Tujina

Kaos na zasedanju srbskega parlamenta: Vučić izgubil živce

Beograd, 02. 02. 2023 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
289

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na izrednem zasedanju srbskega parlamenta o Kosovu poslancem prvič predstavil predlog EU o normalizaciji odnosov s Prištino, sprejetje katerega mednarodna skupnost pričakuje do pomladi. Osredotočil se je na točke, ki so za Beograd sporne in kjer v primeru nasprotovanja Srbiji grozijo posledice. Med zasedanjem pa se je zgodil incident, atmosfera v dvorani je bila precej razgreta. Vučić je vmes izgubil živce in kričal na predstavnike opozicije: "Vi ste dali Kosovo, mi ga branimo."

Je pa zasedanje zaznamovala napetost in razgreto ozračje med poslanci. Med zasedanjem so predstavniki opozicije desnega bloka razvili velik transparent z napisom "Ne kapitulaciji".  

Poslanci desničarskega dela opozicije pa so na plakatih Vučića obtoževali, da je izdal Kosovo.
Poslanci desničarskega dela opozicije pa so na plakatih Vučića obtoževali, da je izdal Kosovo. FOTO: AP

Zatem so se poslanci začeli prerivati pred klopjo, na kateri je sedel Vučić, poroča Jutarnji hr. Ko so besedo dobili predstavniki opozicije, pa je Vučić izgubil živce in vidno razburjen začel kričati nanje: "Vi ste dali Kosovo, mi ga branimo. Lažnivci!"  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vučić srbskim poslancem prvič predstavil predlog EU o Kosovu

Po Vučićevih besedah je sicer za Beograd najhujša 4. točka predloga, ki pravi, da "Srbija ne bo nasprotovala članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah". To bi pomenilo zeleno luč za sprejem Kosova v ZN, Nato, EU, Svet Evrope in druge pomembne večnacionalne forume. Beograd je namreč že večkrat poudaril, da je članstvo Prištine v Združenih narodih nesprejemljivo, saj bi to pomenilo, čeprav posredno, priznanje neodvisnosti Kosova.

Zasedanje srbskega parlamenta
Zasedanje srbskega parlamenta FOTO: AP

Izpostavil je, da je več točk predloga EU, ki so ga podprle tudi ZDA, za Srbijo težavnih ali celo nesprejemljivih, vendar so mednarodni pogajalci zagrozili, da bi se lahko ustavile tuje naložbe in pristopna pogajanja z EU, ki potekajo od leta 2014. "Srbiji je v interesu, da ostane na evropski poti," je dodal.

Vučić je poslancem dejal, da ne more razkriti celotne vsebine predloga, osredotočiti pa se je želel na tiste njegove točke, ki predvidevajo negativne posledice za Srbijo v primeru zavrnitve. Zatrdil je sicer, da niso ničesar podpisali ali parafirali in da se bodo pogovori nadaljevali.

Glede vzpostavitve skupnosti srbskih občin na Kosovu je dejal, da je dogovorjena uresničitev te zaveze iz bruseljskega sporazuma iz leta 2013, vendar je Priština ne želi udejanjiti. "Skupnost občin ne more biti model nevladne organizacije, mora biti tisto, kar je bilo podpisano v Bruslju," je dejal. Napovedal je, da se pred tem Srbi ne bodo vrnili v kosovske institucije. Izrazil je zaskrbljenost, da se bo Priština znova hotela pogajati, da bi zmanjšali pristojnosti skupnosti, kar bo velik problem.

Vztrajanje pri vzpostavitvi skupnosti srbskih občin mora biti pravni in fizični okvir, je poudaril Vučić. "Za razliko od tistih, ki vzklikajo parole, sem dal jasno vedeti, da se je Srbija pripravljena pogovarjati tudi o najslabših predlogih, saj nima pravice ponoviti izkušnje iz preteklosti," je dodal. "Borimo se za mir in zagotovitev varnosti Srbov na Kosovu, ker bi v nasprotnem primeru oni bili prvi, ki bi trpeli," je dodal.

Zasedanje srbskega parlamenta
Zasedanje srbskega parlamenta FOTO: AP

Zatrdil je še, da je njegovo vodilo v pogajalskem procesu spoštovanje srbske ustave ter zavezanost zagotavljanju miru in stabilnosti na Kosovu za vsako ceno.

Na koncu skoraj triurnega govora je dejal, da "predaja ni opcija" in da ve, kaj bo storil, saj bo vedno na strani Srbije. Temu je sledil glasen aplavz koalicijskih poslancev v 250-članski skupščini, v kateri ima njegova Srbska napredna stranka s koalicijskimi partnerji 159 poslancev. 

Izredno sejo parlamenta so sklicali zaradi obravnave poročila o procesu pogajanj Beograda s Prištino o normalizaciji odnosov, ki poteka pod okriljem EU. Sejo je s predstavitvijo poročila, ki ga je sicer vložila vlada, odprl Vučić, sedaj pa sledi razprava.

Kurti predstavil šest pogojev za vzpostavitev skupnosti srbskih občin na Kosovu

Kosovski premier Albin Kurti pa je danes v kosovskem parlamentu predstavil šest pogojev za vzpostavitev skupnosti srbskih občin na Kosovu, poroča kosovski portal Kosovo Online. Skupnost, ki po besedah premierja ne bi mogla imeti izvršnih pooblastil, bi vzpostavili po medsebojnem priznanju Srbije in Kosova.

Prvi pogoj za vzpostavitev skupnosti srbskih občin, ki jo je imenoval "zveza srbskih občin", je po Kurtijevih besedah ta, da mora biti v skladu s kosovsko ustavo in veljavnimi zakoni.

Drugi pogoj je, da skupnost občin ne more biti samo skupnost enega naroda, da se mora preimenovati ter da je lahko namenjena samo horizontalnemu sodelovanju občin po zakonu o lokalni samoupravi.

Priština zahteva tudi, da pravice narodnih manjšin in ustrezni zaščitni mehanizmi temeljijo na načelu vzajemnosti med državama.

Pred vzpostavitvijo skupnosti morajo na severu Kosova zapreti vse "nezakonite strukture Srbije" in izročiti nezakonito orožje.

Pogoj je tudi, da mora biti vzpostavitev skupnosti del končnega sporazuma z Beogradom o normalizaciji odnosov med državama in da bi jo vzpostavili po medsebojnem priznanju, je dejal Kurti.

Od srbskega predsednika Aleksandra Vučića pa zahteva, da umakne pisma, ki jih je poslal petim članicam Evropske unije, ki Kosova ne priznavajo, s pozivom, naj ne sprejmejo prošnje Kosova za članstvo v EU.

