Tujina

Rusija in Belorusija podaljšali vojaške vaje, Putin in Macron s prizadevanji za premirje

Kijev/Moskva/München, 20. 02. 2022 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Pavlin, STA, M.S.
Komentarji
1387

Rusija svojih vojakov še ne bo umaknila iz Belorusije, saj sta državi napovedali podaljšanje skupnih vojaških vaj. Kot razlog za to, sta navedli eskalacijo nasilja na vzhodu Ukrajine, kjer se množijo kršitve premirja, konflikt pa je terjal tudi nove smrtne žrtve. Francoski in ruski predsednik, Emmanuel Macron in Vladimir Putin, sta se v telefonskem pogovoru dogovorila, da si bosta prizadevala za premirje na vzhodu Ukrajine. Na Zahodu se medtem krepijo ocene, da je ruska invazija skoraj neizbežna.

Nevarnost vojne v Evropi se je ta konec tedna še okrepila. Ruski vojaki bodo v Belorusiji, s tem pa tudi nedaleč od meje z Ukrajino, ostali dlje od dosedanjih napovedi.

Rusija in Belorusija sta namreč napovedali podaljšanje skupnih vojaških vaj, ki naj bi se sicer končale danes. Kot razlog je beloruski obrambni minister Viktor Hrenin navedel povečano vojaško aktivnost na zunanjih mejah obeh držav ter eskalacijo razmer na vzhodu Ukrajine. Kako dolgo bodo trajale vaje in koliko od okoli 30.000 ruskih vojakov bo zato ostalo v Belorusiji, ni jasno.

Moskva je po navedbah Zahoda na meji s sosednjo Ukrajino sicer nakopičila že okoli 150.000 vojakov, čeprav zanika načrtovanje napada.

Vojaške vaje
Vojaške vaje FOTO: AP

Na varnostni konferenci, ki se zaključuje, so zahodni voditelji v soboto večkrat pozvali Rusijo, naj zmanjša napetosti, obenem pa so grozili tudi z ostrimi sankcijami v primeru napada.

Macron in Putin za prizadevanja za premirje na vzhodu Ukrajine

Francoski in ruski predsednik, Emmanuel Macron in Vladimir Putin, sta se medtem v telefonskem pogovoru dogovorila, da si bosta prizadevala za premirje na vzhodu Ukrajine, so sporočili iz Elizejske palače.

Macron in Putin sta izpostavila potrebo po iskanju diplomatske rešitve trenutne krize in se zavezala, da bosta storila vse za to, da takšno rešitev tudi najdeta. Voditelja sta se dogovorila tudi za pogovor med zunanjima ministra Francije in Rusije. Ta se bo v obliki telefonskega pogovora odvil že v ponedeljek, je povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova.

Ruski predsednik Putin je za najnovejšo eskalacijo razmer na vzhodu Ukrajine po pogovoru z Macronom sicer okrivil Kijev. Kot je dejal, gre za posledico provokacij, ki jih izvajajo ukrajinske varnostne sile. A obenem je menil, da se morajo diplomatski napori za iskanje rešitve okrepiti. ZDA in zveza Nato pa morata ruske zahteve po varnostnih jamstvih vzeti resno, je podčrtal.

Ruska stran je v pogovoru tudi izpostavila, da Kijev v pogajalskem procesu le igra in ne želi dejansko uresničiti že doseženih dogovorov. Obenem je opozorila na nevarno dobavo orožja in streliva Ukrajini s strani več članic zveze Nato, saj ta Kijev spodbuja k "vojaški rešitvi" spora s proruskimi separatisti v Lugansku in Donecku.

Po navedbah medijev sta se predsednika strinjala glede nadaljnjega iskanja rešitev na ravni zunanjih ministrov in političnih svetovalcev držav t. i. normandijske četverice - Rusije, Ukrajine, Nemčije in Francije. Gre za implementacijo sporazuma iz Minska iz leta 2014, ki poziva k premirju na vzhodu Ukrajine, a zaenkrat obstaja le na papirju.

Prav tako sta se dogovorila za intenzivno sodelovanje v okviru trilateralne kontaktne skupine, ki združuje Ukrajino, Rusijo in Organizacijo za varnostno sodelovanje v Evropi (Ovse). Skupina naj bi se sestala že "v nekaj urah" s ciljem prepričati vpletene strani v prekinitev ognja.

