Tujina

Jemenski Hutiji znova napadli cilje v Savdski Arabiji

Rijad, 20. 03. 2022 20.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jemenski Hutiji so znova napadli cilje v Savdski Arabiji. Ciljali so na obrate za razsoljevanje, pridobivanje elektrike in plina. Začasno je moral zaradi napada proizvodnjo nafte zmanjšati naftni koncern Aramco.

Napad z dronom na rafinerijo Yasref ob obali Rdečega morja je vodil k začasnemu zmanjšanju njene proizvodnje. Dobave bodo sicer nemotene, saj bo zamujeno Aramco pokril iz rezerv. Žrtev v napadu ni bilo.

Uradniki so napad, ki je sledil sobotnemu napadu z droni na terminal za distribucijo naftnih proizvodov v mestu Jizan na jugu države, obsodili.

Hutiji, ki jih podpira Iran in proti kateri Savdska Arabija v Jemnu vodi vojaško koalicijo, so sporočili, da so danes napadli vrsto "vitalnih in pomembnih" točk, vključno z Aramcovimi obrati.

Koalicija je na drugi strani zatrdila, da je prestregla in uničila balistične rakete, usmerjene proti Jizanu, ter devet oboroženih dronov, ki so ciljali druga mesta v kraljevini. Po prvih ugotovitvah naj bi med drugim Hutiji ciljali tudi obrat za razsoljevanje vode Al Šakik.

Hutiji so sicer pred nekaj dnevi zavrnili povabilo šestčlanskega Sveta za sodelovanje v Zalivu na pogovore o jemenskem konfliktu, ki bi se odvili v Rijadu od 29. marca do 7. aprila.

Jemen je od leta 2014 prizorišče vojaških spopadov med silami jemenske vlade, ki uživa podporo vojaške koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, ter uporniškimi Hutiji, ki jih podpira Iran in nadzorujejo severni del države, vključno s prestolnico Sana. Konflikt je neposredno in posredno terjal že več sto tisoč življenj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

August Landmesser
21. 03. 2022 18.04
-1
logično ..."mirovnik" trump je saudske obkrožil do zob...da bombardirajo Jemen ...Tam umirajo otroci , ženske , starejši....
borjac
21. 03. 2022 09.51
+1
Mislim da Saudijci, še največ pumpajo in povečujejo malo ognja, sicer pa brez žrtev, za propagandne namene in zato da zbombardirajo Jemen in pobijejo par deset revežev, ampak to Saudsko pobijanje je Demokratično pobijanje požegnano s strani ZDA.
PomisliNaSonce
21. 03. 2022 15.16
Kok majo pa skupnega rusi, iranci in tej iz jemna....velik najbrž
ni_mi_vse_eno
20. 03. 2022 21.50
+1
Zadeva je kompleksna. Leta 2010 ZDA in SA napadata Yemen z droni. Od takrat dalje so se ti napadi stopnjevali (podatki dostopni na spletu). Verjetno se včasih kakšna zadeva tudi vrne nazaj v smislu "tisti, ki so prijeli za meč, bodo z mečem pokončani". Simulacija je narejena, da bi se naučili sodelovanja.
PomisliNaSonce
21. 03. 2022 08.48
+2
Nafta je hudič...še dobro da je pri nas ni