Tujina

Motiv za 12-urni strelski pohod, najhujši v kanadski zgodovini, verjetno ljubosumje

Nova Škotska, 21. 04. 2020 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Motiv za najhujši strelski pohod v kanadski zgodovini naj bi bilo ljubosumje, poročajo tamkajšnji mediji. 51-letni proizvajalec zobnih protez je v 12-urnem pohodu ubil vsaj 18 ljudi, a policija svari, da bo število še naraslo. Med žrtvami grozljivega strelskega pohoda so policistka s 23-letnimi izkušnjami, dve uslužbenki domov za ostarele in učiteljica. Kanadski premier je že napovedal zaostritev orožarske zakonodaje s prepovedjo polavtomatskih pušk.

Kanadska policija še ni uradno potrdila, kaj je bil motiv za najhujši strelski pokol v zgodovini države, ki ga je od sobote zvečer 12 ur izvajal 51-letni proizvajalec zobnih protez Gabriel Wortman. Vendar mediji poročajo, da je bil morda vsaj uvodni motiv ljubosumje ali jeza na bivšo ženo, ki jo je ubil najprej, skupaj z njenim novim zaročencem.

Wortman je začel pobijati v kraju Portapique kakih 100 kilometrov severno od Halifaxa v provinci Nova Škotska. Policija je v premeru 50 kilometrov od prizorišča prvega zločina odkrila še 16 lokacij. Sosedje pravijo, da je bil sicer poslovno uspešen, vendar nagnjen k alkoholu in bolestno ljubosumen.

Do ponedeljka zvečer je bilo uradno število mrtvih 18, vendar pa je glavni nadzornik kanadske kraljeve konjeniške policije Chris Leather dejal, da bo mrtvih verjetno še več, saj je Wortman zažgal najmanj pet objektov. Med njimi lastno in stanovanjsko hišo, v katero so se po navodilih policije zaradi novega koronavirusa zaklenili ljudje v okolici strelskega pohoda.

Vdiral  v objekte, ustavljal vozila na cesti ter pobijal

Wortman naj bi bil navdušen nad konjeniško policijo in njenimi rdečimi uniformami že od srednje šole. Doma naj bi imel veliko zbirko policijskih spominkov in nekaj popravljenih policijskih vozil. Med pobijanjem se je vozil naokrog v enem od teh vozil, oblečen v policijsko uniformo in žrtve niso slutile, kaj jih čaka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vdiral je v objekte in ustavljal vozila na cesti ter pobijal. Vmes se je s svojim vozilom v njegovo zaletela policistka, vendar ne dovolj silovito, saj ga ni poškodovala. Ustrelil jo je v prsi, izvlekel iz avta in jo nato pred pričami usmrtil s strelom v glavo.

Nato je ukradel njen avtomobil in še nekaj časa divjal in pobijal, dokler ga niso spravili v kot na bencinski črpalki blizu Halifaxa in ga po poročanju kanadskih in ameriških medijev ubili. Policija sicer uradno še vedno ni povedala, kako je osumljenec za pokol umrl.

Wortman je bil milijonar, mesec dni pa je bil brez dela, ker so ukrepi proti koronavirusu zaprli njegovo podjetje. Kanadski premier Justin Trudeau je medije pozval, naj ga ne omenjajo z imenom in ne objavljajo njegovih fotografij, da mu ne delajo slave.

Morilec, ki ga sorodniki žrtev strelskega pohoda imenujejo pošast, je med drugim ubil dve uslužbenki domov za ostarele in učiteljico. Ustrelil je tudi očeta in mater pred očmi otrok. Za žrtvami zaradi epidemije koronavirusa ne bo večjih žalnih slovesnosti.

Kanadski premier napoveduje zaostritev orožarske zakonodaje

Množični strelski pokoli so izjemno redki v Kanadi in zadnji veliki se je zgodil v Montrealu leta 1989, ko je strelec na politehniški fakulteti pobil 14 žensk in si na koncu sodil sam.

Trudeau je dejal, da bo njegova vlada v parlamentarno proceduro poslala predlog zakona za zaostritev orožarske zakonodaje s prepovedjo polavtomatskih pušk, ki so priljubljeno sredstvo za pobijanje množičnih morilcev v ZDA.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deathbite
21. 04. 2020 21.05
+1
Proizvajalec zobnih protez?! :)))) Le kje jemljete modele, ki prevajajo članke? Vem, zakaj je streljal. Zato, ker je od zobozdravnika dobil slab odtis za "proizvodnjo zobne proteze" , pa se mu je scufalo!
frisk2k
21. 04. 2020 13.26
+19
Kanadski premier Justin Trudeau je medije pozval, naj ga ne omenjajo z imenom in ne objavljajo njegovih fotografij, da mu ne delajo slave. Portal 24 ur je to seveda spoštoval...
nikhrast
21. 04. 2020 17.04
+3
Kanadski TV news kanali še vedno objavljajo njegovo sliko, pa slike vseh ubitih. Pa to je glavna zgodba na teh kanalih že nekaj dni.
DuhSaSjekirom
21. 04. 2020 12.51
-5
Se en na antidepresevih pa jih je verjetno nehal jemat, ali pa je vzel preveliko dozo.
flojdi
21. 04. 2020 20.38
-2
Pomemben petelin
21. 04. 2020 12.41
-6
Poglejte naslov bi moral biti Človek je imel zavrto naravno čustvo Ljubezni-Posesivnost.Lastil si je drugo osebo ,ker je imel zavrto čustvo ljubezni ni bil zmožen izpustiti zadevo od sebe, iz uma. Če imaš tako pomembno čustvo zavrto kot ljubezen še imaš druga 4 naravna čustva povsej verjetnosti zavrta.Naravna čustva bi bilo treba obvezno ponotranjit po adolescenci, ko se hormoni umirijo. Naravna čustva z veliko začetnico nenaravna zavrta čustva njeni antipoli z malo.LJUBEZEN-posesivnost,STRAH- panika, ZAVIST-ljubosumnost,ŽALOST-depresija,JEZA-bes.Že dokazano pri otrocih, a nihče ne govori o njih , ker spreminjajo ustroj družbe izven poslušnosti 4 vej oblasti- ne bodo več potrebne po kontroli ljudstva.
flojdi
21. 04. 2020 20.41
+3
tole moram pa prepisat v moj zvezek. hvala.
Jimi1
21. 04. 2020 12.38
+10
Zaostritev zakonodaje o orožju bo na trg naplavila več nelegalnega praviloma avtomatskega orožja. Naslednji norec bo tako predvidevamo moril z avtomatskim orožjem...problem je potrebno začeti reševati na mestu nastanka,kar je v temu primeru feminizirana družba in ženskam dana pravica,da po ločitvi sodno mrcvarijo svoje bivše moške... Tudi pri nas se takšne zgodbe praviloma končajo z umorom sodno motivirane ženske. Ni jih malo,tedensko se piše o njih...!
IKOSS
21. 04. 2020 12.49
+11
S trditvijo, da neustrezno zasnovana zakonodaja pomeni neizbežen razcvet črtnega trga, nad katerim ni prav nobenega nadzora institucij, se je mogoče v celoti strinjati. Z omenjanjem ognjenih strelnih sredstev, ki omogočajo avtomatski režim ognja, kot posebej nevarnih pa ne. Resda je njihovo obvladovanje nekoliko bolj zahtevno, nikakor pa uporabnik z njimi ni bistveno bolj učinkovit. Celo več, uporaba avtomatskega režima ognja je prej pomanjkljivost, kot prednost, ta lastnost pa je lahko koristna le v izjemno specifičnih taktičnih situacijah. Odnos javnosti do tovrstnih sredstev je predvsem posledica nepoznavanja tematike, oziroma spoznavanja le te skozi prizmo filmske umetnosti, ki pa ne odraža dejanskih lastnosti tovrstnih sredstev.
Quatflow
21. 04. 2020 13.14
+3
Daj no nehaj Jimi. Pa katera normalna zenska bi ze v osnovi imela taksnega psihota za svojega moza ? Najlazje je kazati s prstom na drugega. Naj se normalni najdejo med seboj, empati z empati, narcisisti z narcisisti.. samo druge naj pustijo pri miru. Vsak si naj kuje svojo usodo in tisto kar verjame po lastni presoji in dokazi. Noben nobenega ze v osnovi ne sili v nek nefunkcionalen odnos, ce vidis da ti zenska ne ustreza se mirno razidi. In obratno, brez pompa.
cekinar
21. 04. 2020 12.36
-7
Tule pa res ni šlo za noben terorizem ,saj počinitelj ni muslimanske vere.
trabakula
21. 04. 2020 12.20
+21
