Tujina

Jordan po Kobejevi smrti: Rad sem ga imel, bil mi je kot brat

Ljubljana, 27. 01. 2020 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po tragični smrti Kobeja Bryanta so družbena omrežja polna izrazov sožalja in lepih besed, namenjenih košarkarski legendi. Michael Jordan je zapisal, da ne more opisati bolečine, Dwyane Wade pravi, da je to nočna mora, iz katere se ne more zbuditi, Magic Johnson pa je priznal, kako težko je to sprejeti. Posebej čustven je bil tudi njegov dolgoletni soigralec in prijatelj Shaquille O'Neal.

Košarkarska legenda Michael Jordan je v izjavi za javnost sporočil, da je po novici o smrti Kobeja Bryanta v šoku. Označil ga je za neustrašnega tekmeca, enega najboljših igralcev in gonilno silo ekipe.

"Z besedami ne morem opisati bolečine, ki jo čutim. Rad sem ga imel, bil mi je kot brat. Pogosto sva govorila in zelo bom pogrešal najine pogovore. Kobe je bil tudi neverjeten oče, ki je oboževal svojo družino in bil zelo ponosen na hčerino ljubezen do košarke. Skupaj z Yvette izražava najgloblje sožalje Vanessi, Lakersem in vsem njegovim oboževalcem po svetu," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Košarkar Dwyane Wade je o Kobeju spregovoril v videoposnetkih na Instagramu. "Zdi se, kot da gre za slabe sanje, iz katerih se hočeš zbuditi. Nočna mora," pripoveduje skozi solze. "Žalosten dan, ne morem reči drugače. Z družino si pripovedujemo zgodbe o Kobeju. Toliko trenutkov nam je dal in hvaležen sem za to. Bil je eden mojih najljubših igralcev in zelo bom pogrešal najino prijateljstvo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

LeBron James, ki skupaj z Bryantom in Jordanom sodi med največje košarkarje lige zadnjih treh desetletij, se zapisom na družbenih omrežij ni pridružil, je pa zato njegovo čustveno reakcijo ujela kamera ob pristanku letala. LeBron je bil ob pristanku vidno pretresen, opaziti pa je bilo tudi, da si je z obraza brisal solze. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekdanji trener Lakersov Phil Jackson, ki je s Kobejem osvojil pet NBA prvenstev, je v izjavi zapisal, da je nesreča helikopterja tragedija za več družin. "Moje srce je z Vanesso in družinami, ki so izgubile svoje ljubljene. Kobe je bil izbranec – poseben na različne načine za veliko ljudi. Najin odnos trener – igralec je presegel normo. Šel je skozi tančico."

Legenda golfa Tiger Woods je spregovoril o njegovi tekmovalnosti. "Ogenj. Gorel je tako tekmovalno in z željo po zmagi. Vsakič znova je zažigal na igrišču, na obeh straneh. Zaklenil je obrambo, v napadu je dominiral. V zgodovini NBA ni veliko igralcev, ki se lahko pohvalijo s tem. Vsakič, ko je bil v igri, si je vzel najboljšega igralca in ga za 48 minut onesposobil. To je bilo najbolj impresivno pri njegovi karieri."

Earvin Magic Johnson, upokojeni igralec Lakersov, je v seriji tvitov zapisal: "Rad ga imam – njega, njegovo družino in vse, za kar se je zavzemal na igrišču in izven njega. Moj prijatelj, legenda, oče, sin, brat, največji Laker vseh časov. Težko je to sprejeti. Kobe je bil vodja naše igre, mentor moškim in ženskim igralcem."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekdanji Laker Karim Abdul Jabar pa je tvitnil posnetek, v katerem je pojasnil, da je Kobejeva smrt "izguba, ki jo je težko sprejeti". 

