Tujina

Kaj se lahko naučimo od zmage Andreja Plenkovića?

Ljubljana, 11. 07. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Faris Kočan
Komentarji
32

V času, ko je koronakriza ohromila javno življenje v praktično vsej Evropi, so bile oči političnih analitikov uprte v tistih nekaj držav, ki so se navkljub težki situaciji odločile za razpis rednih volitev in organizacijo volilnih kampanj. Poleg Španije, Italije in Grčije je namreč tudi Hrvaška ena tistih držav članic Evropske unije (EU), ki so jo posledice krize v gospodarskem smislu najbolj pretresle. Na volitvah je (pre)močno slavil Andrej Plenković, sicer predsednik Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ), ki je pravzaprav ”pometel” s konkurenco. Takšnega volilnega rezultata ni pričakoval praktično nihče, sploh zaradi izrazito negativne kampanje, ki sta jo zoper HDZ vodila predsednika Socialdemokratske stranke (SDP) Davor Bernardić in Domovinskega gibanja Miroslav Škoro.

S Plenkovićem situacija ni tako zelo rožnata, kot jo volilni rezultati kažejo, zato je potrebno to zmago in prihodnja štiri leta postaviti predvsem v regionalni kontekst, ki se neposredno tiče tudi nas.
S Plenkovićem situacija ni tako zelo rožnata, kot jo volilni rezultati kažejo, zato je potrebno to zmago in prihodnja štiri leta postaviti predvsem v regionalni kontekst, ki se neposredno tiče tudi nas. FOTO: AP

Takšna zmaga je precej presenetila tudi avtorja teh vrstic, sploh če v zakup vzamemo dejstvo, da je Andrej Plenković v prejšnjem mandatu zamenjal 15 ministrov (11 zaradi suma korupcije), praktično vsak mesec podoživljal novo koalicijsko krizo, mandat oddelal z manjšinsko vlado, v začetku letošnjega leta pa še izgubil predsedniške volitve. A obstajajo vsaj trije razlogi, ki lahko to zmago nekako osmislijo.

Prvi razlog je zagotovo ta, da si ljudje v obdobju vsake krize želimo stabilnosti, in to so hrvaški volivci očitno prepoznali v Plenkoviću. Drugi razlog gre iskati v volilni udeležbi, ki je bila najnižja v zgodovini sodobne Hrvaške (47 odstotkov), tretji razlog pa je malce bolj kompleksen in je odraz prepletajočih se in sovpadajočih osebnostnih profilov Plenkovića, Bernardića in Škora. Večina hrvaških političnih analitikov je namreč tekom celotne kampanje opozarjala na nekarizmatičnost in politično nespretnost prvaka SDP, ki se nikakor ni mogel vživeti v ideološki okvir lastne stranke, kar najbolj nazorno pokaže njegovo obtoževanje Plenkovića, da zaradi njega bosanski Hrvati v Bosni in Hercegovini nimajo svoje politične entitete. Bernardiću pri tem na roko ni šlo niti novo levo-zeleno gibanje "Možemo", ki je osvojilo sedem poslanskih sedežev, in pokazalo, da bodo v prihodnosti resna konkurenca vse bolj mlačnemu SDP, ki ga pravzaprav pesti "sindrom" socialne demokracije po vsej Evropi, ki zaradi vznika novih levih (delavskih gibanj) postaja politična ideja brez barve, vonja in okusa. 

Faris Kočan
Faris Kočan FOTO:

Če smo do Bernardića lahko kritični, pa obstaja tudi objektiven dejavnik, ki mu ni šel na roko, in to je osebnostni profil Andreja Plenkovića, ki mu je v obdobju od marca do julija uspelo dvoje. Prvič, s tem ko je na marčevskem kongresu dobil zaupanje več kot 70 odstotkov članov HDZ, se je hkrati znebil lastne (desne) opozicije v stranki, ki se je zbrala okoli Miroslava Škora in Domovinskega gibanja. Drugič, s tem, ko je mu je uspelo to, se je v očeh javnosti postavil kot desno-sredinska politična sila po vzoru modernega evropskega konservativizma. Tam skratka, kjer se Plenković najbolj udobno počuti – v družbi Evropske ljudske stranke (ELS). Plenković je torej precej bolj predvidljiv od Miroslava Škora, ki je po vzoru sedaj že dobro poznanega modernega vala evropskega desnega populizma skušal postati nova realnost hrvaške vlade. 

