Reportaže

Kako je denar od nafte povezal staro z novim

Šardža, 02. 10. 2021 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
14

Združeni arabski emirati so v zadnjih 40 letih doživeli napredek, ki je ujel tri generacije v različnih trenutkih. Najstarejša generacija je v precepu, najmlajša pa želi še več napredka. A jasno je, Emirati, združeni pod glavnim mestom Abu Dabi, niso več to, kar so bili. Dubaj je metropolitansko mesto, Šardža ne zaostaja veliko, drugi deli države pa denar porabljajo za razvoj turističnih priložnosti za vse.

Ko so se pred 40 leti vladarji Emiratov odločili, da se bodo poskušali usmeriti v druge ekonomske priložnosti, večina ni vedela, zgolj upala, da bo prišlo do takšnega napredka.  Slednji je v Emiratih očiten takoj, ko pristanemo v Dubaju ali pa Abu Dabiju. Še pred 30 leti manjše puščavsko mesto ima danes podobo večjih mest v ZDA ali pa Evropi. Turisti, ki prihajajo iz tujine, že med pristajanjem lahko vidijo najvišjo stavbo v Emiratih, slavno Burj Kalifo, pristanejo pa z eno od letalskih družb, ki so postale ključnega pomena za razvoj turističnih kapacitet puščavskih držav. Emirates, FlyDubai in Etihad so postali osrednja povezovalna podjetja na svetu. 

Emirati imajo zanimiv razvoj, ki je bil bolj ali manj skrbno načrtovan, a kljub temu je izjemno spremenil podobo držav. Predstavljajte si naslednje: leta 1971 je v Emiratih živelo približno 600.000 ljudi, leta 2005 jih je bilo približno štiri milijone, danes pa tam prebiva že 10 milijonov ljudi. Velika večina novih prebivalcev je delovna sila, ki je prišla iz tujine. Lokalno prebivalstvo predstavlja le 11 odstotkov prebivalcev države. Postali so metropolitansko mesto, ki je obdržalo kulturo, identiteto, a ni šlo brez težav. 

Šardža je obdržala več tradicionalne arhitekture in zgodovine kot Dubaj.
Šardža je obdržala več tradicionalne arhitekture in zgodovine kot Dubaj. FOTO: Dreamstime

Tujci se pogosto soočajo s slabimi delovnimi pogoji, z zakonodajo, ki jim ne gre v prid, pa tudi z nekoliko slabšim odnosom do tujcev, ki izhajajo iz Indije, Pakistana, Bangladeša … Za Evropejce so Emirati vstop v kulturo, o kateri smo večinoma gledali na televizijskih zaslonih. Še pred pandemijo je tja potovalo na milijone turistov, da obiščejo nekakšno ustvarjeno podobo, ki jo imajo Emirati. Sloves je pomemben in v Dubaju ali Šardži je to še najbolj očitno. 

Eden večjih Emiratov Šardža je nekoliko drugače razvit kot Dubaj, a veljajo podobna pravila razvoja. Avtomobili in ceste so po razvoju precej razvite po ameriških modelih - večje kot je, bolj je popularno. Kamorkoli boste šli, so stavbe pogosto klimatizirane do subarktičnih temperatur, tako da boste izmenično zmrznili, nato pa doživeli toplotni šok. V nasprotju s prepričanjem so poletja v Emiratih dvojni pekel - visoke temperature, ki se pogosto dvignejo nad 40 stopinj in visoka vlaga. Zato je priporočeno, da te države obiščete v zimskih mesecih, ki so, kot je rekel eden izmed sopotnikov na letalu "kot Ljubljana v pomladanskih mesecih." 

Pomlad je v dnevih, ko se nočna temperatura dvigne nad 30 stopinj, lepa misel, a se boste tako kot večina domačinov hitro navadili, da je notranjost ohlajena na nižje temperature, kot je priporočeno.

"Kam sem spet dala jopo?" je vprašala prijateljica pri kosilu. "Vas nič ne zebe?" je nejeverno vprašala, mi pa smo odgovorili, da smo izgubili občutek. Hrana je seveda bila fantastična, tudi cene niso bile previsoke, a po dveh dneh knajpanja nismo vedeli, česa se bolj bojimo - odhoda na 40 stopinj in 60 odstotkov vlage ali hladilnikov v notranjosti. Kompromis je bil morje. 

Morje ponuja veliko - od morskih psov, do želv in koral.
Morje ponuja veliko - od morskih psov, do želv in koral. FOTO: Daniel Fazlić

Odšli smo v mesto Khor Fakkan, dobro uro iz Shardže, ki je obdržalo kar precej pristnosti. Majhne trgovine in 'souki' so dostopni, cene povprečne, ljudje pa veliko bolj sproščeni. Tako v Dubaju kot v drugih mestih strežejo predvsem tuji delavci, tako da je mogoče sporazumevanje v angleščini. Za povprečno ceno so na voljo posebni čolni za turiste, v katerih vas peljejo ob obali, do otokov, določenih plaž in tudi na potapljaške izlete h koralnim grebenom.

Številne plaže so relativno neobiskane, namreč do njih je težje dostopati.
Številne plaže so relativno neobiskane, namreč do njih je težje dostopati. FOTO: Daniel Fazlić

Khor Fakkan gleda na Omanski zaliv oziroma odprto morje vse do Indije. 40 stopinj je na morju lažje prenašati, čas pa tudi počasneje teče, saj lokalno prebivalstvo načeloma med vročimi dnevi ne preživlja ogromno časa pod soncem. Vodeni ogledi imajo pogosto vojaški prizvok, saj je zaželeno, da na določeno točko prispete čim prej, nato pa čakate. Izbira lokacije čakanja je vaša - zunaj na 40 stopinjah ali v klimatiziranih vozilih na 20. O, Bog. 

Tradicija je v Emiratu Šardža pomembna, a številne zaostale prakse so vidne le še v muzejih. Napredek pogosto prehiteva generacije in tudi običaje.
Tradicija je v Emiratu Šardža pomembna, a številne zaostale prakse so vidne le še v muzejih. Napredek pogosto prehiteva generacije in tudi običaje. FOTO: Daniel Fazlić

"Zdaj vas bomo peljali na razgledno točko na Khor Fakkan, pred tem pa si bomo ogledali slap." Slap? Spraševati se začnemo o slapu in opazujemo puščavo okoli nas. “To je denar od nafte, ki bi ga radi porabili za razvoj in turizem. Pogosto je - zato, ker lahko,” povedo domačini. In ja, tako smo lahko v tem mestu, skoraj v centru, videli hrib, ki so ga modelirali zato, da po njem teče slap - medtem, ko so nas obkrožali pesek in palme. To je ena izmed tistih presenetljivih reči v Emiratih, kot je prav tako največje pokrito smučišče v Dubaju. Nenavadnih idej za razvoj turizma in stvari, s katerimi bi radi privabili turiste, je ogromno.

V puščavi nedaleč od Šardže se izvajajo različni safariji, v sklopu katerih vas voznik popelje z avtomobilom po sipinah.
V puščavi nedaleč od Šardže se izvajajo različni safariji, v sklopu katerih vas voznik popelje z avtomobilom po sipinah. FOTO: Daniel Fazlić

Ena od zanimivosti je tudi razgledna točka več kot 700 metrov nad morjem, ki so jo postavili pred kratkim. Da so jo lahko postavili, so morali zgraditi novo cesto, ki je širša od avtoceste in oskubiti precej hriba. Na vrhu čaka steklena stavba, ki je seveda klimatizirana in ima lokal ter neverjeten razgled. Razgledno točko obkroža številno cvetje, za vzdrževanje le-tega pa so morali na vrh potegniti posebne cevi z vodo, ki mu omogočajo, da preživi. 