Putin je v pogovoru Macronu tudi zatrdil, da namerava ruske sile umakniti iz Belorusije takoj, ko se zaključijo skupne vojaške vaje obeh omenjenih držav, ki so jih sicer prav danes podaljšali. Pogovor med voditeljema je trajal eno uro in 45 minut. Temu je sledil še 60-minutni pogovor Macrona z ukrajinskim predsednikom Vladimirjem Zelenskim.

Tudi Zelenski je po pogovoru pozval k obnovi pogovorov z Rusijo pod nadzorom Ovseja in takojšnji prekinitvi ognja na vzhodu države. "Smo za pospešitev mirovnega procesa. Podpiramo takojšnje srečanje trilateralne kontaktne skupine," je dejal Zelenski. Poljsko predsedstvo Ovseja je medtem zaradi "hitrega poslabševanja varnostnih razmer na terenu" danes za ponedeljek sklicalo izredno zasedanje stalnega sveta Ovseja o Ukrajini.

Johnson: Rusija načrtuje največjo vojno v Evropi po letu 1945

"Vsi znaki kažejo, da se je načrt na nek način že začel," je za BBC dejal britanski premier Boris Johnson ter ob tem ponovil, da obveščevalne informacije namigujejo, da namerava Rusija napasti Ukrajino. Podobno je svoje prepričanje v gotovo invazijo v soboto izrazil tudi ameriški predsednik Joe Biden. Invazija naj bi po obveščevalnih podatkih prišla vse do ukrajinske prestolnice, Kijeva.

Boris Johnson in Olaf Scholz na konferenci v Münchnu
Boris Johnson in Olaf Scholz na konferenci v Münchnu FOTO: AP

Po zasedanju v Münchnu je voditelj Združenega kraljestva opozoril še, kakšno ceno bi ob izpolnitvi teh napovedi plačali tudi v človeških življenjih. Dokazi kažejo, da Rusija načrtuje "največjo vojno v Evropi po letu 1945", je dejal. Navezal se je tudi na ameriškega predsednika in povedal, da je slednji obveščevalnim službam zahodnih voditeljev povedal, da Rusija vstopa v Ukrajino ne načrtuje le prek Donbasa, temveč tudi iz Belorusije.

Najnovejše ocene ameriške vlade kažejo, da je trenutno na meji z Ukrajino nameščenih od 169.000 do 190.000 ruskih vojakov. Ti so tako v Rusiji kot tudi v sosednji Belorusiji, vendar pa ta številka vključuje tudi upornike v vzhodni Ukrajini. Na konfliktnih območjih se medtem nadaljujejo kršitve prekinitve ognja, v obstreljevanju pa sta v soboto umrla najmanj dva ukrajinska vojaka, poročajo tuji mediji.

V Belorusiji naj bi se sicer danes končale skupne vojaške vaje z Rusijo, ki so se začele 10. februarja. Skrb je zbujala predvsem okrepljena prisotnost ruskih vojakov. V okviru vaj so sicer preverjali pripravljenost vojaških enot v primeru napada od zunaj, boja proti terorizmu ter zaščite interesov obeh držav.

Nasilje na vzhodu Ukrajine se zaostruje, v obstreljevanju ubita dva civilista

Obe strani poročata o novih kršitvah prekinitve ognja. Proruski separatisti v samooklicanih Ljudskih republikah Doneck in Lugansk trdijo, da so ukrajinske sile ponoči večkrat obstreljevale vasi na njihovi strani t. i. kontaktne črte. Tudi ukrajinska vojska je davi navedla vrsto kršitev prekinitve ognja s strani separatistov.

Po navedbah slednjih sta bila v današnjih napadih - natančneje v obstreljevanju neke vasi v Lugansku - ubita najmanj dva civilista, medtem ko sta bila v soboto na območju po navedbah Kijeva ubita dva ukrajinska vojaka. Kot poročanje ruske tiskovne agencije Interfax povzema nemška agencija dpa, so trupli omenjenih civilistov danes potegnili izpod ruševin. Vas naj bi pred tem obstreljevali ukrajinski vojaki in pri tem uničili najmanj pet stanovanjskih hiš.