totalni psihič, ki nima jajc se sprijazniti s tem, da ga žena ne povoha več in potem se spravi na nedolžne ljudi.....kakšen poden od človeka
kaoslovenac
21. 04. 2020 12.17
+1
Že stokrat videno, ponovno je neka novodobna femistka izsesala kri in nekaj pameti iz glave novodobnega rambota....!?
Jimi1
21. 04. 2020 13.00
+2
V neoliberalni družbi so ženske sodno priviligirane proti moškim ,,sovinistom,, kakor le te prikazujejo okolici po tem ko praviloma pobegnejo z precej mlajšim ljubckom in se začno bosti z novopecenim rogonoscem v namen prisvojitve večine njegovo ustvarjene lastnine. Ko je pitje krvi ustvarjalni rogati žrtvi na vrhuncu,le temu po pustijo živci in žena običajno ta kratko potegne... Predvidevam, da so v temu primeru večino žrtev predstavljale ženske... V umore je storilca gnalo sovraštvo do žensk, po doživetem. Komu se ob takšnem dogajanju ne strga, običajno doživi patološko sovraštvo do vseh žensk in tudi do sistema,ki feministkam omogoča takšno obliko zlorab... Svojemu pokojne mu očetu sem preprečil, da svoje zenicke ni zatamanil ob podobni zgodbi. V mojo hišo ženske že 30 let nimajo vstopa od takrat...
Capo dei Capi - novi profil
21. 04. 2020 12.17
+8
Za vse anti-guns.... Poglejte si državo, kjer ni orožja UK(napadi z noži, z žvepleno kislino,..).... In slavno Avstralijo, kjer so prepovedali orožje legalnim lastnikom in je stopnja nasilnih zločinov skočila za 40%. Adijo.
Uroš Palhartinger
30. 04. 2020 13.01
Človek ni nikoli dovolj dobro oborožen ...
rockon
21. 04. 2020 11.59
+16
Temu se je pa odpeljalo do konca. Mi pa ni jasno, kako so ga lahko toliko časa lovil preden so ga ustavili? 12 ur in to v policijskem vozilu, ki je vsaj za moje pojme precej upadljivo... svasta
n0rc
21. 04. 2020 11.56
+19
Med žrtvami grozljivega strelskega pohoda so policistka s 23-letnimi izkušnjami, dve uslužbenki domov za ostarele in učiteljica. A ostalih 14 je pa nepomembnih. Aja niso iz javnih služb, zato se jih ne omenja in niso pomembna za državo!!! A ostali
Capo dei Capi - novi profil
21. 04. 2020 11.47
+4
V Kanadi so takšne restrikcije glede orožja... Medicinski pregledi, obvezna usposabljanja, potrdila družinskih članov da niste nasilni, nekaznovanost,... In zdaj bodo zaradi kriminalca odvzeli legalnim lastnikom orožje?... O, Kanada.
Capo dei Capi - novi profil
21. 04. 2020 11.48
+12
Policija je rabila 12 ur, da ga je prijela... Ti se pa brani brez oboroženim norcem z piščalko???... Naj se Thrudoe odpove svojem varovanju, katero nosi orožje.
Uroš Palhartinger
30. 04. 2020 13.02
... so morali izbrskati po Kanadi, kje še imajo kakšno puško kot edini policijski argument za razorožitev napadalca ...
Let it be ...
21. 04. 2020 11.23
+26
Madonca ... na koncu se še ubiti ni hotel. Še dobro, da so ga policisti, ker drugače bi jih še več pospravil.
IKOSS
21. 04. 2020 11.16
-5
Načeloma se vsi strinjamo, da je na primer pištola zaradi svojih tehničnih lastnosti bolj učinkovita v vlogi orožja, kot na primer kladivo, kar pa ne spremeni dejstva, da je tudi s pomočjo slednjega, storilec sposoben učinkovito streči po zdravju in celo življenju soljudi. V kolikor izhajamo iz domneve, da je posebna zakonska regulacija nekaterih sredstev, ustrezen odgovor na pojavnost nasilja v družbenem okolju, potem moramo najmanj jasno povedati, koliko mrtvih je družbeno še sprejemljivo. Je ta številka 20, 10, 5, 2, morda eden. V kolikor je odgovor nič, potem posebna zakonska regulacija sredstev NIKOLI ne more prinesti želenih rezultatov. In da, nič je edino primeren odgovor na zgornje vprašanje. Boj proti potencialnim storilcem mora vedno potekati na več nivojih. Na eni strani se osebam, ki na podlagi jasno določenih kriterijev izkazujejo določena nagnjenja, ki so lahko indikativna, da bi takšna oseba lahko izvedla družbeno problematično dejanje, se seveda poizkuša sistemsko onemogočiti, da bi lahko prišla do nekaterih potencialno bolj nevarnih sredstev, v veljavi morajo biti sistemski ukrepi, ki ga od tega odvračajo, prav tako mora obstajati institucionalizirana oblika za boj proti takšnim posameznikom. Ne nazadnje mora imeti vsak posameznik možnost, da se mu učinkovito upre in s tem zavaruje sebe ter bližnje. To je ena osnovnih človekovih pravic. V kolikor ne zaupamo v metodologijo za oceno posameznikove družbene primernosti, potem to predstavlja veliko težavo, saj tako nimamo več metode za ovrednotenje ljudi. Slednje je nujno in potrebno za vrsto poklicev in dejavnosti, saj je ključno, da se tam ne znajdejo posamezniki z neustreznim vrednostnim sistemom, so ustreznega zdravja, ipd. V kolikor pa tej metodologiji ocenjevanja zaupamo, potem postane docela nesmiselno osredotočenje na sredstva, kakšnemu smo v zakonodaji marsikdaj priče. Namesto strokovne in preudarne razprave, se politika vedno pogosteje poslužuje ideoloških prijemov, ki jih udejanjajo v času velike emocionalne prizadetosti, kakršne predstavljajo dogodki, kot je bil ta.
Bolfenk2
21. 04. 2020 10.50
+60
Največja norost pa je zaostritev orožararske zakonodaje, ko se zgodi kaj takšnega. Lopovi vedno kupijo orožje na črnem trgu, orožni listi so za poštene, da se lahko branimo.
Relin Quish
21. 04. 2020 10.53
-12
ivan res grozni
21. 04. 2020 11.06
-21
Cervantes Saavedra
21. 04. 2020 11.30
+17
ZA Bolfenk - Samo zate ponavljam moje besedilo: V tki. (razvitem) "zahodnem" svetu so po številu civilnega orožja na 100 prebivalcev ZDA na prvem mestu (120,5 kosov), Kanada pa na drugem (34,7). In po številu umorov na 100.000 prebivalcev v tej zaokroženi regiji so ZDA na prvem mestu (5,35), Kanada na drugem (1,68). Afrika, Azija in Latinska Amerika imajo svoje posebne zgodbe (državljanske in etnične vojne, mafijski obračuni...). Zoper zaostrovanje orožarske zakonodaje so vedno proizvajalci in prodajalci orožja (A ni čudno?), torej kapital. Ta pa nima političnega predznaka, hoče le liberalizacijo trga (ne političnih pravic), da neovirano deluje. A tega ne more naglas razglašati javnosti, zato se poslužuje ugovorov kot je prevzet tvoj. - Vprašaj se, koliko množičnih masakrov v ZDA so ustavili tvoji "pošteni z orožnimi listi, da se lahko branijo".
Flitko
21. 04. 2020 13.43
+4
Zakaj pa bi rangiral samo države iz "zahodnega" sveta? Na ta način lahko vedno prikrojiš statistiko tako, da ti bo ustrezala. Postavi na graf umorov v odvisnosti od posesti orožja vse svetovne države, pa boš dobil precej drugačno sliko. Pošteni z orožnimi listi so preprečili precej umorov, tako množičnih kot posamičnih. Poglej si primere po YT. Eden tipičnih je poskus množičnega poboja v teksaški cerkvi 29. decembra 2019, ki ga je z enim samim strelom ustavil faran Jack Wilson. Obstaja posnetek.
CORONENIVEC
21. 04. 2020 10.46
+3
lobusumn na ceu svet
Lolwow777
21. 04. 2020 10.45
+38
Toti pa je nor! Ni uposteval prepovedi gibanja med obcinami in zadrzevanja na prostem!
oježeš
21. 04. 2020 10.45
+47
Če se dotaknem samo dela kanadske policije, ko so naročili medijem naj ne objavljajo njegovih slik in imena, da ne bi s tem delali mrtvemu reklame. Kako nasprotje našim medijem, ko popajo slike Abramova ali drugih kriminalcev v vseh medijih, da zgledajo kot junaki.
ivan res grozni
21. 04. 2020 11.07
+12
ata_jez
21. 04. 2020 10.41
+12
Jaz samo čakam, da se bo našla povezava tega streljanja in 5G! :-) hahahaha
devlon
21. 04. 2020 10.40
+37
pacient, koliko enega besa mora biti v takem človeku...ki ubija tudi tiste, ki niso seksali njegove žene. Ljubiti pomeni pustiti oditi. On je bil zafrustriran in posesiven človek, ki mu ni jasno, da si v ničesar ne moremo lastiti. Vse je v naši uporabi le začasno