Tujina

Prva smrtna žrtev zaradi koronavirusa v VB, številka v Italiji narasla na 148

Washington, 05. 03. 2020 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
A.K./N.P./STA
Komentarji
126

Novi koronavirus se je iz Kitajske razširil že na vse celine sveta razen Antarktike. V Iranu število smrtnih žrtev narašča, saj je preseglo številko 100, okuženih pa je 3500. Prvi primer so potrdili na avstrijskem Koroškem v Velikovcu, iz Velike Britanije pa prihaja novica, da je zaradi virusa umrla prva oseba.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Primeri okužb v tujini
    03:29
    Iz 24UR ZVEČER: Primeri okužb v tujini
  • Iz 24UR: Okužbe v 35 državah
    04:00
    Iz 24UR: Okužbe v 35 državah
  • Posebne novice: Širjenje novega koronavirusa po svetu
    01:41
    Posebne novice: Širjenje novega koronavirusa po svetu

Zveza Nato je potrdila tri okužbe z novim koronavirusom na vojaškem poveljstvu zavezništva v Belgiji – gre za zaposlenega in dva družinska člana. Nedavno je oboleli potoval v Italijo, pri Natu pa so poudarili, da zaposleni ob vrnitvi ni obiskal vrhovnega poveljstva zavezniških sil v Monsu na jugu Belgije.

Do zdaj so novi koronavirus potrdili v 83 državah, smrtne primere so zaznali v 14. Skupno število okuženih je preseglo 95.000, umrlo je več kot 3250 ljudi, ozdravelo pa več kot 51.000. V Sloveniji so na koronavirus testirali 364 ljudi, v sredo so potrdili prvo okužbo.

Nato je zaradi novega koronavirusa že omejil dostop do svojega sedeža za turiste, ter svoje vojaške poveljnike seznanil s priporočili za omejitev širjenja virusa. Doslej ni odpovedal še nobenih vojaških vaj, ki jih letos načrtuje več kot 20, je pa generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg dejal, da zavezništvo pozorno spremlja razmere. Po načrtih zaenkrat poteka tudi večnacionalna vojaška vaja pod vodstvom ZDA Defender 2020, v kateri sodeluje približno 37.000 pripadnikov, od tega 20.000 iz ZDA.

"Zdravstveno osebje Nata ostaja pozorno. Spremljajo morebitni vpliv na Natove enote, ki so napotene na operacije," je pojasnil neimenovani predstavnik severnoatlantskega zavezništva.

Na avstrijskem Koroškem se je okužila 28-letnica

Vojašnica na italijanski strani mejnega prehoda Lazaret je pripravljena na sprejem okuženih s koronavirusom iz Furlanije - Julijske krajine (FJK). Kot danes na spletni strani poroča tržaški dnevnik Il Piccolo, so ključe objekta z 41 ležišči pristojnim zdravstvenim oblastem predali v sredo, ne navaja pa, kdaj naj bi sprejel prve bolnike. Za vojašnico pri Lazaretu so se odločili, ker gre za objekt, ki je dokaj izoliran, in ker trenutno ni v uporabi, je bil pa že primeren za bivanje ter je potreboval le nekaj prilagoditev.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so danes zabeležili tudi v avstrijski zvezni deželi Koroška. Okužila se je 28-letna ženska iz mesta Velikovec. Okužila bi se lahko od prijateljice, pri kateri je bila konec februarja na obisku na Dunaju. Tudi pri njej so namreč potrdili okužbo. 28-letnica ima blage simptome in je v karanteni, so sporočile deželne oblasti.

V Avstriji so doslej potrdili 42 okužb, na Hrvaškem pa število ostaja na 10. Po zadnjih podatkih sta okužena dva človeka v italijanski deželi Dolina Aoste, tako da se je virus razširil v vseh 20 dežel v sosednji državi. Skupno število okuženih v Italiji tako znaša skoraj 3300, kar je približno 500 več kot včeraj, umrlo pa je že 148 ljudi. Pozitivna novica pa je, da je od včeraj ozdravelo 138 oseb, skupaj že 414.

