Tujina

Jourova: Spletne platforme ne smejo biti več edini nadzorniki lastne dejavnosti

Bruselj, 26. 05. 2021 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
5

Evropska komisija je objavila smernice za okrepitev kodeksa ravnanja v zvezi z dezinformacijami, ki ga je podpisalo že več spletnih platform. Od podpisnikov med drugim pričakuje zmanjšanje finančnih spodbud za dezinformacije, večji dostop do podatkov in več preverjanja dejstev, so sporočili v Bruslju.

Evropska komisija želi s smernicami okrepiti kodeks ravnanja proti dezinformacijam, ki je bil vzpostavljen leta 2018, po razkritjih, da so platforme olajšale in širile napačne informacije v obdobju pred referendumom o izstopu Velike Britanije iz EU in ameriškimi volitvami leta 2016.

Kodeks so med drugim podpisali Google, Facebook, Twitter, Microsoft, TikTok, pa tudi akterji v oglaševalskem sektorju. Evropska komisija sedaj - tudi v luči pandemije covida-19 - od podpisnikov pričakuje, da bodo šli v svojih zavezah, ki so sicer neobvezujoče in zaenkrat prostovoljne, še dlje.

Aplikacije in družbena omrežja
Aplikacije in družbena omrežja FOTO: iStock

Grožnje, ki jih predstavljajo dezinformacije na spletu, se namreč hitro širijo, zato je treba okrepiti skupne ukrepe za opolnomočenje državljanov in zaščito demokratičnega informacijskega prostora, je opozorila podpredsednica komisije, pristojna za vrednote in preglednost, Vera Jourova.

"Spletne platforme in drugi akterji morajo obravnavati sistemska tveganja, ki izhajajo iz njihovih storitev in algoritemskega prednostnega razvrščanja, ne smejo biti več edini nadzorniki lastne dejavnosti in ne več dovoljevati služenja denarja z dezinformacijami, pri tem pa morajo v celoti ohranjati svobodo govora," je sporočila.

"Nihče ne bi smel biti pooblaščen za razsodnika resnice. Kodeks ravnanja EU na področju dezinformacij bo v celoti ohranil svobodo govora in mnenj," pa jo je na Twitterju povzela Evropska komisija. 

Vera Jourova
Vera Jourova FOTO: AP

Glede na nove smernice bi morali podpisniki na podlagi zanesljivega okvira za spremljanje in jasnih kazalnikov uspešnosti zmanjšati finančne spodbude za dezinformacije. Med drugim bi bila potrebno izmenjava informacij o oglasih, ki vsebujejo dezinformacije.

Uporabnikom bi morali omogočiti, da prevzamejo dejavno vlogo pri preprečevanju širjenja dezinformacij, tako da bi jih prepoznali in prijavljali.

Novi kodeks bi moral zagotoviti tudi, da bi platforme bolje sodelovale s preverjevalci dejstev v vseh državah članicah in za vse jezike EU, ter obenem okvir za dostop raziskovalcev do podatkov.

O predlogih bo komisija sedaj opravila razpravo s podpisniki in ti naj bi jeseni predložili osnutek predelanega kodeksa, da bi ta lahko začel veljati z začetkom prihodnjega leta.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zelo star kavkaški ov?ar
26. 05. 2021 18.59
+3
Aha, EU uvaja diktaturo, ja super, bo Jureva odlocala kaj je lahko objavljeno oz. pri nas Mirovni institut.
RichPiana
26. 05. 2021 17.50
-2
Slovenski facebook itak nadzira fdv, mirovni institut, Levica. To imamo ze dolgo mi.
ni_mi_vse_eno
26. 05. 2021 17.27
+4
Le kaj pomeni: "Spletne platforme ne smejo biti več edini nadzorniki lastne dejavnosti" - Gre za to, da smo v prejšnjem stoletju prišli do informacij preko časopisov, televizije ...etc, ki so v rokah petih posameznikov judovskega porekla in te korporacije so odločale, kaj boste brali in česa ne boste brali. Kaj boste izvedeli in česa ne boste izvedeli. --- Sedaj so ugotovili, da se ljudje ne zanašajo več na medijske hiše glede informacij, ampak so začeli uporabljati internet. Tam pa ljudje pridejo do informacij, ki jih te medijske hiše nočejo deliti z vami. Gre za "teorije zarote" in "lažne novice" ki se v zadnjem času tako pogosto izkažejo za resnične. Zato mora elita uvesti "kodeks resnice" preko katerega bo kaznovala tiste, ki ljudem posreduje informacije, za katere elita misli, da jih "goyem" ne sme izvedeti. --- Moje mnenje je: "Nihče ne bi smel biti pooblaščen za razsodnika resnice" --- Živela svoboda mišljenja in prostega pretoka informacij, tudi lažnih. Ljudje hitro izvedo laž, kar se prepogosto dogaja tudi medijskim hišam. Tudi medijske hiše lažejo.
Forum 21
26. 05. 2021 18.35
+2
zelo star kavkaški ov?ar
26. 05. 2021 19.00
+2
Osnovni namen medijskih his je produkcija lazi.