Tujina

Javna preiskava pokazala: za umor novinarke Galizie odgovorna država

Valletta, 29. 07. 2021 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
7

Država Malta ni ustrezno zaščitila novinarke Daphne Caruana Galizia, je pokazala javna preiskava umora novinarke leta 2017. Kot ugotavlja poročilo, se je v letih pred umorom na najvišji ravni malteške vlade razvila "kultura nekaznovanosti" in se razširila na druge segmente države, tudi policijo, kar je vodilo v "propad pravne države".

Novinarko Daphne Caruano Galizio je okrobra 2017 umrla v eksploziji bombe, podtaknjene v njenem avtomobilu.
Novinarko Daphne Caruano Galizio je okrobra 2017 umrla v eksploziji bombe, podtaknjene v njenem avtomobilu. FOTO: AP

Gre za hude očitke, ki jih je na račun vlade danes objavila javna preiskovalna komisija. Daphne Caruana Galizia je umrla oktobra 2017 v eksploziji avtomobila bombe v bližini svojega doma. Naročnik umora naj bi bil bogat poslovnež Yorgen Fenech, čigar sumljive posle z državo, povezane z gradnjo plinske elektrarne, je med drugim raziskovala takrat 53-letna novinarka.

Javna preiskovalna komisija je z delom pričela leta 2019 na zahtevo Sveta Evrope. Trije sodniki so v minulih dveh letih prisluhnili izjavam več kot sto prič in v poročilu, ki ga je danes objavil premier Robert Abela, izpostavili, da obstajajo številni dokazi o spornih povezavah malteške vlade s poslovnim svetom.

Ko je Caruana Galizia ob objavi tako imenovanih panamskih dokumentov leta 2016 razkrila sporne posle visokih politikov v tujini, se je tveganje za njeno življenje bistveno povečalo, so ugotovili sodniki. Njen konflikt z vlado – to je takrat vodil premier Joseph Muscat, ki je nato leta 2019 odstopil – se je nato še zaostroval vse do trenutka, ko je bila ubita. Vlada omenjenega tveganja ni prepoznala in tudi ni sprejela ustreznih ukrepov, da bi ga preprečila.

V poročilu so sodniki tudi podali vrsto priporočil, od sprememb malteškega kazenskega zakonika do zagotavljanja boljše zaščite novinarjev na Malti. Premier Abela je poročilo na 437 straneh pospremil z besedami, da gre za temeljito analizo, iz katere morajo potegniti lekcije in še odločneje nadaljevati z reformami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zavetnik
30. 07. 2021 13.00
+1
Kaj je EU naredila, da bi preprečila takšna nasilna dejanja nad državljani in novinarji, vlade imajo pod nazorom represivne organe in tako delujejo, vse je isto "bilo kuda UDBA svuda" smo govorili v prejšnjem sistemu, kaj je pa zdaj drugače, odločitev US zaporna kazen za obrekovanje in razžalitev, dokaze pa vse prikrijejo in uničijo, lepo je v naši domovini biti G-L-Up
borjac
30. 07. 2021 10.17
+2
Javna preiskava pokazala: za umor novinarke Galizie odgovorna država, prava ugotovitev, to zgodi v državi, v kateri oblast izniči pravno državo, zaradi osebnih interesov, to se zgodi v državi v kateri se Policija politizira in ministri praktično kaznujejo in pritiskajo na policiste, ki se borijo proti kriminalu, naša država Slovenija je pod vodstvom PV Janše, ministra Hojsa in direktorja policije Olaja močno zakorakala v to smer.
jafalical
29. 07. 2021 19.14
+1
niso jo zascititli, ker jim ni bilo v interesu. Interes je bil nekje drugje, le kje in v cem?
Samo gasssss...
29. 07. 2021 18.39
+6
Ja nimaš kaj. Novinarstvo je kar nevaren poklic, mislim po svetu.
proofreader
29. 07. 2021 17.49
+6
Pri nas Zlatko ni bil kaznovan.
Sisoje
29. 07. 2021 17.39
+6
Dobro je da tokrat niso rusi krivi !! Sankcije, optozbe, gnev bi ze dezeval od "demonkracije" z vse koncih zahoda !
rocknmetal
29. 07. 2021 16.49
+10
Malteška vlada-mafija je imela prste vmes v tem umoru novinarke, tako da seveda je niso "ustrezno zaščitili". "Kazen" so pa zopet samo neka bedna priporočila.