A to mu ni uspelo, saj bo Plenković novo vlado sestavil in vodil praktično sam, saj se bo zanašal na parlamentarne glasove predstavnikov manjšin (8) in dveh glasov, ki jih imata Hrvaška narodna stranka (HNS) in stranka Reformistov. S tem bo hrvaška vlada v prihodnjih štirih letih torej bolj stabilna, manj odvisna od t. i. "veto igralcev" in politične trgovine ter imela posledično enega "krivca", v kolikor ne bo naredila ključnih reform – od davka na prihodke, drugega pokojninskega stebra, debirokratizacije, zmanjševanja strukturne odvisnosti hrvaškega BDP od javnih in državnih podjetij ter kompleksne lokalne samouprave.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

A s Plenkovićem situacija ni tako zelo rožnata, kot jo volilni rezultati kažejo, zato je treba to zmago in prihodnja štiri leta postaviti predvsem v regionalni kontekst, ki se neposredno tiče tudi nas. Za izhodišče nam najbolje služi njegova prva povolilna izjava iz volilnega štaba HDZ, ki ne samo, da ni upoštevala lastnih epidemioloških ukrepov, temveč je vsebovala elemente anti-evropskosti in preteklosti. Plenković je namreč poudaril, da bo stranko vodil po vzoru dr. Franja Tuđmana in v skladu s suverenizmom, ki domala pomeni manj EU oziroma samo tam, kjer je to potrebno. Gre za signala, ki v regionalnem smislu ne pomenita pravzaprav nič pretirano pozitivnega. Plenkoviću je sicer poleg Janeza Janše med prvimi čestital tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, a z opazko, da bi bili lahko odnosi med državama boljši. A odnosi v regiji zaradi takšnega zavestnega pogleda v preteklost, ki pravzaprav ni potreben, ne bodo nič kaj prida boljši. Sploh, če v zakup vzamemo odprte mejne spore Hrvaško tako s Slovenijo, Srbijo in Bosno in Hercegovino in projiciranje ideje Plenkovića v Bruslju o Hrvaški kot mostom med državami nekdanje Jugoslavije in EU.

V tem pogledu se moramo vsi distancirati od prežvečene floskule o tem, da Slovenija v odnosu do Hrvatov ne zmore doseči političnega konsenza glede nacionalnega interesa. Že res, a takšno "složnost" med hrvaško politično elito ne gre iskati v tem, da je zunanja politika do Slovenije tako zelo pomembna, temveč v tem, da bi Hrvaška, v kolikor bi sprejela takšno arbitražno odločitev, ki dopušča tudi najmanjši sum kontaminacije procesa, odprla nevaren precedens za nadaljnje reševanje mejnih sporov s Srbijo in Bosno in Hercegovino. Tam so namreč politični odnosi močno obremenjeni s kolektivnimi imaginariji, ki nepovratno vplivajo in vzbujajo močne reakcije hrvaškega volilnega telesa. Tudi zato bo vprašanje mejnega spora s Slovenijo v tem oziru najverjetneje ostal zamrznjen, ne glede na večkrat izrečeno tezo o tem, da bodo pogovori zdaj "lažje stekli", saj sta Janez Janša in Andrej Plenković (nad)strankarska kolega. 

Takšnega volilnega rezultata ni pričakoval praktično nihče, sploh zaradi izrazito negativne kampanje, ki sta jo zoper HDZ vodila predsednika Socialdemokratske stranke (SDP) Davor Bernardić in Domovinskega gibanja Miroslav Škoro.
Takšnega volilnega rezultata ni pričakoval praktično nihče, sploh zaradi izrazito negativne kampanje, ki sta jo zoper HDZ vodila predsednika Socialdemokratske stranke (SDP) Davor Bernardić in Domovinskega gibanja Miroslav Škoro. FOTO: AP

