Tujina

V Bruslju vroča razprava o jedrski energiji in plinu

Bruselj, 21. 01. 2022 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izteka se rok za odzive na predlog Evropske komisije glede obravnave jedrske energije in plina kot prehodno zelenih naložb. Članice bi morale po prvotnem načrtu odzive posredovati v začetku meseca, a so čas podaljšali. Predlog močno deli članice, Avstrija ga je pripravljena izpodbijati tudi na sodišču.

Izgradnja novih nukleark bi po predlogu bila priznana kot zelena z dovoljenjem, izdanim do leta 2045.
Izgradnja novih nukleark bi po predlogu bila priznana kot zelena z dovoljenjem, izdanim do leta 2045. FOTO: AP

Komisija je predlog o tej izjemno občutljivi temi posredovala na zadnji dan minulega leta, poleg tega pa je pricurljal v medije, kar je sprožilo precej kritik.

Predlog delegiranega akta o obravnavi jedrske energije in plina dopolnjuje obstoječi okvir taksonomije – sistema označevanja trajnostnih naložb, ki je pomemben vodnik za vlagatelje. Določa merila za obravnavo jedrske energije in zemeljskega plina kot trajnostne gospodarske dejavnosti.

Izgradnja novih nukleark bi denimo bila priznana kot zelena z dovoljenjem, izdanim do leta 2045. Predlog navaja tudi stroge pogoje za naložbe v plin z oznako zeleno, ki so povezani s količino izpustov ogljikovega dioksida.

Komisija naj bi besedilo dopolnjenega delegiranega akta objavila do konca meseca. Predlog bo nato predložila Svetu EU in Evropskemu parlamentu, ki bosta imela štiri mesece za preučitev. Zaprosita pa lahko še za dodatna dva meseca.

Svet, v okviru katerega odločajo članice Unije, lahko predlog zavrne z obrnjeno kvalificirano večino. To pomeni, da mora delegiranemu aktu nasprotovati najmanj 72 odstotkov članic oziroma vsaj 20 držav, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov prebivalstva EU. Evropski parlament pa ga lahko zavrne z navadno večino, ki jo predstavlja najmanj 353 poslancev na plenarnem zasedanju.

Predlogu Evropske komisije sicer nasprotujejo Nemčija, Luksemburg in Avstrija. Slednja je napovedala, da je pripravljena akt, če bosta jedrska energija in plin obveljala za zeleni naložbi, izpodbijati na Sodišču EU. Več držav na čelu s Francijo medtem vključitev jedrske energije med zelene naložbe zagovarja, naklonjena ji je tudi Slovenija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovenec81
21. 01. 2022 17.19
Čim preje v izgradnjo nove ... mogoče še kaj močnejšega, kot je v planu
športnik66
21. 01. 2022 09.00
+3
Če hočemo imeti tovarne v EU, vozit električne avte,...se moramo pogovarjati, kako povečati količino proizvedene električne energije, toplotne energije, ipd. Veternice, sončne kolektorje v vsako vas! Ampak, brez jedrske energije bomo živeli v temi... Se pa strinjam, da pa premoga in termoelektrarn ne rabimo. Pa še to: voditi se mora enotna svetovna politika in ne, da bo le EU zelena!!! Ker, samo EU ne bo planeta rešila. Si pa povečujemo stroške, ostali si pa ne...naši izdelki bodo nekonkurenčni...sami sebi gospodarsko škodujemo.
Ramzess
21. 01. 2022 16.02
Obstajajo načini, a so žal prepovedani, prosta in brezplačna energija oz. elektrika, ipd. Že obstajalo to, sledite Conspiracy Tartarija.
NejkoSLO
21. 01. 2022 08.52
+2
Problem so odpadki. Kje se bojo skladiščili? Vsaj v primeru Krškega.
Nimasmisla
21. 01. 2022 08.09
+4
Brez te energije in ob povečanju el avtomobilov smo v riti