Tujina

Jemen bo vsaj še dva meseca živel v miru

Sanaa, 02. 08. 2022 21.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.V.
Komentarji
0

Združeni narodi so sporočili, da sta se sprti strani v Jemnu le nekaj ur pred iztekom premirja dogovorili, da ga podaljšata še za dva meseca. Podaljšana prekinitev ognja bo dobrodošla v državi, ki jo od leta 2014 pretresa ena največjih humanitarnih kriz na svetu.

Prekinitev ognja vključuje zavezo sprtih strani, da bosta okrepili pogajanja, da bi čim prej dosegli razširjen sporazum o premirju, je sporočil odposlanec ZN za Jemen Hans Grundberg.

V Jemnu je bilo 2. aprila sklenjeno dvomesečno premirje, ki sta ga sprti strani nato 2. junija podaljšali še za dva meseca. "Glavni cilj sedanjega premirja ostaja zagotoviti oprijemljivo pomoč civilistom in ustvariti okolje, ki bo omogočilo mirno rešitev spora s celovitim političnim procesom," je dejal Grundberg.

"Napoved drugega podaljšanja premirja pomeni, da bodo Jemenci uživali v miru vsaj še dva meseca. Zdaj je čas, da poskrbite, da bodo v njem uživali za vedno." je dejala Erin Hutchinson, direktorica Norveškega sveta za begunce za Jemen.

Lakota v Jemnu
Lakota v Jemnu FOTO: AP

Jemen že vse od leta 2014 pretresa vojna, v kateri se uporniški Hutiji, ki jih podpira Iran, borijo proti mednarodno priznani vladi, ki jo podpira vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije. V brutalnem nasilju je bilo ubitih več sto tisoč ljudi, milijoni pa so se znašli na robu lakote. Notranje delitve so povzročile nerešljivo politično, vojaško in humanitarno krizo. Po podatkih Unicefa, približno 23,7 milijona ljudi potrebuje pomoč, vključno s skoraj 13 milijoni otrok. Manj kot polovica zdravstvenih ustanov deluje, mnoge, ki še vedno delujejo, pa nimajo osnovne opreme. Številni zdravstveni delavci že več let niso prejeli redne plače.

Premirje pod pokroviteljstvom Združenih narodov je bil najdaljši premor v Jemnu v sedmih letih vojne. Kljub pogostejšim poročanjem o kršitvah premirja z obeh strani, se je to vseeno obdržalo. Premirje je lokalnemu jemenskemu prebivalstvu prineslo olajšanje, čeprav mnogi nanj niso gledali z optimizmom glede na zadnjih sedem let neodločne vojne, propad vseh prejšnjih premirij in znane izzive pri izvajanju, poročajo tuji mediji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.