Tujina

Kaj se dogaja s 64-kilometrskim konvojem ruske vojske pred Kijevom?

Kijev, 04. 03. 2022 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
224

Ko je vest o orjaškem ruskem vojaškem konvoju, ki se premika proti Kijevu, obšla svet, se je zdelo, da so ukrajinski prestolnici šteti dnevi. A od takrat se konvoj ni bistveno premaknil, zato se vsi sprašujejo, kaj se z njim dogaja. Števil strokovnjaki in vojaški analitiki hitijo z ugibanji o tem, zakaj in ali se je ruski vojski severno od Kijeva nekaj hudo zalomilo. A dejstvo je, da v tem trenutku nihče razen ruskega poveljstva ne ve, kaj je razlog za zaustavitev premika. Odgovor bi se lahko skrival v novoobjavljenih posnetkih in informacijah iz Ukrajine, da naj bi njihova vojska poplavila območje okrog kraja Kozaroviči.

64-kilometrski konvoj, ki se je premikal od beloruske meje proti ukrajinski prestolnici Kijev, je obstal pred tremi dnevi. To je spodbudilo številne špekulacije o razlogih za nenavadno mirovanje. Satelitske slike, objavljene pred dnevi, prikazujejo kolono oklepnikov, tankov, tovornjakov, protiletalskih baterij in podpornih vozil, ki se vije od mesta Pribirsko do letališča Hostomel, ki je pod nadzorom ruskih sil. 

Zakaj je torej prišlo do zastoja približno 30 kilometrov pred Kijevom? Britanski in ameriški strokovnjaki poudarjajo, da bi vzrok za zastoj lahko bile logistične težave, okvare vozil, nepričakovan ukrajinski odpor ali nizka ruska morala in sabotaže vozil. Zahodni analitiki tudi poudarjajo, da naj bi vojaki v konvoju trpeli zaradi lakote in žeje. "Gre za hude logistične težave pri zagotavljanju goriva, hrane, rezervnih delov in gum. Obstali so v blatu in imajo težave pri premikanju vozil," je za BBC Radio 4 dejal upokojeni general Richard Barrons, nekdanji poveljnik združenih britanskih sil. Ob tem je dodal, da verjetno še večje težave povzročajo nedelujoče komunikacijske naprave in sistemi.

Tudi v Pentagonu poudarjajo, da ima Rusija logistične težave in da v tem trenutku njihova vojska vrši reorganizacijo ter analizo težav in napak ter si prizadeva za to, da nadoknadi izgubljeni čas. Tudi Pentagon poudarja, da naj bi ukrajinski odpor zaustavil večje premike konvoja, vendar tako britanski strokovnjaki kot ameriško in britansko obrambno ministrstvo poudarjajo, da teh trditev ne morejo neodvisno preveriti. 

Oleksandr Daniliuk, nekdanji ukrajinski sekretar za nacionalno varnost, je za BBC dejal, da vojakom v konvoju pada morala. "Splošna morala vojakov, ki se nahajajo v stoječem konvoju, pada iz dneva v dan." O tem so govorili tudi v Pentagonu, kjer pravijo, da večino ruskih enot tvorijo vojaški obvezniki. To se sicer ne ujema s trditvijo Moskve. Rusi namreč pravijo, da njihove enote v operaciji tvorijo zgolj poklicni vojaki in pogodbeniki. Kot je dejal Daniliuk, je razlog za to tudi izredna motivacija Ukrajincev, da obranijo svoje glavno mesto. Govori se tudi, da vojaki naj ne bi niti vedeli, da odhajajo v Ukrajino.

Konvoj ruske vojske na poti proti Kijevu.
Konvoj ruske vojske na poti proti Kijevu. FOTO: AP

Na drugi strani pa nekateri opozarjajo, da ruski konvoj ni naletel na večje težave, temveč zgolj čaka, da enote z druge strani Dnepra, ki morajo opraviti nekajkrat daljšo pot, dosežejo Kijev. To bi bilo sicer v skladu z rusko vojaško doktrino hitrega prodora skozi odprt prostor in izolacije večjih mest, katerih padec je šele v drugem planu operacije. Temu v prid govori tudi dejstvo, da razen spopadov v predmestjih, ruska vojska še ni sprožila napadov na samo mesto, čeprav je v njegovi neposredni bližini že od prvega dne invazije. 

Podobno taktiko je ruska vojska ubrala tudi ob svojih uspehih v Siriji. Analiza ruskega posredovanja na Bližnjem vzhodu, ki jo je opravil ameriški Center za tehnologijo in nacionalno varnost, navaja, da je ruska taktika urbanega bojevanja sestavljena najprej iz obkoljevanja mesta in blokade okrepitev ter zalog za branilce. "Zatem je bila sprožena serija ofenziv proti mestu iz več smeri naenkrat. S tem so raztegnili obrambo in žepe odpora močno udarili z artilerijo in zračnimi napadi. Na ta način so izčrpali obrambno moč branilcev mesta. V nadaljevanju so obrambo razbili na več izoliranih območij upora, ki so kmalu izgubila voljo za odpor." 

Ne gre tudi pozabiti, da so o tovrstnih načrtih govorile tudi nekatere ameriške napovedi pred samim začetkom ruske invazije.

Novi posnetki: Nič od navedenega, Ukrajinci so poplavili območje, skozi katerega bi se moral premakniti konvoj

Toda razlog za zastoj morda tiči povsem drugje. Nekateri neodvisni ukrajinski viri namreč navajajo, da naj bi ukrajinska vojska poplavila območje ob ustju reke Irpin, ki se izliva v t. i. kijevski rezervoar.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zakaj ukrajinske sile ne uničijo konvoja?

Čeprav ima Ukrajina še vedno na voljo nekaj letal in dronov, ki jih je uspešno uporabila pri uničevanju nekateri manjših konvojev ruske vojske, pa Barrons pojasnjuje, da Kijev enostavno nima dovolj vojaških kapacitet za uničenje tako velikega konvoja: "Zelo so dobri pri napadu začetka in konca kolone, vendar bi bila vsakršna oblika povzročitve škode iz zraka zelo omejena." Poleg tega ima ruska vojska na območju zelo močno protiletalsko obrambo in premoč v zraku, s čimer bi bili ukrajinski zračni cilji razmeroma lahka tarča. Barrons pravi, da bi zračni napad na konvoj ukrajinski vojski prinesel več izgub kot koristi. 

Veliko je bilo tudi pozivov Natu, naj uniči omenjeni konvoj, vendar bi to brez dvoma pomenilo, da bi vstopili v konflikt svetovnih razsežnosti med nuklearnimi silami, česar pa si nihče ne želi. V Natu so večkrat, kljub pozivom Kijeva, poudarili, da tega ne načrtujejo. To je znova ponovil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg

Kaj bo storil konvoj?

Vsi strokovnjaki pa pravijo, da je ne glede na težave zgolj vprašanje časa, kdaj se bo konvoj začel premikati proti Kijevu. "Ta ogromna kolona bo obkrožila in oblegala prestolnico," je za BBC povedal nekdanji načelnik generalštaba britanske vojske, general Richard Dannatt, in dodal, da bi ruski poskus pouličnih bojev v Kijevu lahko povzročil katastrofalne posledice. Da ima konvoj izjemen vojaški potencial, opozarja tudi Barrons, ki dodaja, da pričakuje skorajšnjo obkolitev Kijeva.  

Na tej točki bodo, kot pravi, Rusi imeli dve možnosti. Ali bodo branilcem mesta izdali ultimat in čakali na predajo ali pa bodo sprejeli odločitev, da se Kijev ne bo predal in ga bodo napadli tako kot drugo največje mesto Harkov. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gr?arica
15. 03. 2022 15.03
Malo si poglejte zemljevide in nekaj vojaskega znanja pa boste vedeli zakaj. Tako pa se zanasate na nekaksne obramboslovce , ki ocitno nimajo pojma ne o strategiji in se manj o taktiki. Rusom v tem trenutku ni glavni cilj Kijev. Ce bi se kaksen od teh obramboslovcev kaj spoznal na taktiko bi kmalu videl kaj dogaja in v kaksni nevarnosti so najmocnejsi in najelitnejsi deli Ukrajinske vojske. Grozi jim namerc popolna obkolitev. Ce se to zgodi se bodo dogodki na jugu in vzhodu Ukrajine hitro dogajali oziroma je velika verjetnost za konec vsega in Ukrajinski poraz.
pubc
06. 03. 2022 09.28
Ugibanja kaj je nima smisla kot nima smisla vojna. Svetovna odločba zapreti vso vojno industrijo ali jo predelati v človeku koristno.
odpisan2x
05. 03. 2022 12.26
+1
a si zblojen da tako koncentriraš ali pa tako prepričan,da te ne bo nihče rasu.OČITNO TE NIMA Z ČIM
Borut iz Gorice
05. 03. 2022 11.12
+4
Kake neumnosti trobijo v tem članku. Zmanjkalo goriva in hrane... Pa saj niso amaterji Rusi in vedo, kaj je logistika. Oboje jim pripeljejo magari s helikopterji Mi-26 v pol ure, če bi bilo treba.
rdecioktober
05. 03. 2022 12.00
-3
Ocitno samo ti se nisi videl kako padajo ruski helikopterji
asdfghjklqwertz
05. 03. 2022 12.27
-3
plus tega, da ne vejo kje so in kam morejo iti. :)
zavetnik
05. 03. 2022 13.00
-1
Ja veš da, ko vsak otrok uporablja aplikacijo, ki ga vodi na mesto kam hoče, vojaki ne vedo kje so malo morgen propaganda za dobro jutro otroci in naivneži
Misija1
05. 03. 2022 14.00
-1
@zavetnik: ampak te aplikacije delujejo na osnovi GPSa, ki je ameriški satelitski sistem. Ima podobnega tudi EU in tudi Rusija ima GLONAS, ki pa ni tako napreden, kot je ameriški GPS. Zato ameriški GPS uporabljajo domala vse aplikacije in je globalno razširjen, kljub temu, da je to vojaški sistem, ki je delno zaklenjen za civilno prebivalstvo. Ameriška vojska ima na voljo vse kapacitete GPSa.
Modri Mile
05. 03. 2022 16.38
+3
Samo Americani imajo satelite za navigacijo. Nikoli nisi slisal za Glonass ki je ruski? Zblojenc
Misija1
05. 03. 2022 17.06
+1
Preberi moj komentar najprej, potem pa komentiraj.
bohinj je zakon
05. 03. 2022 11.08
-2
Naše pilatuse niti ne bi opazili. Lahko pomagamo?
zoran pušenjak
05. 03. 2022 11.06
+0
Pobegnili kot zajci
User416781
05. 03. 2022 10.57
-4
Ne vem, zakaj ne nekje poti enostavno nastavijo blokade in minirajo pot. Res ne razumem, zakaj vsi samo opazujejo ta konvoj.
vecpani
05. 03. 2022 11.21
+6
ker si mogoče narod želi Ruse in je realna slika drugačno kot je mediji prikazujejo
devlon
05. 03. 2022 10.47
-4
Zdaj bi jih lahko zbombardirali
vecpani
05. 03. 2022 11.22
+1
če bo sločajno kdaj v Sloveniji vojna, si bi ti želel, ko gre mimo tvoje, vasi, mesta konvoj, da ga bombandirajo
Kaliopa
05. 03. 2022 10.33
+1
Kako tragično, da presranega Pajacota NATO ne uboga. A je že Twitnil, da so v NATU sami levaški plačanci ki jih vodi murgelski palček? ...mislim...pa kaj še čaka? Aja, da mu Putin in Mađdaroš to dovolita. Razumem.
Intihar
05. 03. 2022 10.20
+4
Cakajo da da car putin zeleno luč
Covidus
05. 03. 2022 09.54
-7
A n+Nato ne misli nič pomagat?
slo_veter
05. 03. 2022 10.00
+2
človek še na smučanje na Krvavc se mi ne ljubi, pa da bi se šel sedajle v Ukrajino streljat .. :)
slo_veter
05. 03. 2022 09.45
+3
kakor jaz spremljam zemljeivde in komentarje .. se je je večino konvoja namestil na t.i. "assembly" cone. To so področja cca 20-25 stran od front izven dosega nasprotnikovega topništva, kjer se dela refit. Torej natanka nafta, razdeli obroke, pregleda municija, razdelijo mape, določijo naloge. To je kakor jaz spremljam. 24ur pa ima cca 1 do 2 dni zamika.
predator999
05. 03. 2022 09.44
+6
Puklasti vojščak bi to vse zrihtal🤣 Njegovo naravno okolje so izredne razmere in vojne 🤮💩
apodgra
05. 03. 2022 09.36
+8
Sedaj , ko je naš predsednik vlade nagovoril ukrajinsko ljudstvo in jim povedal, da smo tudi Slovenci šli skozi ta pekel in da naj vztrajajo , kjer le tako bodo zmagali. Predsednik vlade naše osamosvajanje primerja stanjem v Ukrajini. To kar se je dogajalo v Slovenij v času osamosvajanja je pok petarde . Predsednik države je omenil ,da je Slovenija sama s svojo vojsko zmožna zagotoviti ozemeljsko celovitost in suverenost ?. Če nas bo napadla Dupleška mornarica ,zagotovo . S temi nekaj Pilatosi in helikopterji , nekaj starimi tanki , eno ladjo in nekaj tisoč profesionalnih vojakov bomo lahek plen vsakega morebitnega sosednjega okupatorja . Vse se bo sesulo , kot kupček kart.
MladInPerspektiven
05. 03. 2022 09.40
+4
Sam vem, da se nebi boril SAMO zaradi naših politikov. NAJ se sami hahahaha bomo potem imeli mir če bi jih pospravili. Samo kot pravijo noče strela v koprive...preklemano
predator999
05. 03. 2022 10.15
+5
Misliš puklastega💩, ko se je 10 dni skrival v kleti Cankarjevega doma 🤣
MladInPerspektiven
05. 03. 2022 10.43
+1
hi hi hi ++++ tudi druge. Oni bodo ostali živi ...tako kot Zelenski
Asclepius
05. 03. 2022 09.28
-1
Vsi, ki pravijo, da bo Rusiji zmanjkalo orozja in vojske nimajo pojma..Rusija ima 1miljona aktivnih vojakov in 2 miljona rezervistov..V Ukrajini je trenutno 130 000 ruskih vojakov..do zdaj so uporabljali le zastarano opremo, lovce stare 25 let..
User416781
05. 03. 2022 10.58
-2
...saj novejšega orožja nimajo, razen seveda raket.
Suna darms
05. 03. 2022 09.23
+2
sramota! samo, da so reklame! portal brez etike in trohe morale. sramota!
MladInPerspektiven
05. 03. 2022 09.21
+3
Po moje še vedno prevladuje vsaj trohica pameti in jih zadržujejo tam. Ker če bodo prišli do Kijeva, takrat se bo ZAČELO neusmiljeno pobijanje, ker druge ne bo. Koliko je pa normalnih vojakov v tem konvoju, ki bodo videli, da je to vse ena bedarija in se bodo predali. Ker pa kroži STRAH, da jih bodo UKRAJINCI neusmiljeno pobili ....je sedaj ????? Zato bi Ukrajina morala delovati na tej propagandi in razmetavati letake in DISCIPLINIRATI SVOJE in POSEBNO TUJE vojake, ki so se prišli boriti. Ker počasi se bliža MIR ali krvava borba... Vse je odvisno od REDA ki ga bodo imeli UKRAJINCI
slo_veter
05. 03. 2022 10.04
+3
Zakaj je ideja, da moraš priti v mesto da je tvoje. v Kijevu je sedaj za Slovenijo ljudi..2 miljona Nihče niti pod razno ni naredil zaloge. Kolk imaš hrane danes doma, za 10 dni, če skrinja dela. drugače pa za 5 dni. Kaj pa potem . golobi ali žabe, mogoče hišni ljubljenček ali pod pod noge ?
MladInPerspektiven
05. 03. 2022 10.41
Osebno mislim POT POD NOGE. Ker mi moja logika pravi -OZADJE JE VEDNO POKVARJENO.
Suna darms
05. 03. 2022 09.19
+1
bruham, ko med takimi novicami: najprej ogabne reklame. nimate nobene etike in morale? podn.
PSIHOTERAPEVT
05. 03. 2022 09.06
+5
Jaz vem kaj je ta konvoj.. nastavljena stara vozila, ki morejo it ven, da bodo lahko nova parkirali v garaze ;)
Walter Pravicek
05. 03. 2022 09.00
+7
pred Kijevom ves konvoj čaka brate po orožju,ki prodirajo z juga.Potem bo hudo!