Tujina

Erdogan migrantom pušča prosto pot proti Evropi: 'Odprli smo vrata'

Ankara, 29. 02. 2020 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N. P./T. Š./ STA
Komentarji
1591

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da bo migrantom, ki so trenutno v Turčiji, pustil potovati proti Evropi. Kot je poudaril v Istanbulu, Turčija ne zmore več pritiska novega migrantskega vala iz Sirije. Od tega naznanila se je na mejah Turčije zbralo že 18.000 migrantov, pričakujejo pa, da bo številka strmo naraščala.

"Kaj smo naredili v petek? Odprli smo vrata," je dejal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v prvi izjavi, potem ko je bilo v Turčiji v četrtek ubitih 33 turških vojakov. "Teh vrat ne bomo zaprli, ker mora Evropska unija držati svoje obljube," je dodal. Da so turške oblasti odprle mejo z Evropo, je več turških medijev poročalo že v petek, a so na zunanjem ministrstvu v Ankari te navedbe zavrnili.

Po besedah turškega predsednika se je na mejah Turčije z državami Evropske unije od petka nakopičilo 18.000 migrantov. Danes bi njihovo število lahko doseglo že 30.000, je še dejal Erdogan.

Grčija je potrdila, da na turško-grško mejo prihaja vse več migrantov, ki jim skušajo preprečiti vstop v državo in s tem v EU. Grška vlada se je zaradi vse večjega števila migrantov, ki prihajajo na grško-turško mejo, danes dopoldne sešla na kriznem zasedanju. Tiskovni predstavnik grške vlade je po srečanju sporočil, da je Grčija 4000 migrantom, ki so prišli iz Turčije, preprečila, da bi nezakonito vstopili na njeno ozemlje.

Grški minister za obrambo Nikos Panagiotopulos je danes za grški radio Skai zatrdil, da bo Grčija še naprej okrepljeno nadzorovala mejo s Turčijo ter vztrajala pri prepovedi nezakonitih migracij v Evropo. Minister Ioanis Plakiotakis, pristojen za obalno stražo, pa je sporočil, da je Grčija poostrila tudi nadzor v Egejskem morju v ožini blizu obale Turčije. Tudi Bolgarija, druga članica EU, na katero meji Turčija, je že v petek tako kot Grčija okrepila nadzor na meji s Turčijo. Ob tem je sporočila, da je pripravljena, da na mejo po potrebi pošlje tisoč vojakov.

Erdogan je o tem, da Turčija ne zdrži pritiska migrantov, po telefonu obvestil tudi madžarskega premierja Viktorja Orbana, je v petek zvečer sporočil urad madžarske vlade za medije. Orban je po pogovoru sklical srečanje z nekaterimi ministri, pristojnimi za varnost, ki so odločili, da mora Madžarska okrepiti nadzor svojih meja, še posebno pozornost pa posvetiti razvoju dogodkov na balkanski migrantski poti.

Južna soseda Madžarske, Srbija, pa je sporočila, da ne bo dopustila, da bi bila "parkirišče ali čakalnica za migrante". Srbski predsednik Aleksandar Vučić in zunanji minister Ivica Dačić sta v ločenih izjavah za javnost poudarila, da bo Srbija do migrantov pokazala solidarnost, spoštovanje, dobroto in gostoljubje, da pa bo obenem zaščitila svoje državne interese. 

"Če kdo misli, da bo treba v Srbijo v nekem trenutku strpati sto, 150 ali 200 tisoč migrantov, mu sporočam, da se to ne bo zgodilo," je poudaril Vučić v pogovoru za srbsko radiotelevizijo. Dačić pa je kot pomembno izpostavil, da Srbija ni prva država, v katero bodo prišli migranti, niti njihova končna destinacija, se bo pa kljub temu vedla odgovorno.

Soseda Srbije Hrvaška se medtem glede morebitnega novega migrantskega vala posvetuje s partnericami v Evropski uniji in zvezi Nato, je danes povedal hrvaški premier Andrej Plenković. Ob tem je ocenil, da bi lahko s političnimi in diplomatskimi prizadevanji preprečili velik migrantski val, ki bi v Evropo pljusknil po t. i. vzhodnosredozemski ali zahodnobalkanski poti. 

Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa je danes ocenil, da je Hrvaška pripravljena na morebitni novi val migrantov. "Hrvaška ima že nekaj let pripravljen načrt za razmere, s katerimi se soočamo in za tiste, s katerimi bi se lahko soočili," je poudaril. Dodal je, da trenutno na zahodnobalkanski poti ni opaziti povečanega števila migrantov.

Migranti na turških mejah
Migranti na turških mejah FOTO: AP

Pred nasiljem v zadnjih dneh zbežalo več sto tisoč beguncev

Iz province Idlib na severu Sirije je v zadnjih dneh pred nasiljem zbežalo več sto tisoč beguncev, ki so se napotili proti meji s Turčijo. Ta sicer že gosti 3,6 milijona sirskih beguncev, kar predstavlja okoli štiri odstotke celotne prebivalstva v Turčiji. Erdogan je v preteklosti že večkrat zagrozil, da bo sirskim beguncem odprl meje z Evropo, če ne bo pridobil zadostne podpore mednarodne skupnosti.

EU je marca 2016 po dolgih in težkih pogajanjih s Turčijo sklenila dogovor o zajezitvi toka nezakonitih migracij v zameno za finančno pomoč. V skladu z dogovorom je mogoče vse nezakonite migrante, ki pridejo na grške otoke iz Turčije, vrniti v Turčijo. Za vsakega Sirca, ki ga vrnejo v Turčijo z grških otokov, lahko drugega Sirca zakonito preselijo iz Turčije v Unijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni