Tujina

Šarec: Tehnični predlog je provokacija, ni sprejemljiv za kohezijske države

Bruselj, 21. 02. 2020 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.P. / V.Š. / STA
Komentarji
31

Vrh EU, na katerem so voditelji članic EU razpravljali o predlogu proračuna EU za obdobje 2021-2027, se je končal brez dogovora. Evropska komisija je nazadnje predlagala obseg proračuna v višini 1,069 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND) EU, kar pa očitno ni zadovoljilo držav članic. Premier Šarec je tehnični predlog označil za provokacijo.

"Potrebujemo več časa," je po koncu vrha dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je vodil pogajanja na podlagi svojega kompromisnega predloga, predstavljenega pred enim tednom. Izpostavil je, da je tehnično vse pripravljeno in da gre zdaj za politična vprašanja.

'Včasih stvari potrebujejo čas, da dozorijo. Nismo še na cilju, smo pa na dobri poti'

Pogajanja so po Michelovih besedah zelo težka, še zlasti zaradi brexita, ki z odhodom ene največjih neto plačnic v prihodnjih sedmih letih v proračunu unije ustvari luknjo v vrednosti od 60 do 75 milijard evrov.

Pogajanja niso pripeljala še nikamor.
Pogajanja niso pripeljala še nikamor. FOTO: AP

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je na vprašanje, kaj je šlo narobe, odgovorila, da je to demokracija in da šteje unija 27 članic s 27 interesi. "Včasih stvari potrebujejo čas, da dozorijo. Nismo še na cilju, smo pa na dobri poti," je še dejala.

Michel ni želel govoriti o tem, kdaj bodo voditelji poskušali v drugo. Dejal je, da si bo najprej v prihodnjih tednih vzel čas za neformalna posvetovanja. Prepričan je, da je z nadaljnjim spoštljivim dialogom mogoče doseči dogovor.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po koncu izpostavila, da so bile razlike preprosto prevelike, in obenem priznala, da je dogovor še daleč in da bo treba zanj še trdo delati.

Da so razhajanja še vedno velika, je dejal tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki napoveduje nadaljnje usklajevanje četverice varčnih članic in ocenjuje, da je bil vendarle dosežen premik v pravo smer. Neuspeh je poskušal še dodatno omiliti z besedami, da je bilo v preteklosti vselej potrebnih več srečanj za proračunski dogovor.

Marjan Šarec in Charles Michel.
Marjan Šarec in Charles Michel. FOTO: AP

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je izpostavil, da skupna kmetijska politika ne bo plačala brexita. "Skupne kmetijske politike ne bomo žrtvovali," je zatrdil Macron, ki ima v soboto predviden obisk na pariškem kmetijskem sejmu. Francoski predsednik je tudi govoril o nadaljevanju proračunskih prizadevanj v naslednjih mesecih, ne tednih.

Vajeti sta skušala prevzeti Macron in Merklova

Voditelji članic EU so prva resna pogajanja o proračunu EU začeli v četrtek popoldne in jih nadaljevali vso noč in ves današnji dan. Že od samega začetka je bilo jasno, da bodo pogovori zahtevni. Slišati pa je tudi kritike na račun Michela zaradi njegovega načina vodenja pogajanj.

Voditelji bodo očitno soglasje morali iskati bodisi na rednem marčnem vrhu EU ali pa na novem izrednem zasedanju v naslednjih tednih.

Danes sta skušala vajeti v svoje roke prevzeti Merklova in Macron, ki pa nista uspela zagotoviti preboja. Omenjalo se je, da naj bi se z varčno četverico dogovorila za proračun v vrednosti med 1,03 in 1,06 odstotka BND.

Evropska komisija je v zadnjem tehničnem predlogu nato oklestila prvotni Michelov kompromisni predlog, ki je obseg proračuna postavil pri 1,074 odstotka BND. A so države očitno ostale predaleč vsaksebi.

Varčni četverici, ki jo sestavljajo Danska, Nizozemska, Švedska in Avstrija in je vztrajala pri odstotku BND, se je 17 prijateljic kohezije po navedbah madžarskega premierja Viktorja Orbana danes zoperstavilo s ponudbo 1,3 odstotka BND, kolikor želi tudi Evropski parlament.

