Tujina

Kamere posnele Mateja, ko teče po beograjskih ulicah in poskuša ustaviti taksi

Beograd, 04. 01. 2022 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
341

Iskalna akcija za 27-letnim Matejem Perišem iz Splita, ki je za novoletne praznike s prijatelji prišel v Beograd, nato pa v noči na silvestrovo izginil, se nadaljuje že peti dan. V medijih so zaokrožili videoposnetki nadzornih kamer, ki so 31. decembra na beograjskih ulicah posnele moškega, ki več kot eno uro teče po mestu in poskuša ustaviti taksi. Da gre za Mateja, je potrdil njegov oče. Policija počasi sestavlja zgodbo – potapljači danes pregledujejo reki Savo in Donavo. Medtem pa so se Matejevi prijatelji že vrnili domov.

Na posnetkih nadzornih kamer v Beogradu iz tiste usodne noči, ko je izginil Matej Periš, se vidi, kako mladenič v kavbojkah in črni majici s kratkimi rokavi, obut v bele superge, teče po Karadžordževi ulici, potem pa še na Savski promenadi.

Pri Brankovem mostu poskuša ustaviti taksi. Vrata vozila so očitno zaklenjena, a ni jasno, ali je bil taksist zaseden ali pa ga ni hotel peljati. Nato teče dalje.

Da gre za pogrešanega Mateja, je za srbske medije potrdil njegov oče Nenad Periš, ki je v Beograd pripotoval v nedeljo, da bi našel sina. 

Na enem posnetku ob moškem teče dekle v belem puloverju, katerega identiteta ni znana. Moški na posnetku je sicer podoben Mateju, a ima obute temne superge in ne belih, kakršne je imel Matej. Prav tako je ta posnetek nastal ob 1.48, kar je 42 minut, preden je Matej po izjavah prič izginil. Po vsej verjetnosti torej ne gre za isto osebo, poroča srbski Blic.

Na enem posnetku, ki snema teraso gostinskega lokala, se vidi, kako se nekdo spušča proti reki Savi. Na zadnjem posnetku, ki nima časovne oznake, pa oseba plava v reki Savi. 

Matejev oče je prepričan, da na tem posnetku ni njegov sin, po nekaterih informacijah naj bi šlo celo za starejši posnetek, saj je voda v tem času preveč hladna, da bi lahko kdo v njej tako plaval. "Lahko vam potrdim, da je moj sin na posnetkih, kjer teče in poskuša vstopiti v taksi, drugega pa ne morem komentirati," je dejal za več medijev.

Oče upa, da je sin še živ

Po poročanju Kurir.rs so priče povedale, da mladeniča, ki je tekel po ulicah, ni nihče lovil, pač pa je bilo videti, da je pod vplivom psihoaktivnih substanc. 

Matejev oče je za Slobodno Dalmacijo povedal, da mu ti posnetki dajejo upanje, da je še vedno živ. "Vem, da se v klubu ni zgodilo nič groznega, a še vedno ne moremo rekonstruirati dogodkov in pojasniti dogajanja na posnetkih," je dejal in dodal, da je imel ob prihodu v Beograd slab občutek, da se to ne bo dobro končalo, zdaj pa je njegovo upanje vsak dan večje. 

Včeraj je imel razgovor s policisti, povedal je, da je zadovoljen z njihovim delom in profesionalnim pristopom. "Pohvaliti moram vse ljudi za gostoljubje in dobrosrčnost tukaj v Beogradu, pa tudi policijo, ki resno opravlja svoje delo," je še dejal Periš.

Policija naj bi sumila, da se je Matej utopil

Medtem pa policija identitete moškega na posnetkih še ni potrdila in vse napore še naprej usmerja v to, da bi pogrešanega našli. Na Instagramu so objavili posnetke iskanja po težko dostopnem terenu, danes so z delom začeli tudi potapljači.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Pripadniki ministrstva za notranje zadeve vse od prijave izginotja hrvaškega državljana državljana M. P. (27) v Beogradu noč in dan iščejo mladeniča in izvajajo vse ukrepe v svoji pristojnosti, da bi ga čim prej našli," so danes sporočili z notranjega ministrstva.

Kot so poudarili, pri iskanju ves čas sodelujejo pripadniki vseh pristojnih organizacijskih enot, med drugim Uprava kriminalistične policije Policijske uprave Beograd, Policijska postaja za rečno varnost, vse policijske postaje v mestu in od danes zjutraj tudi člani Potapljaške enote. "S patruljnimi čolni preiskujejo Savo in Donavo ter tudi bregove obeh rek," so še zapisali in dodali, da bodo z intenzivnim iskanjem ter ugotavljanjem vseh dejstev, povezanih z izginotjem mladeniča, nadaljevali. 

