Tujina

Biden obljublja maščevanje. Moril naj bi en napadalec

Kabul, 27. 08. 2021 06.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Vrečar, STA, Natalija Švab
Komentarji
543

Ameriški predsednik Joe Biden obljublja maščevanje, potem ko je v napadu na množico obupanih ljudi, ki na kabulskem letališču poskušajo ubežati življenju pod talibanskim režimom, umrlo več kot 170 ljudi, med njimi tudi 13 pripadnikov ameriške vojske. Pentagon je medtem sporočil, da je moril le en samomorilski napadalec.

Kabulsko letališče, glavna izstopna točka iz Afganistana, kamor se zgrinjajo množice, ki bežijo pred novim talibanskim režimom, je bilo tarča terorističnega napada. Po tem, ko so sprva ocenjevali, da so več kot 170 ljudi, med njimi tudi 13 pripadnikov ameriške vojske, ubili dva samomorilska napadalca ter strelec pred glavno vstopno točko na kabulsko letališče Abbey, je Pentagon danes sporočil, da je šlo le za enega samomorilskega napadalca. V napadu je bilo sicer ranjenih še okoli 200 Afganistancev in 18 pripadnikov ameriških sil. Gre tako za najsmrtonosnejši dan za ameriško vojsko v zadnjem desetletju. 

"Lahko vam potrdim, da ne verjamemo, da se je pri hotelu Baron ali v njegovi bližini zgodila druga eksplozija, zato menimo, da je šlo za enega samomorilca," je novinarjem  povedal generalmajor ameriške vojske William Hank Taylor, namestnik direktorja Štaba za regionalne operacije.

Taylor je še povedal, da so pripadniki ameriških služb, ki so bili ranjeni v včerajšnjem napadu v Kabulu, medtem pristali v ameriški letalski bazi Ramstein v Nemčiji in bili premeščeni na zdravljenje v regionalni zdravstveni center Landstuhl .

Odgovornost za napad je prevzela skrajna Islamska država, natančneje njihova lokalna veja ISIS-K, tudi ISKP oziroma Islamic State Khorasan Province, ki deluje v Afganistanu in velja za radikalnejšo od talibanov. V zadnjih letih so prevzeli odgovornost za številne napade, med drugim na bolnišnice, dekliške šole, celo na porodnišnico. Ime se nanaša na zgodovinsko regijo Horasan, ki je obsegala ozemlje današnjega Afganistana in Pakistana. Napad naj bi izvedel njihov pripadnik Abdul Rahman Al Logari. Ime nakazuje, da gre za Afganistanca. 

Danes naj bi sicer pred vzhodno vstopno točko na letališče znova odjeknili streli, poročajo lokalni mediji.  

"Ne bomo oprostili. Ne bomo pozabili." 

"Ne bomo pozabili," se je na napad odzval ameriški predsednik Joe Biden in obljubil, da bodo "polovili ljudi, ki stojijo za napadom". Še naprej sicer vztraja pri roku 31. avgust, do katerega morajo ameriške sile dokončno zapustiti Afganistan po dveh desetletjih vojne. "Ne bomo prekinili misije. Nadaljevali bomo z evakuacijami." 

Vodjo Islamske države, ki stoji za napadom, pa bodo po Bidnovih besedah našli "brez večje vojaške operacije". Načrte za napad na Islamsko državo naj bi že pripravljali. 

Zastava je izobešena na pol droga.
Zastava je izobešena na pol droga. FOTO: AP

ZDA pripravljene na nove napade Islamske države 

Ameriški general Frank McKenzie je sicer zatrdil, da napad ne bo zaustavil evakuacij s strani ZDA. Do sedaj naj bi ZDA iz Afganistana na varno prepeljali že 105.000 ljudi, samo v četrtek zvečer okoli 5000. 