Za konec velja izpostaviti tudi to, da je Hrvaška v obdobju koronakrize prvič predsedovala Svetu EU in s tem ponudila makro-uvid v hrvaško pozicioniranje tako v regionalni kot evropski kontekst. Hrvaško si bomo zapomnili po treh zadevah. Začetek hrvaškega predsedovanja pred koronokrizo si bomo zapomnili po resoluciji Evropskega parlamenta, ki je Hrvaško pozval, da naj ne zavira nadaljevanje EU sankcij zoper Madžarske in Poljske. Ta je takrat odgovorila, da ne verjame v sankcije zoper Poljsko in Madžarsko, kar lahko štejemo kot prvi velik madež predsedovanja, ki neposredno načenja kredibilnost evropske širitve v odnosu do držav kandidatk na področju nekdanje Jugoslavije. Drugi madež predsedovanja je hrvaška pasivnost v času, ko je prihajalo do vse večjega razkrajanja evropske solidarnosti, pri čemer bi Hrvaška lahko izkoristila priložnost in aktivno zagovarjala težave evropskega juga, ki so pravzaprav njihove skupne. 

Tukaj govorimo predvsem o Španiji, Grčiji in Italiji, ki denimo z izgubo turistične sezone izgubljajo pomemben del BDP (turizem ustvari denimo 11 odstotkov španskega BDP, 13 odstotkov italijanskega BDP, 20 odstotkov grškega BDP in 25 odstotkov hrvaškega BDP), a se je odločila drugače in čakala na evropski sever. Pozitiven pa je bil predvsem digitalni zagrebški vrh o Zahodnem Balkanu, ki je poskrbel za Zagrebško deklaracijo, ki daje smernice nadaljnjega sodelovanja med državami nekdanje Jugoslavije in Albanije ter EU. To, da je Hrvaška visoko na svojo agendo umestila Zahodni Balkan, je torej dobro, a predpogoj za vse je dober odnos s Srbijo, ki je v zahodnih diplomatskih krogih razumljena kot "faktor stabilnosti". 

Hrvaško gospodarstvo je zelo odvisno od priliva turističnega denarja.
Hrvaško gospodarstvo je zelo odvisno od priliva turističnega denarja. FOTO: Bobo

