Tujina

Jug Gaze znova tarča silovitega izraelskega obstreljevanja

Gaza, 11. 12. 2023 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
0

Izrael je davi nadaljeval silovite napade na mesti Rafa in Han Junis na jugu Gaze, od koder poročajo o več deset smrtnih žrtvah. Pred tem je izraelska vojska ponoči izvedla racije na zasedenem Zahodnem bregu in ciljala tarče v Libanonu in Siriji. Pri tem so bili v bližini Damaska ubiti štirje ljudje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Število potrjenih smrtnih žrtev v več kot en mesec trajajoči izraelski letalski in kopenski ofenzivi v Gazi bo v kratkem preseglo 18.000. V tem času je bilo ubitih več kot 100 izraelskih vojakov.

Palestinsko gibanje Hamas, ki je z vdorom v Izrael 7. oktobra odprlo najnovejšo poglavje dolgoletnega konflikta, je v nedeljo sporočilo, da ne bo izpustilo preostalih talcev brez izmenjave za palestinske ujetnike in pogajanj ter izpolnitve njihovih zahtev.

Po navedbah Izraela je v Gazi še 137 talcev, medtem ko aktivisti ocenjuje, da je v izraelskih zaporih okoli 7000 Palestincev.

Izraelske sile nadaljujejo tudi racije na Zahodnem bregu, poroča katarska televizija Al Jazeera. Pridržale naj bi 28 ljudi, vključno z dvema ženskama. Med prijetimi so tudi mladoletniki. Od začetka vojne med Izraelom in Hamasom so izraelske sile na Zahodnem bregu pridržale že 3760 Palestincev, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa.

Po tem, ko so sinoči zabeležili več izstrelitev raket iz Libanona, je izraelska vojska izvedla tudi povračilne napade na ozemlje svoje severne sosede, navaja britanski BBC.

Poročila o domnevnih novih izraelskih napadih prihajajo tudi iz Sirije, kjer naj bi v nedeljo zvečer izraelske sile zadele več tarč v bližini Damaska. "Naša protiletalska obramba je nekaj raket sestrelila, druge pa so povzročile omejeno gmotno škodo," je o izraelskih napadih poročala sirska državna tiskovna agencija Sana.

Pri tem so bili v bližini sirske prestolnice ubiti štirje ljudje, dva borca libanonskega proiranskega gibanja Hezbolah in dva Sirca, ki sta z gibanjem sodelovala, je sporočil sirski observatorij za človekove pravice. Dodal je, da so bili trije drugi borci in trije civilisti ranjeni.

O Bližnjem vzhodu bodo debatirali tudi zunanji ministri EU

Zunanji ministri držav članic EU se bodo na današnjem zasedanju v Bruslju posvetili predvsem vojni na Bližnjem vzhodu, pri čemer bodo razpravljali o prihodnosti regije po koncu trenutnih spopadov.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je ministrom novembra predstavil okvir za Bližnji vzhod po trenutnih napetostih. Ta določa nekaj pogojev, med drugim, da Palestincev ne bi smeli pregnati z območja Gaze, Izrael ne sme okupirati Gaze, tja pa se ne sme vrniti niti skrajno palestinsko gibanje Hamas. Okvir predvideva še večjo angažiranost EU v regiji.

Na tej podlagi so Borrellove službe po navedbah diplomatov pripravile sedem področij ukrepanja s konkretnimi predlogi, o čemer bodo vodje diplomacij, med njimi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, razpravljali danes. Ukrepi so namenjeni stabilizaciji Gaze, ponovni okrepitvi palestinskih oblasti in oživitvi bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Prav tako bi lahko govorili o zaostrovanju sankcij proti Hamasu, potem ko je EU v petek na teroristični seznam dodala vodji vojaškega krila tega gibanja. Po drugi strani pa po neuradnih informacijah v uniji preučujejo tudi možnost sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou