Tujina

Zaseg tankerja: Južna Koreja na pogovor poklicala iranskega veleposlanika

Seul, 05. 01. 2021 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po tem, ko je iranska revolucionarna garda v Hormuški ožini v ponedeljek zasegla tanker, ki pluje pod južnokorejsko zastavo, je Južna Koreja na pogovore poklicala iranskega veleposlanika. Južnokorejsko zunanje ministrstvo je tudi sporočilo, da bo v Iran odpotovala vladna delegacija na pogajanja o izpustitvi plovila in posadke.

Tanker Hankuk Chemi v spremstvu plovil iranske revolucionarne garde.
Tanker Hankuk Chemi v spremstvu plovil iranske revolucionarne garde. FOTO: AP

Iranski diplomat je južnokorejskim predstavnikom povedal, da je 20-članska posadka, v kateri so državljani Južne Koreje, Mjanmara, Indonezije in Vietnama, zdrava in na varnem. Južna Koreja pa je pozvala k čim prejšnji izpustitvi ladje, ki je v pristanišču Bandar Abbas, ter izpustitvi posadke.

Zunanje ministrstvo v Seulu je tudi sporočilo, da bo v Iran kar najhitreje odpotovala južnokorejska vladna delegacija, ki se bo dvostransko pogajala o izpustitvi plovila in posadke.

Sporočili so tudi, da zaradi incidenta ne bodo odpovedali za prihodnji teden napovedanega tridnevnega obiska namestnika južnokorejskega zunanjega ministra Choi Jong-Kuna v Teheranu.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je v vode blizu Hormuške ožine priplul južnokorejski rušilec Choi Young s pripadniki protipiratskih enot na krovu. Bil naj bi na misiji za zagotovitev varnosti južnokorejskih državljanov.

Tanker Hankuk Chemi je bil na poti iz Savdske Arabije v Združene arabske emirate. Iranska revolucionarna garda je v ponedeljek sporočila, da so tanker zasegli in ga preusmerili v Bandar Abbas, ker je puščal in s tem onesnaževal morje ter kršil okoljske predpise. Posadko tankerja so aretirali. Po navedbah iranske strani je bilo na plovilu 7200 ton naftnih proizvodov.

V Hormuški ožini je že večkrat prišlo do incidentov. ZDA med drugim očitajo Iranu, da napada tankerje na tem območju, kar Teheran zavrača. Ožina je ena od pomembnejših poti za trgovino z nafto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MucaNeGrize
05. 01. 2021 19.19
+1
Južna Koreja ne dovoli ( zaradi sankcij usa ) dostop Iranu do njihovega denarja v koreji - v znesku 8.miljard usd . Indija zaradi istih sankcij usa ne izplača Iranu njihovih 50 miljard usd in tako dalje po državah , ki so dolžne Iranu . Banda .