Tujina

Je osumljenec za izginotje Maddie pred leti posilil tudi Irko?

London, 09. 06. 2020 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Irka, ki je bila pred 16 leti posiljena na Portugalskem, je preiskovalce izginotja Madeleine McCann prosila, naj znova odprejo tudi njen primer. Njenega posiljevalca namreč nikoli niso odkrili, sama pa je zaznala veliko podobnosti z Brücknerjevim posilstvom starejše Američanke. Kot pravi, so tako taktika, metode kot predmeti, ki jih je imel pri sebi, ko je napadel Američanko, na las podobni njeni izkušnji.

Irka Hazel Behan je leta 2004 živela v portugalskem kraju Praia da Rocha, le 30 minut vožnje oddaljenem od kraja Praia da Luz, kjer je leta 2007 dopustovala družina McCann. Na Portugalskem je delala kot turistična predstavnica v enem od tamkajšnjih resortov in dva tedna po njenem 21. rojstnem dnevu je doživela grozljivo izkušnjo. Sredi noči je namreč v njen apartma vdrl neznanec in jo posilil. Policija pa nikoli ni odkrila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko je slišala novice o novem osumljencu za izginotje Madeleine McCann, ji je zaradi podatka o tem, da je bil Christian Brückner nedavno obsojen posilstva 72-letne Američanke pred 15 leti, zazvonil alarm. Ob prebiranju podrobnosti posilstva ji je postalo slabo, saj je precej spominjalo na to, kar je doživela tudi sama. "Osupnila sem, ko sem prebrala, kako je napadel žensko leta 2005. Tako taktika in metode, ki jih je uporabil, predmeti, ki jih je imel s seboj, kako dobro je vse načrtoval ... Bruhala sem, če povem po pravici, saj me je prebrano vrnilo nazaj v mojo izkušnjo," je dejala 37-letnica.  

Posilstvo skrbno načrtoval in snemal

Podrobnosti tistega grozljivega dne se Irka še vedno dobro spominja. "Šla sem spat okoli 1. ure in se zbudila, ko me je nekdo poklical po imenu. Obrnila sem se na hrbet in tam je stal zamaskiran moški, oblečen v hlačne nogavice in nekaj, kar je spominjalo na dres, v roki je držal približno 30 centimetrov dolgo mačeto," je po poročanju britanskega The Guardian povedala Irka, ki je svojo izkušnjo z neraziskanim posilstvom že pred leti zaupala medijem.

Je Christian Brückner napadel tudi Irko?
Je Christian Brückner napadel tudi Irko? FOTO: Profimedia

Moški je govoril angleško z nemškim naglasom, visok je bil približno 185 centimetrov. Na glavi je nosil masko, videla je le njegove svetle obrvi in modre oči. Prav tako se spomni znamenja na vrhu njegovega desnega stegna, za katerega je menila, da je bodisi potegnjena zanka na nogavicah, tetovaža ali kožno znamenje. Nemški mediji so poročali, da ima Brückner kožna znamenja na desnem stegnu.

Hazel pravi, da se je napadalec očitno ob vdoru v njeno stanovanje sezul in v sobi postavil kamero. Ko jo je zbudil, ji je zabičal, da ne sme kričati. Zvlekel jo je v dnevni prostor ter jo privezal ob kuhinjski šank, nato pa iz torbe začel vleči biče in verige. S škarjami je razrezal njena oblačila, in ji usta zamašil potisnil krpo, da ni mogla kričati, nato pa jo začel pretepati in posiljevati. 

"Zdelo se mi je, da je vse skrbno pripravil, imel je načrt in je bil zelo premišljen. Večkrat si je umil roke in menjal kondome. To se je po moji oceni odvijalo okoli štiri ali pet ur. Ko je končal, me je odvezal s šanka, vendar nisem mogla stati pokončno, ker so se vrvi zažirale v moje noge. Želel je, da bi naredila določeni akt, kar enostavno nisem mogla, na bruhanje mi je šlo," se spominja. To ga je razjezilo, zato ji je ukazal, naj gre v kopalnico, sam pa je pobral mačeto. "Bila sem prepričana, da me bo ubil, zagrozila sem, da bom začela kričati in da nočem v kopalnico. Moje roke so bile še vedno zavezane za mojim hrbtom in prepognil me je čez majhen stolček ter mi glavo prekril z rjuho. Pomislila sem, da je to to, da je mojega življenja konec. Vendar izpod rjuhe sem lahko opazovala, kako je odšel skozi vrata, si obul čevlje in zbežal," je dejala.

Tedne pred napadom opazila, da je nekdo v njeni odsotnosti vstopal v apartma

Ko je napadalec zapustil njen apartma, je ženska stekla na recepcijo resorta in poklicala policijo. Na kraj je kmalu prispelo okoli 30 policistov, ki so jo pospremili nazaj v njen apartma in ji naročili, da se sleče, zato da so posneli dokazne fotografije. Behanova je zelo kritična glede samega postopka, saj je prepričana, da niso bili dovolj natančni pri zbiranju dokazov. Ko so jo odpeljali v lokalno bolnišnico, jo je pregledal ginekolog, vendar pravi, da ni prepričana, ali so takrat vzeli kakšne forenzične vzorce. Prav tako je dejala, da ni nihče resno pregledal njenih poškodb. Ko se je čez nekaj dni s starši vrnila v svoj apartma, je njena mama našla njen zlomljen noht na postelji, ki se ji je verjetno zlomil, ko se mu je upirala. "Zato ne verjamem, da so mojo sobo dobro preiskali," je razočarana.