Prvi primeri v BiH, v Švici in Veliki Britaniji prva smrtna žrtev

V BiH sta se okužila moški, ki dela v Italiji, in njegov sin, ki skupaj z materjo živi v Banjaluki, poročajo tuje tiskovne agencije. Moški, ki je imel povišano telesno temperaturo, se je ob vrnitvi v BiH sam oglasil pri zdravniku, da bi se testiral za novi koronavirus. Zdaj je v bolnišnici, njegovo zdravstveno stanje je stabilno, počuti pa se dobro, je sporočil minister Republike Srbske za zdravje Alen Šeranić.

Nato so testirali njegove družinske člane, pri čemer je bil sin pozitiven. Ta ni v bolnišnici, je pa pod nadzorom. Šola, ki jo obiskuje, bo ostala zaprta, dokler ne bodo opravili dezinfekcije, je navedel minister.

V Južni Koreji skoraj 6000 primerov novega koronavirusa.
V Južni Koreji skoraj 6000 primerov novega koronavirusa. FOTO: AP

Iz Švice pa poročajo o prvi smrtni žrtvi novega koronavirusa, gre za 74-letno žensko iz kantona Vaud na zahodu države. V bolnišnici je bila od torka, umrla pa je ponoči. Po poročanju švicarskih medijev je v državi okuženih 58 ljudi.

Kot poroča BBC, je v Veliki Britaniji zaradi koronavirusa umrla prva oseba. Šlo je za starejšega pacienta, ki je imel tudi druge zdravstvene težave, pogosto je bil zaradi njih tudi hospitaliziran.

Iz Nemčije medtem poročajo, da se je doslej z virusom okužilo 349 ljudi, kar je 109 primerov več kot v sredo. V Franciji je primerov okužb 285, štirje ljudje so umrli. Na Nizozemskem se je število okuženih od včeraj podvojilo, vendar se samo dva obolela zdravita v bolnišnici, saj imajo ostali blage simptome ali pa jih sploh nimajo.

V Grčiji imajo 21 novih primerov – vsi so turisti, ki so z avtobusom potovali v Izrael, med drugim tudi v Betlehem, kjer so danes zato začeli veljati izredni ukrepi. Izraelske in palestinske oblasti zato iščejo vse, ki so bili s potniki v stiku. 

V Iranu in Italiji največ smrti zaradi virusa izven Kitajske

Število smrtnih žrtev zaradi virusa narašča v Iranu, saj je umrlo že 107 ljudi, okuženih pa je 3500. To je največ smrtnih žrtev izven Kitajske poleg Italije. Povečuje pa se tudi število tistih, ki so ozdraveli – okrevalo je 739 ljudi. Epidemija bolezni covid-19 je prizadela že vse iranske province. Največ okužb, 1352, so zabeležili v provinci Teheran, sledita pa Kom s 386 primeri in Gilan s 333.

Iranske oblasti so z namenom zajezitve širjenja virusa odredile zaprtje šol do začetka aprila. Velike kulturne in športne dogodke so odpovedali že pred tem, skrajšali so tudi delovni čas.

Novi koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično.
Novi koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. FOTO: AP

O novih primerih okužb poročajo tudi iz drugih držav v regiji. V Iraku so doslej zabeležili 34 primerov, trije ljudje so umrli. V Kuvajtu število potrjenih primerov okužb znaša 58, v Savdski Arabiji pa pet. Iz Egipta pa poročajo o tretjem primeru okužbe.

Prvi primer so zabeležili tudi v Južni Afriki. Gre za 38-letnika, ki je bil nedavno v Italiji.

Izredne razmere v Kaliforniji

Kalifornija je potem, ko je umrl bolnik s koronavirusom, razglasila izredno stanje. V ZDA je zaradi koronavirusa umrlo 11 ljudi. Zadnja žrtev bolezni covid-19 je 71-letni moški, ki je umrl v bolnišnici v Sacramentu. Moški je bil pred kratkim na ladji za križarjenje Grand Princess med San Franciscom in Mehiko, so sporočile oblasti.Ob obali trenutno zadržujejo ladjo za križarjenje s približno 3500 potniki, na kateri naj bi se preminuli moški okužil.

Več držav je z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa zaprlo šole, med drugim sta vse šole zaprli Italija in Japonska. Po podatkih Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je tako zaradi virusa doma več kot 290 milijonov otrok.

Ladja je bila spet na poti, a so ji odredili vrnitev v San Francisco. Trenutno stoji pred obalo Kalifornije, vsem potnikom pa so priporočili, naj ostanejo v svojih kabinah. Deset potnikov in članov posadke naj bi razvilo simptome bolezni. Po povratku v ZDA bodo ladjo pričakali zdravstveni delavci Centra za nadzor nad boleznimi (CDC).

Ladjo sicer upravlja družba Carnival, ki ima v lasti tudi križarko Diamond Princess, ki je bila minuli mesec zaradi okužb s koronavirusom dlje časa v karanteni na Japonskem.

Ob naznanitvi prvega smrtnega primera je kalifornijski guverner Gavin Newsom naznanil uvedbo izrednih razmer v zvezni državi. Kot je pojasnil, bo to državi pomagalo pri pripravah na morebitno obsežnejše širjenje virusa. V ZDA je trenutno 150 bolnikov z boleznijo covid-19 v 16 državah.

V Južni Koreji skoraj 6000 primerov novega koronavirusa

Novi koronavirus sars-cov-2, ki povzroča bolezen covid-19, se je iz Kitajske razširil že na vse celine sveta razen Antarktike.

Število primerov novega koronavirusa v Južni Koreji, ki je največje žarišče izbruha zunaj Kitajske, je doseglo skoraj 6000, so danes sporočile oblasti, ki so prepovedale izvoz zaščitnih mask.

Južnokorejski center za nadzor in preprečevanje bolezni je danes sporočil, da so v državi zabeležili 145 novih okužb, s čimer se je skupno število povečalo na 5766. Novemu virusu je do zdaj podleglo 35 ljudi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Južnokorejski premier Chung Sye-kyun je danes tudi sporočil, da bo od petka prepovedan izvoz zaščitnih mask. Od začetka izbruha se je močno povečalo povpraševanje po maskah in oblasti imajo težave pri zagotavljanju zadostnih zalog.

Medtem je Avstralija sporočila, da bo prepovedala vstop tujcem, ki so nedavno obiskali Južno Korejo, s čimer se je pridružila 36 državam, ki so po podatkih zunanjega ministrstva v Seulu uvedle podobne ukrepe.

Avstralci so takšen ukrep že uvedli za tuje obiskovalce, ki so bili na Kitajskem in v Iranu, avstralski državljani in osebe s stalnim prebivališčem pa morajo v 14-dnevno samoizolacijo.

Pretep zaradi toaletnega papirja

Avstralci zaradi izbruha novega koronavirusa sicer panično kupujejo toaletni papir. Nekatere trgovine so zato že omejile prodajo tega nepogrešljivega izdelka. V eni od trgovin je zaradi toaletnega papirja izbruhnil pretep.

V Avstraliji sta do zdaj za novim koronavirusom umrla dva starejša človeka, več kot 50 je okuženih. Vlada v Canberri je sprejela nujne ukrepe za preprečitev širjenja virusa.

A to Avstralcev očitno ni pomirilo. Na družbenih medijih so objavljene številne fotografije in posnetki, na katerih je videti kupce s po več deset zavoji toaletnega papirja in prazne police v trgovinah.

Da bi ohranili raven zalog v trgovinah, sta največji trgovski verigi v državi Coles in Woolworths začasno omejili prodajo toaletnega papirja na največ štiri zavoje na kupca.

