Tujina

Johnson: Čas je, da se pripravimo na izstop brez dogovora

London, 16. 10. 2020 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
61

Britanski premier je prepričan, da nima smisla, da bi se Združeno kraljestvo še naprej pogajalo z Evropsko unijo o prihodnjih odnosih, če EU ne bo drastično spremenila svojega pristopa. Čas je, da se pripravimo na možnost izstopa iz EU brez dogovora, je dejal.

Boris Johnson
Boris Johnson FOTO: AP

Britanski premier Boris Johnson je v izjavi za medije danes komentiral dogajanje na zasedanju voditeljev članic Evropske unije. Zatrdil je, da je po vrhu EU jasno, da Bruselj ni pripravljen spremeniti svojih stališč. Kot je pojasnil, je Združeno kraljestvo od začetka dalo jasno vedeti, da si želijo kanadski stil dogovora, a da EU nakazuje, da se to ne bo zgodilo. "Želijo nadzirati Združeno kraljestvo na način, ki za nas ni sprejemljiv," je dejal Johnson. 

Čas je, da se pripravimo na možnost, da bomo po 1. januarju brez dogovora z Evropsko unijo, je zato dejal Johnson. Podjetja in prevoznike je pozval, naj se pripravijo na to, da bodo po novem letu za Britance v EU veljala takšna pravila kot za Avstralijo oziroma pravila Svetovne trgovinske zbornice. "Vedno smo vedeli, da se bodo odnosi spremenili prihodnje leto, ko se izteče prehodno obdobje, ne glede na to, kakšne odnose bomo imeli v prihodnje," je ob tem dejal Johnson.

Britance je pozval, naj sprejmejo alternative z odprtim srcem in se zavezal, da bo Združeno kraljestvo v prihodnje močno napredovalo.

Oktobrski vrh EU sta obe strani izpostavljali kot rok za doseganje dogovora. Glede na to, kaj so se voditelji na njem pogovarjali, pa Johnson meni, da je zdaj  jasno, da če ne bo "temeljite spremembe pristopa k pogajanjem", se bo britanska stran odločila za "avstralski tip" dogovora.  "Zanimivo je, da nam po 45 letih članstva ne morejo ponuditi pogojev, kot so jih Kanadi," je pripomnil britanski premier.

Na vprašanje, ali to pomeni, da bo odstopil od pogajanj, Johnson ni želel neposredno odgovoriti in kot kaže še vedno pušča odprta vrata. "Kolikor jaz vidim, so oni opustili idejo dogovora o prostem trgu. Zdi se, da ni nobenega napredka z bruseljske strani. Kar jim želimo sporočiti, je, da naj pridejo sem, naj pridejo k nam, če bodo bistveno spremenili svoj pristop. V nasprotnem se bomo z veseljem pogovarjali o praktičnih vidikih, zadevah socialne varnosti, cestnem prevozu in podobno," je dejal Johnson.

Odzivi EU voditeljev na Johnsonove besede

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v prvem odzivu na Twitterju zapisala, da si bo še naprej prizadevala, da dosežejo dogovor, vendar ne za vsako ceno. "Kot je načrtovano, bo naša pogajalska ekipa prihodnji teden odšla v London na intenzivna pogajanja," je dejala. 

"Upam, da je še mogoče najti rešitev," je o pogajanjih z Združenim kraljestvom dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel po koncu vrha EU v Bruslju. Dodal je, da četrtkovi sklepi voditeljev držav članic unije še vedno veljajo.

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je poudaril, da je EU pripravljena nadaljevati pogajanja v dobri veri. "Vendar bom zelo jasen. Ne bomo žrtvovali nobenega našega stališča, nobenega interesa in naših ribičev," je poudaril. Francija namreč ne odstopa od svojih stališč glede ribištva, Macron pa je dejal, da ni težava le to področje. "Združeno kraljestvo želi zapustiti Evropsko unijo in tudi bolj potrebuje dogovor kot ga mi," je dodal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je prepričana, da je še vedno najbolje, če strani skleneta dogovor. V nasprotnem pa meni, da se mora EU pripraviti na alternative. "V zadnjih dneh smo videli luči, pa tudi sence," je dejala glede pogajanj.

Slovenski premier Janez Janša je v odzivu na Johnsonove besede izrazil upanje, da se bodo pogajanja vsaj v omejenem obsegu nadaljevala in da bodo doseženi dogovori vsaj na nekaterih področjih, če ne bo možno sprejeti nekega popolnega sporazuma. "Kot vsi vemo, so odprta vprašanja predvsem pri poglavjih ribištva, konkurence in nadzora nad samim sporazumom. Če se bodo pogajanja nadaljevala in če bo tukaj prišlo do preboja, bo tudi vse ostalo, kar je še odprto, mogoče še rešeno, čeprav časa zmanjkuje in se je treba pripraviti tudi na nedogovor in vse posledice, ki iz tega izhajajo," je poudaril po srečanju.

Nekateri analitiki menijo, da bi obdobje brez dogovora med državami lahko bilo celo pozitivno, saj bi se slej kot prej voditelji vrnili k pogajanjem. Neimenovani evropski diplomat je za britanski Sky News dejal: "Če bomo na koncu brez dogovora in se bodo na obeh straneh Rokavskega preliva vile kolone tovornjakov, potem se bodo morda vsi pogajali z malo več zagona."

Voditelji članic EU so v četrtek v Bruslju pozvali h krepitvi vsesplošne pripravljenosti na možnost črnega scenarija propada pogajanj. Spomnili so, da se prehodno obdobje, v katerem Združeno kraljestvo še ostaja del notranjega trga in carinske unije, konča 31. decembra letos, in z zaskrbljenostjo ugotovili, da še ni zadostnega napredka pri ključnih vprašanjih enakih konkurenčnih pogojev, ribištva in upravljanja, ki bi omogočil dogovor.

Takoj po Johnsonovem sporočilu je vrednost britanske valute nekoliko upadla, a se je nato kmalu spet pobrala.

