Tujina

Je Rusija uporabila novo hiperzvočno raketo cirkon?

Moskva/Kijev, 13. 02. 2024 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

7. februarja so ruske rakete in brezpilotniki znova poleteli proti ukrajinski prestolnici. Nov napad pa naj bi po trditvah Ukrajincev vključeval tudi prvo dokumentirano uporabo nove hiperzvočne rakete 3M22 cirkon. Kijevski znanstveno-raziskovalni institut za forenzične preiskave je uporabo rakete potrdil na podlagi analize razbitin oz. ostankov rakete.

Analiza je pokazala, da je Rusija prejšnji teden zadela Kijev s hiperzvočno raketo cirkon, kar je bila njena prva uporaba v skoraj dve leti trajajoči vojni, je po poročanju Reutersa dejal vodja kijevskega raziskovalnega inštituta Aleksander Ruvin

Institut je objavil posnetek domnevnih razbitin rakete, na katerem so vidne posebne oznake. "V tem primeru vidimo elemente, ki so značilni za raketo 3M22 Cirkon. Deli in fragmenti motorja in krmilnih mehanizmov imajo posebne oznake," je Ruvin zapisal v objavi na Telegramu.

Rusko obrambno ministrstvo medtem še ni komentiralo uporabe orožja, ki je namenjeno za uničevanje ciljev na morju in na kopnem. Po podatkih, ki so na voljo, ima cirkon doseg približno 1000 kilometrov, kar je približno pol manj od "sestrske" rakete kinžal, ki jo Rusija v Ukrajini uporablja že od prvega leta vojne, sicer v relativno omejenem obsegu, saj je njena proizvodnja, za razliko od drugih balističnih in manevrirnih raket, dražja in dolgotrajnejša. 

Cirkon naj bi bo po trditvah ruske vojske potoval z devetkratno hitrostjo zvoka, s tem pa, podobno kot kinžal, močno zmanjša reakcijski čas, ki ga ima na voljo protiletalska obramba nasprotnika. Cirkon je namenjen napadu na večje cilje, med drugim je bil zasnovan za uničevanje letalonosilk in drugih bojnih ladij. 

Rusko obrambno ministrstvo je junija 2022 sporočilo, da je zaključilo s testiranjem omenjene hiperzvočne rakete, predsednik Vladimir Putin pa je cirkon opisal kot del nove generacije oborožitvenih sistemov, "ki v svetu nimajo konkurence". O raketi sicer ni veliko znanega, za zdaj pa naj bi Rusija za izstreljevanje raket imela na voljo zgolj bojne ladje in podmornice, medtem ko kopensko platformo še razvija. Cirkon lahko sicer ponese tudi jedrsko bojno glavo. 

Izstrelitev hipersonične rakete Cirkon
Izstrelitev hipersonične rakete Cirkon FOTO: AP

Putin je julija 2022 napovedal, da bo črnomorska flota v prihodnjih mesecih opremljena s hipersoničnimi raketami. Prva bojna ladja, frigata Admiral Gorškov, ki je prejela rakete 23. decembra istega leta, se sicer ne nahaja v Črnem morju, temveč v vzhodnem Sredozemlju. To verjetno pomeni, da je Rusija za lansiranje rakete že opremila druga plovila. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3