Tujina

Kongresna policija nepripravljena na izgrede, zavrnila pomoč Pentagona

Washington, 08. 01. 2021 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
101

Da se lahko zborovanje Trumpovih podpornikov sprevrže v nasilne izgrede, je bilo jasno že tedne. Kljub opozorilom so izgredniki kongresno policijo preplavili, razbijali okna in ure skorajda nemoteno korakali po Kapitolu. A kako je mogoče, da jim je uspelo vdreti v kongres? Vse več informacij kaže na napake vodstva in slabo načrtovanje kongresne policije, ki se je pripravila le na mirne demonstracije in le tri dni pred vdorom zavrnila Pentagonovo ponudbo, da ji na pomoč priskoči nacionalna garda.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ferfila o dogajanju v ZDA
    06:58
    Iz 24UR ZVEČER: Ferfila o dogajanju v ZDA
  • Iz 24UR ZVEČER: Bi Trump do 20. januarja lahko še kako presenetil?
    06:58
    Iz 24UR ZVEČER: Bi Trump do 20. januarja lahko še kako presenetil?
  • Iz 24UR ZVEČER: Trump skušal pomiriti podpornike
    03:12
    Iz 24UR ZVEČER: Trump skušal pomiriti podpornike
  • Iz 24UR: Število žrtev naraslo na pet
    02:28
    Iz 24UR: Število žrtev naraslo na pet
  • Iz SVETA: Peta smrtna žrtev
    03:10
    Iz SVETA: Peta smrtna žrtev

Tri dni pred napovedanim množičnim protestom Trumpovih podpornikov, ki se je sprevrgel v nasilni vdor v ameriški kongres, je Pentagon kongresni policiji (ki je bila med vdorom številčno povsem v manjšini in praktično preplavljena s protestniki) poslal vprašanje, ali potrebuje pomoč nacionalne garde. Ko je v sredo množica preplavila Kapitol, je pravosodno ministrstvo ponudilo pomoč agentov FBI. Kongresna policija je obe ponudbi zavrnila, razkriva ameriški AP, ki se sklicuje na več virov. 

Kljub številnim opozorilom, da se bo protest sprevrgel v uporniško nasilje, omenjenim ponudbam, velikim finančnim sredstvom in zadostnemu času za priprave se je kongresna policija pripravila le na mirne demonstracije. Obenem so se na vse načine skušali izogniti vnovičnim kritikam, da so napotili nacionalno gardo proti Američanom – predvsem zaradi kritik, ki so na njih letele po lanskoletnem junijskem protestu Black Lives Matter (BLM) oziroma Življenja temnopoltih štejejo. Mirne protestnike je tedaj pričakala množica pripadnikov nacionalne garde v bojni opremi, s solzivcem, gumijastimi naboji in vodnim topom. 

Kongresna policija je bila številčno v manjšini.
Kongresna policija je bila številčno v manjšini. FOTO: Profimedia

Kongresni policisti, ki so v Washingtonu vajeni varovanja večjih zborovanj in dogodkov, so bili tokrat povsem nemočni, ko se je proti njim zgrnila množica Trumpovih podpornikov, ki je razbijala okna, praktično zavzela Kapitol ter se po stavbi več ur nemoteno sprehajala. Izjemno očitne so postale razlike med odzivom varnostnih sil na (pretežno bele) Trumpove izgrednike na eni strani in na protestnike BLM na drugi. 

Načelnik kongresne policije Steven Sund je bil zaradi dogodkov in predvsem očitne nepripravljenosti že prisiljen odstopiti, potem ko ga je k temu pozvala tudi predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi. "Gre za očiten neuspeh vodstva," je dejala. 

Za zdaj še ni znano, koliko policistov je v sredo varovalo kongres, a skupno je za varovanje območja, 435 kongresnikov, 100 senatorjev in njihovega osebja zadolženo 2300 policistov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Guverner zvezne države Maryland Larry Hogan je v četrek na novinarski konferenci pojasnil, da je nemudoma odredil mobilizacijo zvezne policije in nacionalne garde, ko je prejel prošnjo za pomoč pri obvladovanju kaosa v Kapitolu. A je Hogan dlje časa čakal na dovoljenje, ki ga je nato vendarle prejel od uradnika z obrambnega ministrstva, poroča NBC. 