Ekipa Dallas Mavericks je sporočila, da bo v Kobejevo čast upokojila številko njegove majice. "Številke 24 ne bo v naši ekipi nosil nihče več," je na Twitterju sporočil lastnik Mavericksov Mark Cuban. "Kobe je bil ambasador naše igre, legenda in svetovna ikona. Nad vsem pa je bil ljubeč in predan oče." Ko se je Kobe upokojil, so tudi LA Lakersi upokojili majice s številkama 8 in 24, ki ju je nosil v svoji karieri. Je edini košarkar, ki ima upokojeni dve številki. 

Posebej čustven odziv je na družbenih omrežjih pustil Kobejev nekdanji soigralec Shaquille O'Neal, s katerim sta tvorila enega najbolj dominantnih dvojcev pri LA Lakersih. Pretresen je ob smrti prijatelja zapisal: "Kobe je bil veliko več kot le športnik. Bil je družinski človek. To je tisto, kjer sva imela največ skupnega. Njegove otroke bi objel, kot da so moji, in on bi naredil enako z mojimi. Njegova ljubljenka Gigi je bila rojena na isti dan kot moja mlajša hčerka Me'Arah."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še pred tem je v prvi objavi Shaquille zapisal, da ni besed, s katerimi bi opisal bolečino, ki jo čuti ob izgubili brata in nečakinje Gigi. "Rad vaju imam, pogrešali vas bomo. Slabo mi je," je še zapisal O'Neal.

Obama: Izguba Gianne je za naju kot starša še bolj srce parajoča

Že v nedeljo se je na Twitterju oglasil ameriški predsednik Donald Trump, ki je zapisal, da je to "strašna novica". Danes je zapis dopolnil z besedami, da je Kobe – kljub temu, da je bil eden najboljših košarkarjev vseh časov, šele začenjal svoje življenje. Izguba njegove lepe hčerke pa vse to naredi še bolj tragično. Njegova soproga Melania pa je tvitnila, da je z mislimi in molitvami pri njegovi družini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in njegova soproga Hillary Clinton sta izrazila sožalje in zapisala, da je Kobe živel zelo veliko življenje v zelo kratkem času. "Predvsem pa je imel rad svojo družino. Kobe je prinesel vznemirjenje in veselje vsem košarkarskim navdušencem ne samo v Los Angelesu, pač pa po celotni ZDA in po svetu. Toliko, kolikor je bil vodja na igrišču, se je tudi zavzemal za mlade ljudi, še posebej za ranljive skupine in brezdomce."

Nekdanji ameriški predsednik in velik ljubitelj športa Barack Obama pa je zapisal, da je bil Kobe legenda na igrišču in je šele začenjal nekaj, kar bi bilo drugo dejanje. "Izguba Gianne je za naju kot starša še bolj srce parajoča. Z Michelle na ta nepredstavljivi dan pošiljava ljubezen Vanessi in celotni družini Bryant."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zastave v Los Angelesu spustili na pol droga

Na poziv župana Los Angelesa Erica Garcettija so v Los Angelesu vse zastave spustili na pol droga. "Kobe Bryant je bil velikan, ki je s svojimi edinstvenimi veščinami na igrišču in ponižnostjo ter razumom moža in očeta, navdihoval ter navduševal ljudi od vsepovsod," je povedal Garcetti.

Tudi v senatu so se spomnili umrlih v nesreči. Pred začetkom nadaljevanja senatnega sojenja predsedniku Trumpu, je senatni kaplan Barry Black zmolil molitev za vseh devet žrtev helikopterske nesreče.