Ameriške sile v Afganistanu se medtem pripravljajo na morebitne nove napade, obstajala naj bi možnost tako raketnih napadov kot napadov z avtomobili-bombo, navaja BBC. "Menimo, da želijo nadaljevati z napadi, in pričakujemo, da se bodo ti nadaljevali delamo vse, kar je v naši moči, da smo na njih pripravljeni," je dejal McKenzie. 

Republikanci nad Bidna

Zaradi kaosa v Afganistanu medtem še naprej vre v ameriški politiki. Vodja predstavniške manjšine, republikanec Kevin McCarthy, je dejal, da bo prišel  "dan obračuna" za predsednika, ki mu pripisujejo krivdo za dramatično poslabšanje razmer v Afganistanu. 

Čeprav se vrstijo pozivi k odstopu ali obtožbi predsednika, pa je McCarthy dejal, da se je zdaj treba osredotočiti na umik Američanov in vojakov iz regije. Predstavnik Pentagona je medtem danes še enkrat več poudaril, da je rok za umik 31. avgust. 

Varnostni svet ZN zahteva odgovornost napadalcev v Kabulu

Varnostni svet Združenih narodov je danes pozval, da je treba storilce in organizatorje napada pripeljati pred roko pravice. 

"Članice varnostnega sveta izpostavljajo potrebo, da se terja odgovornost storilcev, organizatorjev, financerjev in sponzorjev teh obsojanja vrednih dejanj terorizma in da se jih pripelje pred roko pravice," je v skupni izjavi zapisalo 15 članic VS ZN. Vloge talibanov izjava VS ZN ne omenja.

Podčrtali so tudi pomen boja proti terorizmu v Afganistanu. "Zagotoviti je treba, da ozemlje Afganistana ne bo uporabljeno za grožnjo ali napad na katerokoli državo in da nobena afganistanska skupina ali posameznik ne bo podpiral teroristov, ki bi delovali na ozemlju katerekoli države," so zapisali.

Članice so tudi pozvale k spoštovanju civilistov in k pospešitvi njihove varne evakuacije. Izpostavile so tudi pomen misije ZN za pomoč Afganistanu (Unama).

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je zaradi položaja v Afganistanu za ponedeljek sklical sestanek petih stalnih članic VS ZN - ZDA, Rusije, Kitajske, Francije in Velike Britanije. Slednji dve že pripravljata resolucijo glede Afganistana.

Erdogan: Turčija preučuje ponudbo talibanov za upravljanje letališča v Kabulu

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je potrdil, da je Turčija opravila prve pogovore s talibani, in dodal, da Ankara preučuje ponudbo talibanov za upravljanje letališča v Kabulu. Pogovori s talibani so potekali na vojaškem delu letališča v Kabulu, kjer je začasno nameščeno turško veleposlaništvo, je dejal. "Opravili smo prve pogovore s talibani, ki so trajali tri ure in pol."

Erdogan je pojasnil, da želijo talibani nadzorovati varnost na letališču, medtem ko Ankari ponujajo možnost upravljanja letališča. 

Erdogan se je odzval tudi na turške kritike zaradi pogovorov s talibani in dejal, da Ankara "nima razkošja", da bi samo od daleč opazovala razmere v nestabilni regiji. "Brez pogovora ne morete vedeti, kakšna so njihova ali naša pričakovanja. (...) To je diplomacija," je dejal Erdogan.

Tonin: Gre za dejanje strahopetnosti 

"Napada v Kabulu sta nedopustni dejanji strahopetnosti proti ljudem, ki iščejo boljšo prihodnost, in tistim, ki jih varujejo," se je na družbenih omrežjih odzval slovenski obrambni minister Matej Tonin. Izrazil je sožalje svojcem žrtev. "Slovenija stoji z mednarodno skupnostjo v boju proti terorizmu." 

Po navedbah virov, ki se v Sloveniji ukvarjajo z evakuacijo, je skupina Afganistancev, ki naj bi se evakuirala v Slovenijo, že blizu letališča v Kabulu, vendar pa se niso znašli v bližini eksplozije. Kljub trenutnemu kaosu bodo še naprej poskušali z evakuacijo in iskanjem poti za to, so za STA sporočili viri. 

