Tujina

Trump bi v primeru poraza okužbo lahko izkoristil za poskus razveljavitve volitev

Washington, 02. 10. 2020 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
198

Novica, da je ameriški predsednik okužen s koronavirusom, je odjeknila 32 dni pred volitvami. Kampanja bi morala biti v polnem teku, a jasno je, da bo Trump moral odpovedati kar nekaj predvolilnih dogodkov. Datum volitev je fiksen, meni poznavalec ameriške politike dr. Bogomil Ferfila. Bi pa v primeru poraza Trump trenutno dogajanje lahko problematiziral na vrhovnem sodišču ali v predstavniškem domu. In kako Trumpovo zdravstveno stanje lahko vpliva na nacionalno varnost ZDA?

V skladu s 25. amandmajem Trump funkcijo predsednika države začasno lahko prenese na svojega podpredsednika Mika Pencea.
V skladu s 25. amandmajem Trump funkcijo predsednika države začasno lahko prenese na svojega podpredsednika Mika Pencea. FOTO: AP

Predsednik Donald Trump, ki se je pri 74 letih okužil z novim koronavirusom, spada v najbolj ogroženo starostno skupino, v kateri se lahko pojavijo resni zapleti pri bolezni covid-19, ugotavljajo ameriški mediji. Kaj to pomeni za državljane, njihovo varnost in seveda za prihajajoče predsedniške volitve? Okužba je Trumpa namreč doletela sredi zagrizene predsedniške tekme; Bela hiša je za danes načrtovano predvolilno zborovanje na Floridi že odpovedala. Jasno je tudi, da bo moral Trump odpovedati še vrsto drugih predvolilnih dogodkov.

Trumpova diagnoza predstavlja najresnejšo grožnjo zdravju katerega od ameriških predsednikov v zadnjih desetletjih, piše CNN. V skladu s 25. amandmajem predsednika, ki resneje zboli, lahko začasno nadomesti njegov podpredsednik, v tem primeru je to Mike Pence. Če se posluži te možnosti, predsednik ob izboljšanju zdravja oblast lahko kadarkoli prevzame nazaj.

Trump je že pred časom napovedal, da ne bo priznal izidov volitev, če ne bo zmagal

Volitve 3. novembra vsekakor bodo, meni poznavalec ameriške politike in profesor na Fakulteti za družbene vede (FDV) dr. Bogomil Ferila."Datum volitev je fiksen. Republikanci so, če se spomnite, že pred meseci skušali prestaviti datum volitev na januar, ampak to po ameriški ustavi ni mogoče," je povedal za našo spletno stran. Dodal je, da okužba s koronavirusom sicer ni voda na mlin Trumpu in republikancem, saj je znano, da aktualni ameriški predsednik ni naklonjen ukrepom za zajezitev epidemije. Republikanci ves čas skušajo minimalizirati nevarnosti te bolezni in na svojih shodih – za razliko od demokratov – tudi redko nosijo zaščitne maske.

Bodo pa zapleti zaradi okužbe po mnenju profesorja najverjetneje še dodatno prispevali k pravni zmedi po volitvah: "Trump je že večkrat nakazal, da če ne bo izvoljen, bo problematiziral volitve bodisi na vrhovnem sodišču bodisi v predstavniškem domu – to sta instituciji, ki sta pristojni za razreševanje sporov na predsedniških volitvah," je izpostavil. 

Po njegovih besedah Trump računa, da bo v pravnih zapletih zmagal – tako na ustavnem sodišču, kjer ima po imenovanju Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico absolutno večino pri vrhovnih sodnikih, kot v predstavniškem domu. V tem imajo sicer večino demokrati, a kot je pojasnil Ferfila, je način glasovanja v predstavniškem domu v primeru spora glede tega, kdo je predsednik, drugačen kot običajno. Glasuje se namreč po delegacijah posameznih zveznih držav, pri čemer imajo republikanci 26 delegacij, demokrati pa 24.

Tudi predsedniki so samo ljudje, ki lahko zbolijo

George Washington je v času svojega predsedovanja zbolel za hujšo obliko gripe.
George Washington je v času svojega predsedovanja zbolel za hujšo obliko gripe. FOTO: Dreamstime

Prej omenjeni 25. amandma je bil sicer sprejet leta 1967 in od takrat so se te možnosti poslužili trikrat, poroča časnik New York Times. Leta 1985 je Ronald Reagan opravil kolonoskopijo in oblast na kratko prepustil podpredsedniku Georgeu Bushu, čeprav pri tem amandmaja ni izrecno navedel. Predsednik George Bush ml. pa se je na amandma skliceval dvakrat; med kolonoskopijama v letih 2002 in 2007, ko je začasno predal oblast takratnemu podpredsedniku Dicku Cheneyju

In kaj, če zbolita oba – Trump in Pence? Po zakonu o nasledstvu predsednika bi vodenje države prevzela kalifornijska kongresnica Nancy Pelosi. A, kot piše New York Times, so iz Bele hiše spomladi sporočili, da se o tem v resnici ne pogovarjajo. "Predsednika ohranjamo zdravega. Prav tako podpredsednika in, veste, oba sta zdrava in bosta tudi ostala," je takrat izjavila tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany.

Zgodovina sicer pravi drugače: seveda so tudi predsedniki samo ljudje, ki lahko zbolijo. Prvi ameriški predsednik George Washington, denimo, je drugo leto svojega službovanja zbolel za hudo obliko gripe. Tudi Woodrow Wilson je v času predsedovanja prebolel virus: okužil naj bi se med mirovnimi pogajanji v Parizu po prvi svetovni vojni. Nekateri strokovnjaki in zgodovinarji menijo, da je šlo za zloglasno špansko gripo, ki je pustošila po svetu med letoma 1918 in 1920. 

Bi Trumpova okužba lahko resneje ogrozila nacionalno varnost?

Ameriški mediji medtem že ugotavljajo, kaj Trumpovo zdravstveno stanje pomeni za nacionalno varnost. "Videli smo, da je to lahko smrtonosen virus. Eden od predsednikovih bližnjih prijateljev (podjetnik Stanley Chera, op. a.)  je zbolel in umrl zaradi bolezni covid-19 ... In konec koncev, virus SARS-CoV-2 je v ZDA terjal že več kot 200.000 življenj. Glede na povedano smo seveda lahko zaskrbljeni," je za CNN dejal Miles Taylor, nekdanji šef kabineta na ministrstvu za domovinsko varnost.

Trideset minut, preden je Trump sporočil, da je okužen, so ameriške oborožene sile s poletom letal Boeing E-6 Mercury (gre za posebej predelane Boeinge 707) svetu poslale sporočilo, da so kljub razvoju dogodkov v polni pripravljenosti. Gre za neke vrste protokol v primerih, ko bi lahko bila ogrožena nacionalna varnost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mijavci
03. 10. 2020 10.06
Vi ste pa res naivni če mislite da se lahko po beli hiši sprehajajo okužene osebe, jest kot potnik še v eno jeb3no fabrko ne morem, da mi ne bi prej vročino zmerli. Verjemite da vsakega od kuharice do čistilke preden vstopi v belo hišo testirajo tud trikrat če je treba, zato je to taktična poteza Trumpa on že ve zakaj je to dal v javnost.
AlexReal
03. 10. 2020 09.00
+1
Ne samo to . Če bo okužbo prebolel na lahek način, bo šele njegov ego dodatno dokazoval, kako je korona samo en velik nateg !
kure bedne
02. 10. 2020 21.40
+0
Nikjer nisem v naših medijih zasledil, da so Trumpa hoteli zastrupiti. Tale korona okužba je samo varnostni umik za nedoločen čas. Baiden in Killary sta zmožna skrajnih ukrepov. Se ni za čuditi.
SLObunkeljn
03. 10. 2020 09.15
+1
Ali pa , če ni pozitiven in je to samo manever, da bo lahko zahteval razveljavitev volitev, ker mu ne kaže ravno , da bo zmagal. 😉
Walter Pravicek
03. 10. 2020 09.49
-1
Mar ni odporen,če je trdil da injekcije dobiva?
Alexandra Blaži
08. 10. 2020 19.25
to praviš ti :D mediji lažejo tko al tko, in trump ima veliko supporterjev. Narod končno vidi, kakšna je demokracija Z.d.a. vladaj in kradi, za ljudstvo naj ti ne bo mar. Lepo je bit župan New yorka in drugih mest v zveznih državah, ki zaradi korone in nasilja na ulicah propadajo. In potem se govori o defundaciji policije in podpiranju gibanja BLM. namesto, da se rešujejo problemi, se jih le še poglablja. Trump bo zmagal elekcijo in spravil za zapahe tiste, ki so mu delali težave že v letu 2016 :) Obama in Clintonova, ter vsi, ki so bili podplačani, da iščejo in pišejo izkrivljene resnice in laži. Živimo v svetu že tisočletja, kjer govorjenje resnice zavoljo naroda ni dovoljena, še več, odvzemajo se nam človeške pravice samega bivanja na planetu, ki so si ga prilastile družine, katere odločajo o samem poteku zgodovine in števila prebivalstva :D to niso teorije zarote, kar se dogaja je resnično. Mediji lažejo, zdravniki se bojijo za svoje licence in lažejo o covidu, medtem ko se določeni posamezniki upajo boriti proti velikanom. Ko bo vsega hudega konec, bo marsikdo spregledal, da je cel čas živel v matrici laži in prevar ter trpljenja za dobrobit tistih, ki imajo polno rit vsega.
blazter
02. 10. 2020 21.40
+1
Ma ta je zvit.
roten
02. 10. 2020 19.25
-1
vse za publiciteto
Lumpx
02. 10. 2020 19.08
-1
Ce ce ce ce ce cece bi lahko ... bi bil danes Mesecnik predsednik US, Fajonka pa prva dama.
M teorija
02. 10. 2020 18.23
+2
A pol ni imel zaščite, ko je bil v tesnih stikih s svojo svetovalko!?
M teorija
02. 10. 2020 18.21
+2
Covid bo rešu ameriško demokracijo!?
Bigbadjohn
02. 10. 2020 17.26
-1
U.S. Lukašenko, alias- Trumpashenko!
boris tavcar
02. 10. 2020 16.52
+0
Iz vesolja se vidi kaj ima za bregom. Norec hoče še en mandat, ker sluti arest.
nightangel
02. 10. 2020 18.17
-2
A si ti neumen? Kakšen arest? Najprej se malo informiraj kaj je Trump naredil že v svojem mandatu dobrega in ne poslušaj samo Fop TV,potem pa piši komentarje.
plotter123
02. 10. 2020 15.59
+4
A nimamo tudi pri nas enega B.....ki vsakič ko pogrne na volitvah gobezda da le te niso bile legitimne ?? In to že 30 let ....
seeuinhell
02. 10. 2020 16.52
miselna policija
02. 10. 2020 15.28
+1
žalostno da med 300 + milijoni že veliko let ne najdejo niti enega normalnega kandidata!!
mferk11
02. 10. 2020 15.19
+4
Karkoli se zgodi, Trump bo še zmeraj predsednik ZDA.
Komentator965
02. 10. 2020 15.09
+1
Kak je že reko glede razkužila?
homcan
02. 10. 2020 15.02
+0
ne vem kaj imate vi z ameriko
Špina?ni njoki
02. 10. 2020 14.59
+7
"Si slišal, da je Trump umrl zarad korone?" - "A res?? O šit in kaj bomo zdej?" - "Ja jst bom pivo, kaj boš ti?" - "Pa dej še men enga"
Kaktus111
02. 10. 2020 14.51
+4
če ni samo laž da je okužen, da bo kakal ko bodo volitve.....
CestniKolesar370Wattov
02. 10. 2020 14.49
-4
"Lahko bi okužbo izkoristil"... "Ne bi mirno priznal volilnih rezultatov"... "Izvedel bi puč"... Vse to natolcevanje, v realnosti pa so demokrati tisti, ki že 4 leta ne priznavajo volilnih rezultatov iz leta 2016. Clintonova je kakšen teden nazaj rekla, da Biden ne bi smel sprejeti rezultata volitev, če bo izgubil. Kaj pa ostale senzacije iz 2016? "Strokovnjaki predvidevajo, da bo Trump sesul ekonomijo". Kje so zdaj tisti strokovnjaki? Imajo že kakšne nove napovedi za 2016-2020?
nightangel
02. 10. 2020 18.19
-2
O tem pa naši MSM mediji ne govorijo. Prepoved pa to.....
jung
02. 10. 2020 14.42
+2
Počasi ne verjamem nobenmu prav nič več. Sama gluma......
Domendo
02. 10. 2020 14.33
-4
Na rtv so še bolj proti Trumpu. Nevem kaj imajo od tega, da v Sloveniji poročajo tak pristransko. Ali imamo tako neizobražene novinarje ali so pa samo pokvarjeni. Verjetno kar oboje. To dobite v Sloveniji iz fakultet. Tam jih v prvem letniku takoj preusmerijo na cnn. Polona Fijavž celo spi pri prižganem televizorju in si še v spanju pere možgane. Ljudje dejstvo je, da si novinarji niso sami krivi. Imajo samo dve varianti. Levo ali desno. Prvi ki bo ustanovil nevtralen medij bo zmago. Levi in desni skupaj ne zberejo 20% volivcev. Toliko je približno spranega folka.
nightangel
02. 10. 2020 18.20
-2
Kaj pa pričakuješ drugega od plačanih medijev s strani Soroša?