Šarec: Tehnični predlog je provokacija, ni sprejemljiv za kohezijske države

"Tehnični predlog za evropski proračun za obdobje 2021-2027, ki ga je predstavila Evropska komisija, je provokacija, kohezijske države so ga enotno zavrnile," je po koncu proračunskega vrha povedal premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle.

"Dogovora še vedno ni, ga niti nismo pričakovali," je poudaril. Za neuspeh je okrivil t. i. varčno četverico neto plačnic, ki želijo zmanjšati proračun in po njegovih besedah niso dovolj ambiciozne. "Zaradi njih so se pogajanja ustavila in smo bili ves dan priča prestavljanju plenarne seje," je dejal.

V drugem taboru je skupina 17 kohezijskih držav, ki se po Šarčevih besedah zavzema za ambiciozen proračun in trdi, da z manj ni mogoče narediti več. "Imeli smo dve srečanji danes in bili na obeh srečanjih enotni, da to trenutno nima nobenega smisla," je poudaril premier.

'Tudi Slovenija ne more biti gotova, ali bo dobila, kar želi'

Kohezijske države so se po Šarčevih navedbah dogovorile, da niti zadnji predlog zanje ni sprejemljiv, ker ne zadosti ambicijam in ne namenja dovolj za kohezijo. "Tudi Slovenija ne more biti gotova, ali bo dobila, kar želi," je dejal.

Šarec je ponovil, da bo Slovenija vztrajala, da 24-odstoten padec kohezijskih sredstev v primerjavi s sedanjim večletnim proračunom zanjo ni sprejemljiv.

Skupno, plenarno zasedanje, ki je bilo čez dan večkrat preloženo, je trajalo le kratek čas. O tehničnem predlogu, ki ga je predstavila komisija, po Šarčevih besedah sploh niso razpravljali, ker so ugotovili, da je "provokacija po vsem tem, čemur so bili priča v zadnjih 24 urah".

Kohezijske države so bile po njegovih navedbah enotne, da danes nima smisla odpirati novega kroga pogajanj, temveč je treba zadeve premisliti, tako da gre vsak domov in še enkrat vse preračuna.