Avstralski premier Scott Morrison je napad označil za "zlobni, nečloveški napad na nedolžne in pogumne". Da napadi ne bodo prekinili britanske misije, je napovedal britanski premier Boris Johnson. "Grozljiv napad, ki je terjal življenja nedolžnih," je obsodil tudi kanadski premier Justin Trudeau. Kanada je evakuacije iz Afganistana sicer že zaključila, premier pa obljublja namestitev 20.000 Afganistancev v prihodnjih tednih in mesecih.

Tudi Kitajska je obsodila napad in opozorila, da se Afganistan ob umiku ZDA še vedno sooča s zapletenimi in zaostrenimi varnostnimi razmerami. "Kitajska je šokirana in odločno obsoja napad," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lidžjan in dodal, da ministrstvo ni prejelo poročil o morebitnih žrtvah med kitajskimi državljani. Dogodek po njegovem kaže, da so varnostne razmere v Afganistanu še vedno "zapletene in zaostrene", je sporočil.

Tiskovni predstavnik Kremlja, Dmitrij Peskov, pa je danes dejal, da Rusija "najostreje obsoja" napad na množice, ki poskušajo pobegniti iz Afganistana, ki ga nadzorujejo talibani. "Na žalost se potrjujejo pesimistične napovedi, da utrjene teroristične skupine, zlasti skupina Islamska država, ne bodo zamudile priložnosti, da izkoristijo kaos v Afganistanu," je novinarjem dejal Peskov.

V Afganistanu primanjkuje medicinske opreme in zdravil

V Afganistanu je medtem začelo že močno primanjkovati medicinske opreme in zdravil, so danes opozorili v Svetovni zdravstveni organizaciji. Zalog je le še za nekaj dni, pošiljanje novih zalog pa je zaradi varnostne situacije ustavljeno, je opozoril koordinator WHO za regijo Rick Brennan.

WHO poskuša s pomočjo Pakistana medicinsko opremo in zaloge dostaviti na letališče v Mazar-i-Šarifu. A prva letala naj bi tja poletela šele v začetku prihodnjega tedna.

Največja težava so stroški zavarovanja. Cene zavarovanja tovrstnega poleta v Afganistan so dosegle neverjetne višine, je opozoril Brennan.

Medtem pa se v Afganistanu že soočajo z velikim pomanjkanjem. Primanjkuje sanitetni material za oskrbo poškodovanih in tudi zdravil za kronične bolnike.

Brennan je sicer kot pozitivno izpostavil, da še vedno deluje 97 odstotkov od skupno 2200 zdravstvenih ustanov v Afganistanu, ki jih WHO oskrbuje in podpira. A klinikam se iz varnostnih razlogov ženske in otroci raje izogibajo. Prav tako v njih ne delajo več ženske. Vendar pa se strah žensk pred talibani počasi umirja, je povedal Brennan.

UNHCR ostaja v Afganistanu

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) se ne namerava umakniti iz Afganistana, četudi se je v četrtek v Kabulu zgodil velik teroristični napad, pa je sporočil predstavnik nemške izpostave te organizacije Chris Melzer. "Gasilci tudi ne bežijo, ko gori. Nasprotno. Z več sto sodelavci ostajamo v Afganistanu," je zatrdil.

Melzer je opozoril, da za UNHCR niso pomembni samo tisti, ki bežijo iz Afganistana, ampak tudi tisti, ki so begunci v lastni državi. "Imamo nekaj tisoč ljudi, ki so doslej že zapustili državo. A imamo 3,5 milijona ljudi, ki so na begu pred nasiljem znotraj Afganistana. To je resničen humanitarni problem," je dejal za bavarski radio Bayern 2.

