Tujina

'Angolska princesa' zgradila milijardni imperij z izkoriščanjem države

Luanda, 20. 01. 2020 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hčerka dolgoletnega angolskega predsednika, Isabel dos Santos, velja za najbogatejšo Afričanko, ki pa se je znašla sredi korupcijskega škandala. Dokumenti, ki so prišli v javnost, razkrivajo zgodbo 'angolske princese', kot je znana v domovini, ki je zgradila dve milijardi vreden imperij s korupcijskimi posli, izkoriščanjem svojega položaja in države. 

Isabel dos Santon in njen mož Sindika Dokolo sta v času, ko je njen oče zavzemal položaj predsednika Angole, države, bogate z naravnimi bogastvi in nafto, pridobila donosne posle na področju nafte, diamantov, komunikacij, nepremičnin, kako sta preko sumljivih pogodb in zapletenih finančnih shem pridobila državno premoženje, razkrivajo dokumenti.

Gre za več kot 700.000 dokumentov, ki jih je pridobila Platoforma za zaščito žvižgačev v Afriki (Platform to Protect Whistle-blowers in Africa). Ta jih je delila z Mednarodnim konzorcijem preiskovalnih novinarjev (ICIJ) – ki je dokumente (gre za e-maile, pogodbe, račune itd.) poimenoval 'Luanda Leaks'. Dokumente že več mesecev proučuje 37 medijskih organizacij, med njimi tudi britanski Guardian, BBC, portugalski Expresso in ameriški New York Times.

Guardian po sedmih mesecih proučevanj dokumentov razkriva, kako je Santosova z možem znala izkoristiti priložnosti, ki jih je dobila od angolske vlade pod vodstvom njenega očeta. Dokumenti predvsem vzbujajo števila vprašanja glede donosnih poslov z angolsko vlado, vrednih več sto milijonov dolarjev. 

Več kot 30 odstotkov Angolcev živi v revščini z manj kot dvema dolarjema na dan.
Več kot 30 odstotkov Angolcev živi v revščini z manj kot dvema dolarjema na dan. FOTO: Shutterstock

'Politično motiviran lov na čarovnice' 

Santosova, ki si je v zadnjih letih dom ustvarila v Veliki Britaniji, sicer vse obtožbe zanika ter trdi, da gre za politično motiviran lov na čarovnice, ki ga izvaja trenutna angolska vlada. "Gre za politično motiviran napad, ki ga je organizirala angolska vlada in je popolnoma neutemeljen," je dejala za BBC.

V Angoli sicer poteka kazenska preiskava zoper Santosovo zaradi korupcije, njeno premoženje v državi je zamrznjeno. Santosova v Angoli sicer ni bila že vsaj leto dni, tožilec je za portugalski časopis Expresso dejal, da naj bi odšla le nekaj ur, potem ko je dobila od tožilstva zahtevo, da se julija 2018 zglasi na zaslišanju.

Santosova, njeni polbratje in polsestre sicer veljajo za eno najpomembnejših angolskih družin. Njen oče je prišel na oblast že leta 1979, po koncu državljanske vojne leta 2002 pa je skupaj s svojo stranko utrdil moč, s tem ko je najbolj dobičkonosne in dragocene sektorje gospodarstva prenesel v lastništvo države. 'Plen' si je razdelila elitna skupina ljudi, povezanih s politiko in vojsko. Angola pa je postala ena najbolj skorumpiranih držav na svetu.

"Gre za klasične simptome ukradene države," je za Guardian dejal Steve Goodrich, raziskovalec s Transparency International UK. "Imamo industrijo in politiko v isti družini, brez kakršne koli delitve oblasti."

Andrew Feinstein, vodja organizacije Corruption Watch pravi, da razkriti dokumenti kažejo, kako je Santosova izrabljala svojo državo na račun običajnih prebivalcev Angole. "Vsakič, ko se pojavi na naslovnici kakšne revije, vsakič, ko na jugu Francije priredi glamurozno zabavo, pri tem tepta prizadevanja vseh Angolcev," je dejal za BBC.

Povezave in posli z državnim naftnim podjetjem 

Eden izmed najbolj sumljivih poslov je potekal iz Londona, preko britanske podružnice angolske državne naftne družbe Sonangol.

