 2024 19.07
+0
Neimenovani, ampak zanesljivu vir trdi drugače
Maastrion
20. 04. 2024 12.49
+14
Pravi vojni analitiki ste nekateri komentatorji, nabijate ene in iste komentarje, žalite, nihče pa realno ne napiše, kdo ima od teh vojn največ koristi. Ko boste to spoznali, boste zelo razočarani, saj ta narod kujete v zvezde!
Glavni_Baja1
20. 04. 2024 12.58
+1
treba je bit podrejen sistemu(volne je še na voljo ;))
fronza
20. 04. 2024 13.16
+0
Slavko Badič
20. 04. 2024 12.40
+8
…se opravičujem moderatorju. Sem videl, da je izbrisal en moj post, ker sem uporabil grdo besedo, sicer s pikicami, ampak vseeno. Obljubim, da bom od sedaj bolj priden. Me je izučilo.
avgust.
20. 04. 2024 13.37
+2
Maastrion
20. 04. 2024 16.24
+2
Si dognal, da svobode govora tukaj ni? Meni so izbrisali že nešteto komentarjev, banali račun, blokirali ;) Demokracija na višku!
Divji petelin
20. 04. 2024 12.12
+1
Komentatorja sta enaka kot če gledaš kakšno tekmo, navijata za svetovno hudobijo. Zapomnite si Izrael , ZDA, to so države tako, tako… Veličastna PERZIJA, zgodovina… in oni želijo vojno. Proti Prezijcem je ne morejo dobiti, kajti če bodo res šli v vojno bo tako, kot če pridejo na fronto pravi vojaki matere RUSIJE, Berlin bo gorel, Izrael pa v rdeče morje zgrmel…🔥🔥🔥
Slavko Badič
20. 04. 2024 12.26
-2
…nič ne bo gorelo, ker bo moj kolega z daljincem vse pogasil. Ne razumem pa zakaj je Rusija mati? Mati česa? Če bi kdo to pojasnil, bi bila s kolegom zelo hvaležna.
Divji petelin
20. 04. 2024 12.30
+7
Tebe ne bi bilo in tudi mene ne ker bi vse zavzeli Francozi in Nemčija. Dva najbolj hinavska in vojaško hujskaška naroda zgodovine. In jaz kot Slovan ne ustrezam ne germanom in ne frankofonom. Pa še nekaj Slovenija je leta 2023 povečala blagovno menjavo z Rusijo za 30%, torej…
Glavni_Baja1
20. 04. 2024 12.31
-1
ta tvoj kolega že par dni gasi, pa nkol da pogasi
Slavko Badič
20. 04. 2024 12.35
-2
Ni še krize. Je pa res, da imamo ravno v premikih velike pošiljke sekret papirja in bi bila velika škoda, če bi to zalil.
Slavko Badič
20. 04. 2024 12.37
-5
…aja, pa še to… ne maram divijih petelinov. Enkrat me je en lovil in sem doživel šok. Je pa bila dobra stran tega, da sem ugotovil, kako pomemben je sekret papir. In sedaj na veliko investiram.
Stajerc200
20. 04. 2024 19.10
Petelin, v smeh me spravljate komentatorji, ki kvasite nesmisle.
jesis1a
20. 04. 2024 12.06
+12
Zahod z Izraelom podcenjuje Iran. Hudo! Verjetno se bodo vsi opekli tako kot so se pri podcenjevanju Rusije. Vedeti je treba, da se Iran na konflikt z Izraelom pripravlja desetletja in zadnjih deset let z močno tehnično podporo Rusije in Kitajske. Vprašanje je le ali zahod premore dovolj razuma in prepriča Izrael, da se konfliktu izogne. Če se ne bo, nobena "amerika" ne bo mogla pomagat Izraelu. Ja ... na EU "sankcije" se pa Iran jasno požvižga - tako kot Rusija, ker je EU v svetovnem merilu po zaslugi servilne politike USA postala nepomembna 26a violina, katere nadutim voditeljem se Kitajci in Rusi samo še posmehujejo in jih NIHČE - celo v Afriki - več resno ne jemlje.
RevenKapitalist
20. 04. 2024 12.14
-3
Nimas pojma. Prvo Rusija je napadla Ukrajino in drugic, da ce Izrael in Iran stopita v vojno potem Rusija nebo imela vec velike pomoci Irana ker bo v Vojni z Izraelom Rusi pa ne morejo bit na dveh frontah. Kitajci pa se nebodo vmesavali se nikoli se niso.
Glavni_Baja1
20. 04. 2024 12.17
+3
OvcjiPastir
20. 04. 2024 12.24
+0
@jesi Kitajci niso neumni da bi se vmešavali v ta konflikt. Kar se pa tiče podcenjevanja, a se še spomniš 3-dnevne spec. voj. operacije?
Slavko Badič
20. 04. 2024 12.29
-3
Jaz sem nabavil veliko kokic, skeret papirja in nov počivalnik zame in za mojega kolega z daljincem. In komaj čakava, da se užgete. Nič skrbet, če bo peklo, bomo zalili.
Maastrion
20. 04. 2024 12.50
+0
Rusi so tudi v Siriji, pa še kje drugje.. Več kot dve fronti.
jesis1a
20. 04. 2024 13.14
+0
@RevenKapitalist - ti moraš nehat konzumirat neke prepovedane zadeve, ker ti očitno zelooo škodijo, saj si pozabil vse kar se je dogajalo pred tremi in več leti.
foxterier
20. 04. 2024 14.24
+0
Pojma nimaš......svetu je zmanjkalo orožja za pomoč Ukrajini, kaj šele da bi napajal še eno fronto. Pa še Tajvan bi se odprl. Zahod tone po zaslugi Amerov
Stajerc200
20. 04. 2024 19.15
+0
Jesis, kje ti vidiš podcenjevanje Rusije??? Bali smo se je, zdaj pa vidimo, da je Rusija dejansko brezzobi tiger. Niti 20% od tega,kar smo od Rusije v strahu pricakovali. Velika Britanija je po ocenah strokovnjakov bila ocenjena s 50, Rusija z 80 točkami vojaške moči. Zdaj vidimo, da bi morale biti ocene zamenjane. Mimogrede...ZDA imajo oceno preko 300
Stajerc200
20. 04. 2024 19.17
+1
Reven, tocno tako. Tudi glede Kitajcev je res,kar si napisal. Preveč se jim sveti denar od trgovine z Zahodom
RevenKapitalist
20. 04. 2024 12.04
-2
Levi teroristi lrpijo minuse nimajo odgovorov protiargumentov nic. Zalit pa znajo to pa ja.
OvcjiPastir
20. 04. 2024 12.00
-10
Iran je ugotovil, da njihovo najbolj napredno orožje droni na vrtne kosilnice ne učinkujejo na izraelsko obrambo, zato so raje prenehali z napadi in rekli da so vsi njihovi cilji doseženi(v prevodu:se us..li). Ni šlo tako enostavno kot so si predstavljali.
OvcjiPastir
20. 04. 2024 12.02
-3
Glavni_Baja1
20. 04. 2024 12.18
+5
džonborno
20. 04. 2024 11.52
+10
Teoretično lahko kdorkoli pošlje nad tuje ozemlje 300 dronov, ki jih je potrebno sestreliti. Ali imajo ti droni eksploziv oziroma so nevarni ne ve nihče. Lahko da so samo vaba za protizračno obrambo - raketa za sestrelitev nenevarnega drona stane 4 mio EUR!!! medtem ko dron lahko samo par 100 EUR. Tako da cilj Izraelcev je lahko popolnoma drugačen kot pa testiranje ali dejanski napad!