Behanova je prepričana, da jo je posiljevalec dlje časa spremljal. Nekaj tednov pred napadom je opažala, da je nekdo bil v njeni sobi, ko je ni bilo tam. "Najprej sem mislila, da sem le paranoična, ampak izginjal je denar, nekdo je premikal stvari. Zdaj vem, da je moj napadalec vdiral v mojo sobo in me zasledoval v času pred posilstvom. Zdaj si želim, da bi takrat prisluhnila svojim slutnjam in to odgovornim povedala," pravi.

Preiskovalci bodo njeno prijavo vzeli pod drobnogled

"Nisem imela veliko upanja zadnjih 16 let, da bodo kdaj našli moškega, ki mi je to naredil. Takrat so mi dejali, naj ne govorim o tem, da bom, če bom govorila o tem, kaj se je zgodilo, očrnila ugled resorta in odgnala turiste," pravi Irka. Ko pa je prebrala, kaj se je zgodilo Američanki leto po njenem posilstvu, jo je to tako razjezilo in se je odločila, da o tem znova spregovori. "Če bi policija opravila svoje delo in preiskala, kaj se mi je zgodilo, če gre dejansko za istega moškega, ki je napadel Američanko in ugrabil Madeleine McCann, potem bi morda lahko preprečili napad na njo in Madeleline bi bila zdaj doma s svojimi starši," pravi 37-letnica. 

Nemška in britanska policija, ki sodelujeta pri preiskavi Brücknerja v povezavi z izginotjem male Maddie, sta v zadnjih tednih prejeli že več kot 400 klicev ljudi, ki menijo, da imajo informacije glede primera. Svojo izjavo je britanski policiji podala tudi Behanova, ki sicer s svojim možem in dvema otrokoma živi na Irskem. Preiskovalci so ji zagotovila, da bodo njen primer resno obravnavali in v zvezi z dokazi stopili v stik s portugalsko policijo. Policija ji je še povedala, da so dobili še nekaj klicev ljudi, ki so jih prav tako opozorili na njen neraziskan primer. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lillija123
09. 06. 2020 18.42
-8
janezpodre
09. 06. 2020 18.33
-9
Lepo vas prosim, ne objavljajte vsakršnih bedarij. Dvomim, da je kje v v spolni patologiji kakšen primer, da nek spolni devijant posiljuje stare ženske, mlade ženske in ubija otroke obeh spolov. Je pa na tisoče nerešenih primerov zaradi nesposobne policije, ampak vse portugalske zločine pa tudi ne morejo obesit temu norcu.
AL4444
09. 06. 2020 17.58
+3
Najbolje da napišejo da je za vsa kriminalna dejanja, ki so se zgodila na Portugalskem zadnjih 30 let kriv Brückner.
cekinar
09. 06. 2020 18.17
+1
crazy but true
09. 06. 2020 18.41
-3
Ja, je pac zacel pri 13. On je vse kriv.. baje, ane?
Janey Veryun
09. 06. 2020 17.01
+32
Policiji je bilo samo za ugled letovisca in da bi prikrili kriminalno dejanje. Ne pa temeljita preiskava, da bi prijeli storilca. Zaradi prikrivanja bi moralia Portugalska placati vsem oskodovanim po 5 miljonov dolarjev, kot Gadafi Americanom, ko jim je razstrelil letalo.
123756890
09. 06. 2020 16.47
-14
Jao al pa ce ni tolk mlada. Preberi si letnice in druge clanke od maddie!!!
proofreader
09. 06. 2020 16.36
+40
Ti portugalski policisti so pa res nesposobni.
Machetekills007
09. 06. 2020 16.32
-68
lažniva sponzoruša.
cekinar
09. 06. 2020 18.15
-8
lumpimonster
09. 06. 2020 15.05
-66
Loo so najdl eno ovca da prizna da dajo lahko ze mir z tem lol
Gorazd Petek
09. 06. 2020 15.04
-54
Razen veliko megle malo otipljivega,brez otipljivih dokazov bo težko vse je bolj alii manj rekla kazala Kar sicer ne pomeni,da ni doživela te grozljive izkušnje a bo premalo za obsodbo.
VAREN
09. 06. 2020 15.57
-26
Če bi ime dokaze, bi že zdavnaj zaprli starša.
cekinar
09. 06. 2020 15.59
-61
Petek, čuj važno za njo(Irko) je pač,da je seksala in ji tega ni bilo treba plačat z dnarjem, vsa druga sodomija pa to pri njej na koncu odtehta.
mojcd
09. 06. 2020 13.59
+89
Portugalska pa dolgo ne bo družinska destinacija......
mojcd
09. 06. 2020 13.59
-68
Kaj pa če je ona Maddie?