Vojak pred hišo v Lugansku
Vojak pred hišo v Lugansku FOTO: AP

Navedb tako ene kot druge strani sicer ni mogoče neodvisno preveriti. Podatki, ki jih zbirajo opazovalci Ovseja na nemirnem območju, pa potrjujejo, da se razmere tam nevarno zaostrujejo. V zadnjih dneh se je tako število kršitev premirja močno povečalo, samo v soboto so jih našteli več kot 1500, od tega skoraj 1000 v Lugansku in skoraj 600 v Donecku.

Pred granatami bežal tudi ukrajinski notranji minister

Med drugim je moral pred granatami v soboto bežati ukrajinski notranji minister Denis Monastirski, ki je obiskal vojake na vzhodni frontni črti. Samo nekaj minut potem, ko je novinarjem zatrdil, da so v Kijevu "pripravljeni na vse scenarije", ga je namreč preletelo več izstrelkov in nedaleč stran je odjeknilo več eksplozij. Minister in njegovo spremstvo so se zato pognali v beg in si hitro poiskali zavetje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je medtem v soboto odločno kot "lažne" zavrnil trditve Rusije, da naj bi nekaj ukrajinskih topniških granat padlo na ozemlje Rusije nedaleč od meje z Ukrajino in povzročilo gmotno škodo.

Uničena vas na fronti
Uničena vas na fronti FOTO: AP

Mednarodni odbor Rdečega križa opozarja, da je situacija nevarna. Poziva k zaščiti civilistov, ujetih v konflikt na vzhodu Ukrajine, ki je terjal že okoli 14.000 življenj. Skrbijo ga tudi težave pri oskrbi s pitno vodo in drugimi nujnimi potrebščinami na območju, saj je bila v nasilju med drugim poškodovana pomembna infrastruktura, piše dpa.

Voditelja Donecka in Luganska sta v soboto pozvala k splošni mobilizaciji vseh moških, ki so sposobni v rokah držati orožje, že dan pred tem pa sta napovedala množično evakuacijo civilistov v Rusijo, saj da so razmere v Donbasu na robu vojne.

Ruski minister za civilno obrambo Aleksander Čuprijan je za rusko tiskovno agencijo Tass zdaj povedal, da je v rusko južno regijo Rostov že pribežalo kakih 40.000 ljudi z vzhoda Ukrajine, ki so jih namestili v 92 zasilnih bivališčih.

Pred zaključkom konference je na programu še več panelov s svetovnimi voditelji, med drugimi bo na razpravi o Zahodnem Balkanu nastopil slovenski predsednik Borut Pahor. Pred razpravo je Pahor dejal, da ne smemo podcenjevati razmer na tem območju in da je treba dovolj zgodaj opaziti in nasloviti določene zaskrbljujoče procese v regiji.

 