Iz Italije, kjer je Kobe odraščal in začel z igranjem košarke, so sporočili, da se bodo en teden vse košarkarske tekme v vseh ligah začenjale z minuto molka v njegov spomin, še piše CNN

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sefica19
28. 01. 2020 07.30
-1
pa kaki črnini o cemu ti
Sefica19
28. 01. 2020 07.29
ker je neki nardilv svetu za razliko od tebe ka hoces da o teb pisejo
Sha6ow66
27. 01. 2020 19.42
-73
pa kdo je to? prvič čujem!...zakaj je polno tega o njem vsepovsod?
Andrej Praznik 1
27. 01. 2020 21.55
+6
zakaj pol komentiras? za taksna bedna vprasanja, kot je tvoje, pa ne rabis tule smetit, ampak si odpri google in napisi kar si napisal tukaj!!! povej kateri jezik razumes, pa ti javim kako napisati v google!!!! imbe..l
jupi123
27. 01. 2020 18.41
+22
arent
27. 01. 2020 17.30
+20
Hudiča, zdej mam občutek, da nikogar več ne poznam😕 Kar pride na novo na sceno, ni to To. Zelo žalostno.
AS1983
27. 01. 2020 16.03
+38
Pocivaj v miru, kobe, legenda
Trend01
27. 01. 2020 13.05
-31
Mene je Kobe vedno neverjetno spominjal na Dražena. Oba sicer talenta, a ne "super-super" talenta. Vse kar sta dosegla, sta dosegla le z garanjem. In še enkrat z garanjem. Pa tudi usoda se je podobno z njima poigrala. Oba umrla tragične smrti! Žal.
Styria
27. 01. 2020 15.43
+44
Kobe in Dražan nista bila super talenta !? Pa ti si veleum majster, verjetno vrtičkar oz. kavč doktor, ki pojma nima o košarki oz. morda pa imaš ti Dražana in Kobya v spominu kot profesionalna skakalca na trampolinu iz kluba Železničar Lokomotiva.
Koronavirusovec
27. 01. 2020 16.34
+4
kdo pa v športu kaj doseže brez garanja, po tvoje vsak ki ima talent bo šel prvič probat en šport in bo bil po nekaj dneh tako dober kot najboljši ki garajo in "nimajo talenta"
CestniKolesar370Wattov
27. 01. 2020 12.53
+155
Ko je Kobe prišel v ligo, je dejansko dal vedeti, da ima namen nadomestiti Jordana. Mindset ubijalca. Jordan kot isti ego (v pozitivnem športnem smislu) je to vzel kot izziv. Ko so Bullsi igrali z Lakersi in sta imela MJ in Kobe izolacijo 1 na 1, se je publika dvignila in vsem je bilo jasno, da gledajo dvoboj starejše in novejše generacije. Šparala se nista nikoli. Na začetku Kobejeve kariere ga je Jordan šolal levo in desno, ampak videlo se je, da je Kobe zgolj mlajši bolj neizkušen Jordan. Ko je Kobe dosegel svoj maks, je bil Jordan že star in takrat mu je Kobe nametaval tudi po 50 točk na tekmo. Nobenih zamer, nobenih udarcev pod pasom. Jasno je, da sta oba vedela, da gledata nekaj izvenserijskega in velikega. Kdo je in kdo ni najboljši vseh časov, niti ni važno. Bila je Jordanova era in po njegovi eri je prišla Kobejeva era. MVP gor ali dol, samo en je bil MJ in samo en Kobe.
Roglič šampion
27. 01. 2020 19.26
+12
Ko je Kobe bil na vrhuncu, Jordana že davno ni bilo več v ligi oziroma je bil že pri koncu... Je pa res, Kobe je bil sijajen... Pred njega jaz postavim ob Jordanu se kralja lebrona Jamesa in legendo "showtime lakersov" magic Johnsona... Pa to niti ni zdaj tako važno, Kobe je bil legenda kot igralec in kot človek... R. I. P. Legenda
Sentis
27. 01. 2020 12.28
+79
Še en dokaz kako hitro je lahko življenje minljivo. Zato pa izkoristimo vsak trenutek, uživajmo kolikor se le da, marsikateri "problem" ki ga imamo se reši sam ali pa z malo energije, nima se smisla živcirati.
kadabra
27. 01. 2020 11.52
+65
Še vedno ne morem verjet
SUPERKNIGHT
27. 01. 2020 11.14
+100
R.I.P. legenda. SLO je tud v črnini.