Združeno kraljestvo je Evropsko unijo uradno zapustilo 31. januarja letos, vendar pa se do konca letošnjega leta, ko velja prehodno obdobje, glede ureditve odnosov še nič ne bo spremenilo. To pomeni, da lahko Britanci prosto potujejo po EU in obratno, velja prosti trg dela in blaga. Od 1. januarja prihodnje leto pa bodo med Združenim kraljestvom in državami EU veljala nova pravila. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+1
Britanci imajo edini pametnega premierja kateri se ni usral pred zblojenci EU. Z brexitom se bodo izognili ogromnemu guljenju trojke nemčije,francije ter belgije vseh članic v EU in si bodo v trenutku opomogli. Stirali bodo ven migrante,ker več ne bodo imeli zaveze eu sporazuma skratka rešili bodo vse probleme naenkrat. Tudi Slovenija,Madžarska,Poljska in Česka bi morale izstopiti iz EU ter se pridružiti Britancem kar je edina rešitev.Tudi,če bi te države sodelovale med sabo brez britancev bi teklo mleko in med seveda pa najprej v državah narediti red kot mora biti ter počistiti vse kar ne spada v njih.
pravakritika
16. 10. 2020 17.53
+2
....Bi človek pomislil da so Britanci kaj v sorodu s Urvati....
GozdniJoža
16. 10. 2020 17.13
-1
Zakaj minusi? Očitno se noben ne ukvarja z uvozi 🙂
Aijn Prenn
16. 10. 2020 19.03
Meni npr. ni jasno katero blago bi naj bilo cenejše v UK napram EU. Nimam idej, ker se mi zdi UK draga. Razen, če ti menjalni tečaj ustreza in ti poceni dobave, pa tudi to močno dvomim.
Aijn Prenn
16. 10. 2020 16.52
+7
Zanimivo bo postalo, ko se bo pokazal pravi rezultat brexita v padcu GB BDP. Pol bodo pa začeli rovariti, nagajati, delati zdrahe, dokler EU ne bo popustila pri priznavanju ugodnosti. USA bodo pa pomagale pritiskati na EU. Končni rezultat bo ta, da bo GB imela večino ugodnosti kot doslej kot članica, plačevati jim pa ne bo treba nič.
kojnusar
16. 10. 2020 16.52
+1
angleški komedijant slevenskemu komiku ne seze do tetrisa.
GozdniJoža
16. 10. 2020 16.17
-3
Točno tako. 30% mojih dobaviteljev je iz GB. Zaradi dodatnih stroškov in papirologije bom primoran "uvažat" iz EU (zdaj so še dražji, pol pa zaradi dodatnih stroškov uvoza iz GB več ne bodo).
Banion
16. 10. 2020 16.14
+6
izsiljujejo prepričani sa bodo uspeli ondržati privilegije in nič prispevati. Bo zanimivo ko lordi ne bodo dobili ve kmetijskih subvencij
ActiveR
16. 10. 2020 16.02
+2
UK ima takšne želje, kot jim ima levi lok, butaste do skrajnosti!
bugykite
16. 10. 2020 16.13
-1
ActiveR
16. 10. 2020 16.21
-2
Ni potrebe, levi IQ tudi tega pisanja ne razume.
pepi bolcev
16. 10. 2020 15.58
-3
Desnicarsko sr@nje
PotPuffer
16. 10. 2020 15.47
+4
Bye Bye douche bags!!!
Forum 21
16. 10. 2020 15.43
-6
Jst jim dam za prou.tako ne bodo bili derigiriani o vseh stvareh iz strani Zlo evropskih elitnezev
M teorija
16. 10. 2020 15.42
+13
Še en, ki se drži stolčka na račun kaosa in krize. Kot Tramp in Janez!?
sid11
16. 10. 2020 15.42
-11
EU je izgubila kompas...
mackon08
16. 10. 2020 15.55
+13
sid11 Ne filozofiraj, če jim v Eu ni za biti ne morejo imeti privilegij kot, da so člani Eu. VB bolj rabi EU kot obratno, še se bodo jokali.
Cesar Millan - Vodja krdela
16. 10. 2020 16.30
+7
Upam ,da bodo Francozi tako pametni ,da zaprejo mejo z kopnim !!! In tako so pečeni !!!
genard77
16. 10. 2020 15.33
-3
Še en teoretik zarote
sinhron
16. 10. 2020 15.26
+17
JOHNSON je zapeljal veliko Britanijo v nepredvidljive hudourniške vode , zlasti ko govori o ločitvi brez dogovora! Upam samo , da EU pogajalci ne bodo popustili pred temi manevri !
slo_veter
16. 10. 2020 15.16
+7
valda, da ne EU ne UK ne bodo popustili . Prvim ker ni potrebno, drugim ker je ponos prevelik. Torej bodite tam, kjer ste .. povišajte davke, da se loči še Škotska, Severna Irsko itaq ustrahujete .. Wales, ja Wales no ti pastirju .. vas pa bodo sprejeli med svoje ovce. Samo walescina je težja kot nemščina :)
kure bedne
16. 10. 2020 15.14
-14
Koga še sploh zanima ta fašisttična Evropa? Švabi so dosegli kar so hoteli. Dasegli so svoj novi rajh. Tudi Italijani in Španci že na veliko lobirajo za izstop iz te beznice.
EkonomskaSvoboda
16. 10. 2020 15.13
+2
Angleži so bili že prej "težavna" članica EU. Po svoje je dobro, da jih ni. Po svoje je pa tudi škoda. Bili so anglosaksonska protiutež germanskemu pristopu (ki ni vedno optimalen). A eno je sedaj že jasno. Velika Britanija je izstopila ne zaradi EU kot take. Pač pa zaradi nekontrolirane migracijske politike. Pojdite v London. London je London samo še v samom centru (okoli London Eye) in okoli glavnih znamenitosti. Sicer je London postal Londonistan. Velika Britanija je ogledalo EU pri njeni permisivni imigracijski politiki in "nezmožnosti" (bolje rečeno odsotnosti resne želje) po pametnemu uravnavanju kdo se prisesljuje v EU in kdo pač ne. (Tako kot Kanada, Avstralija in ostale pametnejše države).
krucyfix
16. 10. 2020 15.57
+3
Neumnost. Res imajo ogromno priseljencev. Ampak za to se imajo v največji meri za zahvalit lastnemu imperializmu!
Arabella111
16. 10. 2020 15.08
+5
Izsiljevalci.
BenQurer24
16. 10. 2020 15.05
+0
ni je čez Treze May
BenQurer24
16. 10. 2020 15.05
-3