Tujina

Kaj imata skupnega šah in nogomet?

Ljubljana, 15. 02. 2023 19.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogomet in šah se na prvi pogled zdita popolno nasprotje. Pri prvem igralci 90 minut tečejo za žogo na ogromni zelenici, pri drugem sta igralca le dva in običajno sedita za majhno mizo. A v resnici imata oba športa tudi veliko podobnosti, nenazadnje gre pri obeh za nepredvidljivo, kompleksno in predvsem strateško igro. Ni torej naključje, da sta se v kampanji modne hiše Louis Vuitton dva največja nogometna zvezdnika Leo Messi in Cristiano Ronaldo pred svetovnim prvenstvom spopadla prav v partiji šaha.

Znamenita fotografija dveh nogometnih legend, Lea Messija in Cristiana Ronalda
Znamenita fotografija dveh nogometnih legend, Lea Messija in Cristiana Ronalda FOTO: Profimedia

"Zmaga je stanje duha," je Cristiano Ronaldo pospremil objavo zdaj že ikonične fotografije, na kateri s svojim dolgoletnim rivalom Lionelom Messijem igra šah. Posneta je bila v okviru oglaševalske kampanje modne hiše Louis Vuitton pred lanskim svetovnim prvenstvom v nogometu. 

Zanimivo je, da je fotografija dveh nogometnih velikanov, ki jo je posnela znana fotografinja slavnih Annie Leibovitz, pravzaprav obdelana. Leo in Ronaldo namreč nista bila skupaj na fotografiranju, pač pa je ob šahovnici posnela vsakega posebej, fotografijo pa so nato računalniško obdelali. 

Fotografija je navdušila tako ljubitelje nogometa kot ljubitelje šaha. Dobri poznavalci šaha so takoj opazili, da pozicije šahovskih figuric na šahovnici Vuittonovega kovčka niso postavljene naključno, pač pa so posnemale postavitev figur napetega dvoboja iz leta 2017 med dvema šahovskima velemojstroma Magnusom Carlsenom in Hikarujem Nakamuro. Legendarni dvoboj med velemojstroma se je končal z remijem. S tem so pri modni hiši potegnili vzporednico med nogometnima rivaloma oziroma namignili odgovor na vprašanje, kdo je boljši: Messi ali Ronaldo. 

Da se nogomet in šah pogosto prepletata, kaže tudi dejstvo, da je Arkadij Dvorkovič dobil drugi mandat na čelu Svetovne šahovske organizacije (FIDE). Dvorkovič pa je aktiven tudi v nogometnem svetu, saj je bil pred tem na čelu organizacijskega odbora svetovnega nogometnega prvenstva, ki ga je leta 2018 gostila Rusija. Dvorkovič se je z nogometnim pristopom lotil tudi reševanja šahovskih problemov in je tako med drugim na račun televizijskih pravic za prenose najatraktivnejših šahovskih dogodkov krepko zvišal prihodke organizacije, ki jo vodi.

Med drugim je odločil, da se svetovno šahovsko prvenstvo v hitrih disciplinah leta 2019 izvede v prostorih znamenitega moskovskega stadiona Lužniki, ki je bilo tudi prizorišče finala svetovnega prvenstva v nogometu 2018. Magnus Carlsen je takrat osvojil naslov svetovnega prvaka v pospešenem šahu in je še posebej izpostavil atraktivnost prizorišča in dodatno motivacijo, ki mu jo je to prineslo.

Kaj imata skupnega oba športa?

Dvorkovič izpostavlja, da imata nogomet in šah mnoge skupne lastnosti. Pri obeh je treba predvideti nasprotnikove poteze, prepoznati in vnaprej preračunati svoje opcije, biti potrpežljiv, a hkrati, če je treba, biti tudi agresiven. Treba je prepoznati in znati izkoristiti nasprotnikove šibke točke in svoje prednosti ter imeti pregled nad celotnim dogajanjem. 

In ker je šah odličen trening miselno-strateških kapacitet, je šahovska igra visoko cenjena tudi med znanimi nogometnimi trenerji in igralci. Tudi sloviti trener Pep Guardiola je denimo prepričan, da lahko šah pomaga pri ustvarjanju novih strategij in taktik v nogometu. Italijanski trener in nekdanji nogometaš Fabio Capello je v enem intervjuju dejal: "Tako v šahu kot pri nogometu je veliko odvisno od kakovosti igralcev oziroma figur, ki jih imaš na voljo, in od njihove postavitve. Zmagati dvoboj vedno zahteva, da se nasprotnika s čim preseneti."

Valter Birsa je velik ljubitelj šaha.
Valter Birsa je velik ljubitelj šaha. FOTO:

Tudi nekdanji slovenski nogometni reprezentant Zlatko Zahović je ljubitelj šaha. "Šah je bil v naši družini prvi šport. Preprosto je šah igra, ki me res navdušuje. Res je, da zdaj nimam toliko časa, ampak če le lahko, ga igram," je dejal Zahović v enem od intervjujev. 

Eden najuspešnejših slovenskih nogometašev Valter Birsa je bil ves čas svoje nogometne kariere tudi aktiven igralec šaha in še vedno rad odigra kakšno partijo. Prav tako je šahovski navdušenec tudi nekdanji nogometni reprezentant Mišo Brečko, ki se pogosto pomeri s Tomažem Veselom, nekdanjim predsednikom komisije za revizijo in skladnost pri Fifi ter nekdanjim predsednikom računskega sodišča.

Mišo Brečko in Tomaž Vesel med partijo šaha
Mišo Brečko in Tomaž Vesel med partijo šaha FOTO: osebni arhiv

Povezav in prepletanj med šahom in nogometom je še veliko. Norveški šahovski velemojster Simen Agdestein, ki je bil osemkratni državni prvak v šahu, je bil istočasno šahovski in nogometni reprezentant Norveške. Po zaključku aktivne športne kariere je postal najbolj znan kot trener mladega Magnusa Carlsena, ki je pod njegovim okriljem postal svetovni prvak in eden najboljših šahistov vseh časov. Verjetno zato ni naključje, da je tudi Carlsen velik nogometni navdušenec. Med drugim je simbolno odprl eno od tekem Reala iz Madrida in velja za enega najboljših poznavalcev angleške Premier lige. Z nogometom pa se ne ukvarja zgolj kot opazovalec, pač pa tudi kot zelo aktiven rekreativni igralec. Igranje nogometa predstavlja konstanten del njegovih priprav pred in med tekmovanji. Od vseh športov nogomet namreč najbolj krepi vzdržljivost tako psihično kot fizično.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Killer999
15. 02. 2023 20.34
Pri obeh so ljudje primiru