V tovarni toaletnega papirja v kraju Millicent, ki je v lasti družbe Kimberley Clark, so povečali proizvodnjo, ki zdaj poteka neprekinjeno 24 ur na dan. Dodatno paniko je povzročila nesreča tovornjaka v Brisbanu, ki je prevažal rolice toaletnega papirja.

V trgovini v kraju Tamworth severno od Sydneyja je zaradi toaletnega papirja izbruhnil pretep, v katerem je moški napadel kupca in uslužbenca. Posredovati so morali policisti, ki so pretepača umirili z električnim paralizatorjem.

Bolezen covid-19 se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, z vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka.
Bolezen covid-19 se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, z vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. FOTO: AP

Novi koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. Virus se lahko prenaša v razdalji 1,5 metra do bolnika. Točna inkubacijska doba še ni znana, glede na ostale koronaviruse pa je ocenjena na dva do 12 dni, zaznan pa je tudi primer, ko je inkubacijska doba znašala 27 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni.

Bolezen covid-19 se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, z vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančne podatke o poteku bolezni še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske pa lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 odstotkih okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 odstotkov zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, ocenjujejo pa jo na dva do štiri odstotke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maks Novak
06. 03. 2020 15.06
+0
Kot vidim je ta virus borec za okolje,saj bo zmanjšal letalski,ladijskipromet,množični turizem,vsem tem velikim onesnaževalcem je prirezal krila.Bo tudi ta virus povabljen na kak forum o okolju,Greta je dobila hudo konkurenco.
K Organ vas gleda
06. 03. 2020 12.03
+3
Osebni zdravnik od 1. Okuzenega s Virusom ga sploh ni upal pregledati, ga je poslal v UKC brez prevoza z resilcem, zaradi varnosti okužbe! In ta bolnik je moral na avtobus do UKC,ja vmes ja šel v lokal na čaj, ker šteje slabo počutil! In Nehote okužili še več ljudi! Zato mora biti kazensko ovaden njegov osebni zdravnik zaradi hude Malomarnosti in Velike Okužbe z hudo nalezljivim Virusom! Za te okužbe, ki so že pri pacienti je Osebno odgovoren ta Osebni zdravnik! Lp. Dare
Grunf TNT
05. 03. 2020 21.45
+0
No pa še je virusek vrnil domov v Britanijo.
slo_veter
05. 03. 2020 20.55
+5
ko gledam tabelo okuženih po državah si v živo predstavljam glasovanje za Evrovizijo : From Italy to Germany 12 points
slo_veter
05. 03. 2020 20.56
+3
and napovedovalec nato presrečen .. in ena točka tudi za Slovenijo
K Organ vas gleda
06. 03. 2020 12.07
+1
Na tej Eurviziji bo Slovenija 1. dobila preko 400 točk!
glej ovega
05. 03. 2020 20.23
-4
koliko sem danes bral..no saj veste..baba čula baba rekla..naj bi Amerika namerno spustila virus na Kitajskem in Iranu.. v Iranu imajo celo dokaze.. počene ampule v katerih se je nahajal virus.. cilj bi naj bil samo en..zanetit gospodarsko krizo v Iranu in na Kitajskem.. no na to smo tak vsi pomislili da je nekaj na tem.. če je res amerika to nardila potem bi morala Rusija Kitajska Iran in EU skupaj stopit in jih poslat v kameno dobo brez pomisleka..lp
