Tujina

Kaj so obrambni sistemi Patriot in zakaj jih Kijev hoče?

Washington/Kijev, 22. 12. 2022 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ob obisku ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Washingtonu je Joe Biden potrdil, da bo Ukrajina prejela protiraketne obrambne sisteme Patriot. To sicer ni presenetljivo, glede na to, da Zahod že vse od začetka ruske invazije Ukrajini pomaga ustvariti močno protiletalsko obrambo.

"Raketni sistem Patriot bo ključnega pomena za obrambo ukrajinskega ljudstva pred ruskimi barbarskimi napadi na kritično infrastrukturo," so sporočili v Beli hiši.

MIM-104 Patriot je protiletalski raketni sistem zemlja–zrak, ki je predvsem namenjen za obrambo pred balističnimi izstrelki. Izdelal ga je ameriški letalski in obrambni konglomerat Raytheon, ki ga z leti nenehno izboljšuje. Kupujejo ga tudi Nizozemska, Nemčija, Japonska, Izrael, Savdska Arabija, Kuvajt, Tajvan, Grčija, Španija, Južna Koreja, Združeni arabski emirati, Katar, Romunija, Švedska, Poljska in Bahrajn.

Protiletalski raketni sistem Patriot
Protiletalski raketni sistem Patriot FOTO: AP
Ruski predsednik Vladimir Putin je komentiral odločitev ZDA, da v Ukrajino pošljejo protiletalski raketni sistem Patriot. Dejal je, da bo Rusija že našla način, da jih zaobide. Ocenil jih je kot "precej stare", ki da ne delujejo tako kot ruski sistemi S-300. "Prav, to bomo vzeli v obzir, a protistrup bomo vedno našli," je zatrdil.

Raytheon načrtuje posodabljanje sistema vsaj do leta 2048, trenutni raketni sistem Patriot pa ne brani le pred taktičnimi balističnimi izstrelki, temveč tudi pred manevrirnimi izstrelki, droni, letali. To so sicer nekatera od zračnih sredstev, ki jih Rusija uporablja v svojih napadih, vendar uporabljajo tudi manjše naprave, kot so manjša brezpilotna letala, ki se držijo bližje tlom, te pa bo patriot težje izsledil in prestregel, piše DeutscheWellle.

Po podatkih nemške vojske sistem Patriot pokriva območje okoli 68 kilometrov, njegov radar lahko sledi do 50 tarčam in napade pet tarč hkrati. Rakete lahko dosežejo višino več kot dva kilometra in zadenejo cilje, oddaljene tudi do 160 kilometrov. Vsaka enota potrebuje približno 90 vojakov, da bi uspešno upravljala sistem.

"Ukrajinske sile bomo urili, kako upravljati raketni sistem Patriot v tretji državi," je dejala predstavnica Bele hiše. Sistem vključuje radarsko postajo, nadzorni sistem ter lansirnike raket. Ker je mišljen za zaščito infrastrukture, bo najverjetneje v Ukrajini postavljen okoli ključnih mest. Bo pa sistem, takoj ko preide v ukrajinske roke, postal tudi last ukrajinske vojske. Nobene enote ZDA ali druge Natove enote ne morejo upravljati s sistemi Patriot znotraj Ukrajine. 

Urjenje pa ni tako preprosto in Ukrajina ne bo imela patriota ter ga upravljala z danes na jutri. Upokojeni generalpolkovnik Mark Hertling, nekdanji poveljnik ameriške vojske, je za CNN pojasnil, da obstajajo nerealna pričakovanja o tem, kaj vse bo sistem Patriot naredila za Ukrajino. Potrebni so namreč meseci, da se vojaki usposobijo za uporabo tega kompleksnega sistema in sigurno ne bodo pokrivali celotne države, je dodal Hertling.

S tem se je strinjal tudi Tom Karako, direktor podjetja protiraketne obrambe pri CSIS, ki je pojasnil, da je patriot "sposoben braniti le relativno majhen kos ozemlja". 

Patrioti niso novost v ZDA, uporabljeni so že bili proti iraškim raketam Scud, ki so jih razvili v Sovjetski zvezi v času hladne vojne. 

