Tujina

Zbudili smo se v vojno na evropskih tleh, Rusi v nekaj urah na pragu Kijeva

Kijev, Moskva, Ljubljana, 24. 02. 2022 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler, STA, Anja Gorenc, Maja Račič
Komentarji
868

Zgodilo se je to, kar se je napovedovalo že tedne – Rusija je napadla Ukrajino. Medtem ko ruski predsednik Vladimir Putin govori o "posebni vojaški operaciji", je Ukrajina razglasila vojno stanje za vso državo. Napadi so prišli s treh strani: iz Rusije, Belorusije in s Krima. Rusi so od zjutraj izvedli že več kot 200 napadov in so že pred Kijevim, poskušajo zasesti tudi Černobil. "Trudimo se, da se leto 1986 ne bo ponovilo," je ob tem dejal ukrajinski predsednik Zelenski. Ciljajo na več zračnih baz, eksplozije je slišati po vsej državi. Žrtve so na obeh straneh, tudi med ukrajinskimi civilisti. Umrlo naj bi na desetine ljudi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Rusija invazijo sprožila s treh strani
    05:00
    Iz 24UR: Rusija invazijo sprožila s treh strani
  • Iz SVETA: Začetek vojne v Ukrajini
    03:10
    Iz SVETA: Začetek vojne v Ukrajini
  • Ukrajinci na zahodu države množično v trgovine po zaloge
    00:49
    Ukrajinci na zahodu države množično v trgovine po zaloge
  • Situacija v Ukrajini
    00:48
    Situacija v Ukrajini
  • Izjava Vladimirja Putina o napadu na Ukrajino
    00:59
    Izjava Vladimirja Putina o napadu na Ukrajino

Varnostni svet ZN je za četrtek zjutraj ob 3.30 po srednjeevropskem času sklical izredno sejo o Ukrajini. Medtem ko so člani sveta kritizirali njegove dosedanje poteze, pa je šel Putin še korak dlje. "Odločil sem se za vojaško operacijo," je Rusom sporočil v televizijskem nagovoru, Ukrajince pa pozval, naj se ne upirajo in odložijo orožje.

Po njegovi napovedi je v Ukrajini okoli 4.30 po lokalnem času začelo pokati; poročila o močnih eksplozijah niso začela prihajati samo s frontne linije na vzhodu države, temveč tudi od drugod.

Ukrajina pravi, da so ruska vojaška vozila v državo vstopila na več lokacijah, med drugim iz Belorusije na severu in s Krima na jugu. Drugi vdori so se zgodili na vzhodu. Po podatkih ukrajinske obmejne službe so ruske sile začele napad s topništvom, nato pa naj bi vstopile kopenske enote. "Rusi so z vojaško opremo, ki vključuje tudi oklepna vozila, vdrli čez državno mejo na območju Harkova, Černigova, Sumija in Luganska. Še posebej v regiji Černigov, kjer so sovražna vozila prečkala kontrolni točki Senkivka in Hremjače ter se napotila v različne smeri," se je glasilo uradno sporočilo ukrajinske mejne službe.

Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko je sicer zatrdil, da beloruske čete pri ruski invaziji na Ukrajino ne sodelujejo.

Evropska agencija za letalsko varnost je letalske prevoznike opozorila o nevarnosti letenja nad Ukrajino in v sosednjih zračnih prostorih znotraj stotih navtičnih milj ob belorusko-ukrajinski in rusko-ukrajinski meji. Ukrajinski zračni prostor so zaradi (ne)varnosti takoj zaprli.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V središču Kijeva se že od jutra vrstijo eksplozije, mesto preletavajo helikopterji, slišijo se zvoki siren reševalnih vozil. Večji požar je pri stavbi obveščevalne službe ministrstva za obrambo v središču Kijeva. Ukrajinska policija je objavila fotografijo helikopterjev, šlo naj bi za ruske, ki letijo nad predmestjem Kijeva.

Iz pristaniškega mesta Mariupol, ki je največje mesto v bližini frontne črte na vzhodu Ukrajine, so poročali o topniškem obstreljevanju. V Kramatorsku, ki je še bližje frontni črti, pa so odjeknile najmanj štiri močne eksplozije. O zvokih eksplozij so poročali celo iz pristaniškega mesta Odesa, ki je od frontne črte oddaljeno približno 600 kilometrov. V prvih napadih je bilo poškodovanih več ukrajinskih zračnih baz. V ruskem zračnem napadu v vasi Lipetsk je umrlo 18 ljudi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusija napada ukrajinsko vojaško infrastrukturo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da Rusija izvaja raketne napade na infrastrukturo in na ukrajinske obmejne patrulje. Tiskovna agencija RIA je citirala ruskega obrambnega ministra Sergeja Šjoga, ki je dejal, da Rusija v vojaško infrastrukturo meri z natančno vodenimi raketami, ne izvaja pa raketnih ali artilerijskih napadov na ukrajinska mesta. Na spletu se sicer pojavlja vse več slik in posnetkov premikov ruskih vojaških enot, pa tudi obstreljevanj in napadov.

Medtem ko rusko obrambno ministrstvo trdi, da ukrajinske enote množično odlagajo orožje in zapuščajo svoje položaje, ukrajinski zunanji minister Dimitrij Kuleba pa zatrjuje, da se ukrajinska vojska ne predaja, oblasti objavljajo poročila tudi o več sestreljenih ruskih vojaških letalih. Doslej naj bi Ukrajinci sestrelili tri ruske helikopterje pri letališču Hostomel, ki leži 30 kilometrov od ukrajinske prestolnice. Še prej so sklatili šest vojaških na vzhodu države, po poročanju ruskih oblasti je umrlo okoli 50 ruskih vojakov. Rusija je tudi napadla letališče v Ivano-Frankivsku na zahodu Ukrajine, ki ima poleg vojaškega tudi civilni del.

Po drugi strani je v bližini Kijeva strmoglavilo ukrajinsko vojaško transportno letalo Antonov An-26. Na letalu naj bi bilo 14 ljudi, od tega jih je zadnjih informacijah v nesreči umrlo najmanj pet. 

Ukrajinska policija je poročala o globokem preboju ruskih vojakov v severne ukrajinske regije in mesta. Ukrajinska mejna služba je sporočila, da so Rusi pripeljali vojaško opremo in oklepna vozila. Nadaljevali so čez več kontrolnih točk na meji in več vojakov je bilo ranjenih, so sporočili. Ruska vojska je v nekaj urah prodrla vse do Harkova, drugega največjega mesta v Ukrajini, v sedmih urah so prišli pred Kijev.  

Ruske sile dosegle Černobil

Ukrajinski predsednik Zelenski je sporočil, da ruske okupatorske sile, ki so vstopile iz Belorusije, poskušajo zasesti Černobil. Boji potekajo tudi v bližini odlagališča jedrskih odpadkov pri elektrarni. "Trudimo se, da se leto 1986 ne bo ponovilo," je zapisal Zelenski. Tam je namreč zakopan radioaktivni material. Po nekaterih informacijah naj bi Rusi že uničili obrat za jedrsko odpadke. Oglasile so se sirene.

Proruski separatisti v "osvobajanje mest" v Donecku in Lugansku

Tudi oborožene sile proruskih separatističnih republik Doneck in Lugansk so ob pomoči ruske vojske prešle v protiofenzivo in pridobivajo ozemlje v spopadu z ukrajinskimi silami. Proruski separatisti so  sporočili, da so po ruskem prihodu v vzhodno Ukrajino zasedli dve manjši mesti. Gre za mesti Stancija Luganska in Šastija, so navedli. Prečkali so tudi reko Siverski Donec, po kateri je doslej potekala razmejitvena črta med njimi in ukrajinsko vojsko.

Prav voditelja proruskih separatističnih regij Doneck (DNR) in Lugansk (LNR), Denis Pušilin in Leonid Pasečnik, sta v sredo zvečer Rusijo pozvala k pomoči pri "obrambi pred ukrajinsko vojsko", ruski predsednik Putin pa je nato ponoči temu pozivu torej ustregel.

Pušilin je dejal, da je vojaško posredovanje v polnem teku, da je "poveljniški center operacij ukrajinske vojske v Donbasu praktično uničen" in da naj bi bila kmalu osvobojena vsa mesta v Donecku. Pasečnik je že pred tem izjavil, da je trenutni cilj republike LPR osvoboditev celotnega ozemlja znotraj meja nekdanje regije Lugansk, ki je trenutno pod nadzorom Kijeva. "Moja naloga v vlogi vodje republike Lugansk je oskrbeti naše sile in doseči meje naše republike. Kaj se bo zgodilo po tem, je v rokah Ukrajine," je dejal na današnji novinarski konferenci.

pasica vojna v Ukrajini
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3