0°C

Kongresna policija nepripravljena na izgrede, zavrnila pomoč Pentagona

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
AVTOR
Urša Vrečar /
KOMENTARJI
101
Da se lahko zborovanje Trumpovih podpornikov sprevrže v nasilne izgrede, je bilo jasno že tedne. Kljub opozorilom so izgredniki kongresno policijo preplavili, razbijali okna in ure skorajda nemoteno korakali po Kapitolu. A kako je mogoče, da jim je uspelo vdreti v kongres? Vse več informacij kaže na napake vodstva in slabo načrtovanje kongresne policije, ki se je pripravila le na mirne demonstracije in le tri dni pred vdorom zavrnila Pentagonovo ponudbo, da ji na pomoč priskoči nacionalna garda.

VEČ VIDEOVSEBIN

06:58

Iz 24UR ZVEČER: Ferfila o dogajanju v ZDA

06:58

Iz 24UR ZVEČER: Bi Trump do 20. januarja lahko še kako presenetil?

Tri dni pred napovedanim množičnim protestom Trumpovih podpornikov, ki se je sprevrgel v nasilni vdor v ameriški kongres, je Pentagon kongresni policiji (ki je bila med vdorom številčno povsem v manjšini in praktično preplavljena s protestniki) poslal vprašanje, ali potrebuje pomoč nacionalne garde. Ko je v sredo množica preplavila Kapitol, je pravosodno ministrstvo ponudilo pomoč agentov FBI. Kongresna policija je obe ponudbi zavrnila, razkriva ameriški AP, ki se sklicuje na več virov. 

Kljub številnim opozorilom, da se bo protest sprevrgel v uporniško nasilje, omenjenim ponudbam, velikim finančnim sredstvom in zadostnemu času za priprave se je kongresna policija pripravila le na mirne demonstracije. Obenem so se na vse načine skušali izogniti vnovičnim kritikam, da so napotili nacionalno gardo proti Američanom – predvsem zaradi kritik, ki so na njih letele po lanskoletnem junijskem protestu Black Lives Matter (BLM) oziroma Življenja temnopoltih štejejo. Mirne protestnike je tedaj pričakala množica pripadnikov nacionalne garde v bojni opremi, s solzivcem, gumijastimi naboji in vodnim topom. 

Kongresna policija je bila številčno v manjšini.
Kongresna policija je bila številčno v manjšini.FOTO: Profimedia

Kongresni policisti, ki so v Washingtonu vajeni varovanja večjih zborovanj in dogodkov, so bili tokrat povsem nemočni, ko se je proti njim zgrnila množica Trumpovih podpornikov, ki je razbijala okna, praktično zavzela Kapitol ter se po stavbi več ur nemoteno sprehajala. Izjemno očitne so postale razlike med odzivom varnostnih sil na (pretežno bele) Trumpove izgrednike na eni strani in na protestnike BLM na drugi. 

Načelnik kongresne policije Steven Sund je bil zaradi dogodkov in predvsem očitne nepripravljenosti že prisiljen odstopiti, potem ko ga je k temu pozvala tudi predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi. "Gre za očiten neuspeh vodstva," je dejala. 

Za zdaj še ni znano, koliko policistov je v sredo varovalo kongres, a skupno je za varovanje območja, 435 kongresnikov, 100 senatorjev in njihovega osebja zadolženo 2300 policistov. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Guverner zvezne države Maryland Larry Hoganje v četrek na novinarski konferenci pojasnil, da je nemudoma odredil mobilizacijo zvezne policije in nacionalne garde, ko je prejel prošnjo za pomoč pri obvladovanju kaosa v Kapitolu. A je Hogan dlje časa čakal na dovoljenje, ki ga je nato vendarle prejel od uradnika z obrambnega ministrstva, poroča NBC. 

Guverner je še dejal, da bi moral Trump po njegovem mnenju odstopiti s položaja predsednika ali pa bi ga morali odstaviti. 

Kljub opozorilom o morebitnih izgredih kongresna policija slabo pripravljena 

Da bi 6. januarja lahko izbruhnilo nasilje, je bilo jasno že več tednov, tudi iz načrtov in izjav med skrajno desnimi skupinami, ki so se nameravale demonstracij udeležiti. Med tistimi, ki so javno govorili o izgredih v Washingtonu, je bil tudi vodja skrajno desne skupine Proud Boys, ki je bil ob prihodu v Washington aretiran. Bolj nejasne so bile ocene množice, obveščevalne službe so po poročanju AP te ocene postavile med 2000 in 80.000 ljudmi. 

FBI in druge varnostne agencije so že tedne vnaprej spremljali hotelske rezervacije, lete in družbena omrežja, kjer se je napovedovalo "divje proteste"ter "okupacijo Kapitola". Županja Muriel Bowser je v pričakovanju nasilnih izgredov že vnaprej odredila zaprtje podjetij, 31. decembra je zaprosila Pentagon za pomoč nacionalne garde, a je kongresna policija ponudbo 3. januarja zavrnila."Večkrat smo jih vprašali, končni odgovor je bil, da pravosodnega ministrstva ne bodo prosili za pomoč," je za AP dejal Kenneth Rapuano, pomočnik ministra za domovinsko varnost. 

A najglasnejši 'megafoni' izgredov so bili predsednik Trump in njegovi najtesnejši zavezniki, ki so jasno in glasno pozivali podpornike, naj pridejo v Washington in podprejo njegove trditve o ukradenih volitvah. Zbrano množico je v sredo nagovoril tudi njegov odvetnik Rudy Giuliani, ki je pozval celo k "sodbi z bojem", medtem ko jih je Trump spodbujal, naj zakorakajo proti Kapitolu in "vzamejo nazaj državo". 

Kongresna policija je bila osredotočena le na eno stran Kapitola, kjer so v stavbo vstopali kongresniki. Postavljene so bile sicer barikade pred stavbo, a se je policija kmalu s te točke umaknila, množica je barikade predrla. Izbruhnili so nasilje in izgredi, Trumpovi podporniki so plezali čez ograje, razbijali okna in vrata. Na policiste so se spravili s kovinskimi palicami in solzivcem. Skupno je bilo ranjenih najmanj 50 policistov, eden od njih je včeraj zvečer v bolnišnici zaradi hudih poškodb umrl. Sindikalni vodja kongresne policije Gus Papathanasiou je za AP dejal, da so bili policisti prepuščeni sami sebi, brez podpore in ustrezne opreme. "Srečo imamo, da število smrti ni višje,"je dejal. Na drugi strani so se v javnosti pojavili tudi posnetki, ki prikazujejo policiste, ki mirno in počasi spremljajo množico, ki se približuje Kapitolu, jih celo spustijo čez ograjo, eden od policistov je med izgredi celo posnel selfi s protestnikom.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kongresniki, ki naj bi potrjevali Bidnovo zmago na volitvah, so morali kmalu skrivati pod sedeži, preden so jih evakuirali. Številni novinarji in drugi predstavniki medijev so se bili prisiljeni zabarikadirati v posamezne sobe za več ur, medtem ko je skozi vrata in okna množica že vdrla v kongresno stavbo. 

Naposled so le bili vpoklicani praktično vsi agentje iz okolice, tudi FBI, prispele so policijske enote iz širše okolice, celo iz New Jerseyja.  A bilo je že prepozno. Trump zdaj trdi, da je takoj pozval k napotitvi nacionalne garde, a več ameriških medijev poroča, da je okleval tako dolgo, da je moral to na koncu storiti podpredsednik Pence. 

Trajalo je več ur, da so vse izgredniki zapustili kongres, pri tem pa je bilo v stavbi aretiranih le 13 ljudi. Skupno je bilo v sredo pridržanih 68 ljudi, a večina zaradi kršenja policijske ure. FBI pregleduje posnetke in poskuša identificirati izgrednike. Okoli Kapitola pa so postavili dvometrsko varnostno ograjo, ki bo stavbo varovala vsaj 30 dni. Kaj vse je šlo v sredo narobe, bo v prihodnjih mesecih tudi predmet preiskave. 

Število smrtnih žrtev se je povzpelo na pet 

Eden od kongresnih policistov, Brian Sicknick, je dan po vdoru umrl zaradi hudih poškodb, ki jih je utrpel med nasiljem, poroča Guardian. Skupno število smrtnih žrtev sredinega nasilja se je s tem povzpelo na pet. Njegovo smrt preiskujejo kot dejanje umora, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Kot je v odzivu na njegovo smrt zapisal guverner Virginie Ralph Northam, je bil umrli policist star 42 let. Gre za vojnega veterana, ki je delo kongresnega policista opravljal 12 let. "Policist je umrl med opravljanjem svoje službe. Branil je ujete v Kongresni palači zaradi nasilnega napada na našo demokracijo. Odgovorni za njegovo smrt morajo biti kaznovani," je bil jasen guverner. 

Medtem posnetki vdora v Kapitol prikazujejo Trumpove podpornike, ki se neovirano sprehajajo v njem, eden od njih se je celo posnel v pisarni Pelosijeve z nogami na njeni mizi. Ameriški FBI medtem išče nasilneže, ki so odgovorni za vdor, grozilo naj bi jim do deset let zapora. V sredo je bilo pridržanih le 69 oseb, eden od aretiranih v Kapitolu je imel pri sebi avtomatsko orožje in 11 molotovk. 

Ponujajo do 50.000 ameriških dolarjev oziroma dobrih 40.000 evrov nagrade za informacije, ki bodo vodile do aretacije in obsodbe oseb, povezanih z dvema cevnima bombama, ki ju je policija v Washingtonu v sredo odkrila pred prostori demokratskega in republikanskega nacionalnega odbora.

Okoli Kapitola so medtem začeli postavljati dva metra visoko varnostno ograjo, ki bo tam ostala vsaj 30 dni. 

Koronavirus pasica november