Ukrajina že nekaj časa prosi zahodne države za sofisticirane sisteme zračne obrambe, na nedavnem srečanju G7 je Zelenski še enkrat pozval voditelje, naj pošljejo več opreme za zračno obrambo. "Na žalost ima Rusija še vedno prednost pri topništvu in raketah," je takrat dejal. Z obrambnim sistemom Patriot pa se Ukrajinci spogledujejo že nekaj časa, nedavno je zunanji minister Dmitro Kuleba dejal, da je patriot tisto, kar "Ukrajina najbolj potrebuje, da bi zaščitila energetsko infrastrukturo in ustavila izpade elektrike".

 

"Potrebujemo zračne obrambe IRIS-T, Hawks, Patriote," je dejal ob robu zasedanja Nata v Bukarešti. Do zdaj je pomoč vključevala prenosne rakete Stinger in napredne radarsko vodene sisteme. Patrioti bodo le še en korak dlje v tej že tako močni obrambi, poroča BBC. Do zdaj v Ukrajini deluje omrežna zračna obramba kratkega do srednjega dosega NASAM (National Advanced Surface-Air Missile System), ki ščiti območje pred zračnimi plovili brez posadke, helikopterji in izstrelki. Za boj proti ruskim nizkoletečim manevrirnim raketam in brezpilotnim letalom Shahed-136 uporabljajo tudi ruske buke in starejše sisteme Hawk. 

Rusija sicer v vojni proti Ukrajini ni uporabila velikega števila balističnih izstrelkov, vendar bi se to lahko hitro spremenilo, če jih dobi iz Irana. So se pa patrioti v Savdski Arabiji izkazali za izjemno učinkovite proti balističnim raketam iranske zasnove, izstreljenim iz Jemna.

Moskva: Provokacija in širitev vojaškega sodelovanja ZDA v Ukrajini

Provokativna dejanja ZDA v Ukrajini bodo neizogibno vodila v stopnjevanje konflikta, katerega posledice bi lahko bile nepredvidljive, je v odzivu na ameriško napoved o dobavi sistema zračne obrambe Patriot Kijevu opozoril ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov.

Zaradi napovedi o dobavi protiletalskega raketnega sistema Patriot je ZDA obtožil, da prek Ukrajine nadaljujejo posredno vojno proti Rusiji in da je njihov cilj zmaga nad Rusijo. Obisk Zelenskega v Washingtonu je bil v ta namen uprizorjen v "hollywoodskem slogu", to pa je pokazalo, da so zagotovila Washingtona, da ne bo iskal konfrontacije z Rusijo, "le prazne besede", je dodal.

Ocenil je tudi, da je obisk Zelenskega v ZDA pokazal, da ne Washington ne Kijev nista pripravljena na mir in da se namesto tega širi laž, da Rusija ni zainteresirana za mirno rešitev, je zapisal v sporočilu, ki ga je veleposlaništvo objavilo na Facebooku. Hkrati je ponovno opozoril, da bodo ruske sile sistem Patriot v Ukrajini uničile tako kot drugo zahodno orožje. Po njegovih besedah domnevajo, da bodo sistem upravljali Američani ali strokovnjaki iz drugih držav članic Nata, saj Ukrajinci nimajo ustreznih strokovnjakov. "Mislim, da vsi dobro razumejo, kakšna usoda lahko doleti osebje, ki upravlja te komplekse na ozemlju Ukrajine," je še opozoril, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov jev Moskvi ocenil, da obisk potrjuje, da "ZDA dejansko nadaljujejo posredno vojno z Rusijo do zadnjega Ukrajinca", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Poudaril je, da pošiljanje orožja Kijevu "ne more preprečiti Rusiji, da bi dosegla svoje cilje v okviru posebne vojaške operacije" v Ukrajini."

Volodimir Zelenski in Joe Biden
Volodimir Zelenski in Joe Biden FOTO: AP

 "Vidimo, da ZDA in druge države v resnici nenehno širijo obseg in tehnično raven orožja, ki ga dobavljajo Ukrajini," je dodal in poudaril, da to ne prispeva k hitri rešitvi razmer, "ampak nasprotno povzroča, da se bo trpljenje ukrajinskega ljudstva na žalost nadaljevalo dlje, kot bi se lahko".

Obžaloval je, da niti ameriški predsednik Joe Biden, s katerim se je v sredo v Beli hiši srečal Zelenski, niti ukrajinski predsednik "nista izrekla besed, ki bi jih lahko razumeli kot morebitno pripravljenost prisluhniti pomislekom Rusije".