Guverner je še dejal, da bi moral Trump po njegovem mnenju odstopiti s položaja predsednika ali pa bi ga morali odstaviti. 

Kljub opozorilom o morebitnih izgredih kongresna policija slabo pripravljena 

Da bi 6. januarja lahko izbruhnilo nasilje, je bilo jasno že več tednov, tudi iz načrtov in izjav med skrajno desnimi skupinami, ki so se nameravale demonstracij udeležiti. Med tistimi, ki so javno govorili o izgredih v Washingtonu, je bil tudi vodja skrajno desne skupine Proud Boys, ki je bil ob prihodu v Washington aretiran. Bolj nejasne so bile ocene množice, obveščevalne službe so po poročanju AP te ocene postavile med 2000 in 80.000 ljudmi. 

FBI in druge varnostne agencije so že tedne vnaprej spremljali hotelske rezervacije, lete in družbena omrežja, kjer se je napovedovalo "divje proteste" ter "okupacijo Kapitola". Županja Muriel Bowser je v pričakovanju nasilnih izgredov že vnaprej odredila zaprtje podjetij, 31. decembra je zaprosila Pentagon za pomoč nacionalne garde, a je kongresna policija ponudbo 3. januarja zavrnila. "Večkrat smo jih vprašali, končni odgovor je bil, da pravosodnega ministrstva ne bodo prosili za pomoč," je za AP dejal Kenneth Rapuano, pomočnik ministra za domovinsko varnost. 

A najglasnejši 'megafoni' izgredov so bili predsednik Trump in njegovi najtesnejši zavezniki, ki so jasno in glasno pozivali podpornike, naj pridejo v Washington in podprejo njegove trditve o ukradenih volitvah. Zbrano množico je v sredo nagovoril tudi njegov odvetnik Rudy Giuliani, ki je pozval celo k "sodbi z bojem", medtem ko jih je Trump spodbujal, naj zakorakajo proti Kapitolu in "vzamejo nazaj državo". 

Kongresna policija je bila osredotočena le na eno stran Kapitola, kjer so v stavbo vstopali kongresniki. Postavljene so bile sicer barikade pred stavbo, a se je policija kmalu s te točke umaknila, množica je barikade predrla. Izbruhnili so nasilje in izgredi, Trumpovi podporniki so plezali čez ograje, razbijali okna in vrata. Na policiste so se spravili s kovinskimi palicami in solzivcem. Skupno je bilo ranjenih najmanj 50 policistov, eden od njih je včeraj zvečer v bolnišnici zaradi hudih poškodb umrl. Sindikalni vodja kongresne policije Gus Papathanasiou je za AP dejal, da so bili policisti prepuščeni sami sebi, brez podpore in ustrezne opreme. "Srečo imamo, da število smrti ni višje," je dejal. Na drugi strani so se v javnosti pojavili tudi posnetki, ki prikazujejo policiste, ki mirno in počasi spremljajo množico, ki se približuje Kapitolu, jih celo spustijo čez ograjo, eden od policistov je med izgredi celo posnel selfi s protestnikom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kongresniki, ki naj bi potrjevali Bidnovo zmago na volitvah, so morali kmalu skrivati pod sedeži, preden so jih evakuirali. Številni novinarji in drugi predstavniki medijev so se bili prisiljeni zabarikadirati v posamezne sobe za več ur, medtem ko je skozi vrata in okna množica že vdrla v kongresno stavbo. 

Naposled so le bili vpoklicani praktično vsi agentje iz okolice, tudi FBI, prispele so policijske enote iz širše okolice, celo iz New Jerseyja.  A bilo je že prepozno. Trump zdaj trdi, da je takoj pozval k napotitvi nacionalne garde, a več ameriških medijev poroča, da je okleval tako dolgo, da je moral to na koncu storiti podpredsednik Pence. 

Trajalo je več ur, da so vse izgredniki zapustili kongres, pri tem pa je bilo v stavbi aretiranih le 13 ljudi. Skupno je bilo v sredo pridržanih 68 ljudi, a večina zaradi kršenja policijske ure. FBI pregleduje posnetke in poskuša identificirati izgrednike. Okoli Kapitola pa so postavili dvometrsko varnostno ograjo, ki bo stavbo varovala vsaj 30 dni. Kaj vse je šlo v sredo narobe, bo v prihodnjih mesecih tudi predmet preiskave. 

