Tujina

Kako se bo 1,8 milijona Palestincev stisnilo na območje, veliko kot letališče?

Gaza, 07. 12. 2023 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izraelske sile so pozvale prebivalce Gaze, naj se evakuirajo v del mesta al-Mawasi na jugu obleganega območja, ki je razglašeno za varno območje. Toda prostor, ki so ga izraelske oblasti razglasile za "varen", je premajhen za 1,8 milijona Palestincev, ki so bili od izbruha nasilja 7. oktobra prisiljeni zapustiti svoje domove.

Bombardiranje in napadi okoli južne Gaze, zlasti okoli in v mestu Han Junis, so se okrepili, izraelska vojska pa trdi, da se v mestu skrivajo voditelji Hamasa. Razglasili so "varno območje" za vse civiliste, poroča katarska Al Jazeera. 

"Varno območje" al-Mawasi je obalno beduinsko mestece na jugu Gaze. Gre za zelo majhno mesto, široko je približno en kilometer in dolgo le 14 kilometrov. V tem majhnem mestu pa je le en predel označen za humanitarno območje, in sicer gre za 6,5 kvadratnega kilometra zapuščenega peščenega ozemlja znotraj mesta. Kot poroča Al Jazeera, je to območje, ki je le za polovico večje od londonskega letališča Heathrow. Kje se bo torej namestilo vseh 1,8 milijona evakuiranih Palestincev?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V letu 2022 je Heathrow obiskalo približno 61 milijonov potnikov, kar je v povprečju 167.000 potnikov na dan. Gostota prebivalstva v al-Mawasiju bi bila torej več kot 20-krat večja kot na letališču Heathrow, tudi če bi bili tam hkrati prisotni vsi dnevni potniki.

Hkrati se pojavlja vprašanje, ali je območje sploh zares varno? Včasih je bil varen tudi Han Junis, s severa Gaze so tja bežali, zdaj pa tudi tam ni več varno. In medtem ko Izrael trdi, da so v Gazi še varna območja, prebivalci pravijo, da noben kraj ni več varen. Strokovnjaki vedno bolj obupano opozarjajo, da so prostori, ki jih je Izrael določil za evakuacijo ljudi, premajhni ali nezmožni sprejeti večje število razseljenega prebivalstva.

"Gaza je bila že tako prenaseljena, zdaj pa govorimo o 1,8 milijona ljudi na območju, velikem kot letališče," je za Al Jazeero dejala pravna strokovnjakinja Bushra Khalidi iz Ramale. Zaradi gneče ni presenetljivo, da se hitro širijo razne bolezni, Khalidijeva navaja kolero in gastroenteritis. "Ljudem ni bolje, ker jim razmere ne omogočajo, da bi jim bilo bolje."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Khalidijeva še zdaleč ni prva, ki je kritizirala izraelsko razglasitev al-Mawasija za varen prostor. Tudi vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je 17. novembra izraelski predlog označil za recept za katastrofo.

"Poskus, da bi na tako majhnem območju s tako malo infrastrukture ali storitev stisnili toliko ljudi, bo znatno povečal tveganje za zdravje ljudi, ki so že zdaj na robu," je pojasnil in dodal, da WHO ne bo sodelovala pri vzpostavitvi tega tako imenovanega "varnega območja", če ne bodo vzpostavljeni temeljni pogoji za zagotavljanje varnosti in drugih bistvenih potreb. 

Al-Malawi je obiskala tudi ekipa televizije Sky News, razmere pa so po njihovem poročanju precej kritične. Tam ni nobenega zavetišča, kot so denimo šotori ali kuhinje s hrano. Območje pa se že sedaj, še preden postane prenatrpano, sooča s hudim pomanjkanjem zdravstvenih ustanov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja