Tujina

Je ukrajinskim silam uspelo uničiti najnaprednejše rusko bojno letalo?

Astrakhan, 11. 06. 2024 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajinska vojska naj bi v napadu z brezpilotnim letalom na vojaško oporišče globoko v Rusiji uničila enega od najnovejših in najnaprednejših ruskih bojnih letal. Po podatkih ukrajinske obrambne obveščevalne agencije (GUR) naj bi šlo za lovsko letalo Su-57, zadeli pa bi ga naj na ploščadi letalske baze v Astrahanski oblasti, skoraj 600 kilometrov za frontno črto spopadov.

Slike kažejo, da je bil Su-57 7. junija še nepoškodovan, 8. junija pa so se v njegovi bližini pojavili kraterji po eksploziji in tudi posledice poškodb zaradi požara.  A vendar, obe strani imata svojo različico zgodbe. In če GUR poroča, da jim je uspelo, potem ruski portali rišejo malce drugačno sliko. Malo pred domnevnim napadom na Ahtubinsk je namreč prišlo do poskusa napada na letališče v Mozdoku, napada bi lahko bila povezana. 

Po poročanju Inštituta za preučevanje vojne, posnetki, objavljeni 8. junija, prikazujejo brezpilotno letalo, usmerjeno proti letalskemu oporišču Mozdok. Vodja republike Severna Osetija-Alanija Sergej Menajlo je potrdil, da so ruske sile sestrelile tri brezpilotna letala, usmerjena proti temu vojaškemu letališču, in da so nekateri objekti utrpeli manjšo škodo.

Moz
Moz FOTO: Telegram

Rusi so kasneje potrdili, da so ukrajinske sile poskušale izvesti tudi napad na letališko območje v Ahtubinsku z več droni, a naj bi jih ruska zračna obramba sestrelila. Deli enega od sestreljenih dronov naj bi sicer ubrali svojo pot in padli na letališče. In kot pravijo Rusi, so na sliki samo razbitine drona in ne njihov lovec Su-57.  

Su-57 je nadzvočno dvomotorno bojno letalo pete generacije in je veljalo za odgovor Moskve na zahodna nevidna letala, kot je F-22 Raptor ameriških zračnih sil.  Toda razvoj tega letala je potekal precej počasi, po podatkih ameriške vojske je začel leta 2002, Su-57 pa je med testnim poletom leta 2019 tudi strmoglavil.

V ukrajinskem poročilu na Telegramu je bilo navedeno, da lahko Su-57 nosi manevrirne rakete Kh-59 in Kh-69. In dokler so strokovnjaki izrazili dvom glede zmogljivosti letala Su-57 v primerjavi z letalom F-22, pa so ruski uradniki za letalo imeli samo besede hvale, piše CNN. Nekdanji obrambni minister Sergej Šojgu je v poročilu TASS iz leta 2022 dejal, da se je letalo odlično izkazalo. "Letalo ima zelo visoko stopnjo zaščite pred različnimi sistemi zračne obrambe, ima zaščito pred raketami ... Najpomembneje je, da je to zelo močno orožje, ki smo ga tudi preizkusili, in deluje odlično."

Sicer pa ni povsem jasno, kolikšno je število bojno pripravljenih letal Su-57. GUR je na Telegramu objavil, da naj bi bilo v uporabi omejeno število teh bojnih letal.

Rusko lovsko letalo Su-57
Rusko lovsko letalo Su-57 FOTO: Shutterstock

A če se poročila o napadu ukrajinskega brezpilotnega letala v Rusiji izkažejo za resnična, bi to pomenilo resen poraz za Moskvo in velik uspeh Kijeva. Po podatkih Inštituta za raziskovanje zunanje politike je cena Su-57 ocenjena na 35 do 54 milijonov dolarjev oziroma na okoli 32,5 do 50 milijonov evrov.

Napadi brezpilotnih letal v Rusiji postajajo za Kremelj vse večja težava. Nekateri ukrajinski droni so že potopili ali vsaj hudo poškodovali ruske vojaške ladje v Črnem morju, na bojišču pa je pod droni padlo veliko ruskih tankov in oklepnih vozil. 

Po objavi poročil o napadu so ruski vojaški blogerji močno kritizirali vojsko, ker ni zgradila hangarjev za zaščito letal. Po podatkih Inštituta za preučevanje vojne bi lahko za ceno enega Su-57 zgradili zaščitne hangarje v vsaki letalski bazi.