Tujina

Kakšno orožje ima na razpolago Vladimir Vladimirovič Putin?

Kijev/Moskva, 28. 02. 2022 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadej Grešovnik, Mirko Vorkapić
Komentarji
196

Putinova odločitev, da dvigne pripravljenost ruskih jedrskih sil, je še povečala zaskrbljenost v mednarodni skupnosti. Strokovnjaki sicer mirijo, da to še ne pomeni, da bo Rusija jedrsko orožje dejansko uporabila, toda v isti sapi opozarjajo na nepredvidljivost Putinovih potez. Pri zaostrovanju napetosti se je ruskemu predsedniku pridružil tudi njegov zaveznik Aleksander Lukašenko. Belorusija je namreč z včerajšnjim referendumom postala država, ki dovoljuje nameščanje jedrskega orožja.

"Ukazujem ministru za obrambo in poveljniku generalštaba, da silam ruske vojske za odvračanje odredita stanje bojne pripravljenosti," je v nedeljo ukazal ruski predsednik Vladimir Putin.  Sile za odvračanje so enote, katerih namen je odvrniti napad na Rusijo, vključno s primerom napada, ki bi vključeval jedrsko orožje. Enote so opremljene z raketami, strateškimi bombniki, podmornicami in ladjami. Vključujejo tudi protiraketni ščit, sisteme nadzora v vesolju, protizračno in protisatelitsko obrambo. Putinov ukaz je povečal zaskrbljenost, da bi lahko napetosti z Zahodom zaradi invazije na Ukrajino pripeljale do uporabe jedrskega orožja.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Putin je ob tem lansiral še eno grožnjo vsem, ki bi se vpletli v rusko-ukrajinski konflikt ter dejal, da bodo občutili posledice, kot jih zgodovina še ni videla. Toda, kako daleč gre lahko v resnici ruski vožd in katera orožja ima na razpolago?

Strokovnjakinja s Katedre za obramboslovje dr. Jelena Juvan opozarja, da je uporaba jedrskega orožja v mednarodni skupnosti točka brez vrnitve. "Če se jedrsko orožje uporabi, se ne bi zbrisala samo Ukrajina, ampak bi se tudi še kaj drugega."  Ob tem je sicer treba dodati, da je uporaba teh sil avtorizirana le v primeru neposrednega jedrskega napada na Rusijo ali eno od njenih zaveznic. Toda Putinove poteze so v zadnjem času zelo nepredvidljive, opozarjajo praktično vsi strokovnjaki in poznavalci na zahodu. "Glede na njegove odločitve zadnjih dni oziroma zadnje mesece, ki so eskalirali v zadnjih dnevih, je zelo težko ocenjevati, katere so njegove naslednje poteze, ker je dokazal, da je pripravljen uporabiti vse, s čimer razpolaga."

Na seznam teritorijev z jedrsko oborožitvijo pa se bo kot kaže vpisala tudi Belorusija. Tam so namreč izvedli referendum, na katerem so prebivalci potrdili ustavne spremembe, predsednik Aleksander Lukašenko pa je dejal, da bo na ozemlju Belorusije sprejel namestitev jedrskih raket. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borell je dejal, da je to zelo nevarno. "Vemo, kaj za Belorusijo pomeni status države z jedrskim orožjem. Pomeni, da bo Rusija v Belorusiji namestila jedrsko orožje. To je zelo nevarna pot."

Juvanova poudarja, da ne postaneš država z jedrskim orožjem tako, da se razglasiš, ampak da ga dejansko tudi imaš. "Tako, da gre po mojem mnenju za izražanje podpore Rusiji." 

Kakšna orožja ima na razpolago Putin

Ruski predsednik in njegovo ministrstvo za obrambo sta že pred časom svetu naznanila, da ima Rusija na zalogi številna superorožja. Vendar dejstvo je, da kljub spektakularnim predstavitvam in nekaterim prototipom ruski vojaški proračun ne bi prenesel množične proizvodnje tako naprednega orožja. Zato, kot ocenjujejo poznavalci, so predstavitve apokaliptičnih orožij le del folklore in zastraševanja. Vseeno pa ima (ali pa jih bo imela kmalu) največja jedrska velesila na svetu v oborožitvi številne moderne sisteme. Ob tem ima Rusija na zalogi 6257 jedrskih bojnih glav.