kakamujo
05. 03. 2020 20.15
+4
Pei nas ne bo izrednih razmer niti ce umre 10 ludi
Maks Novak
05. 03. 2020 18.42
+1
Hvala bogu za ta virus ispadejo lasje kriv virus,pijan padeš v jarek kriv virus,neumen kot noč kriv virus.Ta virus bo dežurni krivec za vse težave na svetu.
Diverzanti
05. 03. 2020 17.34
+5
Na netu' imate posnetke umrlih. V mrtvašnici v Iranu jih je videti kar precej več kot tukaj opisujejo' precej več 'v glavnem grozno.
thetech
05. 03. 2020 19.50
+5
Posnetki iz Irana na YT izgledajo precej skrb vzbujajoči..
tekha
05. 03. 2020 17.22
+24
Kaj pa doktorji in inzenirji, ki prihajajo iz Afganistana preko Turcije in Grcije, so vsi zdravi?
rekapaka
05. 03. 2020 17.13
+31
Sosed, ki se je zaprl v zidanico s 30 litri žganja in 200 litrov vina sprašuje a bo virus kmalu prišel, ker mu bo pijače zmanjkal
fortunas
05. 03. 2020 14.02
+7
Po prvomajskih potovanjih bo šele zanimivo.
Maks Novak
05. 03. 2020 14.00
-7
Pozor ,pozor ,ta virus se prenaša preko interneta bodite pozorni na znake. HA,HA,HA,HA.
farobasso
05. 03. 2020 16.14
+7
Salamander123
06. 03. 2020 07.56
+2
Maks pojdi k zdravniku, se mi zdi da ti virus razjeda možgane.
Amasakul
05. 03. 2020 13.21
-10
Iz bosne pa sem prihaja vsak teden 10000 Migrantov... v službo, še dobro da jim lahko vsaj benzin in vinjeto prodamo.
fairplayy
05. 03. 2020 13.02
+4
Zdaj bomo mi in naši bližnji obolevali in umirali zarad enih, ki potujejo v neko eksotiko za fb sličico!!
i141
05. 03. 2020 13.51
+4
B...k a misliš, da drugače bi se ga pa izognu. Dej pejt raj v šolo kot pa da neumnosti pišeš.
rekapaka
05. 03. 2020 17.16
+5
fairplayy Ti se nič bat. Virus pusti revne na duhu na miru
Grunf TNT
05. 03. 2020 21.48
-2
Sputnik
05. 03. 2020 12.56
+27
greš od doma do ambulante peš pa še vse kolege prijazno pozdraviš se z njimi rokuješ in objameš. vmes greš še na pošto in trgovino po sendvič in pol še po hrano za hišnega ljubljenčka na koncu pa k zdravniku
babicagrenajug
05. 03. 2020 12.48
+5
Zanimivo, berem, da so po neki kompleksni raziskavi genetike virusa prišli do osebe nič v EU. Šlo naj bi za 33 letnega nemškega poslovneža, ki se je 20 januarja v Minhnu okužil v stiku s Kitajko. Ta se je potem vrnila na Kitajsko, poslovnež pa zadevo prenesel naprej po Nemčiji, od tod v Francijo, VB, Švico in Italijo. Glede na genetske lastnosti naj bi prav iz te povezave izhajale tudi vse okužbe v Mehiki in Braziliji. (The New England Journal of Medicine: "Transmission of 2019-nCoV Infection from an Asymptomatic Contact in Germany" idr.) ...
slo_veter
05. 03. 2020 20.52
+1
ahh azijke so bile vedno "strupene" , imaš celo kategorijo filmov o tem :)
AlternativeFacts
05. 03. 2020 12.36
+15
Ne samo Venezuela, tudi Avstralija ima krizo toaletnega papirja...kaj nam dela socializem 🤭
Andrej Lenar?i? 1
05. 03. 2020 12.33
+3
Verjetno je TERJAL življenje...
snupy1
05. 03. 2020 12.26
+15
3500 ljudi je do sedaj umrlo zaradi tega virusa. Med 15 in 20 tisoč jih dnevno umre zaradi pomanjkanja hrane pa nikjer nobene panike.
abmam
05. 03. 2020 13.57
+24
Pomanjkanje hrane je nalezljivo? Ne budali.
bik123
05. 03. 2020 11.57
+13
jaz kasljam kot nor, pa mal me stiska v prsih..sem sel po par lekadolov (plus C) v lekarno, a tam vrsta nenormalna...ajde folk ostanite doma