Vzpostavitev skupnosti srbskih občin na Kosovu določa bruseljski sporazum iz leta 2013, a se Beograd in Priština ne strinjata o njenih pristojnostih, zato Kosovo zavrača njeno vzpostavitev. Priština skupnosti noče dati izvršne oblasti, ker meni, da bi bila s tem ogrožena suverenost države, trdi tudi, da je v nasprotju s kosovsko ustavo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (289)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Billabong
04. 11. 2023 19.33
slovenski opančarji na aparatima
Urška iz Ugande
02. 02. 2023 21.34
+3
Macolca če si na vizi potem ni pametno grozit po forumih.
Domino76
02. 02. 2023 21.46
-4
Tak ko sem ti doli povedal ti sedaj spet. TI je kdo na kabel stopo da se ponavlaš eno in isto?. Glede na to da si sam rekel kako bi rad srečal nekoga bi se vprašal o grožnjah tipkovnica junak
Urška iz Ugande
02. 02. 2023 21.55
+1
Ti pa ne ponavljaš eno in isto? Prideš v Slovenijo srb, pol pa zmerjaš Slovence vse povprek, keri smo na strani Ukrajine???? Pa zakaj misliš da se vas srbe vsi bojijo? Premalo maš dnara, da bi se tabo ukvarjal ok? Drugače pa sem občasno tudi v selnici. Delaš tudi v selnici? Potem vem na keri firmi.
Domino76
03. 02. 2023 08.22
+0
Jaz zmerjam slovence?? Jaz samo odgovarjam vam hinavcem ki nenehno zalite srbe in vdarjate po nacionalizmu. To ce se nekdo ne strinja z vami ukrofili ne pomeni da zali. Vi delate isto tistim ki so za ruse. Dvoličnez. Pa mimogrede tudi dosti Slovencev je za ruse 😉
OvcjiPastir
02. 02. 2023 21.33
+5
Desničarji so vsepovsod problem. So rak rana družbe.
bahattee
02. 02. 2023 21.29
+6
IDENTITETA Kako Britanka v svoji knjigi opisuje Srbe? Jonathan Lee Weiss v svoji knjigi "The Bud of Evil" piše o Srbih: Foto: Facebook Zelo čudno ljudstvo: ne moreš ga umestiti v noben svetovni red. Čeprav vedo, da izgubljajo, se brez krvi ne bodo odrekli nobenemu svojemu ozemlju. Med drugo svetovno vojno so trpeli toliko kot Judje. Za enega nemškega vojaka je padlo 100 Srbov, madžarske kazenske enote so jih poklale in vrgle pod novosadski most. Bolgari so vdrli v njihove vasi in na najbolj brutalen način pobili ženske, otroke in starce. Ustaška vojska je naredila poseben nož za klanje Srbov, z njim pa so hodili katoliški duhovniki, rekoč: "Ti kolji, mi te bomo odvezali grehov." Osmani so jim odvzeli moške otroke. Krstili so jih tako muslimani kot katoličani. V prvi svetovni vojni so jim Francozi poslali topove, a napačne topove, da bi se lahko čim dlje branili in čim bolj poginili; pošiljali so jim moko za vojsko, pomešano z žagovino, da so jim ob koncu vojne zaračunali tudi vezalke. Leta 1941 so jih bombardirala nemška letala, leta 1944 pa zavezniška letala. Rekli so "ne" Osmanom, "ne" Avstro-Ogrski, uprli so se nemški okupaciji, leta 1948 pa proti Stalinu. Nikoli niso hoteli v nobeno zavezništvo, v noben pakt, niti iti čez svoje meje. Na Kosovu so se postavili proti Otomanskemu imperiju, da bi zaščitili Evropo. Kasneje so se uprli proti Avstro-Ogrski, da bi zaščitili svojo vero. Ni imperija ali oblasti, proti kateri se ne bi uprli. Ubili so cesarja Murata in prestolonaslednika Ferdinanda, svojemu kralju pa so obglavili, ko ju je skušal podjarmiti z avstro-ogrsko politiko. Zanimivo je tudi, da so v trenutkih vseh svojih krvavih zgodovinskih trpljenj vedno ostali brez zaveznikov. Zmagali so na bojišču, izgubili pa za pogajalsko mizo. Še več, nikoli niso bili teroristi ali antisemiti. Vse imajo enako radi, niti mravljincev ne pohodijo, ker so tudi božja bitja. Veliko so krvareli za Evropo, nad usodo Srbije pa še nihče ni jokal. Svet je nekako z navdušenjem sprejel njihovo satanizacijo in nihče ni pomislil, da se zgolj branijo. Mislite, da so Srbi hudi, ker jih svet ne mara? Verjemite mi, niti najmanj. Sveta niso niti poskušali prepričati. Srbi imajo vse, kar se jim dogaja, za nekakšen antikristov napad na pravoslavje in v tem boju je njihov edini zaveznik Bog.
zlo?o
03. 02. 2023 08.20
-1
ja res ja ampak si pozabil izdajstvo in čistke od cara lazara mihajloviča da ostalo ne naštevam bil bi velik spisek
Omas1313
02. 02. 2023 21.26
+3
Javna kraja ozemlja srbiji in oni se morajo strinjati z tem🫣
bahattee
02. 02. 2023 21.22
+0
Na tem istem Kosovu so srbi odbranili EU.
Zmaga Ukrajini ..
02. 02. 2023 21.13
-6
Srbi so zganjali etnično čiščenje na Kosovem, ... in zdaj bi oni cvilili o "nepravičnosti"?
Domino76
02. 02. 2023 21.15
+3
Včasih je bilo toliko Srbov kot je sedaj belih kapic. A se ti zdi da so oni tisti ki so zganjali etnično čiščenje ukrofil?
Zmaga Ukrajini ..
02. 02. 2023 21.23
-1
Kladu,... a sploh veš, kaj je etnično čiščenje, rusofil?
Domino76
02. 02. 2023 21.31
-2
zlo?o
03. 02. 2023 08.22
-1
kaj blebetaš ke je manjšina imela takrat univerzo na svojem matičnem jeziku
bahattee
02. 02. 2023 21.05
-1
Ta ista Srbija je odbranila celo usr.. Evropo z bitko na Kosovu!
Ilegalec
02. 02. 2023 21.01
+1
Moderni Vuk Brankovic
koral45
02. 02. 2023 20.58
-2
Pa dajte srbi kaj trmarite zaradi Kosova, to je izgubljeno za vas, predvsem zaradi grozodejstev med 91. in 95. Rajši se obrnite prihodnosti in sožitju z ostalimi, ker to vas ne vodi nikamor.
akmt
02. 02. 2023 21.00
+3
To je bila vedno in bo vecno srbska zemlja.Kaj ti ni jasno?
Domino76
02. 02. 2023 21.02
+6
važno da ti amere zagovarjaš in njihova "dobra" dela
Zmaga Ukrajini ..
02. 02. 2023 21.06
-5
Malce zgodovine za nepoznavalce,... ki radi navajajo prav zgodovino:... V antiki je Dardanija (rimska in bizantinska provinca) pokrivala območje, ki je bilo del večje rimske province Mezije v 1. stoletju našega štetja (in je bila precej večja od današnjega Kosova!!!). V srednjem veku je regija postala del Bolgarskega cesarstva, Bizantinskega cesarstva in srbskih srednjeveških držav. Leta 1389 je med koalicijo balkanskih držav in Otomanskim cesarstvom potekala bitka na Kosovu, ki je povzročila upad Srbov in končno osmansko osvajanje leta 1459. Sodobno zgodovino Kosova je mogoče izslediti v otomanskem sandžaku Prizren, katerega deli so bili organizirani v Kosovski vilajet leta 1877. Takrat je bilo Kosovo prvič uporabljeno kot ime celotnega ozemlja. Leta 1913 je bil Kosovski vilajet vključen v Kraljevino Srbijo, ki je leta 1918 ustanovila Jugoslavijo. Kosovo je dobilo avtonomijo leta 1963 pod vodstvom Josipa Broza Tita. Ta avtonomija je bila znatno razširjena z jugoslovansko ustavo iz leta 1974, vendar je bila leta 1990 izgubljena. Leta 1999 je vanjo vskočil UNMIK. 17. februarja 2008 so predstavniki kosovskega ljudstva razglasili neodvisnost Kosova in nato sprejeli ustavo Republike Kosovo. Toliko o tem, kako je bilo Kosovo VEEEEEEDNO srbsko...
bahattee
02. 02. 2023 21.16
+6
Itak ne razumete kaj je Kosovo za Srbijo.. Tam so nebeške korenine! Trn u peti satanizirani Ameriki in EU!
Zmaga Ukrajini ..
02. 02. 2023 21.27
+1
ja,... "nebeski narod", pa to...🤣🤣🤣 Srb in Črnogorec se pogovarjata in Črnogorec vpraša Srba: Kam greš letos na dopust? Srb odgovori: V Turčijo. Zakaj, bednik, v Turčijo? - nekoliko užaljeno odvrne Črnogorec. Srb odgovori: Imajo lepše morje in plaže, ugodnejše cene, pa tudi dlje smo bili v skupnosti.
koral45
02. 02. 2023 21.29
+0
Ti vidiš amere vse povsod imaš pač hud kompleks.
koral45
02. 02. 2023 21.29
+0
Domino76
02. 02. 2023 21.32
+1
Je rekel človek z hudim kompleksom ki vidi povsod Srbe in komentira samo tam kjer so Srbi le bežno omenjeni
zlo?o
03. 02. 2023 08.26
+0
kaj ste blesavi ne razumete da nočejo biti hlapci kot mi ne podrejajo se nobenem prav je tako
Stauffenberg
02. 02. 2023 20.57
+0
To ni sporazum, to je diktat ZDA in EU. Zakaj ni javen in dostopen vsem, če gre za predlog sporazuma.
Zmaga Ukrajini ..
02. 02. 2023 21.01
-2
Od kdaj pa se PREDLOGI in OSNUTKI sporazumov objavljajo v javnosti?
rCharles
02. 02. 2023 20.50
+2
eu hoce pojest prevelik kos, ce jim vucic pade majo ogroooomn problem, to se bo videlo sele ko ga rusi zrusijo na ulici kot victoria janukovica leta 2014 in rusi nascuvajo srbe tako kot so americani ukrajince, napacen pristop...
SlovenecSI
02. 02. 2023 20.49
+13
Srbija ne daj se, ko j.... EU samo plačujemo ji, pa sankcije, pa kazni, pa kaj se, kupi poceni plin nafto od Rusov prek madžarske pa je....
dane30
02. 02. 2023 20.48
+11
Na Kosovu poglejte samo cerkve in samostane iz katerega leta so tam in pa dzamije. Bo hitr jasno, kdo je bil prvi tam...
1butnskala
02. 02. 2023 21.00
-4
akmt
02. 02. 2023 21.01
+4
Se iz casa turskih vpadov je bilo Kosovo srbsko. Po tvoji logiki je avstrijska Koroska tudi Slovenija
Zmaga Ukrajini ..
02. 02. 2023 21.08
-2
Točno to. Tu se vsi sklicujejo na "domovinsko pravico" srbov do Kosova,... in se delajo tepce.
piu
02. 02. 2023 20.45
+1
Svetlana, a si tu?
flojdi
02. 02. 2023 20.45
.kera groza bi sele bila/oz BO/..ko si boste vsi enaki oz isti (beda ki
hipertrop
02. 02. 2023 20.42
+1
Srbi, Albanci - isto s..... drugo p......
akmt
02. 02. 2023 21.02
+4
Tukaj se gre za princip. Zemlja je srbska ze od nekdaj. Pa ce bi bili Srbi se nevemkasni pokvarjenci
OvcjiPastir
02. 02. 2023 20.40
+5
Politika je popolnoma iznakazala človeštvo.
flojdi
02. 02. 2023 20.43
+2
OvcjiPastir
02. 02. 2023 20.45
+2
tornadotex
02. 02. 2023 20.35
+10
S težka ampak Srbi bodo primorani priznati Kosovo,To nakazuje tudi Vučić svojim ovcam, ker v nasprotnem jih bo doletela osamitev in beda.V resnici se tega zaveda samo Vučić,vsi ostali so samo populisti in z svojimi parolami samo begajo narod...
rCharles
02. 02. 2023 20.41
+4
in zato v srbiji pravijo srbuj makar slamu jeo, hoce eu pravoslavni iran ki meji na madzarsko??? pocasi z mocjo eu, kot izgleda ne bodo oni tisti ki bodo krojili usodo evrope
rCharles
02. 02. 2023 20.43
+3
ce bi imel eu malo pameti bi srbijo skupaj s kosovom sprejela v eu po hitrem postopku, ne pa ukrajini ponujala clanstva, potem pa naj dvigne standard, zmanjsa nacionalizem in zacne dialog ne pa da izsiljuje in goriz z eskalacijo, naj proba kot 1914
zigasubic
02. 02. 2023 20.33
+16
Jah, ta EU, če ni točno tako, kot hoče Bruselj ti pa grozijo in te izsiljujejo s sankcijamo in prepovedjo investicij. V dobri družbi smo...
rCharles
02. 02. 2023 20.37
+4
pa naj grozijo saj sebi delajo skodo s puscanjem enklav v svojem jedru tako da lahko velesile not rovarijo, problem je ker vsi skupaj (razen romunije, grcije, cipra, slovaske in spanije) krsijo mednarodno pravo ki izgublja na avtoriteti rezultat brezpravnosti pa je ukrajina kn se mnogo tega ki samo caka na znak. ce ni reda je vojna zato da se naredu nov red, americani in eu so pljunili na sistem ki deluje od 45.