Orožje, ki bi ga ruska vojska lahko kmalu uporabila tudi v Ukrajini, je lanser termobaričnih raket TOS-1. Namenjen je napadom na pehotne enote, vojaško opremo, oporišča, bunkerje in utrdbe. Gre za aerosolne eksplozive, ki ne vsebujejo kisika za vžig in ga "posrkajo" iz okolice. Pred detonacijo nastane oblak neeksplodirane zmesi, ki se nato razširi. Najprej so ga pred dnevi opazili v bližini ruskega mesta Voronež, včeraj pa naj bi se eden od lanserjev premikal v bližino obkoljenega Mariupola, kjer si Rusija prizadeva uničiti zloglasni bataljon Azov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premični laserski sistem, imenovan Peresvet, je torej orožje usmerjene energije. Načrtovan je za delovanje proti sovražnikovim raketam in zrakoplovom. Načelnik generalštaba Valerij Gerasimov je že decembra 2019 sporočil, da je orožje stopilo v oborožitev ruskih enot. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kinžal (bodalo) je hiperzvočna raketa, ki jo lahko proti ciljem na zemlji izstrelijo z lovca MiG-31K ali bombnika TU-22M3. Lahko nosi tudi jedrsko bojno glavo, temelji pa na balistični raketi 9M732.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Anvangard je visokohiperzvočni sistem, namenjen uporabi na medcelinskih balističnih raketah. Njegova vloga je, da jedrsko bojno glavo po ločitvi od nosilne (medcelinske) rakete z zelo visoko hitrostjo ponese proti cilju na zemeljski površini. Avangard pa lahko "med zvezde" ponese tudi sistem Sarmat. Gre za medcelinsko balistično raketo na tekoče gorivo, ki lahko nosi od 10 do 15 neodvisno namerjenih jedrskih bojnih glav.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prva enota ruske vojske je orožje dobila v uporabo 27. decembra 2019.

