Tujina

Kaj se je dogajalo z Navalnim na letu iz Tomska v Moskvo?

Berlin/Moskva, 04. 09. 2020 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
76

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je še vedno v komi v berlinski bolnišnici, medtem ko je Nemčija sporočila, da je bil po vsej verjetnosti zastrupljen z živčnim strupom iz skupine novičok. BBC sedaj razkriva, kaj se je dogajalo z Navalnim na letu iz Tomska v Moskvo.

20. avgusta je Aleksej Navalni prispel na letališče Bogaševo v Tomsku, kjer je čakal na let v Moskvo. Kot poroča ruski BBC, do prihoda na letališče ni ne pil ne jedel, tam pa si je po besedah njegove tiskovne predstavnice Kire Jamariši naročil čaj. Njene besede potrjuje tudi eden izmed potnikov Ilija Agejev, ki je Navalnega videl v enem od barov na letališču. Po njegovih besedah naj bi bil Navalni nasmejan, na letališču naj bi se pogovarjal z nekaterimi potniki.

Aleksej Navalni
Aleksej Navalni FOTO: AP

Približno pol ure po vzletu je občutil slabost, zavrnil je vodo oziroma pijačo, ki so jo je ponujalo osebje na letalu. Nato je vstal in odšel na stranišče. Tam je ostal vsaj 20 minut, pred vrati pa je nastala vrsta. O tem, da nekaj ni v redu, je bilo obveščeno kabinsko osebje.

Na vprašanje pilota, ali je med potniki morda kakšen zdravnik, se je odzvala neimenovana ženska, sicer medicinska sestra. Naslednjo uro leta je skupaj z osebjem Navalnega poskušala vzdrževati pri zavesti. Pilot se je odločil za zasilni pristanek v Omsku.

Eden od potnikov, Sergej Neženets, je povedal, da je šele ob pristanku ugotovil, da gre za Navalnega. "Nekaj minut po tem, ko so zaprosili za zdravniško pomoč, je Aleksej začel vpiti. Več kot očitno je bil v hudih bolečinah."

Le dve minuti po pristanku je na letalo prispela ekipa nujne medicinske pomoči, ki je kmalu ugotovila, da je potrebna nujna premestitev na intenzivni oddelek. Neženets pripoveduje, da je na pristajalno stezo letališča vozilo kliničnega centra v Omsku prispelo v desetih minutah. 

Eden od zdravnikov je povedal, da so storili vse, da bi mu rešili življenje. "Težko je bilo ugotoviti, kaj se dogaja, saj ni mogel govoriti." Kot poroča BBC, so Navalnega na letalu pregledovali še približno 15 do 20 minut po pristanku, nato pa so ga odpeljali v bolnišnico. Letalo je nato poletelo proti Moskvi.

Navalnega so prepeljali v bolnišnico v Omsku.
Navalnega so prepeljali v bolnišnico v Omsku. FOTO: AP

"Ko smo pristali na letališču Domodedovo, je na letalo vstopilo nekaj policistov. Potnike, ki so sedeli blizu Navalnega, so zaslišali, ostali smo lahko letalo takoj zapustili," je dejal Neženets, sicer odvetnik, in dodal, da mu je bila prisotnost policije nenavadna, saj se ni zdelo, kot da gre za sumljive okoliščine in kriminalno dejanje.

Več kot 100 evropskih poslancev pozvalo k preiskavi

Nemška vlada je v sredo sporočila, da je preiskava, ki so jo izvedli v laboratoriju nemške vojske, nedvoumno pokazala, da je bil ruski opozicijski politik Aleksej Navalni zastrupljen z živčnim strupom iz skupine novičok. "Rusijo pozivamo k pregledni in celoviti preiskavi. V interesu Rusije je, da pripravi odgovore, saj to kemično sredstvo ni prosto dostopno in je bilo uporabljeno na ruskih tleh proti ruskemu državljanu," je dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella, Peter Stano

Medtem je več kot 100 evropskih poslancev pozvalo k mednarodni preiskavi zastrupitve Alekseja Navalnega. 

