Tujina

Je Tucker Carlson v Moskvi zaradi Putina?

Moskva, 05. 02. 2024 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kaj kontroverzni politični komentator in nekdanji voditelj na ameriški televiziji Fox News počne v Moskvi? Vprašanje, ki še nima odgovora, narekuje pa številne špekulacije. Najglasnejša med njimi pa, da naj bi Tucker Carlson v Rusiji intervjuval predsednika Vladimirja Putina. Gre za ugibanja, ki so razveselila prokremeljske blogerje in medije, drugod pa sprožila tudi številne kritike. Nekdanji vodja kabineta podpredsednika ZDA William Kristol je predlagal celo, naj ZDA Tuckerju zaradi obiska Rusije onemogočijo vrnitev v domovino.

Kontroverzni skrajno desni televizijski komentator Tucker Carlson se trenutno mudi v Moskvi, kamor je po poročanju tujih medijev prispel že v četrtek. Čeprav nekateri poudarjajo, da bi lahko šlo za njegovega dvojnika, pa trenutno vse kaže, da je nekdanji voditelj na ameriški televiziji Fox News tudi dejansko obiskal rusko prestolnico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Rusijo naj bi priletel iz Istanbula, že kmalu po pristanku pa se je v ruskih medijih in na spletu pojavila prva Carlsonova fotografija z moskovskega letališča. Kasneje pa so Američana v objektiv ujeli tudi, ko je užival v predstavi v gledališču Bolšoj, kjer naj bi si ogledal predstavo Spartacus.

S kom si je nekdanji televizijski voditelj, ki so ga lani odpustili s Fox Newsa, ogledal predstavo, še ni znano. O tem se sprašuje tudi svetovna javnost ter marsikateri tuji medij. Kasneje si je Carlson v hotelu privoščil tudi zajtrk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zakaj je obiskal Moskvo?

In kaj eden vidnejših Američanov na desni medijski sferi sploh počne v Rusiji? To se trenutno sprašuje marsikdo, pojavile pa so se tudi številne špekulacije. Prokremeljski strokovnjaki in vojaški blogerji upajo, da bo Carlson postal prva oseba z Zahoda, ki bo po začetku vojne v Ukrajini intervjuvala ruskega predsednika Vladimirja Putina.

 "Obožujem Moskvo, res je lepo mesto," je sodeč po vidoposnetku, ki se je pojavil na spletu, enemu od svojih ruskih oboževalcev dejal ameriški komentator. Na vprašanje, kaj počne v Rusiji, pa je Carlson odvrnil le, da si jo je želel videti. "Želel sem govoriti z ljudmi in videti, kaj se dogaja tukaj. Mislim, da ji gre zelo dobro," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Boste intervjuvali Putina?" je vprašal moški, ki je ogovoril Carlsona, ta pa je le skomignil z rameni, se nasmehnil in mu namenil kratek odgovor: "Bomo videli." Kljub temu, da nekdanji voditelj televizijske oddaje ni podal jasnega odgovora, so se v ponedeljek pojavila nova namigovanja, da je Carlson zapustil svoj hotel in se napotil proti predsedniški palači.

Bo uspel intervjuvati Putina?

Američan je sicer za Die Weltwoche septembra dejal, da je ruskega predsednika že skušal intervjuvati, vendar pa da mu je to preprečila ameriška vlada.

Kmalu po njegovi izjavi je Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov dejal, da Kremelj prejema številna sporočila zahodnih medijev, v katerih prosijo za intervju s predsednikom, vendar pa meni, da intervju zaradi rusofobne propagande ne bi prinesel nobene koristi, njegov komentar povzema Politico.

Vendar pa Peskov takrat ni zavrnil možnosti poglobljenega intervjuja z zahodnim novinarjem nekoč v prihodnosti. "Ali bo med potencialnimi kandidati tudi Carlson ali ne, bomo morali počakati in videti," je sporočil. Ob tokratnem obisku pa je Peskov dejal, da bodo posredovali informacije o gibanju tujih novinarjev, ter dodal, da se v Rusiji vsak dan mudijo številni tuji novinarji.

Nekdanji voditelj Fox Newsa je sicer na svoji platformi doslej že objavil intervjuje z marsikatero kontroverzno osebo, med drugim tudi z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, argentinskim predsednikom Javierjem Mileijem, pa tudi z obema bratoma Tate.