Johnson je medtem nakazal, da bi ob uresničitvi groženj Združeno kraljestvo lahko uvedlo še bolj daljnosežne sankcije proti Rusiji, kot so trenutno na mizi. Kot je pojasnil, bi lahko Združeno kraljestvo in ZDA ruskim podjetjem preprečili trgovanje s funti in dolarji, kar bi za njihova podjetja pomenilo velik udarec.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1387)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taurus111
24. 02. 2022 14.47
Kje je JJ , da bi sodil, a ni govoričil , da bo šel v Kijev mešat pasulj ?
User2003936
21. 02. 2022 09.36
+3
Vsak ima pravico izbrati si oblast, ki mu ustreza. Jaz na primer NE izberem nemške in/ali francoske oblasti, se pravi, Evropa mi je dobesedno tuja.
puspan
21. 02. 2022 09.41
-1
V Donetzku je še prostora zate pa se lepo te bodo sprejeli. Dobil boš tudi enkratno begunsko pomoč v višini 110 €.
optimistikus
21. 02. 2022 09.26
+2
Putin je CAR in ima čisto prav da ne dovoli nata na svoje meje, kaj bi rekli Američani če bi Rusi začeli postavljati vojaške baze v južni Ameriki........a upam da jim bo to prej ali slej naredila Kitajska
User1538643
21. 02. 2022 08.03
+0
Če Putin ima Belorusijo in Ukrajino, je EU njegova. Belorusija je že njegova, a Ukrajina, lahko, morda celo tudi brez "grozeče vojne". Belorusko-Ukrajinska meja je odličen koridor proti Poljski in osrčju EU, hkrati so vaje in grožnja z vojno Ukrajini, odličen razlog in pretveza za razmestitev vojske in vzpostavitev koridorja proti severu EU, Ukrajinsko-Madžarska meja, kjer tudi ne bo imel težav, pa proti nam. Bolgarija, Srbija in Črna Gora bodo najbrž tudi sodelovale, in je že tudi na Jadranu, saj bi Rusko ladjevje v Jadranu, v tem trenutku, bila grožnja in provokacija, sicer kako je s tem dejansko?
Rains
20. 02. 2022 21.59
+2
Torej Rusija ima vojsko v Belorusiji, ki meji na EU in tam izvaja vojaške vaje? Kaj če bi se EU/NATO pritožil v stilu Rusije, ki noče NATO-ve prisotnosti ob njenih mejah. Dvoličneži Ruski!
BildiTheEmperor
20. 02. 2022 21.59
+0
A Putin se vas ni prestrašil kot si trdil?
BildiTheEmperor
20. 02. 2022 21.58
+2
Če Fašisti ki se z genocidom ob izmišljeni pandemiji in masovnim rodomorom nad lastnim narodom, ne bodo ustavili, jih nihče ne bo hotel branit, ko bodo Rusi šli na stare mejo Sovjetske Zveze ali celo na meje ki so jih dosegli leta 45.
User1538643
21. 02. 2022 08.06
+1
borjac
20. 02. 2022 21.56
+4
Macron se mora najprej zavedati, da je predsednik Francije, velike demokratične in vojaško močne ter neodvisne države, Macron naj si prečita kakšno knjigo ali tajne zapiske legendarnega Generala De Gaula, do katerih ima kot predsednik dostop, stvaritelja sedanje Francije, naj si prečita predvsem njegovo mnenje in vojaško taktične zapiske o ZDA, naj si prečita ZAKAJ je De Gaule zgradil vojaško popolnoma neodvisno državo od ZDA, to je edina država v Evropi, ki ima svoje sile oborožene z Francoskim orožjem, od pehotne oborožitve, oklepnih vozi, raket, letalstva, ladjevja in letalonosilk, do atomskih konic, Macron naj se zaveda da se pogaja za obstoj Francoskega naroda in gospodarstva in ne za Ameriške interese, vojna v Evropi bo uničevalna predvsem za Evropsko gospodarstvo, ki ga bodo ZDA pokupile po dampinških cenah, to je namreč namen ZDA, gospodarsko uničiti Evropo in vojaško oslabiti Rusijo, in ti EU voditelji nosijo Američanom sami glavo na tnalo, bedaki nesposobni.
tečnež
24. 02. 2022 21.17
+1
Rains
20. 02. 2022 21.56
+4
Ja prav verjetno da si bo Putin prizadeval za premirje na vzhodu Ukrajine. Putim že 8 let od okupacije Krima podpira tamkajšnje separatiste, ki vodijo konstantno bitko z Ukrajinci in tako destabilizirajo džravo. Putinu ni niti najmanj v interesu da se stanje v Ukrajini umiri. Kakšen prevarant je to...
loso
20. 02. 2022 21.56
+2
...,dajte no,še pišite....,mi štejemo!Ha,ha
BildiTheEmperor
20. 02. 2022 21.55
-3
