Tujina

Južnokitajsko morje: ameriška podmornica trčila v 'neznani predmet'

Peking, 08. 10. 2021 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
0

V Južnokitajskem morju se je zaradi trčenja v "neznani predmet" poškodovala ameriška jedrska podmornica, ranjenih je bilo več članov posadke. Vzrok za trčenje še ni znan, incident pa se je zgodil v času naraščajočih napetosti na azijsko-pacifiškem območju.

USS Connecticut
USS Connecticut FOTO: Shutterstock

Ameriški uradniki so sporočili, da je bilo po sobotnem trčenju podmornice USS Connecticut lažje poškodovanjih petnajst članov posadke in dodali, da ni jasno, kaj je povzročilo trčenje. Incident se je sicer zgodil v regiji, kjer napetosti naraščajo zaradi vse več kitajskih vdorov v območje zračne obrambe Tajvana, poroča BBC.

Tiskovni predstavnik ameriške mornarice je dejal, da je podmornica na poti proti ameriškemu ozemlju Guam. "Jedrska pogonska naprava USS Connecticuta ni bila prizadeta in v celoti ostaja operativna," je dejal in dodal, da obseg škode še ocenjujejo. 

USS Connecticut je deloval v eni najbolj problematičnih regij na svetu. Kitajska namreč zahteva večino Južnokitajskega morja, vendar se okoliške države in ZDA s tem ne strinjajo. Filipini, Brunej, Malezija, Tajvan in Vietnam že desetletja izpodbijajo zahtevo Kitajske po skoraj vsem morju, vendar se je napetost v zadnjih letih še dodatno povečevala.

ZDA so v tem teritorialnem sporu podprle več naštetih držav.

Zakaj na azijsko-pacifiškem območju napetosti naraščajo?

Incident se je zgodil le nekaj tednov po tem, ko so ZDA, Združeno kraljestvo in Avstralija sprejele zgodovinski varnostni pakt v azijsko-pacifiški regiji, kar je izpadlo kot prizadevanje proti Kitajski. V paktu Aukus bodo ZDA z Avstralijo delile informacije glede gradnje lastnih podmornic na jedrski pogon.

Medtem je ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan dejal, da je "močno zaskrbljen" zaradi dejanj, ki spodkopavajo mir v Tajvanski ožini, ki ločuje Tajvan in Kitajsko. Kitajska je v tajvansko območje zračne obrambe že četrti dan zapored poslala rekordno število vojaških letal.

Na vprašanje, ali so ZDA pripravljene na vojaške ukrepe za zaščito Tajvana, je Sullivan dejal, da v upanju, da Tajvana vojaško sploh ne bi bilo treba vojaško zaščititi, ukrepajo že zdaj. 

V sredo je tajvanski obrambni minister dejal, da naj bi bila Kitajska do leta 2025 pripravljena na "obsežno" invazijo na otok. Tajvan meni, da je neodvisen narod, Kitajska pa ga vidi kot provinco, ki jo je treba znova zavzeti, četudi na silo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.