Članice zveze Nato so danes obsodile napad na ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega in ocenile, da gre za očitno kršitev mednarodnega prava, ki terja mednarodni odziv. Ob tem so Rusijo pozvale k sodelovanju pri preiskavi in razkritju programa novičok, je povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

"Vse zaveznice so danes enotno obsodile ta napad. Vsaka uporaba kemičnega orožja je popolno nespoštovanje človeškega življenja ter nesprejemljiva kršitev mednarodnih norm in pravil," je izpostavil Stoltenberg po sestanku veleposlanikov članic Nata.

Rusija mora po njegovih besedah sedaj odgovoriti na resna vprašanja, v celoti sodelovati z Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) pri nepristranski mednarodni preiskavi in ji povsem razkriti program novičok, odgovornim pa je treba soditi.

"To ni le napad na posameznika, temveč na temeljne demokratične pravice," je še poudaril generalni sekretar ter spomnil na številne primere napadov na rusko opozicijo in kritike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

revolucijakorupcijafasizem
06. 09. 2020 17.39
+1
Trn v Pti putinu?prej čunga lunga za Putina,pa pravi da ni nič jedel in pil pred poletom iz Tomska na sliki v vašem prispevku je ura 17:15 dvomim da ni nič jedel pa pil pred tem
nightifly
04. 09. 2020 18.32
+7
V danasnjih casopisih Zahoda je tudi moc brati , da bi se lahko Nemcija zatekla k zaustavitvi dokoncanja projekta Nord Stream , v katerega so Rusi zmetali -po pogodbi jasno - morje denarja . To je pa res podlo s strani Merklove ,ce bi se tega posluzila . Kot ze v prejsnjih ´´ zastrupitvah ´´ in drzavnem udaru v Ukrajini 2014 ,ter sestrelitvi letala , je Evropa brez dokazov Rusiji nalozila kazen -sankcije ,ki gre v desetine miliard vsako leto . Rusija NAJ bi bila kriva. Rusija si zeli sodelovanja z Evropo in svetom ,saj je to najnujnejsa stvar ,opcija za gospodarsko rast , pa jih v tem rusi se najbolj prav Evropa ,ter Rusijo skusa osvohiti , jo spraviti na kolena,da postane ovca ,evropski suzenj ,hlapec . Tako kot Evropa ,tista tamocna ,imperialna pocne tudi z vsemi svezimi drzavami ,ki so prisle vanjo v zadnjih desetletjih po milosti predvsem germanov ,ki dajejo tudi tej Evropi takt in srcni utrip, ter politicno smer . To pa je -geld in Nadmoc nad drugimi . Nic novega . In kot ponavadi ovce gredo rade na tnalo .
Tomek0
04. 09. 2020 20.13
+8
O cem ti majster tu fantaziras , 1. Gazprom je tu sodeloval z 50% vlozka ostalo so dodali Shell,Omw ter Uniper. 2. Merklova ne bo nic tu blokirala ker NS2 Nemcija nujno potrebuje ce zeli do 2030 al kdaj zapret vse svoje nuklearke , drugace ne gre. 3. Rusijo so sankcije samo prebudile ter jo ekonomsko precej ojacale predvsem v poljedelstvu ker so nehali uvazat (kontra sankcije) in so postali najvecji izvozniki žit na svetu. Putin se je Eu zahvalil za sankcije. Kolko bedarji ti uspe v enem komentarju natrosit mojbog
Tomek0
04. 09. 2020 20.18
+5