Tudi zato bo v prihodnosti ključen predvsem odnos Hrvaške s Srbijo, kjer so prav tako kot na Hrvaškem nedavno potekale volitve. Tam je sicer še bolj prepričljivo in ob odsotnosti opozicije zmagal Aleksandar Vučić, ki je podobno kot Plenković izjemno predvidljiv. A ta predvidljivost je za regijo izjemno problematična, saj gre v smer nenehnega ustvarjanja krizne situacije, pa naj bo ta notranja ali zunanja. Tudi zato bodo aktivnosti Hrvaške in Slovenije v odnosu do evropske integracije regije še toliko bolj pomembne v prihodnjih mesecih in letih. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zavetnik
11. 07. 2020 18.07
+5
Kako je pometel s konkurenco, če nastopaš iz pozicije PV in imaš vsak teden nastop pri odpiranju cest , lokalov in druge infrastrukture, pa imaš medije in sodstvo, tožilstvo, policijo in vse vzvode moči, ostali drobtinice, poleg še covid in udeležba 46 % in to 1/3 , kaateri so glasovali skozi okno zaradi izolacije vse to je podobno Srbiji in nasploh tudi pri nas ni veliko drugače, vprašajte Horvata kako se glasuje v Črenšovcih in njegovi vasi Žižki? Pometa z vsemi ker fiktivni glasovi so največ vredni tisti, ki ne hodijo na volitve in so zaokroženi na volilnih imenikih, to naj nekdo preverja.
Tomek0
11. 07. 2020 16.56
+5
Iz 4.5miljona pred razpadom juge so padli na manj kot 4miljone prebivalcev , to je rezultat 30letnega drzanja oblasti HDZja
JApajaDAja
11. 07. 2020 16.55
-2
če kaj, je to, da bahateža,arogantneža in absoluta slo ne bo imela! (tako bo, kot bom jaz rekel ali jaz lahko tako kot želim in hočem)!
riss
11. 07. 2020 16.35
-2
Kaj je povedal Faris, verjetno musliman, kar pa ni najpomembnejše. Če hoče imet svoj jaz, se mora ravnati po uredniški politiki. Upam, da bo tudi pri nas kontraefekt kritiki vladi in dobimo desnosredinsko vlado tudi za naprej. Tako kot povsod v demokratični EU.
vinogradnik33
11. 07. 2020 15.22
-1
Aktivnosti Hrvaške in Slovenije je za regijo izjemno problematična, saj gre v smer nenehnega ustvarjanja krizne situacije, pa naj bo ta notranja ali zunanja. Zlasti v zadnjem času je Slovenija preveč odrinila vrednote DEMOKRACIJE in prevzema orbanistične metode !
borec91
11. 07. 2020 12.09
-3
hdz vsaj ni mozno ocitat lopovscin in bogatenjana racun zdravstvene krize pri nabavi zascitne opreme saj so jo nabavili poceni brez posrednikov pa tud zaenkrat niso taki panicarji kot nasi
JApajaDAja
11. 07. 2020 16.57
+0
kradese je nepravnomočno -že nekaj let, obsojena zločinska združba!
boslo
11. 07. 2020 11.07
+3
Politika je k...a, redki so tisti,ki se jo lahko gredo in redki so tisti,ki jo razumejo. Vsem ostalim pa je potrebno reči hvala lepa in adijo.
Pan1
11. 07. 2020 10.29
+13
Faris? Ha ha ha. Od kod, je pa toti pripuzgo
Naglič
11. 07. 2020 10.11
+10
Speči dober burek je precej težje opravilo, kot je to dobesedni prevod fragmentov komentarjev, objavljenih v Jutranjem listu... Potem še napišete: "Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment." Think tank Inštituta za politični manedžment!? Vi to resno? Upam da za takšne bedarije ne plačujete honorarje....
nivampomo?i
11. 07. 2020 10.06
+2
Sosedje so na političnem parketu svetlobna leta pred nami.Lep primer je odnos Janeza in Uršule ter Andreja in Uršule.Naš Presvetli sam bevska in renči,na drugi strani pa dotična gospa celo nastopa v HDZ spotu ker se imajo tako radi.
Jarek
11. 07. 2020 10.03
+29
V članku več fotografij novinarja kot Plenkoviča.
JohannDoe
11. 07. 2020 09.53
+16
Pustimo kaj so Hrvati zamočili pri svojem uveljavljanju v mednarodnem prostoru, oni bolje plavajo v njem kot mi. Ukvarjajmo se raje s tem, kaj smo mi zamočili.... zamočujemo.... in bomo še zamočili..... in popravimo za boga malo tu krmilo.
Rde?a pesa in hren
11. 07. 2020 10.02
-3
