Tujina

Juan Guaido na evropski turneji: v Bruslju so mu izrazili podporo

Bruselj, 22. 01. 2020 20.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
6

V Bruslju so toplo sprejeli vodjo venezuelske opozicije Juana Guaidoja, ki si prizadeva pridobiti mednarodno podporo za volitve, s katerimi bi z oblasti v Venezueli odstranili predsednika Nicolasa Madura. Guaido je v sklopu evropske turneje obiskal že Veliko Britanijo, odpotoval pa bo še v Španijo in v Davos, kjer poteka Svetovni gospodarski forum.

Venezuelskega politika so danes v Bruslju sprejeli visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell ter drugi predstavniki Evropske komisije in Evropskega parlamenta, ki so mu izrazili podporo.

Juan Guaido je pred srečanji s predstavniki EU za radio BBC dejal, da išče podporo za izvedbo svobodnih in poštenih volitev ter boj proti diktaturi v Venezueli.

Juan Guaido in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrel.
Juan Guaido in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrel. FOTO: AP

V Evropskem parlamentu je vodja venezuelske opozicije danes zahteval nove sankcije EU proti venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru. "Imate možnosti, da pritisnete na Venezuelo. Svobodni svet mora razglasiti nove sankcije proti diktaturi v Venezueli," je pozval Guaido. EU je doslej uvedla sankcije proti zaupnikom in podpornikom Madura. Ob tem je Borrell nedavno v imenu vseh držav članic EU Venezueli zagrozil z novimi ukrepi.

Bruselj je ena od postaj na Guaidojevi turneji, na kateri zbira podporo za svoja prizadevanja za prevzem oblasti v Venezueli. Čeprav mu je Madurova vlada prepovedala potovanja v tujino, je Guaido med turnejo že obiskal Kolumbijo in Veliko Britanijo, nadaljeval pa jo bo na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu in Španiji.

Čeprav je Guaidoju Madurova vlada prepovedala potovanja v tujino, je Guaido obiskal že Kolumbijo in Veliko Britanijo, namerava pa odpotovati tudi v Španijo.
Čeprav je Guaidoju Madurova vlada prepovedala potovanja v tujino, je Guaido obiskal že Kolumbijo in Veliko Britanijo, namerava pa odpotovati tudi v Španijo. FOTO: AP

Guaidoja kot začasnega predsednika Venezuele, za katerega se je razglasil pred letom dni, priznava približno 50 držav, med njimi ZDA. Evropska komisija tega njegovega dejanja ni priznala, temveč ga ima za legitimnega predsednika venezuelskega parlamenta, v katerem ima večino opozicija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maximus
05. 05. 2020 16.16
+1
V čigavem imenu? Mi smo za Maduro kmet polikan zahojen ameriški ritoliznik, se opravičujem kmetom.
kaplja?
23. 01. 2020 15.43
+4
Naj v Bruslju podrejo še Katalonce?
nikhrast
23. 01. 2020 16.53
-3
Katalonci se sami podirajo, saj ne vedo kaj hočejo. Borijo se naj za več pravic v Španiji sami, da postane Španija federacija kjer imajo provincije več pristojnosti.
foxterier
23. 01. 2020 13.38
+4
Ko se bo prikazal (aja, se ne more, ker se praktično skriva) Puigdemont, bodo tudi ploskali? Licemerska, brezhrbtenična in pokvarjena družba tale EU
kolbek460
22. 01. 2020 21.58
+13
Lažna solidarnost v zločinu evrope , daje ameriškemu lakaju evropa ,,amerika zamrzne 80 milijard venezuelskega premoženja ,,tu pa gostijo eno barabo ,,a ste ponoreli?
Zmaga Ukrajini ...
22. 01. 2020 21.42
+17
👎👎👎👎👎👎👎 Na kakšni podlagi, oz. namenom Bruselj podpira Guaidoja? Ali je bil DEMOKRATIČNO izvoljen v Venezueli? NE,... sam se je proglasil za predsednika!!!! Grozljivo, kako je EU hinavska in nekonsistentna! Očitno spet špilajo lakaje kavbojcem. In tale gnusoba od človeka je prišla prosit za NOVE SANKCIJE proti Venezueli? Sankcije, ki jih zlasti ZDA rade postavljajo državam, v resnici ne pomenijo nobene posebne ovire za voditelje teh držav, v vsakem primeru pa močno udarijo po prebivalstvu. Tudi OZN se tega že zelo dolgo zaveda, saj so že zdavnaj ugotovili, da sankcije nimajo želenih učinkov, zelo pa prizadenejo prebivalstvo. Zato je tole ena gnusoba od človeka, ki se poteguje za predsednika države, katere prebivalstvu pa očitno namerno škoduje.