Število smrtnih žrtev se je povzpelo na pet 

Eden od kongresnih policistov, Brian Sicknick, je dan po vdoru umrl zaradi hudih poškodb, ki jih je utrpel med nasiljem, poroča Guardian. Skupno število smrtnih žrtev sredinega nasilja se je s tem povzpelo na pet. Njegovo smrt preiskujejo kot dejanje umora, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Kot je v odzivu na njegovo smrt zapisal guverner Virginie Ralph Northam, je bil umrli policist star 42 let. Gre za vojnega veterana, ki je delo kongresnega policista opravljal 12 let. "Policist je umrl med opravljanjem svoje službe. Branil je ujete v Kongresni palači zaradi nasilnega napada na našo demokracijo. Odgovorni za njegovo smrt morajo biti kaznovani," je bil jasen guverner. 

Medtem posnetki vdora v Kapitol prikazujejo Trumpove podpornike, ki se neovirano sprehajajo v njem, eden od njih se je celo posnel v pisarni Pelosijeve z nogami na njeni mizi. Ameriški FBI medtem išče nasilneže, ki so odgovorni za vdor, grozilo naj bi jim do deset let zapora. V sredo je bilo pridržanih le 69 oseb, eden od aretiranih v Kapitolu je imel pri sebi avtomatsko orožje in 11 molotovk. 

Ponujajo do 50.000 ameriških dolarjev oziroma dobrih 40.000 evrov nagrade za informacije, ki bodo vodile do aretacije in obsodbe oseb, povezanih z dvema cevnima bombama, ki ju je policija v Washingtonu v sredo odkrila pred prostori demokratskega in republikanskega nacionalnega odbora.