Natanko tako. Ta članek v bistvu ni namenjen branju "desnim" strankam. Bolj tako imenovanim levim (SD stil). V članku lepo piše, da so SD stranke izgubile kompas, sploh ne vedo več, kako ravnati v trenutnem času in prostoru. Tako imenovane "desne", posbej v JV delu Evrope pač sledijo svojim ciljem, ki so posebej aktualni v tem času, ki gredo še posebej lepo "na dušo in srce" svojim privržencem, volilcem. Jasno je, da s takšnim SD pristopom, ki je bil v EU in Evropi prisoten zadnjih nekaj (deset) let nismo in ne bomo prišli daleč. Nasprotno, "desnica" ki jo poosebljajo Orban, Plenko, (delno) Vučič in ostali kolegi iz držav bivšega (real) socializma s pridom izkoriščajo napake SD stila vladanja in vodenja. No, za uspeh Hrvaške na politčnem prostoru ni pomemben samo Plenko, on še najmanj. Na Hrvaškem je prisotna MOčna NCIONALNA zavest IN SAMOSPOŠTOVANJE. To je zgodovinska kategorija Hrvaške. Od tu do zmage Plenkota potem ni več daleč. On je to samo "naštudiral" in seveda s svojo politčno spretnostjo fino vozi (svoje) stvari naprej. A kdo vidi kakšno pararlelo v Sloveniji s tem?
JohannDoe
11. 07. 2020 10.08
+1
@inter Drži. Pri nas je pa zelo močna razdiralna zavest in nacionalno samoomalovaževanje. In to so naši politiki naštudirali in po svojih spretnostih zase fino vozijo stvari naprej. Naštudirali so tudi vsi naši sosedje, ki vsake toliko pokličejo kako "najboljšo medijsko hišo" ali politika s kupčkom želja in navodil.
igor1
11. 07. 2020 10.12
+3
ma vi vidite kolko hrvatov zapusca hrvasko
Rde?a pesa in hren
11. 07. 2020 10.13
+2
Ja to j enaša posebna dimenzija. Ob tem, ko prebiram komentarje se mi bolj dozdeva da smo močno sredi l. 1943, kot pa 2020. Ob tem, da nismo pretirano veliki, smo še presneto močno razdeljeni, kaj lepšega, za dobre sosede:=) Bližnje in dajne..... Ne vem kdaj., česploh kdaj, se bomo uspeli zbuditi in peljati stvari v pravo smer.
JohannDoe
11. 07. 2020 10.18
+1
Pa ne gre ravno zato, da bi jo zapuščali zaradi boljše pozicije Hrvaške v mednarodni diplomaciji, niti za to, da bi Slovenijo zapuščali manj zaradi naše slabše diplomacije. Naša diplomacija je na psu, ker imamo v politiki in diplomaciji kriterije, ki so na psu. To je zgolj en kamenček v mozaiku, ki povzroča, da se državljani počutijo na psu.
JohannDoe
11. 07. 2020 10.19
number46
11. 07. 2020 09.49
+4
Lahko se naučimo, da kadar so volitve in predvolilne kampanije takrat je virus na pavzi in da brez politikov bi vse "države propadle".
Naglič
11. 07. 2020 09.48
+22
To pa je res kredibilen portal. Vsak burekdžija je že ratal politični analitik....
Rde?a pesa in hren
11. 07. 2020 09.50
-7
No, to pa zagotovo ne drži spoštovani kolega. Mislim, da vi niste sposobni napisati takega članka. Sposobni ste napisati par vrstic, ki so ČUSTVENO ne pa RAZUMSKO opredeljene.
Naglič
11. 07. 2020 09.52
+14
Rde?a pesa in hren
11. 07. 2020 10.06
+6
Cenjeni kolega, samo zato, ker se nekdo piše Faris ali Haris zame osebno še ne pomemni nič. Jaz osebno sem odprt tako za "levo" kot za "desno" stran in predvsem me zanimaojo argumenti njih. Take šlanke berem ali ne samo zato, da vem kako ravnati v življenju, da se ne bom pustil "nategovati" od "levih ali desnih" (kvazi) managerjev. Da bom ob tem, ko imam na oblasti "levega" ali "desnega" znamkorigirati svoje življenje, da bodo negativne posledice njihovih nespamtnih odločitev čim manjše. Zagotov pa ne sledim slepo in ne jemljem za sveto resnico vse to, kar mi "nakladajo" Naj bodo "levi ali desni>" to posebje ponavljam.
Pan1
11. 07. 2020 10.33
+0
Interlink. ??? Vse v redu? Članek, je povzet. Na njegovem zelniku, ( beri Faris) to ni zraslo.
Rde?a pesa in hren
11. 07. 2020 10.51
+1
OK hvala z aopozorilo. Bom preveril. Vsebina je pa vsekakor pomembna. Vsaka čast avtorju, kdorkoli je.
Rde?a pesa in hren
11. 07. 2020 09.45
+0
Končno politični analitik z redkimi sposobnostmi. zelo redkimi v Sloveniji. To, kar je napisal vse drži in malo jih zna situacijo oceniti tako kompleksno in osvetliti z vseh zornih kotov. Ta članek se bo veljalo prebratoi še večrkrat, ćez 2 3 6 ali 18 mesecev ko se bodo odvijale stvari, za kater sedahj še ne vemo, lahko pa JIH PREDVIDIMO.
Yokte
11. 07. 2020 09.43
+4
Res vzor politikov celega sveta, pop ausglaiz.
igor1
11. 07. 2020 09.41
-5
dvignil place sebi in podobnim za vec ko 100eur delavcu pa 6eur
igor1
11. 07. 2020 09.45
-2
Najviše će rasti najveće plaće: Izračunajte koliko će rasti vaša 24sata
JohannDoe
11. 07. 2020 09.56
Marko_13
11. 07. 2020 09.34
+11
Kaj se lahko naučimo? Da ste social demokrati še enkrat pogoreli na celi črti. Coming soon to Slovenia😉