TUJINA

Kakšna bo usoda e-skirojev? Podjetje Lime 'kupuje' podporo na referendumu

Pariz, 09.03.2023, 15:20 | Posodobljeno pred eno uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Bo 15 tisoč e-skirojev v francoski prestolnici obstalo? To bo znano 2. aprila. Mestna hiša je namreč razpisala referendum, na katerem bodo Parižani odgovarjali na vprašanje: "Bi v mestu ohranili električne skiroje na izposojo?" Podjetje za uporabo e-skirojev je uporabnikom, ki se bodo zglasili na referendumu, ponudilo brezplačno 10-minutno vožnjo.

Električni skiroji na izposojo so postali seme spora Parižanov. Nekateri prebivalci namreč menijo, da so ta prevozna sredstva nevarna za pešce, da blokirajo pločnike, prav tako pa predstavljajo dodatno gnečo tudi na ulicah. Po tem, ko so ljudje končali z njihovo uporabo, so jih celo odvrgli v reko Seno.

V lanskem letu je po poročanju Euronewsa policija zabeležila več kot 400 nesreč z električnimi skiroji, ob tem je bilo poškodovanih 459 oseb.

E-skiroji v Parizu
E-skiroji v ParizuFOTO: AP

Raziskava v Združenem kraljestvu je pokazala, da so vozniki električnih skirojev pogosteje utrpeli resnejše poškodbe kot kolesarji, študija Univerze Queen Mary v Londonu in bolnišnice St Mary's pa, da je manj verjetno, da bodo vozniki skirojev nosili čelado, verjetnost, da bodo vozniki vinjeni, pa je večja.

Županja Pariza Anne Hidalgo se nagiba k njihovi prepovedi, a da bo odločitev o tem prepustila prebivalcem mesta. Pariz je sicer eno od mest z največjo uporabo te storitve, njegovi prebivalci pa se lahko v volilni imenik vpišejo do 2. aprila.

Registracijo je izkoristilo tudi podjetje za izposojo e-skirojev Lime, ki je uporabnikom, ki se bodo registrirali, ponudilo 10-minutno brezplačno vožnjo. V podjetju so zatrdili, da je poziv popolnoma zakonit in da je bil namen pobude spodbuditev, da se referenduma udeleži čim večje število ljudi.

Parižani na referendum
Parižani na referendumFOTO: Profimedia

Podpredsednik stranke Zelenih, ki je pristojen za promet in javne prostore, David Belliard, je potezo podjetja obsodil. "Kupovanje volivcev ni lepo," je zapisal na spletu. Kasneje je sicer pojasnil, da podjetje ni kršilo zakona, saj za tovrstna glasovanja ne veljajo enaki standardi kot za občinske volitve.

Belliard je za francoske medije še dejal, da je šlo mesto glede predpisov tako daleč, kot je lahko. V veljavi so namreč že prepovedi vožnje po pločnikih, uporabe mobilnih telefonov in nošenja slušalk. Na nekaterih območjih veljajo tudi omejitve hitrosti. Ljudem, ki nasprotujejo tem pravilom, grozi kazen do 1500 evrov.

A ker se mesto kljub ukrepom še vedno sooča s težavami, povezanimi z električnimi skiroji, so se naposled odločili za referendum. Če se bodo Parižani na referendumu odločili za prepoved skirojev, pa bi lahko podobno izvedle tudi katere druge evropske prestolnice.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.