Okoli Kapitola so medtem začeli postavljati dva metra visoko varnostno ograjo, ki bo tam ostala vsaj 30 dni. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User768643
09. 01. 2021 15.29
Totalni kolaps varnostnega sistema v Washingtonu. Ok. Recimo, da se je kapitolska policija zmotila in niso sprejeli pomoči. Ampak veliko bolj sem presenečen nad (ne)odzivom ostalih. Ure in ure je trajalo, da so se zbrale ostale varnostne agencije in službe. To je katastrofa za Washington in ZDA, ki imajo izkušnje s terorističnimi napadi in bi mislil, da so v nulo pripravljeni, da se odzovejo na takšne in drugačne grožnje. Da o varnostnih in obveščevalnih službah ne govorim.
pepikrlinca
09. 01. 2021 08.16
+1
Tu bolj izgleda, da je bilo namerno narejeno, da protestniki prodrejo v kongres. Sedaj imajo demokrati proste roke in veliko podporo domače in tuje javnosti, da lahko zatrejo določena gibanja.
FAUSTOS1
08. 01. 2021 21.12
-3
ENAK scenarij bo v sloveniji a hujši saj bo hojs z specialci in sovo,streljal na nedolžne slovence ,jih polival z ledeno vodo,pa tudi davijo radi predvsem stare ženske in mladino.
komarec
08. 01. 2021 18.39
+1
Na Nora tv 24 pravijo, da samo levaki zganjajo nemire.
BUONcaffee
08. 01. 2021 13.26
-3
Zato jaz ne maram hoditi na volitve.
brusilec
08. 01. 2021 14.14
+1
pa saj bo vredu
08. 01. 2021 13.17
+3
Izkorišča čredni nagon. Kaj ne vidim v Sloveniji enaki vzorec?
ArkaMast
08. 01. 2021 13.09
+4
Trump ni nič naredil za varnost. Bo Biden imel to nalogo. Tudi drugi po vsem svetu bomo delovali v to dobro. Nič tolerance do takih.
JohannDoe
08. 01. 2021 12.35
+1
Je hudič s to policijo, jo daš preveč, si faššist in ustrahuješ. Jo daš premalo, dopuščaš terorizem. Dajmo tole malo prespat, potem pa premlejmo malo domače debate o tem, kaj protesti so in niso, pa kaki bi po mnenju nekaterih komentatorjev morali biti, da bi dosegli in kaj je tisto, kar se želi doseči. Kaj bi bilo državni udar po trumpovsko in kaj protest za pravico in pravičnost.
hoalo
08. 01. 2021 12.29
+6
Odgovoren je Trump. Plačat bo mogel. Da izkoristi svoj položaj da na pumpa rajo in zaradi njega umrejo ljudje halo, Čas je da ti Twiteraši, forumaši, instagraši, youtuberi, fbjevci, influencerji.........začnejo odgovarjati za svoje podvige, ni to nedolžna stvar ko nekdo preko teh teh poti razpihuje svoje frustracije....
Kollerik
08. 01. 2021 12.15
+2
Terorizem skrajne desnice ne pozna meja.
samuray1
08. 01. 2021 12.38
+2
V SLO ne levica,ne desnica, nikloli ni zaživela. Le podtalna šovinistična svojat je v razcvetu.
JohannDoe
08. 01. 2021 12.38
+1
Skrajna desnica je infiltrirala svoje provokatorje med levi pol komentatorjev, da bi jim znižala civilizacijske standarde in spustila debate na svoj ekstremistični nivo. Kako jim kaj uspeva?
samuray1
08. 01. 2021 12.14
+0
Mogoče bi lahko pomagal NATO? Saj,včeraj je Pelosijeva kar Putina označila kot glavnega organizatorja protestov.
brusilec
08. 01. 2021 12.27
+1
samuray1
08. 01. 2021 12.30
-1
Potem takem je končno demokracija potrkala na ameriška vrata.
borec91
08. 01. 2021 12.10
+0
neverjetna podobnost z slovenijo isto na mirne proteste z topovi solzilcem hojsove podkupljene huligane pa bozali se hojs jih je prisel vzpodbujat
brusilec
08. 01. 2021 12.28
+1
borec .. do sedaj se niso nasli niti enega antifa ali pa levicarskega aktivista v tej mnozick.. samo desnicarske nizko iq pametnjakovice .. tako da ne vem kje si nasel podobnost
JohannDoe
08. 01. 2021 12.44
-1
Razložit nam moraš malo bolj o čem pravzaprav govoriš. Vodnih topov in solzivca pri nas niso uporabili na mirnih protestih, ampak izključno na podkupljenih hojsovih huliganih. V Ameriki ti mirni protesti BLM niso zares mirni, ker je vedno izredno stanje, gori pol mesta in razbija in ropa se izložbe in hiše, policijska ura pa ni kot po Evropi zaradi korone. Torej, o čem govoriš, prjatu ti?
brusilec
08. 01. 2021 14.18
johan .. pozabljas pa kdaj gredo protestirat, koliko jih crnih je umrlo za brezveze, policija pa nikoli ne odgovarja. policisti ki jih neupraviceno pobijejo pa preprosto setajo po mestu naprej, v najlepsem primeru je prestavljn na drugo policijsko. ne mores vse proteste metat v en koš. gre se za to, za kaj so protesti .. ko so pa blm protestirali mirno, se je pa delalo norce iz njih. trump osebno je poskrbel da so doloceni igralci nogometa ostali brez dela, in kaj ti potem ostane? ja, nasilni protet