Izrazil je tudi optimizem, da bodo s talibani, ki so prevzeli oblast v Afganistanu, lahko dosegli dogovor o nadaljevanju dela. Spomnil je, da so v Afganistanu delovali tudi v 90. letih, ko so vladali talibani. "Gre za to, da smo humanitarna organizacija in želimo pomagati ljudem," je dejal Melzer.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (543)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik2005296
29. 08. 2021 12.04
Podčrtali so tudi pomen boja proti terorizmu v Afganistanu. "Zagotoviti je treba, da ozemlje Afganistana ne bo uporabljeno za grožnjo ali napad na katerokoli državo in da nobena afganistanska skupina ali posameznik ne bo podpiral teroristov, ki bi delovali na ozemlju katerekoli države," so zapisali. Dopolnjujem: teroristi in zlocinci so tako talibani kot islamska drzava in vsi tisti, ki to podpirajo!!!
Saloreich
28. 08. 2021 13.30
To pa je rambo. En sam trinajst fental. 😂
EEgon
28. 08. 2021 10.49
+0
Kaj je razlika v razmišljanju med Demokrati in Talibani, oboji bi se samo maščevali. Toliko o Levaških visokih idealih družbe, v srcu primitivni kot islamisti.
nightifly
28. 08. 2021 10.34
+3
srebrnibreg 27.08.2021, 21:19:14 -4 Američani so imeli čas, da se umaknejo kateri so želeli ampak so si basali žepe v navezi z Afganistanci.//////////////////// pozdravljen srebrni ,,,,,,,,, v marsicem se strinjam s teboj , pri tej zunanji okupatorski politiki ZDA imam pa svoje mnenje . Imas prav ,da so imeli Americani cas za odhod nazaj domov ,toda ne Bush ,ki je to zaceli , ne njegovi prijatelji - Hussein Obama , s Clintonovo vred ,raznimi Biden -i ,Kerry-ji in ostalimi okupatorji tega niso hoteli narediti .Je tako ? Pa pride Trump in prvo kar naredi po izvolitvi .pravi ::: nase fante , vojake je treba spraviti domov iz sveta , tujih dezel , kjerkoli je to mogoce za varen umik in zascito nemocnih prebivalcev . Zal je samo zacel ,ni pa mogel koncati ,ker so njegovo politiko v demokratski (ber - neoliberalni okupatorski sferi) imeli to za izdajo ,njega a za izdajalca . Vidis ,to je resnica . In res je tudi , lahko vsi preberemo , da je o umiku iz Afganistana povedal cisto druge stvari ,kot jih danes pisejo razni studenti -NE pa Novinarji pop casopisih ,namrec - napovedal je trda pogajanja z lokalnimi oblastmi in talebani ,oz. vsemi skupinami ,ki imajo neka pricakovanja , jasno razen s teroristi . Nacrtoval je -z glavnim stabom vojske v Afg . in z Natom , urejen umik vojske ,osebja , infrastrukture in vsega kar je potrebno . Toda NE ,pride biden in pobalinsko ukaze umik , s tem pa postavi v najtezji polozaj vse napredne sile v dezeli ,se posebej pa zenske ,otroke ,ki spet dobijo najnizji level spostovanja na tej zemeljski krogli . In to demokrat biden ,z ono Harrisovo , tozilko , ki je studirala baje bolj v horizontali kot za kaksno klopjo pred katedrom . Zal. Vidis ,vcasih je ime Demos ,Demokracija ,Demokrat ,le bsedea -psovka ,ker jo izrabljajo napacni in pokvarjeni ljudje za svoje potrebe in koristi .Taki so v Ameriki , povsod drugje in zal tudi v Sloveniji ,,,,,na vseh podrocjih , v vseh sferah -tudi na levici . Verjamem ,da si to tudi sam ugotovil v dolgem zivljenju. Dobroto