Neuradno naj bi policisti namreč iz dneva v dan bolj sumili, da je Matej padel v vodo blizu Brankovega mostu in se utopil. 

Priče pa so za Slobodno Dalmacijo povedale, da so policisti iz velikega cvetličnega lonca pred klubom, kjer se je družba tiste noči zabavala, vzeli nek predmet, za katerega domnevajo, da je Matejev, in ga dali v vrečko. Domnevno naj bi šlo za njegov teniški copat. 

Policija naj bi prav tako iskala voznika taksija, v katerega je želel Matej vstopiti. V združenju taksistov so svoje zaposlene pozvali, naj se jim tisti, ki je imel stik z Matejem, javi, a tega do zdaj ni storil še nihče. 

Spomnimo

Matejevi prijatelji so njegovo izginotje prijavili 1. januarja v popoldanskih urah. Nazadnje so ga videli okoli 2.30. Policiji so povedali, da so se na silvestrsko noč zabavali v klubu Gotik neposredno ob vodi, njihov prijatelj pa je šel ven in se ni nikoli vrnil. Njegov telefon je bil in je še vedno nedosegljiv, ko so se vrnili v apartma, pa so ugotovili, da je njegova jakna ostala v garderobi v klubu. Vsi so povedali, da v klubu niso imeli nobenih težav z drugimi gosti, pili so in se zabavali cel večer. 