pepikrlinca
09. 01. 2021 08.13
brusilec, malo si poglej slike protestnikov iz Lj, pol komentiraj.
bozohr
08. 01. 2021 12.08
+7
Stabilni genij iz Grosupelj je popolnoma narobe (tako kot ponavadi) ocenil situacijo in razvoj dogodkov v Ameriki, njegove ovce pa še kar blejajo z njim in za njega.Vsa čast.
borec91
08. 01. 2021 12.11
+4
Quercus
08. 01. 2021 12.06
+4
Glede na to, da je večina policistov v ZDA rasistov in opranogalvcev, me takšen odziv ne preseneča. Oni so prepričani, da so Trumpovi podporniki miroljubni in mirni protestniki, nezmožni divjaštva, medtem ko so BLM protestniki zanje sovražniki, ki se jih je treba lotiti v polni bojni pripravljenosti. Zato so mnogi policisti celo razmikali barikade, da spustijo nasilneže v kapitol. ZDA pač. Poden od države.
dannyer
08. 01. 2021 12.13
+0
policija je celo branila antifo in blm ki je delala kriminal in kaj se tiče trampovih podpornikov so mirni in ne nasilni kot antifa in blm. ljudje ni strah trampovih podpornikov ampak antife in blm
Kollerik
08. 01. 2021 12.16
+0
A bejž no... Je treba lagat a nede, ne morte iz svoje kože... Dosti več policije je bilo prisotne na tistih protestih black lives matters. Tu pred parlamentom je ni bilo kaj dosti...načrtna akcija terorizma.
JohannDoe
08. 01. 2021 12.30
+0
@kole A so goreli avtomobili pa izložbe po mestu na tem Trumpovem umetniškem performansu? Vsakič, ko ima BLM zborovanja, so razbite in izropane izložbe, avtomobili pa gorijo. Ti bi jim razpolovil policijsko spremstvo, da ne bi preveč izpadlo represivno, a ne da?
brusilec
08. 01. 2021 15.07
H johan .. kdaj gre BLM v akcijo ? ko s5 umre en obarvan za brezveze in policija in sodisca nic ne naredijo .. ko je BLM protestirala mirno, se jim je trumpln smejal
Uporabnik1725083
08. 01. 2021 12.03
+5
Kaj je šlo narobe? Psihotični norec Trump. To je šlo narobe.
babicagrenajug
08. 01. 2021 12.02
-1
Italijanski od nikogar izvoljen premier Conte (prav tako nekdo v Nemčiji) je ameriškim demokratom dovolil in odobril uporabo shekanih vojaških strežnikov in vojaških satelitskih povezav, prek katerih so avtomatično spreminjali Trumpove glasove v Bidnove. Sedaj poslušam telefonske razgovore med prestrašenimi visokimi vojaškimi starešinami :)) Bo še zanimivo. [Google: Trump Biden US Embassy in Italy Leonardo spa ... ] Komunisti, ko vas ne bi poznali ...
borec91
08. 01. 2021 12.13
+0
a to ste v kleti na terstenjakovi pogruntal in potem je sel logar zadnic to razlozit
hansola
08. 01. 2021 12.01
+3
Trump je nagovarjal množico naj vdrejo v kapitol, Trump ni niti enkrat obsodil nobenega dejanja privržencev, Trump ni NIKOLI obsodil združenja KKK kljub vprašanjem kaj si o njih misli, Trump je te množico oklical kot patrioti, Trump ni hotel in je zavrnil nacionalno gardo, Trumpovi privrženci znotraj te policije so ljudi spuščali v kapitol prosto, Trump tudi po tem ni hotel poklicati nacionalne garde IN SE O TEM ZLAGAL NA ZREŽIRANEM POSNETKU, to je na prošnjo republikancev in demokratov v kapitolu naredil PENCE!
hansola
08. 01. 2021 12.02
-2
Da ne omenjam, da je Trump na posnetku celo povedal, da je to samo ZAČETEK njegove poti.
CenzuriraniPolde
08. 01. 2021 11.52
+2
Si ne predstavljam, da bi se kaj takega naredilo v Kremlju. Na koncu, bi jih samo še pobirali.
tash73
08. 01. 2021 12.22
Esprit
08. 01. 2021 11.52
+1
Trump je bedak, čeprav ljudje se ne želijo vrnit nazaj k mainstream aristokraciji, konservativcem, sredini...ki jo Biden predstavlja, ta sredinska aristokracija, ki je ravno odgovorna za vzpon Trumpa, rasizma, neonacizma...in vsega možnega. Je aristokracija..ki je bila povsem odklopljena od realnosti ljudi, Bush, Hilary Clinton... v stiku samo z Wall Street...pri tem razumem ljudi, da tega ne želijo, čeprav BIden to prinaša...medtem ko Trump prinaša nacizem...oboje je katastrofa...in zagotovo smo v času, kjer se družba radikalno spreminja...in ne obstaja družbenih sprememb brez ekonomskih sprememb, to ni mogoče.
Kimberley Echo
08. 01. 2021 11.52
Danes je umrl eden od policistov tako, da je do zdaj umrlo 5 ljudi.