-1°C

Junaški kongresni policist, ki je izgrednike preusmeril stran od senata

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Neža Pušnik /
KOMENTARJI
135
Kongresni policist Eugene Goodman je eden izmed redkih, ki so po vdoru v Kapitol obveljali za heroje. Novinar HuffPosta ga je posnel, ko je lastnoročno preusmeril izgrednike stran od senatne dvorane. Po dogodkih prejšnji teden so sicer suspendirali dva kongresna policista, preiskujejo pa jih več kot ducat.

Trumpovi podporniki v Kapitolu.
Trumpovi podporniki v Kapitolu.FOTO: Profimedia

Posnetek policista, ki mu je ime Eugene Goodman, prikazuje, kako se ta sam po stopnicah vzpenja pred izgredniki, ki so prejšnji teden vdrli v ameriški kongres. Vidi se tudi, kako Goodman pogleduje proti vhodu v senatno dvorano, preden moške zvabi stran. 

Pogum Goodmana, ki je po poročanju BBC vojni veteran in je služil v Iraku, je ena izmed redkih izjem po številnih kritikah ravnanja kongresne policije med izgredi. V ponedeljek je oddelek sporočil, da so suspendirali dva policista, več kot ducat pa jih preiskujejo zaradi neprimernega povezovanja s protestniki. 

Profesor kriminalnega prava na newyorški pravni šoli in nekdanji zaposleni v newyorški policiji Kirk Burkhalter je odziv Goodmana označil za izjemen. "Mislim, da ni nobene vaje, ki bi človeka lahko pripravila na to situacijo," je dejal. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V videu, ki ga je posnel novinar Huffington Posta Igor Bobić, temnopoltega Goodmana lovijo številni moški. Vodilni med njimi je bil identificiran kot Doug Jensen iz Iowe. Aretirala ga je lokalna policija v povezavi z FBI zaradi njegove vpletenosti v izgrede. 

Posnetek prikazuje Goodmana, ki teče po stopnicah in v radio zakliče: "Drugo nadstropje!", da bi na bližanje izgrednikov opozoril druge policiste. Ko se ozre k vhodu v senat, odrine Jensena, da bi pozornost preusmeril nase in obvaroval tiste, ki so se tam skrivali. 

"Policist ali ne, videti temnopoltega moškega, ki ga lovi nekdo, ki nosi konfederacijsko zastavo … S tem je nekaj narobe, to se ne bi smelo nikoli več zgoditi. Opominja na vse, kar moramo popraviti," je dejal Burkhalter. 

Javno sta ga izpostavila in se mu zahvalila kongresnik Bill Pascrell in senator Bob Casey. Njegovo soočenje s protestniki se je zgodilo le nekaj minut, preden je oblastem uspelo zapečatiti vrata dvorane. 

Kaj se po izgredih dogaja v kongresni policiji?

Za varovanje 435 kongresnikov, 100 senatorjev, njihovih zaposlenih in območja je sicer zadolženih 2300 policistov. Načelnik policije Steven Sund je po pozivu predsednice predstavniškega doma kongresa Nany Pelosiže odstopil. 

Državni tožilec Michael Sherwin je dejal, da bo pravosodno ministrstvo kazensko preganjalo vsakega policista, za katerega bi se izkazalo, da je sodeloval z izgredniki. 

PREBERI ŠE
Kongresna policija nepripravljena na izgrede, zavrnila pomoč Pentagona

Burkhalter sicer trdi, da je odgovornost pri tovrstnih dogodkih na ramenih vodstva. Ko se zgodi, da zadeve rešujejo posamezni policisti, je bitka že izgubljena, še trdi profesor in dolgoletni policist. 

Policist Howard Liebengood, ki je med izgredi delal, pa je v soboto storil samomor, je sporočila njegova družina. Po poročanju CBS News je po dogodkih prejšnji teden še mnogo drugih policistov grozilo, da si bodo kaj storili. 

Koronavirus pasica november