'Carlsonu onemogočite vrnitev v domovino'

A medtem ko so prokremeljski kanali nad obiskom Američana navdušeni in morebiten intervju s Putinom označujejo za prelomni dogodek, pa je odločitev, da Carlson v času vojne v Ukrajini obišče državo agresorko, sprožila tudi številne kritike. Številni so 54-letnika zaradi potovanja v Rusijo oklicali za izdajalca, neumneža ali zlobneža.

Njegovo potovanje je komentiral tudi nekdanji vodja osebja podpredsednika ZDA v času Reaganove administracije William Kristol, ki je predlagal, da bi Carlsonu zaradi obiska Rusije začasno prepovedali ponovni vstop v ZDA. Adam Kinzinger, nekdanji republikanski predstavnik Illinoisa, pa je eden tistih, ki so Carlsona označili za izdajalca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Priljubljenost 54-letnika v Moskvi je poskočila med predsedovanjem Trumpa, ko se je komentator redno norčeval iz obtožb, da je Rusija posredovala v ameriške predsedniške volitve. Od takrat pa se je večkrat postavil na stran Kremlja, ko je kritiziral ameriško vlado zaradi podpore Ukrajini, večkrat pa je namignil celo, da je za rusko invazijo kriv Zahod.

V svojih komentarjih je Carlson ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega oklical za diktatorja ter za "prepotenega in podganjega". Njegovi posnetki s pro-Putinovo in protiukrajinsko retoriko so medtem postali stalnica na ruski državni televiziji, lokalni propagandisti pa jih uporabljajo kot dokaz, da so vplivni ljudje v ZDA naklonjeni Putinovi vojaški kampanji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (280)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ne me sopat
08. 02. 2024 12.35
+2
Kontroverzni skrajno desni televizijski komentator...resno?? Kaj pa ce bi ga mogoce napovedali samo kot clovek resnice in demokracije?! USA propaganda ste s takimi clanki
Moncsa
08. 02. 2024 10.46
+3
Očitno ljudi zanima mnenje druge strani, ker že napoved tega pogovora je dosegel v enem dnevu 84 milijonov ogledov. Hard.
tornadotex
06. 02. 2024 13.12
-6
Menda bo Putinu obrisal tazadnjo..On pa njemu nazaj..
sabro4
06. 02. 2024 10.28
+3
čudni tej ameri, t.i. zagovorniki demokracije in svobode govora, vsak ki izda kočljivo resnico o zločinskih početjih USA je izdajalec, morilci ki jih prikrivajo pa heroji, zahojeni so do konca, že po gnilem dajajo, hinavci brez primere
Slavko BabIč
06. 02. 2024 18.49
+4
CestniKolesar370Wattov
06. 02. 2024 09.30
+6
A so bili intervjuji z Bushem tudi prepovedani, ko je bombandiral Irak? Sprašujem za kolega...
pravica1
06. 02. 2024 09.05
+5
Lepo smo zabluzili, kjer je samo naša resnica prava, vse bolj ima ta naš sistem vonj po totalitarizmu. Če nisi kimavec si takoj označen za sovražnika ljudstva, bog ne daj, da bi pokazal obe plati medalje. Resnica ni nikoli črno bela. Bo pa definitivno zelo gledan intervju :D
gozdar1
06. 02. 2024 09.03
-8
Zaradi njega in dokazanih laži je fox že plačal stotine miljonov- Sicer pa je celo sam napisal, da nihče normalen ne more jemet tega kar pove resno.
vvvilice
06. 02. 2024 08.57
+7
So mediji dobili naročilo, da Takerja diskreditirajo. To zdaj počnejo. Ampak je Karlson dober, zna in ve.
vvvilice
06. 02. 2024 08.55
+9
Kontroverzni? Samo zato, ker pove resnico?
Kitamita
05. 02. 2024 21.58
-15
Klasični izdajalc
NeXadileC
05. 02. 2024 21.53
+10
Pravi novinar!
STRIKE-ONE 333 V.I.P
05. 02. 2024 21.31
+8
William Kristol, Adam Kinzinger... juda ga označita za nekaj najhujšega saj se upira zionu.
vvvilice
05. 02. 2024 21.31
+15
Taker Karlson je dober. Res dober. Ni takih novinarjev blizu.
nikhrast
05. 02. 2024 21.46
-18
Pa ga kdaj poslušaš, ni čudno da so ga nagnali na Fox TV.
nestabilen
05. 02. 2024 21.23
-1
V USA je ze panika zaradi tega,padel je ze predlog da ga ne spustijo nazaj v USA,mogoce ga celo proglasijo za terorista.LOL.
pravica1
06. 02. 2024 09.06
+3
marre
05. 02. 2024 21.07
-11
Resnično skrajni desničar, teoretik zarot in velik podpornik Trumpa, Putina in vseh ostalih totalitarnih, antizahodnih režimov.. Na kratko to je Tucker Carlson.. Nekoč je imel oddajo na Foxu, pa so ga tudi oni moral odpustit, je eden redkih, za katere Trump ne reče "fake news" in očitno je šel v Rusijo z misijo, prikazat Putlerja in Kremeljsko agendo, ali bolje rečeno, Kremeljske izmišljotine in pravljice..
dannyer
05. 02. 2024 21.14
+7
prav zaprav ni nič od tega kaj si napisal. totalitarni pa so v zda demorkati. pa če neveš podrobnosti vsaj ne komentiri
marre
05. 02. 2024 21.23
-2
Čist vse kar sm napisu je resnica.. Totalitarni so skrajneži na obeh polih.. Očitno res nimaš blage veze o čem govoriš prjatu.. Totalno izgubljen v prostoru in času..
dannyer
06. 02. 2024 13.05
+3
nič nisi napisal prav vse naorbe . se strinjam totalno izgubljen si da pišeš fn
Sickk 2
05. 02. 2024 21.00
+0
Se vedno mi noben od vs usranetov ni povedu kdo je ta zmene?
Kitamita
05. 02. 2024 21.05
-11
En marsovc ki ga poznam leta iz FOX tip ni glih čist v glavi
anatomija
05. 02. 2024 20.41
-6
Srbi bi se nadvse radi pridružili Putinovi Rusiji . Vendar njih niti Putin ne mara . Morda lahko poskusijo pri Severni Koreji, če jih vzame
real....
05. 02. 2024 21.28
+6
Lej anatomija...recimo za nas pristne kristjane so Slovenci Hrvati Srbi Rusi Ukrajinci Grki in ostali...vsi sestre in bratje..pristni kristjani ne sovrazijo in nacionalna identiteta oziroma zemeljska delitev tu nima pomena.Jezus je rekel,da ljubimo eni druge kot nas je On...On nikoli ni lagal in mi/jaz mu verjamemo.
real....
05. 02. 2024 21.47
+5
Rekel je tudi....ozka je pot katera vodi v zivljenje...in siroka je pot katera vodi v pogubo....
nikhrast
05. 02. 2024 20.34
-19
Ne vem če še pobožno gledate Fox TV, ne vidite da se je Rupert Murdock distanciral od Trumpa, pa tudi odpustil nekaj zavoženih novinarjev ki so podpirali Trumpa.
arctic
05. 02. 2024 20.36
-16
Opazujemvas
05. 02. 2024 20.43
-8
arctic ; lepo tudi jaz ampak , žal nič pametnega.
lili88
06. 02. 2024 09.42
+7
R Murdoch, globalist ,ki prijateljeval z A Sharonom, njegov sin velik prijatelj Satanyahuja.... Kar želim povedati je to, da je FOX z odhodom Carlsona izgubil enega redkih odličnih novinarjev (in maso naročnikov).
proofreader
05. 02. 2024 20.19
+9
Putko naj vpraša, ali sankcije delujejo.
Rains
05. 02. 2024 20.30
-9
Po eni strani je dobro, da so to sprobali in videli da ne deluje, da zdaj ne bodo več izgubljali časa in energije s tem.
Delboy Trotter
05. 02. 2024 20.19
+11
Tucker Carlson je legenda med novinarji in noben skrajni desničar. Samo levičarski mediji ga tako označujejo. Carlson dela intervjue ki jih drugi "novinarji" ne želijo ker se bojijo za svoje službe in ugled čeprav tega sploh nimajo.
Natoforever
05. 02. 2024 20.20
-3
No bo Tucker pojasnil kaj sledi po kapitulaciji Ukrajine...to bi rad slisal