Naši so s kvazipandemijo in strupenimi cepivi izvajali masovni rodomor, tu pa moralizirajo zaradi nekega lokalnega spora za ozemlje.
P1800
20. 02. 2022 21.50
+1
Hja dejansko je že vse "perajt", vse kar je smrtonosno je že na delovni temperaturi, vojaki čakajoč že dneve imajo počasi čakanja dovolj, poveljniki so dobili kuverte za napad, manjka samo še nekaj mikro malega, da prvi pritisne na nekaj, mogoče kakšen twit?Hehe mislim, da poznam nekoga, ki je kandidat "erste klasse" prav za to
puspan
20. 02. 2022 21.49
+4
Mislim, da Rusi ne bodo začeli z napadom na Ukrajino, kot je od vsega začetka kazalo. So pa z masovnimi transporti vojaštva in oklepne tehnike ustrahovali vse počez. Zelenskij je tako prestrašen, da že ne ve več, kam sploh spada. Čeprav je trenutna zmaga na Putinova strani, to še ne pomeni tudi dokončne. Njegova največja napaka bi v tem trenutku bila, če bi frontalno udaril po Ukrajini, kajti v tem trenutku Ukrajinci res ne bi imeli nobene možnosti več, kot obupne obrambe z vsemi sredstvi, ki jih v tem trenutku imajo na razpolago in tega ni malo. Nastala bi morija neslutenih razsežnosti in potem bi res lahko prišlo do usodnega koraka s pritiskom gumba, kjer ni več povratka nazaj. Vseeno upam, da ima tudi Putin še nekaj pameti v njegovih KGB ustrojenih možganih, da ne bo šel z glavo skozi zid, saj to ne bi bil samo njegov konec, ampak tudi še kaj veliko hujšega in to predvsem za Evropo.
AntiMarksist
20. 02. 2022 21.41
+2
Mediji in amerikanci hocejo na vsak nacin ustvariti vojno,..
Betuul
20. 02. 2022 21.38
-2
Rusi se bodo pelal na luno ! Pa psičko Lajko sabo vzel !
BildiTheEmperor
20. 02. 2022 21.37
+6
Kdo tu moralizira?!? Kongresnik SLOVenskega rodu Paul Gosar. Težko je še naprej klicati Ameriko dežela svobodnih, ko so vaše svoboščine omejene, ker niste želeli vzeti eksperimentalnega cepiva. Težko je kritizirati velik kitajski požarni zid, ko Dan Bongino ne more uporabljati YouTuba, Marjorie Taylor Greene in Donald Trump pa Twitterja. Težko je kritizirati način, kako Rusija razbija proteste, če pogledamo, kako je naša vlada obravnavala protestnike 6. januarja. Kam je izginila moralna avtoriteta naše vlade?
AntiMarksist
20. 02. 2022 21.43
+0
Amerika je v procesu komunisticnega prevzema oblasti.. in vse to zaradi tega, ker se bojijo da jim bodo komunisti rekli da so "rasisti"..
borjac
20. 02. 2022 21.43
+6
Nikamor ni izginila moralna avtoriteta Janševe vlade, in to zato ker ta Vlada moralne avtoritete nikoli ni imela, ta Janševa Vlada nima niti osnovne demokratične kulture, kaj šele morale.
Aven
20. 02. 2022 21.35
+5
Jedersko orožje je najbolj kompleksno - kar obstaja. Zato tisti ki ga imajo so močni. Da prideš do njega in da ga lahko dostaviš kamor-koli je vrhunec vojaške tehnike. Zato tisti ki pravite, če Rusi nebi imeli jederske oborožitve bi izgubili - nimate pojma.
spermi?
20. 02. 2022 21.29
+1
Betuul
20. 02. 2022 21.28
+1
g. Putin ! Pridite na obisk v slo! Vabi “ ruska kapelica “ na Vršiču, in lep spomenik ruskim vojakom v belem marmorju z znamenitimi racami ki priletijo vedno nazaj! Pridite
Harnandez
20. 02. 2022 21.27
+7
Pa dejte razmislat ljudje. Kaj bo Putinu Ukrajina. Ce jo zavzame ni naredil nic, ker bo se vedno imel Nato za soseda. Putinu je vazno da Ukrajina ostane kot buffer zone.Ce napade slucajno Ukrajino mora pregazit celotno EU, ce ni naredil nic. Americani delajo samo zdraho da si opomorejo lastno ekonomijo z prodajo orozja in energentev. Anglezi so pa itak ameriski kimavci, kakor v Iraku ko je Blair lagal o orozju.Zavedajte se samo to, ce ste za ruse al americane najeb.al ga boste isto razn americanov k bodo z kavca gledal pa dolarje stel.
rdeča petokraka
20. 02. 2022 21.35
+2
HUSO BOSS
20. 02. 2022 21.10
+1
TAKTIČNO SO POSLALI "SVOJE" SEPARATISTE DA DELAJO ZDRAHE NA MEJI OZ. IZZIVAJO UKRAINCE KO BO POČILO PA PRIDE PUTINOVA GARDA DA DOKONČA KAR SO SI ZAMISLILI..
leond1
20. 02. 2022 21.30
+4