Lansiranje avantgarda 1. marca 2018
Lansiranje avantgarda 1. marca 2018 FOTO: Rusko ministrstvo za obrambo
pasica vojna v Ukrajini
pasica vojna v Ukrajini FOTO: 24ur.com
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Professor
25. 05. 2023 10.33
+0
V kolikor Rusija ne bi imela na razpolago super orožja, bi NATO že zdavnaj prišel do Moskve in ne bi kot prestrašena miš s palico porivala v boj nedolžne Ukrajince..
zlo?o
24. 05. 2023 08.47
+2
SE GDO VRAŠA ČEMU JE NAMENJEN FORUM noben se ne drži teme samo se ravsajo med sabo beli in rdeči in se vrti jojo in golog TIKI SE VIDI KOLK SO SLOVENCI RAZDELJEN IN SKREGAN NAROD SRAMOTA
Tone 12345
17. 05. 2023 17.46
+1
Smešno ukri trdijo da recimo od 40 ruskih raket sestrelijo 37!in rusi sploh niso uporabili toliko kindalov kot ukroti trdijo da so jih sestrelili!raketa ki leti s hitrostjo 10 machov če je to res nemore sestreliti nobeno protiraketno orozje na svetu!recimo patriot doseže naveč nekaj čez 2macha!!pa tudi če strelja proti prihajajocemu iztrelku s tako brzino nima šans!!
dioporco
18. 05. 2023 10.12
+0
Sodec po objavah na 24ur bi ze ukrajina morala zmagat…
Apostol1
01. 07. 2022 17.15
+4
Raje razisščite vzroke te vojne , ne pa v medijih ni ne bev ne mev kar se tiče grehov Ukrajine in ZDA. Potem bo slika bolj popolna in bomo bolj na jasnem kaj bo naredil Putin , kar se pa tiče tega kakšno orožje ima Putin se pa tule novinarčkom niti sanja ne , tako kot nam vsem ne.
Victoria13
02. 05. 2022 21.43
+0
S Putinom se ni za hecat...
mikpiki191
02. 03. 2022 10.46
-5
Putinu se bo lasten narod postavil naproti z milijarderji na čelu
Apostol1
01. 07. 2022 17.16
+1
mikpiki191................. Večina teh milijarderjev je tako zelo vpeta s svojimi posli v Putinove posle , tako , da o tem lahko le sanjaš.
apodgra
02. 03. 2022 09.12
-5
Reši ga samo strel v glavo, tako ,kot je to storil Hitler. Drugače , kako bo lahko živel med ljudmi in koga bo bremenila mednarodna obtožnica vojnega zločinca . Samo strel v glavo, bi bila preveč blaga kazen. Zasluži so bolj kruto kazen . Sodi mu naj lastno ljudstvo .
nexus4321
12. 04. 2022 14.22
+1
migic
06. 10. 2022 09.08
+1
Se strinajm ZELENSKEGA JE TREBA TAKOJ ODŽAGAT!
No pasaran
01. 03. 2022 16.04
+2
Sodržavljanke in sodržavljani! DO NADALJNEGA NE GLEJTE UKRADENE NACIONALNE RTV! Vso propagando je v roke vzela najbolj pokvarjena in izprijena BBC, ki deluje pod taktirko bolgarskega pritepenca Borisa.
No pasaran
01. 03. 2022 15.55
+6
Raspaljot po nazi Ukrajincih! Svoboda in vse dobro nedolžnemu ruskemu in ukrajinskemu miroljubnemu narodu!
MladInPerspektiven
01. 03. 2022 16.33
+10
Narod je nedolžen, za politike in za VOJSKO pa nebi trdil
No pasaran
01. 03. 2022 15.18
+4
Ofce, prihaja spomladansko striženje 24.4. na balin. Šlik šlak ;)
No pasaran
01. 03. 2022 15.15
+8
Smrt janšizmu, ki si želi in podpihuje jedrsko vojno! Janshiri, razloži to svoji družini!
No pasaran
01. 03. 2022 15.12
+5
Raspaljot po nazi Ukrajincih. Tisti, ki so v Sloveniji, VEN na svoja bojišča. Tuka je SLOVENIJA, ne Ukrajina ali Rusija!
Šumadinac
01. 03. 2022 14.41
+11
Slovenci smo res polpismen narod.. vse vemo izpred tv zaslonov in kavča.. ta vojna je samo razgalila butastost našega naroda, tipični navijači brez možganov.. žalost res.
Jun2
01. 03. 2022 14.03
+2
Putin vrjetno bo posegel po jederskem orožju nvm zakaj si zatiskamo oči.Škoda bo tudi pri njih saj niso iz drugega planeta.
sims
01. 03. 2022 14.02
+0
Vladeku se je čist odpelalo
ZLATKO JAKLIN
01. 03. 2022 12.41
+6
Včeraj na RTV je slovenska baba vanga - JJ - širil svojo jasnovidnost. Češ kaj vse je on napovedal. Poden od podna, mesece in mesece je šinfal čez RTV, sedaj, ko je nastavil svoje ljudi, pa pametuje. Putin je pretkan in posledično tudi nepredvidljiv. Klasičnega orožja ima dovolj, da Ukrajino zbriše z zemljevida. In tudi pod razno mu ni povšeči, da EU z orožjem podpira Ukrajino. Močno upam, da Rusem ne uspe okupirati celotne Ukrajine.
storž 43
01. 03. 2022 12.31
+11
Nekaj sem prepričan. Če pride do tretje svetovne vojne bo sigurno zadnja
jank
01. 03. 2022 12.15
+6
Kot posledica postnuklearne radioaktivnosti bodo seveda nastopile pri mutacijah, vendar izdelki niso uporabljeni za uporabo jedrske vojne kot pripomočkov za genetsko izboljšanje človeških vrst." Janez Janša, 1988. Brez komentarja!
jank
01. 03. 2022 11.50
+5
Naš general J. Schwarzkopf ima vse niti te vojne v mezincu in EU ter Nato lahko delujeta v skladu z njegovo jasnovidnostjo. Svoje veleumnosti je razlagal na RTV SLO, ki se jo je skoraj dve leti izogibal in z njim sta smela imeti intervju samo režimska Pirkovič in Možina. Ja, spremembe na RTV gredo v pravo smer.
apodgra
02. 03. 2022 09.18
+2
Ne samo to ,da ima vse niti v svojih rokah, po Nova 24 ur je eden najbolj obleganih vojaških strokovnjakov na svetu , ker samo od njega pričakujejo obetajoče rešitve. Vedeževalec in " profesor" za vojaško ukrepanje .
ćurkl
01. 03. 2022 11.25
+1
Kakšen pomen ima kopičiti toliko vojaške tehnike, če je ne uporabiš? Je treba priskusiti, če sploh dela in kako.