Mesto Khor Fakkan je eno bolj turističnih mest tako za prebivalcev Emiratov kot tudi za turiste. V tem mestu ni nebotičnikov ali ekstravagantne gradnje.
Mesto Khor Fakkan je eno bolj turističnih mest tako za prebivalcev Emiratov kot tudi za turiste. V tem mestu ni nebotičnikov ali ekstravagantne gradnje. FOTO: Daniel Fazlić

Potrebno je razumeti, da se je v petdesetih letih populacija v Emiratih povečala za 17-krat. Starejše generacije razvoj sicer pozdravljajo, saj se je njihovo življenje v samo treh desetletjih občutno spremenilo. Izjemen razvoj je ustvaril svojevrstno arhitekturo, ki je značilna za arabske države, pogosto pa so bili arhitekti iz zahodnih držav. Gre za preplet novih tehnologij s tradicijo, ki se je razvijala dolga stoletja, zato vsak, ki obišče Emirate, lahko doživi tisto, kar želi. Staro, novo in mešanico obojega, vse pa s svojevrstnim priokusom. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SPARKS
03. 10. 2021 09.41
čez 200 let bo tam zopet samo ribiška vasica
Dante69
03. 10. 2021 08.42
+3
Tudi tem kamel trajberom bom počasi odklenkalo.
MACOLAZAKON
02. 10. 2021 20.54
+4
Z vsem tem denarjem, ki je bil vložen v kompletno infrastrukturo bi lahko trajno rešili problem REVŠČINE v "tem delu sveta"... Ah ja
Rodion Raskolnikov
02. 10. 2021 21.10
+4
Ma ne višek denarja gre v financiranje islamskega ekstremizma v EU.
nastjamarko
02. 10. 2021 20.42
+1
Povabit lepo dubajce da nam uredijo slovensko obalo z umetnimi otoki in prestiznimi hoteli za bogatase ne pa za slovensko rajo ki grejo na sladoled. Imamo obalo da lahko naredimo drugi monte carlo
sigma1
02. 10. 2021 19.47
+5
Manjka samo še informacija, kdo je plačnik tega reklamnega oglasa....
Rodion Raskolnikov
02. 10. 2021 19.39
+4
Ni mogoče verjeti, da beremo slavospece in reklamno propagando, za eno najbolj nazadnjaških, tiranskih, homofobnih in izkoriščevalskih držav na zemlji. Morda bi bilo bolj primerno, da objavite kakšno zgodbo filipinskih sužnjev v ZAE. Sramota!!!!
Monalisa99
02. 10. 2021 18.22
+4
Z ekološkega vidika je nesprejemljivo podpirati take vrste turizem. Za umeten dež in ohlajevanje porabijo ogromne količine energije. To je država, kjer ženske nimajo pravic...in tudi to ni ok.. Kritični novinarji niso varni niti v Lodonu. Tega je še veliko... zakaj podpirati tak turizem- da se oblast še bolj utrdi..?? Ne hvala
devote
02. 10. 2021 18.19
+3
vsak umetni sistem se slej ko prej povrne v svoje osnovno stanje, ko mu nehas dovajati energijo od drugod. cene energije so sle v nebo, njihovi viri nafte so pa ali pa bodo usahnili. puscava je bila in bo puscava.
Dost je tega
02. 10. 2021 17.12
-1
Buhtli si ti!! Jao jao. Teroriste imas ti v slo parlamentu!
graf
02. 10. 2021 16.50
+4
Amirati ta kot Saudska Arabija in Katar podpirajo islamski terorizem nad zahodom , ne sprejemajo nobenih beguncev čeprav so njihove vere , res je sicer da so Emirati bolj civilizirani od omenjenih držav , samo to ne spremeni mojega mnenja o islamu in mi gladko dol visi za državo kameltarjberjev ...
graf
02. 10. 2021 16.51
+2
se bom popravil : podpirajo islamski terorizem nad neislamskim prebivalstvom
Stachu
02. 10. 2021 17.35
-1
graf
02. 10. 2021 21.07