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer le nekaj ur pred obiskom Zelenskega v ZDA dejal, da bo Moskva naslednje leto še naprej razvijala svoj vojaški potencial in bojno pripravljenost svojih jedrskih sil.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (338)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graben
19. 04. 2023 09.59
+0
Je pač politika K... Naj se Rusi poberejo ven iz Ukrajine! Kaj bi bilo, če mi napademo sosednje države zaradi obrambe naših manjšin ?
Balki36
24. 12. 2022 18.23
+1
No koncno si se nehu oblacit v zeleno....pa to
Rains
23. 12. 2022 11.39
+1
Slava Patriotu! Slava Ukrajini!
zlo?o
23. 12. 2022 09.24
-1
ZELENSKI JE MARIJONETA AMERIČANOV BOLJE BI BILO DA VODI CIRKUS KOT UK UBOGI NAROD
zlo?o
23. 12. 2022 09.16
+0
PATRIOT TA KOGA
Korintos11
23. 12. 2022 09.14
-2
So pa Rusi res ubogi, nimajo raket, Severna Koreja jim Wagnerjevce oborožuje, niti Kalašnikov ne sfolgajo delati. Naj štacuno dol zaprejo.
komarec
22. 12. 2022 21.21
+1
Kakor koli Patriot gor ali dol, ljudje umirajo, infrastruktura porušena, železja na milijone ton, ljudje razseljeni po celem svetu. Ni kaj takle mamo.
nikita50
23. 12. 2022 09.29
+1
Dokler se Jenkiji niso vmešovali v Ukrajino je bil v Ukrajini mir, vedeli so kje je Ahilova peta Rusov.
Rains
23. 12. 2022 11.21
+2
Američani se niso Rusov niti dotaknili. Nihče se jih ni.
Rains
23. 12. 2022 11.23
-2
Rusov pa nima kaj brigat kaj Američani delajo v Ukrajiňi. Tako kot tebe nima kaj brigar koga tvoj sosed v svojo hišo povabi.
Korintos11
23. 12. 2022 13.21
-1
Kaj pa te Amere briga kaj tam Rusi delajo?
Luka Zeleznik
22. 12. 2022 20.13
+0
Toliko časa se bodo igrali,da bodo Rusi rešili pomanjakanje žita stem ko ne bo več
Korintos11
22. 12. 2022 19.50
-5
A toti Patriot hipersonično dol sklati?
Urška iz Ugande
22. 12. 2022 20.16
+3
Da. V zadnjem delu letu zmanjša hitrost. Hipersonična je samo, ko leti na veliki višini, drugače ne preživi vročine.
Korintos11
23. 12. 2022 09.15
+0
Patriot jo pa spremlja, ko zabremza pa se ji v rit zaleti?
MathewM
22. 12. 2022 19.44
+4
Groza opazovat ko ljudje umirajo. Če človeku uspe to odmisliti, je pa zanimivo opazovati zahodno sofisticirano tehniko proti ruski "brute force". Bo čas pokazal, kaj bo pretehtalo, do sedaj ima številčnejša Ruska artileríja prevlado nad številčnejšo ukrainsko pehoto. Glede teh patriota pa tudi zahodni poznavalci gledajo s skepso, da bo zahtevao mesece usposabljanja, veliko število vojakov + tak sistem se ne da integrirati v obstoječi sistem zračne obrambe. Bomo videli, kako se bo odrezal ta sistem.
Korintos11
22. 12. 2022 19.49
+5
Urška iz Ugande
22. 12. 2022 20.18
-2
Ukrajincem se ne mudi. Kam pa naj gredo? Rusom se mudi.
Rains
23. 12. 2022 11.25
+0
Zmagajo vedno številke. Te so pa v vseh pogledih žal na ruski strani.
kita 1111
22. 12. 2022 18.40
+3
Čez 5 mesecev bo že vsega konec
kita 1111
22. 12. 2022 18.29
+2
Upam ,da ne mislite resno ,da bi dve ali tri baterije Patriota rešile ukrajino
Korintos11
22. 12. 2022 18.31
+0
Ravnokar na TV, ena baterija, ne vem koliko jih je v tej bateriji, 5 mesecev pa bodo usposabljali ukrajinske strokovnjake, a se ni tu Zelenski malo zaletel?
kita 1111
22. 12. 2022 18.35
-1
Urška iz Ugande
22. 12. 2022 18.47
-2