Santosova je Sonangol leta 2016 prevzela zahvaljujoč predsedniškemu dekretu njenega očeta Joseja Eduarda dos Santosa. Ko se je ta leta 2017 upokojil, je bil njen položaj ogrožen, čeprav ga je nadomestil član njegove stranke, João Lourenço. Dva meseca po upokojitvi je bila odpuščena.

Dokumenti razkrivajo, da je Santosova, ko je odhajala, odobrila plačilo v višini 58 milijonov dolarjev podjetju za svetovanje Matter Business Solutions, s sedežem v Dubaju. Čeprav je sama trdila, da v podjetju nima finančnih interesov, BBC na podlagi dokumentov razkriva, da je podjetje v lasti njenega prijatelja in poslovnega partnerja.

Matter je na dan, ko je Santosova odhajala, Sonangolu poslal več kot 50 računov – na njih pa ni ničesar, kar bi upravičevalo tako visoke zneske. Eden izmed njih tako računa 472.196 evrov za "nedoločene stroške". Dva računa, vsak za 676.339,97 evra, pa sta poslana za popolnoma enako storitev, opravljeno na isti dan.

Odvetniki Matter Business Solutions trdijo, da je podjetje pomagalo pri restrukturiranju naftne industrije v Angoli.

ICIJ pa opozarja tudi, kako bogastvo Santosove temelji tudi na lastništvu deleža v portugalski naftni družbi Galp, ki ga je eno izmed njenih podjetij kupilo od Sonangola leta 2016. A za delež so plačali le 15 odstotkov cene vnaprej, preostalih 63 milijonov evrov pa so spremenili v posojilo z nizkimi obrestnimi merami do Sonangola. In tega dolga angolskemu prebivalstvu ni treba poplačati kar 11 let. Delež Santosove v Galpu pa je danes vreden okoli 750 milijonov dolarjev.

V sporne posle je vpleten tudi njen mož.
V sporne posle je vpleten tudi njen mož. FOTO: AP

Milijonski zaslužki z diamanti 

Podobno zgodbo lahko opazimo tudi v diamantni industriji. Mož Santosove, Dokolo, je leta 2012 podpisal sporazum z angolskim državnim podjetjem Sodiam, v skladu s katerim naj bi postali enakopravni partnerji pri dogovoru o nakupu deleža v švicarskem podjetju luksuznih diamantov De Grisogono. A vse skupaj je večinsko financiralo državno podjetje. 18 mesecev kasneje je Sodiam v partnerstvo vložil 79 milijonov, Dokolo pa štiri milijone – kljub domnevnem enakopravnem 50:50 partnerstvu. Sodiam pa je Dokola še nagradil s petimi milijoni honorarja za uspešno izveden posel. 

Dokumenti, ki jih navaja BBC, pa razkrivajo tudi, da si je Sodiam izposodil denar za omenjeni posel pri zasebni banki, v kateri ima Santosova večinski delež. Posojilo ima 9-odstotno obrestno mero, zavarovano pa je kar s predsedniškim dekretom.  

Bravo da Rosa, novi izvršni direktor Sodiama, je za Panoramo dejal, da angolsko prebivalstvo s poslom ni pridobilo niti dolarja. "Na koncu, ko bomo poplačali posojilo, bo Sodiam izgubil več kot 200 milijonov dolarjev." 

Nekdanji predsednik je Dokolu podelil tudi pravico do odkupa nekaterih angolskih surovih diamantov. A ti so bili po trditvah trenutne angolske vlade prodani po znižanih cenah – po nekaterih ocenah je bila izgubljena kar milijarda dolarjev. 

Premoženje Santosove ocenjujejo na več kot dve milijardi evrov.
Premoženje Santosove ocenjujejo na več kot dve milijardi evrov. FOTO: AP

Bogastvo z nakupom državnih zemljišč 

Septembra 2017 je Santosova oziroma eno izmed njenih podjetij kupilo državno zemljišče v prestolnici Luanda – znova s pomočjo predsedniškega dekreta, plačati pa je moralo le manjše preplačilo. 

Vrednost zemljišča je ocenjena na 96 milijonov dolarjev, a podjetje Santosove je, tako razkrivajo dokumenti, plačalo zgolj pet odstotkov te vrednosti, potem ko se je zavezalo, da bo vložilo preostanek v razvoj. 

Panorama pa medtem razkriva, da so bili s te zemlje, prav na račun razvoja, izseljeni številni Angolci. In to ni edini tovrstni posel angolske princese, ki je zahteval prisilno preselitev ljudi. Ko se je Santosova vključila v še en projekt prenove na obalnem zemljišču v angolski prestolnici, je svoje domove po poročanju BBC moralo zapustiti 500 družin. 

Te družine zdaj živijo v obupnih razmerah ob odprtem kanalizacijskem sistemu. Njihove barake so ob visoki plimi poplavljene z odplakami. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezcasni
21. 01. 2020 17.42
sistem je podoben kot pri nas le da 30 miljonov od tega 20 miljonov polpismenih lažje pretentaš kot pa 2 miljona.....
jg57
21. 01. 2020 07.52
Gotovo jo ni nič sram. Ima za vse pojasnila. Že videno!
KAPIBARA
20. 01. 2020 19.41
+3
Za afričane in njihove tegobe, so po njhovo VEDNO krivi belci- zahod.. domačih MARABUJEV ne vidijo...
brezcasni
21. 01. 2020 17.40
no nafto ,rudnine,diamante slonovino ipd kupujejo podjetja iz Evrope in tudi Evropske jim dajejo možnost bivanja v luxuznih hotelih kjer je cena 1000 eur + ,pa se nikoli ne vprašajo za izvor.....važno da so vsi dobil svoje...tako da brez enih in drugih ne bi bilo korupcije......
jugatneme
20. 01. 2020 18.30
+2
okradla narod in zbežala med kradljivce na otok. Ti so kradli v celi zgodovini na veliko po celem svetu, zato da še sedaj prdijo v fotelje in živijo kot da so 200 let za kačo.
Uporabnik1552103
20. 01. 2020 17.55
+12
ta in taki so sokrivi za migrante...in te naj na piko vzamejo isis in teroristi
jankomat
20. 01. 2020 20.17
+2
ja takele goljufe bi bilo koristo razredčit
smlatna
20. 01. 2020 17.07
+12
ko bi se vi kvazi novinarji pol toliko zanimali za naše dolgoprste politike bi nam bilo vsem mnogo lažje.!
Ost1234
20. 01. 2020 16.45
+18
Pri nas se namesto " je kradel, krade" reče " se je znajdu, delal je nehigienično" , " je politično nekorekten" ali " njegova odgovornost je politična".... Vsi lopovi pa pregon kraje označujejo koz politično gonjo ....
MMIRKO
20. 01. 2020 16.44
+10
JANŠA , KUČAN. JANKOVIĆ , ( BAVČAR sicer kao zaprt- pričakujte v bodoče tožbo , ) IN KOMPANJONI
nostalgik
20. 01. 2020 16.36
+25
No ,pa smo na nivoju Angole, v Sloveniji živi 50% ljudi na robu preživetja. V Angoli pa 30%. Kdo je na boljšem? Sprašujem vodstveno ekipo v Sloveniji.
Ost1234
20. 01. 2020 16.39
+5
nostalgik Po l. 1991 in nastopu zveličavnega kapitalizma je to že res...
nostalgik
20. 01. 2020 16.54
+7
Imaš prav. S tem se ne strinjajo vsi tisti ki so napovedovali drugo Švico.(Petrle, Bavčar, Janša Drnovšek in še nekateri drugi)
Groucho Marx
20. 01. 2020 16.54
+0
Ne zveličavnega, ampak tovarišijskega. Prav vse države, za katere lahko rečemo, da ljudje dobro živijo, so seveda kapitalistične.
Ost1234
20. 01. 2020 19.54
nostalgik Lahko opišeš z eno besedo - DEMOS!
Ost1234
20. 01. 2020 19.55
Groucho Marx JA IN PRAV TE DRŽAVE ŽIVIJO IN BOGATIJO NA RAČUN REVNIH .....
Uporabnik1095190
20. 01. 2020 16.33
+8
Take bi se moralo izročiti njihovim domovinam in naj oni sami obračunajo z njimi,verjetno bi po hitrem postopku vrnila vse pokradeno. Ampak,ker je denar sveta vladar in ker je vse skorumpirano in prodano,se bodo taki vedno nekje iz tujine zadovoljno smejali in živeli na veliki nogi.
dexxter
20. 01. 2020 16.21
+14
Tudi v sloveniji imamo take ki so osumljeni kaznivih dejanj pa jih nihče ne more-ne upa-noče strpati v zapor.(večkrat osumljeni)
TheEarthIsFlat
20. 01. 2020 15.46
+24
Ta bi bila ta prava za Jurčka, nje
Ost1234
20. 01. 2020 16.42
+1
TheEarthIsFlat Pa za Janšo tud.... Pa Bavčija, Zidarja in vse poosamosvojitvene lopove tud ....
vomo
20. 01. 2020 15.37
+17
POD MENTORSTVOM SODSTVA - Ne razumem AFRIKA je tudi v Sloveniji no njihov način dela že 30 let in več, pa se nikomur nič ne zgodi. Živ dokaz so sodni procesi zadnje čase, kjer sodišče kar tekmuje z olajševalnimi okoliščinami, ko se izrekajo sodbe kriminalcem. kako naj pričakujemo, ko imajo vsi po vrsti računčke polne narodnega bogastva v davčnih oazah, a v 30 letih, še nobenega pravega tajkuna, sodnika, župana, poslanca in pravega politika s prijatelji niso hoteli razkrinkati. Pač spisek izbrancev, katerim je dovoljeno vse.
vomo
20. 01. 2020 15.35
+15
LUMPI-Lumpi so povsod na LEVI -DESNI-SREDINI, samo iskreni mormo bit in na njih pokazat, no tud SODSTVO mora svoje naredit. Na žalost je naše SODSTVO NA STRANI lumpov, KER SO TUDI SAMI lumpi.
Koronavirusovec
20. 01. 2020 15.28
+4
angolska lolita
Materhorn
20. 01. 2020 14.48
+35
ne vem kaj je tu tako čudnega, na pošten način pa tako ni mogoče postati miljarder?! niti molijonar?!
Quatflow
20. 01. 2020 15.20
+4
Lahko bogastvo podedujes, tako da lahko druzinsko rodno “sliko” tudi popravis.
vlahov
20. 01. 2020 14.41
+51
to je tudi v RS. Krade 100 družin , njih sodelavci skupaj 15000 ljudi . Vsak 2 . zdravnik ... Jaz pa živim v 58m2 stanovanju od nezaposlene žene , inv. upokojen 360e , stroški stanovanjski pa 380 e . Jankoviček pa z 2 pajdašema ukrade državi 60.000eur - dobi kazen 2.000e onadva pa pogojne . kdo koga ? RS je med 10 na svetu po korupciji , .
Wahl
20. 01. 2020 15.07
+12
In vztrajno napreduje po lestvici navzgor. Slogan Slovenske mafijske scene je IMA LOVE.
mlutherking
20. 01. 2020 14.25
+45
Ta je amaterka, morala bi iti na izobraževanje k našim pa ji ne bi bilo potrebno iti sedeti.
PEACE
20. 01. 2020 14.05
+35
Podobno kot Slovenija. Bivši priležniki ki se spogledujejo z Yugo so dobro izkoristili situacijo in nam ukradli državo.
JohannDoe
20. 01. 2020 14.39
+4
Samo mi imamo srečo, da so drugi bivši priležniki, ki se ne ne spogledujejo, spotoma še agenti in priležniki nekih tujih služb, pa mamo zato dobre veze.
Julijann
20. 01. 2020 14.04
+41
Aha, torej ljudstvo izkorisca kar njihova lastna " sestra", potem pa so krivi eni tujci...pa saj je tudi doma slika podobna, je ogromno nasih " bratov" in " sester", ki znajo izkoriscati " sobrate" in " sosetre"...
PEACE
20. 01. 2020 14.27
+8
JohannDoe
20. 01. 2020 14.40
+3