"Zadeve je treba zastaviti na novo," poudarja Šarec. Zatika se po njegovih besedah že pri obsegu proračuna. "Dokler ne dobimo boljšega dogovora, nadaljnja pogajanja niso možna," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perrun
22. 02. 2020 10.12
+3
tehnološko in razvojno nas prehitevajo ZDA in Kitajska, mi pa se še vedno ukvarjamo z vlaganjem v kmetijstvo in postavljanje kolesarskih stez v nerazvitih regijah (beri kohezija), ni čudno da gre vse k vragu.
setisfekšn
22. 02. 2020 10.06
Pa nemci bodo enkrat za vselej zaprl mejo balkancem ki so k njim prisli na socialno zivljenje in unicevanje sociale!
Klotilda H
22. 02. 2020 08.43
+3
ČE BODO DONATORICE PREVEČ JEZNE, BODO ZAPUSTLE EU PO POTI BREXITA!!!
Nimasmisla
22. 02. 2020 08.17
+3
in tako se počasi začne razpad eu gremo počasi vsak na svoje pa da potem vidimo če ni denarja ga pač ni
KladivoSi
22. 02. 2020 08.01
+2
Eu evropejcem ne nalije čistega vina..žalostno. Eu je največji proizvajalec hrane, zato je kohezijska politika še kako pomembna, nam je pa je znan - %. Kaj pa gospodarska izmenjva z Anglijo. Jim bomo zaprli izvoz hrane, bomo imeli presežke ali pomanjkanje. Ker roko na srce Eu določa cene mesa,mleka,in žitaric. Kmet pa brez subvencij lahko preživi, če je cena izdelka primerna. Do zdaj so cene oklestili in dodali kohezijska sredsrva in kmetijstvo držali pri minimalnemu življenju. Če bodo sredstva zmanjšali, ni problema, samo ne za ceno mleka 30centov, na policah pa je za 1€ in več brez vseh mašcob in beljakovin ki gredo v masla,jogurte,.., oz govedina za 2,8€ za kg očiščene klavniške polovice..da je cena v mesnicah pa 5 do 10 večja pa je tudi fenomen trgovine, ki ožema potrošnika in na dihalnih aparatih drži kmeta. Kmetje in potrošniki že desetletja rešujejo predelovalno in trgovsjo branžo,.. zdaj bodo pa še Eu pred razpadom..žalostno, trgovina pa si mane roke z dobički in betonira na vsakih 50m.
Alojz69
22. 02. 2020 07.55
+0
Vsak na svoje in raspustit to neligitimno EU komisijo ki niti ni demokraticno izvoljena .
Mayte88
22. 02. 2020 07.51
+6
Angleži so odšli, ostali pa nočejo dat, gnara ??..ko vidijo Šarca se verjetno kar obrnejo. Slovenci bi pa spet zastojn pili in jedli pa še pol Kosova privekli za mizo.
Uporabnik1211614
21. 02. 2020 21.45
+9
A ni vseeno za SLO, itak počrpamo samo nekaj 10 % razpoložljivega, to pa bomo vedno imeli na voljo.
orel?ek
22. 02. 2020 07.05
+3
?ebula
21. 02. 2020 21.44
-10
To si poglejte svečkarji Šarec in Michel, vi pa kar naprej gledate Jajota in Počivnika ali kako že?
Hayek
21. 02. 2020 21.27
+16
Šarec je provokacija.
Oknaj 4
21. 02. 2020 21.26
+12
Nihče nima nikogar toliko rad da bi mu kar poklanjal denar
Gorazd Petek
21. 02. 2020 21.21
+24
Samo tole;tišler z kupom poravcev razume EU ekonomijo in kje na AGRFT je matematika eden izmed najpomembnejših predmetov? Tale ne razume koliko njegove traparije stanejo z njim vred državo kaj šele kaj druzga.
Maks Novak
21. 02. 2020 20.30
+19
Zpusti jih ena članica pa je žakelj prazen in vse v rasulu,sedaj bolj razumem Britance.
Gorazd Petek
21. 02. 2020 21.26
+12
Tega piskra levičarkih in anarhističnih vampirjev ne more nafilat nihče-EU je truplo.
jugatneme
21. 02. 2020 20.17
+30
Enostavno povedano, vreča z € je vse bolj prazna, polnilci vreče nimajo/nočejo polniti, praznilci vreče pa bi vsaj toliko kolikor so dobivali ali več.... Slovenija, dokler je bila možnost potegniti iz vreče veliko več zaradi notranjih korupcij nisi potegnila, sedaj pa vse kaže da te možnosti ne bo več - žal, odpeljal je vlak... ....vse bolj spominja na ex Jugoslavijo, ali?
jugatneme
21. 02. 2020 20.24
+25
Tovarišija, ljubezen se konča pri denarju!
z765
21. 02. 2020 19.27
+1
Bliža se konec EU.
Alojz69
21. 02. 2020 19.17
+4
Prvo kdo daje in kdo prejema? Prvo so unicili vshodne in juzne clanice EU( zvabil solano delovno silo embargo proti Rusoji ki je unicil se del proizvodnje ki je bila zanimiva za ta del sveta..) zdaj pa nebi prispeval nic. Ta EU se more sesut pa bo mir in ti pozresnezi naj importirajo dodatno vrednost z letali.
setisfekšn
21. 02. 2020 19.14
+17
Ne bo dolg evrope!!še glavni financerji nemci gredo pa smo zaključili!
džonborno
21. 02. 2020 15.56
+37
Prijatelji kohezije: horda nezahvalnih balkancev, ki jim ni nikoli dovolj poklonjenega denarja in brez vsakršne osnove zahtevajo še več! Hrvatje imajo vse projekte financirane 85% s strani kohezijske politike oz. EU, pa so najbolj glasni in nezadovoljni (kao so zadnji vstopili v EU in so ostali fehtarji prejemali EU sredstva dlje). Prijatelji kohezije so razlog za Brexit!
Iniesta
21. 02. 2020 15.51
+31
Britanci so veliko dajali v EU proracun ... tale EU bo sla zgleda pocas v maloro ...
Savudrijska
21. 02. 2020 16.15
+2
fafajonka
21. 02. 2020 15.41
+48
Sloveniji je lahko namenjenih 10 miljard, .....če pa naši strokovnjaki ne znajo porabiti niti desetine, .....se pa rajši zadolžujejo.
jugatneme
21. 02. 2020 20.22
+21
EDINI RAZLOG je, da za EU sredstva je potrebno pregledno dokazati kam je šel vsaki €, kar našim prikoritnikom ne diši, raje EU sredstva ne vzamejo, doma pa nepregledno polnijo privat žepe iz SLO proračuna in podkupljivimi bankami...