V eni bateriji je 8 launcherjev. Patriot bo zaprl Kijev in širše območje okrog glavnega mesta. To pomeni, da bo sprostil ostale cenejše sisteme, ki jih bodo lahko preselili bližje meji, kjer bodo bolj učinkoviti. Že zdaj sestrelijo 90% ruskih raket brez Patriota. Gre tudi za veliko simbolno zmago. Zdaj še Rusi lahko terorizirajo Kijevčane z raketami. Ko pride Patriot, je Kijev za Ruse izgubljen. Za vekomaj.
Korintos11
22. 12. 2022 18.56
+1
A potem 10% teh raket tako svinjarijo naredi? Temna sila, a bodo imeli na stotine Patriotov?
Korintos11
22. 12. 2022 18.57
+0
Z eno raketo lahko večkrat strelja, po tvoje?
Urška iz Ugande
22. 12. 2022 19.01
+0
Te rakete letijo samo na elektrarne. Če teroristi izstrelijo 100 raket in 10 raket pride do cilja. Torej če imaš 10 elektrarn v državi. 10 raket zadane svoj cilj, vsaka svojo elektrarno. To pomeni da je država brez eleketrike za teden ali dva. Precej enostavna matematika.
Zmaga Ukrajini ...
22. 12. 2022 19.08
-4
hahahahahaha,... Ja, raketo izstreli, nato pa jo gre peš iskat, ponovno vstavit in izstrelit🤣🤣🤣 Daj vsaj na wikipedijo poglej KAJ SPLOH JE Patriot. In ne, to ni raketa, ampak gre za sistem.
Korintos11
22. 12. 2022 19.23
+2
Temna sila, a elektrarna se da v enem tednu popraviti?
Korintos11
22. 12. 2022 19.24
+3
Zmagica, oni Francoz je tisto veliko patrono večkrat uporabil.
Urška iz Ugande
22. 12. 2022 20.20
+0
Ja v takšnem času popravijo škodo. Zato so tudi raketni napadi na 2 tedna, če nisi opazil.
setisfekšn
22. 12. 2022 18.23
+1
Ruskimi barbarskimi napadi!!!??kaj pa ameriški barbarski napadi na irak,libijo,afganistan, jugoslavijo, in ta prvo nehuman napad s kemičnim orožjem kasetnimi bombami napalmom in vsem živim na vietnam!!!!
Rains
23. 12. 2022 11.27
-1
Korintos11
22. 12. 2022 18.22
+0
Rusi baje pripravljajo ofenzivo za na pokrajino Doneck, naj bog obojnim pomaga.
Zmaga Ukrajini ...
22. 12. 2022 18.54
-3
A nisi rekel, da so ga že zavzeli, in je to ena od tistih štirih "pripojenih" pokrajin? Aja, ... zdaj bodo sami sebe napadli. Vse jasno.
setisfekšn
22. 12. 2022 18.10
+4
Patriot dokazano neuspešna zadeva ki ni skoraj nič vredna draga pa kot pol ukrajine ha ha ha!!
Rains
23. 12. 2022 11.29
+0
Dobro merilo kvalitete orožja je koliko Rusi jokajo in se pritožujejo nad dostavo le-tega. In za Patriot so kr fajn jokal.
setisfekšn
22. 12. 2022 18.05
-1
Patriot tako opevan je skoraj propadel v saudski arabiji kjer je bil komaj 10%uspešen in ne o nekem super oeožju!!
Urška iz Ugande
22. 12. 2022 17.49
+2
Danes so rusi dosegli številko -100000. Čestitam.
Korintos11
22. 12. 2022 18.18
+1
anatomija
22. 12. 2022 17.30
+3
naj jim dajo nekaj raket , ki bodo dosegli Kremelj , in da se zaključi ta norost
Butalec8
22. 12. 2022 16.55
-4
Da bo Patriot deloval bo potrebaval zascito in to je vecslojna PZO problem je v tem kr ukrajinci nimajo vec ostalih slojev pokritih kr majo vecino Torov ter S 300 ze unicenih.
Butalec8
22. 12. 2022 16.53
-2
@Detect. Mocno dvomim da lahko ruska uporaba lokalnega jedrskega orozja sprozi jedrski odgovor Nata , kaj pa bodo britanci pa americani sli v samounicenje zato kr bodo rusi zravnali ter kontaminirali eno mal vecje podrocje neke ukrajine , odgovor bo ampak ne jedrski.
Rains
23. 12. 2022 11.30