in postenost mora clovek imeti v sebi ,in vse to gojiti , ali je na levi ali desni strani Justitie .Ves , ceprav sem praviloma humanist , me je zivljenje zivljenje naucilo ,da je najbolj pravicno orodje nas samih ,tehtnica v popolnem ravnovesju . Govorim o Pravici pred zakoni in o dolznostih . Torej vsak na levi ,kot na desni naj dobi enako vsoto ,tezo naklonjenosti , v principu . Toda vse je odvisno ,vsaj zame ,kaj nekdo prispeva za skupnost , za drzavo in s tem za skupno dobro . LP
nightifly
28. 08. 2021 09.38
+1
Mislim ,da mora priti Trump nazaj ,saj je kot predsednik , a-politik ,veliko bolj sposoben kot ta dementnez in tista harrisova --(kje pa je ta zenska) ,,, pa ceprav je nepremicninar in bolj medijski clovek kot pa nek politik . Ce pogledamo kaksne klamfa Biden , karierni politik ,ki ze 50 let sedi v ameriski administraciji ,tudi v stabu predsednika ...potem je jasno ,da je nekaj mocno narobe .
Posteni
28. 08. 2021 10.11
-2
kaj bluziš. kot da si ga kdaj poslušal,, bidna mislm. js sm oba in razlika je očitna čeprav politika v ameriki deluje podobno pod eno al drugo strujo..
nightifly
28. 08. 2021 10.37
+5
marela ,,,,,,,,,,,, dajte se vi malo zabluziti ,in vsaj napisati kaj konkretnega , da bomo videli vas kvocient poznavanja polit .geografije in politike . Zatorej vam kar nazaj posiljam bluzenje ,morda ga boste potreboval ,ko se vam bo zaletelo .
nightifly
28. 08. 2021 09.31
+3
Biden ,biden ,biden ,,,,vse skupaj si zasr........al .In to zelo mocno .Zdaj je prepozno obljubljati mascevanje .Nad kom ? Tudi ,ce je vojska v Afganistanu naredila tisto ,za kar so bili poslani dol pred 20 leti , torej vec ali manj okupirati dezelo ,so politiki medtem 20 let delali napake eno za drugo . Tako ameriske administracije kot evropske . skupaj 800 milionov ljudi ,in njihovih politikov je nadzorovalo ze tako uniceno dezelo Afganistan ,in te dni se je skupina nekih talebanov brez odpora ,v sandalah , vrnilo in prevzelo Afganistan nazaj v svoje roke in zacelo siriti teror . Biden pa sramotno v beg . Normalno ,da nima Amerika kaj iskati v tej dezeli , toda so nacini in Nacini kako se je treba obnasati do neke dezele in njenega ljudstav . Sramota .
nightifly
28. 08. 2021 09.34
+3
Berem v tujem tisku danes ,ki kaze neke drone , ki mecejo bombice na enega terorista ....ki naj bi bil odgovoren za napade na letaliscu . Se ena megla Bidena ,da potolazi amerisko in svetovno javnost , da je silna ameriska vojska sposobna fentat enega opankarja z bombicami ,spuscenimi z drona . In to vojska ,ki ima letni proracun desetkrat vecji od ruskega ,,,okoli 500 -600 miliard $ .......... spet sramota .
jodr
28. 08. 2021 08.53
+1
Bidna že malo skleroza daje.
Al83
28. 08. 2021 08.50
+3
Bidden ne more stavka normalno dokončati, pa ga bo kdo resno jemal... Še teroristi, ga imajo za bedaka..
zoran pušenjak
28. 08. 2021 08.20
+6
Katastrofa od predsednika kao najmočnejše države na svetu
yanay
27. 08. 2021 21.58
+1
Vse kaže, da so tudi med talibani različne frakcije. Zmernih seveda ni, vsaka je bolj ekstremna. Vse kaže, da vodstvo talibanov določenih frakcij ne obvladuje ali pa je razsajanje z bombnimi napadi del notranjega dogovora. Kar pa povsem izniči obljubo talibanov, da bodo omogočili odhod vsem, ki to želijo in dajejo med vrsticami tudi vedeti, da se tudi ostalih obljub ne bodo držali.
vrzwta1
27. 08. 2021 21.06
+1
Bla, bla, bla
Zelo123
27. 08. 2021 21.03
+2
Shebali so jugovino, Sirijo, Libijo, Irak, Tunizijo, Egipt, deloma Ukrajino, sedaj Afganistan, svet so svet pahnili v negotovost in bože sačuvaj v ohrabljeni terorizem. Tale stričko Biden je z evakuacijo in kaosom tako zabluzil, da se svet zlepa ne bo pobral.
srebrnibreg
27. 08. 2021 21.17
-6
Biden je samo moral nadaljevati kar je podpisal Trump.
dr. Spidi Gonzales
28. 08. 2021 08.25
-3
srebrni, to absolutno ne drži. Biden je predsednik in bi se lahko brez problema odločil drugače. On bi iz Afganistana mogel umakniti vojsko na tak način, da bi se to izkazal kot uspeh, izkazalo pa se je kot velik neuspeh. Pripisovati krivdo Trumpu je pa absurdno.
Posteni
28. 08. 2021 10.13
+0
problem je da si očitno rojen po91 tem tok da boš o jugi bl težko govoru,,
Rene Jelinčič
27. 08. 2021 20.57
+4
Maščeval komu?vsakdo lahko pogleda video iz leta 2018 ,ko so talibani u Javzjanu destkali borce isisa in bi jih totalno uničili pa jih je po komandi Američanov rešili Afganistanski komandosi z helikopterji mi-17 vse ranjene in preživele borce isisa in njihovega komandanta Habib al-Rahmana.
Dagros
27. 08. 2021 20.43
+7
Ti bi se zdaj maščeval... Saj ste vedeli kaj se bo zgodilo. Talibanom ste prepustili orožje zdaj pa jamrate.
nominator13
27. 08. 2021 20.24
+1
Smešen je tale bidn ko en prdec, Trump je bil dec in pol.
srebrnibreg
27. 08. 2021 20.27
-1
Dedec in pol kateri je podpisal komando za umik vojske kriv je pa Biden.
dr. Spidi Gonzales
27. 08. 2021 21.00
+1
srebrni, seveda je kriv Biden, saj ni znal umakniti vojske na način, da bi Američani imeli kaj kotisti od tega in ni zmogel preprečit prihod talibanov. To je bila katastrofa. Ne vem kako nekateri Bidna lahko še sploh zagovarjate.
srebrnibreg
27. 08. 2021 21.19
-3
Američani so imeli čas, da se umaknejo kateri so želeli ampak so si basali žepe v navezi z Afganistanci.
dr. Spidi Gonzales
28. 08. 2021 08.22
+0
srebrni, to ni poanta. Poanta je to, da je za to situacijo kriv Biden.
patogen
27. 08. 2021 20.21
-2
Moril naj bi en napadalec - Aha, s tem so levičarji potolaženi. Kot v Evropi. Oseba s psihičnimi težavami. Potolasžen sem. Sedaj pa kar naprej vozite sem...
bandit1
27. 08. 2021 20.20
To samo številke , kot mi tukaj ko greš te črtajo. Briga njih za te z a me ...
borjac
27. 08. 2021 20.19
+10
Biden obljublja maščevanje. Moril naj bi en napadalec, ki pa ga bo zelo težko najti, kajti sedaj je razstreljen na tisoč delcev, je pa zelo dobro videti, tudi za Butalce, da imajo Talibani cel zapadni svet za norca, saj so vendar ta napad organizirali prav oni, vendar se Američani delajo kot da ne bi tega vedeli, da ne bi bilo še večje sramote, ampak sramota gor ali dol, mrtvih je, do sedaj 105 ljudi, od teka 13 marincev, teh ne more nikakršno sprenevedanje obuditi od smrti.
TheGreatRusia
27. 08. 2021 20.14
+2
BIDEN??? VIDENO IN SLIŠANO...
nivampomo?i
27. 08. 2021 20.13
+3
Kako mu se je pa uspelo dva krat razstrelit?