Matejevi prijatelji so včeraj zvečer zapustili Beograd in se vrnili najprej v Zagreb, kjer je eden od njih prevzel Matejev avtomobil. Nato so se s tem ter še z enim avtomobilom vrnili v Split, poroča Jutarnji list. Še pred tem naj bi vsi opravili poligrafsko testiranje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (341)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tarzan13
12. 01. 2022 13.57
Na vsakem posnetku je oseba drugačna in nekako mi nedeluje , da bi bil na njih Matej Periš ?
inside1
05. 01. 2022 20.54
+1
v klubu bodo dobili vse odgovore kaj se je zgodilo in tudi kje je. navsezadnje morda celo v vodi ni. srbi so pač mojstri prikrivanja. zdaj to počasi ven prihaja.... nihče ne govori on "tući", ki je bila, so kar ignorirali...tako, kot je pisal novinar Z1, je kako podzemlje zraven...veliko stvari prikrili, in iščejo morda tam kjer ni....mutna posla... ne ve stari, kaj mi je sin delal, to vsi fotri mislijo, v resnici pa....
TistoPravo
05. 01. 2022 11.19
+0
Le 20% vožnje v napačno smer je napaka, preostalo pa poizkus samomora. V primeru ko človek izgine, "po nesreči"....je procent verjetno podoben. 80% je izginilo iz drugih razlogov in jih najdejo mrtve ali žive ali se vrnejo...20% bi jih bilo lahko celo takšnih, ki s tem tudi uprizorijo svojo smrt....in preprosto izginijo v življenje z ddugo indentiteto.
AntiMarksist
04. 01. 2022 21.16
+11
Ce bi bil samo pijan ali zadet se bi do sedaj ze streznil..
Nimasmisla
04. 01. 2022 20.59
-6
Hrvat v Srbijo pa še v nek mafijski lokal
User792410
04. 01. 2022 20.52
+11
Ne želim biti pesimist, ampak žal je tako, da čas ni zaveznik policije in vseh, ki se v sklopu iskalne akcije trudijo najti pogrešanega fanta. Statistika pravi, da je že po 24 urah iz ure v uro manj možnosti za srečen razplet, po 72 urah pa živih najdejo le še malo pogrešanih oseb in na koncu ostane le to, da se razreši huda negotovost, ki jo prestajajo najbližji svojci pogrešane osebe.
BrkoMršić
04. 01. 2022 20.51
+15
Mal je zatripo poba... je pa žalostno da če so konzumirali kaj tako riskantnega da ne gledajo malo en na drugega... ne morejo bit vsi v družbi taki da če vidijo da nekomu ni dobro da ga kar pustijo
User792410
04. 01. 2022 21.32
+9
Kaj pa v pijačo podtaknjena droga, si pomislil na to? Je pa res kar omenjaš, precej čudno, da gre mlada družba na žuriranje v drugo državo, pa ne pazijo en na drugega!? Poleg tega je družba tega fanta policijo obvestila šele zjutraj ko so se v apartmaju zbudili, njega pa ni bilo!? Torej so bili izgubljene najbolj kritične ure, da bi ga lahko hitro našli! Mladi se danes še vedno premalo zavedajo kako pomembno je, da na žurkah svoje pijače nikoli ne puščajo nenadzorovane in če se že to zgodi naj jo pustijo in naročijo novo in kar sem že omenil in je vsaj toliko pomembno, da se že prej dogovorijo in striktno pazijo en na drugega!
Tonček Balonček
04. 01. 2022 20.43
-5
Samo o MAddie so mediji npisali več kot o tem Mateju. Policija v Sloveniji prejme okoli 500 prijav pogrešanih oseb na leto, od tega je okoli 150 otrok in mladoletnikov. Nekatere pogrešane najdejo žive, druge mrtve, za nekaterimi pa izgine vsaka sled. Slovenska policija trenutno beleži več kot 200 pogrešanih, nekatere primere rešijo tudi po desetih letih. Zakaj tak medijski pomp ravno o tem Hrvatu v Beogradu?
ttrree
04. 01. 2022 20.10
+13
Deluje mi kot da bi se zadel z nečim kar mu je udarilo črn film v glavi in je zaradi tega šel laufat da bi čim "predelal" ampak ker tek ni pomagal je šel še v mrzlo vodo da se strezni...
Betuul
04. 01. 2022 20.29
+0
rukolica
04. 01. 2022 21.10
+1
zakaj bi hotu v taksi potem? ni bil pr seb...
tarzan13
12. 01. 2022 14.00
+1
v taksi ni želel Matej , ampak Lazić ki je pobegnil iz enga resničnostnega showa
ModriStane
04. 01. 2022 19.44
-31
A sedaj bomo pa obveščeni o vsakem čefurju, ki se nagne če ograjo ?
nalijmo si čistega vina
04. 01. 2022 19.48
+17
Pokliči za jutri željo v uredništvo . Če ti je dolgčas , ohrani vsaj malo dostojansva .
Uporabnik1527561
04. 01. 2022 20.29
+9
ModriStane, s svojo izjavo nisi pa prav nic moder. Sramotno in zalostno razmisljanje
Liaa
04. 01. 2022 20.49
+4
Sramota. Nivo izrazanja in razmisljanja samo kaze vaso omejenost in nerazgledanost. Intelekt vam tudi primanjkuje. Mogoce ste Stane, modri pa sigurno ne.
Betuul
04. 01. 2022 19.36
+2
Kakšni so to prijatelji ! Prijatelji so vedno skupaj! Te prijatelje nemudoma v pripor s kazensko ovadbo!
TvojPrijatelj
04. 01. 2022 19.23
-8
Zelo ste nespoštljivi nekateri ki samo droge in alkohol vidite ter krivico delate. Mogoče je pa bil profesionalni tekač ali ljubiteljski maratonec in je oddelal kardio seanso.
nalijmo si čistega vina
04. 01. 2022 19.04
+23
S to razno kemijo je en velik k . . . Ko sem bil sam mlad smo se ga nažgal , mama je lavorje menjavala , potem pa par dni jezikova župa . Sam dobro vem , če smo na kaki žurki mešali alkohol in preveč cigaret . Še sedaj se mi dvigne želodec , ko se spomnim raznih mešanc in cenenih likerjev . Ne verjamem , da so mu podtaknili . Žur malo bluziš okoli in vsak ima določeno stvar . Že alkoholna mešanca je katastrofa . Imaš pa vsaj noge telečje . Ta ubogi poba je bil kot raketa . Nekateri čutijo , kdaj je dovolj , nekateri gredo pa še mal okol . Preveč kemije !!!! To nisi zadet ampak kot jedrski reaktor . Ubogi starši !!!
liklir
04. 01. 2022 18.50
+26
Izgleda, da je droga. Vroče mu je bilo in skočil v reku. Izgleda isto kot dogodki v Mariboru leta 2016.
b78
04. 01. 2022 20.26
-2
lojze3
04. 01. 2022 18.36
-9
Pa kdo je to da je kar naprej na 24 ur
NLKP
04. 01. 2022 19.41
+1
Točno tako, imamo kriminalce pred vrati pa se nič ne govori in piše o tem, pa so NAM kradli...
First Last
04. 01. 2022 19.44
+4
ampak kljub temu 300 komentarjev++ in bogve koliko ogledov, kdor s prstom kaže.... in tako se cikel nikoli ne konča, hjah
ATILA
04. 01. 2022 18.29
+10
mogoče je hotel taksi do bolnice .
4krogci
04. 01. 2022 18.27
-1
Droga + nacionalnost in evo ti zgines hitro!
corona2morrow
04. 01. 2022 18.18
+8
Sej se ve kaj je droga... Kaj je pa strup za podgane... Tkole podgana izgleda ko poje strup... Skače in teka naokoli, dokler ne otrpne...
corona2morrow
04. 01. 2022 18.19
+0
corona2morrow
04. 01. 2022 18.20
-2
Ta gospod, je naverjetneje že na zimovanju v bolgariji...
leond1
04. 01. 2022 18.18
+9
sigurno so mu v pijačo dali drogo
corona2morrow
04. 01. 2022 18.21
+0
enakatalena
04. 01. 2022 17.56
+43
To je najhujša nočna mora, ki se lahko zgodi staršem.