Ti nisi normaln ne 2% , Rusija euro-suženj. Realnost je prej kontra da je Eu suženj Rusije ter Zda se malo pa bo tud Kitajske ter Afrike. SadoMazo nad Eu z vseh koncev sveta
nikhrast
05. 09. 2020 14.31
-4
Zdaj še povej koliko je GDP Rusije, pa že doseže GDP kakšne ameriške zvezne države.
Ate_ist
06. 09. 2020 12.43
nikhrast GDP kakšne ameriške zvezne države? pa menda ne misliš tako kot večina, da se meri GDP glede na špekulativne borzne indekse. je tvoja kalifornija že izdelala cepivo proti koronavirusu, koliko žita je požela, postavila kakšno jedrsko elektrarno, prav zaprav kakšen večji gradbeni podvig lahko omeniš? NE? a ja, vse je v silicijevi dolini, kjer ustvarjajo programe, ki si jih je čedalje težje privoščiti in zato v svetu vzporedno nastaja kup alternativnih. nisi pomislil na nizozemsko bolezen?
nightifly
04. 09. 2020 18.22
+6
O tem Navalnem bo kar naprej ogenj ,problemi , napadi ,zastrupitve in podobno . Po drugi strani je pa tudi res , da marsikatera drzava tega sveta , vkljucno z ZDA in Kitajsko , da ne govorimo o visegrajski skupini , prizadeva Rusijo prizadeti na tak ali drugacen nacin . Najraje umazan nacin , ker le tak pripomore k vzpostavitvi sistema sankcij in njenemu kaznovanju . Skozi zgodovino swi svet ,to ogromno drzavo Slovanov in nesteto drugih ljudstev prizadeva premagati ,okupirati ali uniciti prebivalstvo teh brezmejnih prostranstev , i imajo pod seboj najvecje kolicine cisto vseh mogocih surovin . Vkljucno z nadzemnimi . Da se ciklicno , oz. skoraj permanentno napada Rusijo je zdaj cisto jasno .In ta drzava se mora braniti kakor le more in zmore . Svet jo prisiljuje ,da se kar naprej oborozuje , da bi se lahko ubranila vem napadom . Nihce pri tem ni tankocuten ali razumevajoc . Samo za primerjavo , ZDA imajo 10 do 12 x vecji vojaski bu*dget , da ne govorimo o Kitajski , UE in vseh ostalih drzavah ,ki se jim cedijo sline po Rusiji . Jaz osebno se cudim Rusom ,posebno Putinu ,da ima tako zelezne zivce in prenasa stalno napadanje tako Evrope kot ZDA in ostalih . Veverjetni so ,smo .
nightifly
04. 09. 2020 18.22
-4
O tem Navalnem bo kar naprej ogenj ,problemi , napadi ,zastrupitve in podobno . Po drugi strani je pa tudi res , da marsikatera drzava tega sveta , vkljucno z ZDA in Kitajsko , da ne govorimo o visegrajski skupini , prizadeva Rusijo prizadeti na tak ali drugacen nacin . Najraje umazan nacin , ker le tak pripomore k vzpostavitvi sistema sankcij in njenemu kaznovanju . Skozi zgodovino swi svet ,to ogromno drzavo Slovanov in nesteto drugih ljudstev prizadeva premagati ,okupirati ali uniciti prebivalstvo teh brezmejnih prostranstev , i imajo pod seboj najvecje kolicine cisto vseh mogocih surovin . Vkljucno z nadzemnimi . Da se ciklicno , oz. skoraj permanentno napada Rusijo je zdaj cisto jasno .In ta drzava se mora braniti kakor le more in zmore . Svet jo prisiljuje ,da se kar naprej oborozuje , da bi se lahko ubranila vem napadom . Nihce pri tem ni tankocuten ali razumevajoc . Samo za primerjavo , ZZA imajo 10 do 12 x vecji vojaski bu*dget , da ne govorimo o Kitajski , UE in vseh ostalih drzavah ,ki se jim cedijo sline po Rusiji . Jaz osebno se cudim Rusom ,posebno Putinu ,da ima tako zelezne zivce in prenasa stalno napadanje tako Evrope kot ZDA in ostalih . Veverjetni so ,smo .
