Tujina

Ruski napad na vojaško oporišče ob meji s Poljsko provokacija?

Varšava, 14. 03. 2022 19.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
7

Ruski napad na ukrajinsko vojaško oporišče tik ob poljski meji, v katerem je umrlo najmanj 35 ljudi, je jasno sporočilo zvezi Nato, opozarjajo na Poljskem. Gre za provokacijo in poskus ogrožanja zaveznic. Pred morebitnimi napadi ruske vojske v državah članicah zveze svari tudi ukrajinski predsednik Zelenski, ki Nato znova poziva k prepovedi preletov nad Ukrajino. Po oceni nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča pa si Rusija v tem trenutku ne želi vojne z Zahodom.

Rusija je z napadom na vojaško oporišče na zahodu, okoli 20 kilometrov od poljske meje, udarila najbližje doslej – tako rekoč pred vrati Evropske unije. 

Najprej je počilo osemkrat, nato še petkrat. Tresla so se okna, pripovedujejo Poljaki, ki živijo tik ob meji. Rusko ofenzivo so v strahu spremljali kar s svojih balkonov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski znova poziva Nato, naj ukrepa odločneje in zapre zračni prostor nad Ukrajino. "Le vprašanje časa je, kdaj bodo ruske rakete zadele vaše ozemlje zveze Nato, kdaj bodo padle na hiše vaših prebivalcev ..." opozarja.

Ruski napad na Kijev
Ruski napad na Kijev FOTO: AP

Dobran Božič, nekdanji načelnik Generalštaba slovenske vojske, medtem miri – Rusija si v tem trenutku spopada z Natom gotovo ne želi. "Vse, ki smo v zvezi Nato, vse članice ... nas trenutno ni treba biti strah."

Rusija pa z napadi in pomikanjem sil proti zahodu Ukrajine pričakovano uresničuje svoje načrte, še dodaja. "Gre za cilje, vojaške cilje in infrastrukturne cilje na zahodu Ukrajine, od koder vemo, da prihajajo okrepitve v ljudstvu in orožju. In Rusija vsekakor želi to prekiniti."

Rusko obrambno ministrstvo je sicer sporočilo, da jim je v napadu uspelo uničiti objekte za usposabljanje tujih borcev in skladiščenje orožja iz tujine. 

Jake Sullivan, svetovalec za nacionalno varnost ZDA, je ob tem sporočil: "Rekel bom le, da v kolikor bo Rusija kakor koli napadla ozemlje Nata, se bodo zaveznice na to odzvale!" Iz ZDA torej jasen signal, da bodo zaveznice ob morebitnem napadu branile vsak košček ozemlja. 

Medtem članice Nata močno krepijo svojo svojo obrambo. "Glede na to, da celo najbolj pacifistične države v Evropi bistveno povečujejo obrambne izdatke, je popolnoma jasno, kaj bomo tudi mi počeli," pravi premier Janez Janša.

Koliko denarja bomo vložili v vojsko, bo, pojasnjuje premier, odvisno predvsem od dogajanja v Ukrajini. Obrambno ministrstvo je sicer danes razkrilo investicijski načrt za letošnje leto. Poleg orožja namerava vojska kupiti vozila 8x8, nove helikopterje in seveda tudi transportno letalo. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni