Tujina

Kakšna bo usoda e-skirojev? Podjetje Lime 'kupuje' podporo na referendumu

Pariz, 09. 03. 2023 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bo 15 tisoč e-skirojev v francoski prestolnici obstalo? To bo znano 2. aprila. Mestna hiša je namreč razpisala referendum, na katerem bodo Parižani odgovarjali na vprašanje: "Bi v mestu ohranili električne skiroje na izposojo?" Podjetje za uporabo e-skirojev je uporabnikom, ki se bodo zglasili na referendumu, ponudilo brezplačno 10-minutno vožnjo.

Električni skiroji na izposojo so postali seme spora Parižanov. Nekateri prebivalci namreč menijo, da so ta prevozna sredstva nevarna za pešce, da blokirajo pločnike, prav tako pa predstavljajo dodatno gnečo tudi na ulicah. Po tem, ko so ljudje končali z njihovo uporabo, so jih celo odvrgli v reko Seno.

V lanskem letu je po poročanju Euronewsa policija zabeležila več kot 400 nesreč z električnimi skiroji, ob tem je bilo poškodovanih 459 oseb.

E-skiroji v Parizu
E-skiroji v Parizu FOTO: AP

Raziskava v Združenem kraljestvu je pokazala, da so vozniki električnih skirojev pogosteje utrpeli resnejše poškodbe kot kolesarji, študija Univerze Queen Mary v Londonu in bolnišnice St Mary's pa, da je manj verjetno, da bodo vozniki skirojev nosili čelado, verjetnost, da bodo vozniki vinjeni, pa je večja.

Županja Pariza Anne Hidalgo se nagiba k njihovi prepovedi, a da bo odločitev o tem prepustila prebivalcem mesta. Pariz je sicer eno od mest z največjo uporabo te storitve, njegovi prebivalci pa se lahko v volilni imenik vpišejo do 2. aprila.

Registracijo je izkoristilo tudi podjetje za izposojo e-skirojev Lime, ki je uporabnikom, ki se bodo registrirali, ponudilo 10-minutno brezplačno vožnjo. V podjetju so zatrdili, da je poziv popolnoma zakonit in da je bil namen pobude spodbuditev, da se referenduma udeleži čim večje število ljudi.

Parižani na referendum
Parižani na referendum FOTO: Profimedia

Podpredsednik stranke Zelenih, ki je pristojen za promet in javne prostore, David Belliard, je potezo podjetja obsodil. "Kupovanje volivcev ni lepo," je zapisal na spletu. Kasneje je sicer pojasnil, da podjetje ni kršilo zakona, saj za tovrstna glasovanja ne veljajo enaki standardi kot za občinske volitve.

Belliard je za francoske medije še dejal, da je šlo mesto glede predpisov tako daleč, kot je lahko. V veljavi so namreč že prepovedi vožnje po pločnikih, uporabe mobilnih telefonov in nošenja slušalk. Na nekaterih območjih veljajo tudi omejitve hitrosti. Ljudem, ki nasprotujejo tem pravilom, grozi kazen do 1500 evrov.

A ker se mesto kljub ukrepom še vedno sooča s težavami, povezanimi z električnimi skiroji, so se naposled odločili za referendum. Če se bodo Parižani na referendumu odločili za prepoved skirojev, pa bi lahko podobno izvedle tudi katere druge evropske prestolnice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
09. 03. 2023 19.11
+2
Vsak naj se odloči sam. Skiroji bi morali biti regestrirani in zavarovani, da v primeru nesreče lahko poseže zavarovalnica....
ipissimus
09. 03. 2023 18.15
+0
Vozim skiroje že dve leti brez kakršnega prekrška ali izsiljevanja po cestah.Strogo vozim po začrtani kolesarski stezi, ko prečkam prehod za pešce vedno stopim iz skiroja in grem peš .Na glavi imam čelado ki sem jo sam kupil poleg tega nosim rokavice in dolge hlače ter primerno obutev.No sedaj mi pa naj se javi takšen skiraš ki vse to spoštuje kot jaz odkar vozim.
ipissimus
09. 03. 2023 18.17
+3
Skiroji niso nevarni ampak ljudje samemu sebi ker ne znajo vozit.
Esprit
09. 03. 2023 17.35
+2
Koliko nesreč pa se je zabeležilo z običajnimi kolesi? Koliko običajnih koles so našli v rekah? Ne razumem, zakaj se nekaterim zdijo ti skiroji tako zelo nadležni, da bi jih kar prepovedali.
Patriot79
09. 03. 2023 17.35
-3
E-skroje prepovedat, ukinit!!! Prenevarni.
zmerni pesimist
09. 03. 2023 16.09
+5
Ali čelado tudi dobiš zraven ali moraš imeti že vgrajeno