nightifly
04. 09. 2020 18.22
-4
O tem Navalnem bo kar naprej ogenj ,problemi , napadi ,zastrupitve in podobno . Po drugi strani je pa tudi res , da marsikatera drzava tega sveta , vkljucno z ZDA in Kitajsko , da ne govorimo o visegrajski skupini , prizadeva Rusijo prizadeti na tak ali drugacen nacin . Najraje umazan nacin , ker le tak pripomore k vzpostavitvi sistema sankcij in njenemu kaznovanju . Skozi zgodovino swi svet ,to ogromno drzavo Slovanov in nesteto drugih ljudstev prizadeva premagati ,okupirati ali uniciti prebivalstvo teh brezmejnih prostranstev , i imajo pod seboj najvecje kolicine cisto vseh mogocih surovin . Vkljucno z nadzemnimi . Da se ciklicno , oz. skoraj permanentno napada Rusijo je zdaj cisto jasno .In ta drzava se mora braniti kakor le more in zmore . Svet jo prisiljuje ,da se kar naprej oborozuje , da bi se lahko ubranila vem napadom . Nihce pri tem ni tankocuten ali razumevajoc . Samo za primerjavo , ZZA imajo 10 do 12 x vecji vojaski budget , da ne govorimo o Kitajski , UE in vseh ostalih drzavah ,ki se jim cedijo sline po Rusiji . Jaz osebno se cudim Rusom ,posebno Putinu ,da ima tako zelezne zivce in prenasa stalno napadanje tako Evrope kot ZDA in ostalih . Veverjetni so ,smo .
PotPuffer
04. 09. 2020 18.16
+0
Če že, pol škoda ker ga res niso dokrajčil, zdej bo tale pajopatak, kateri ne premore niti 2% ljudske podpore, iz Amerike pametoval neki čez Putina...še tja naj mu pošljejo hitri paket s prdnčok om, mogoče ga bo pa to dokrajčil
nightifly
04. 09. 2020 18.08
+1
4 0 zulj001 04.09.2020, 17:01:58 -1 Če Navalni ne bi uspel priti na zdravljenje v Nemčijo ,ne bi nihče vedel zakaj je umrl !!! Nemci so ugotovili ,da JE BIL zastrupljen z Živčnim strupom ,brez "verjetno".....##############////////////// In kako je uspel priti v Nemcijo ? Na skrivaj , in to v komi ? Ali ne bi raje napisal ,da je bil prvo v najnujnejsi oskrbi prepeljan v bolnico ,kjer je bil nekaj dni ,s tem,da so ga skupaj z ruskimi dohtarji pregledali tudi nemski , in je bil na zeljo svojcev prepeljan v Berlin . Sprasujem vas , so Rusi res tako tumpasti , da pocenjajo take profesionalne propuste , , napake ? In ne na koncu ,pravite ,da JE BIL Zastrupljen -brez - verjetno. Ste bil zraven ? Je bila cela svetovna javnost zraven ?
PotPuffer
04. 09. 2020 18.04
+0
En mu je spustu tihomirja tja pod nos, zih je bil fart ninja - silent but deadly 😂😂😂😂
Jožica2611
04. 09. 2020 17.47
+9
To je bolj zastraševanje opozicije - če bi Putin hotel, da umre, ga nihče več nebi našel - to pa je samo kazanje njegove moči
dane30
04. 09. 2020 17.36
+20
"po vsej verjetnosti". Resno? Po dveh tednih? Pa novicok obstaja ne vem koliko let. Test za corono je bil pa v desetih dneh na voljo, pa se dons se "kao" ne ve nic o tej bolezni. Butale...
indal
04. 09. 2020 17.29
+13
Nekateri pa ste pacijenti, da vas je potrebno podnevi iskat z baterijo! Da je pa bivši nemški kancler Schroder imenovan za predsednika odbora ruskega Rosnefta ste pa kar pozabili! Ste eni navadni bedaki, ki nasedajo raznim spinom in propagandi in nimate pojma o politiki!
nikhrast
04. 09. 2020 17.28
-15
Rusi še vedno kot v srednjem veku, zastrupljajo opozicijo. Saj ne more verjeti kako primitivni so.
Jožica2611
04. 09. 2020 17.46
+3
To je bolj zastraševanje opozicije - če bi Putin hotel, da umre, ga nihče več nebi našel - to pa je samo kazanje njegove moči
PotPuffer
04. 09. 2020 18.07
+5
Ti si pa Glih na ravni tam enega hribovca iz amerike takozvani Hillbillie or Redneck 😉😂😂 tebe bi lohka uporabil v animirani risanki South Park kot enega izmed zakarnelih hribovcec 😂😂😂😂😂
nikhrast
04. 09. 2020 20.43
-1
Potty, desno sem usmerjen finančno, socialno sem pa libertarec. V Kanadi je še konservativna stranka progresivna.
obamafix
04. 09. 2020 17.23
+14
Navalni naj raje pove kolko droge je spravu vase dnevno...
obamafix
04. 09. 2020 17.23
+19
Najbolj je smešno da te vse ruske žrtve z novičoko so preživele da lahko zdej tulijo preko zahodnih medijev da so jih rusi zastrupil...
AlternativeFacts
04. 09. 2020 17.22
+7
Če se spomnimo, kako so pospravili tisto novinarko, potem je tale zgodba zelo nelogična, če ne kar "brainwash news". Da ne pozabimo, kaj se je pisalo za novičok: "Umrla 44-letna Britanka, ki se je zastrupila z novičokom | 24ur ... Zaenkrat so s testiranji ugotovili zgolj, da sta se z rokami dotaknila okuženega predmeta. Basu je dodal, da predmet še iščejo in da sta morala biti Sturgessova in Rowley izpostavljena veliki količini strupa. Ljudi je pozval, naj se ne dotikajo nenavadnih predmetov, kot so igle, injekcije.
zulj001
04. 09. 2020 17.01
-5
Če Navalni ne bi uspel priti na zdravljenje v Nemčijo ,ne bi nihče vedel zakaj je umrl !!! Nemci so ugotovili ,da JE BIL zastrupljen z Živčnim strupom ,brez "verjetno".....
Vetrnica5
04. 09. 2020 17.01
+13
Kdo pa je dal strup noter v caj. Kelnarca ? Ne razumem.
SNOW WHITE
04. 09. 2020 17.45
-7
aljoteam
04. 09. 2020 16.43
+25
Ta zgodba je zelo nelogicna. In ja, ce bi Putin in ruske elite zelele da Navalni izgine brez sledu ga ne bi vec bilo in nihce ne bi vedel kje je, imajo tako moc... Sploh pa zakaj bi uporabili strup ki ga imajo kao samo oni in na tak nacin da sploh umrl ne bi. Ce bi hoteli da umre bi bil mrtev.
+18
Ko sem bil jaz šef represivnega organa v zlatih cajtih bi ta pob že zdavnaj kamne prelagal pa še vesel bi bil...pol bi pa za nas delal pa prjatle ovajal...da so Rusi takole slabo speljal zadevo....japajade....v mojih cajtih je tole počela posebna evropska enota Gladio...Mal si o tem poguglajte....pa mislim da so še vedno aktivni....Aldo Mora naprimer so pospravl....
Kairos22
04. 09. 2020 16.18
+22
Rusija ne bo naredila ničesar kar ne bo hotela. Nato se lahko poserje proti veliki Rusiji
prava resni.ca
04. 09. 2020 16.25
-8
ivan res grozni
04. 09. 2020 16.39
-6