Tujina

Policisti o napadu na Kapitol: Pretepali so nas in žalili

Washington, 28. 07. 2021 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
117

Štirje policisti so pred posebnim preiskovalnim odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa opisali grozote, ki so jim bili izpostavljeni 6. januarja, ko so pred izgredniki, varovali ameriški Kapitol. Dejali so, da so jih posamezniki iz podivjane množice pretepali, žalili in jim grozili s smrtjo. Dobra pol leta po napadu so še vedno travmatizirani.

Feburarja je predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi napovedala, da bo napad Trumpovih podpornikov na ameriški Kapitol preiskovala "zunanja, neodvisna komisija". Komisija preiskuje vzroke za napad, pa tudi odziv varnostnih služb in kapitolske policiste. Slednji so pred komisijo spregovorili o dnevu, ko so bila ogrožena tudi njihova življenja. Opisali so, da so jim nasilni izgredniki grozili z lastnim službenim orožjem in bili so tarča rasističnih žaljivk. 

"Vedeti moramo, kaj se je zgodilo tukaj na Kapitolu," je v uvodnem govoru dejala kongresnica Liz Cheney, Trumpova kritičarka in ena od zgolj dveh republikancev v izbranem odboru. "Če odgovorni ne bodo odgovarjali, bo ta rak ostal v naši republiki," je še dodala. 

Liz Cheney
Liz Cheney FOTO: AP

Policist, ki je 6. januarja med nemiri privržencev Donalda Trumpa varoval ameriški Kapitol, je dejal, da se je bal za svoje življenje, saj bi ga podivjana množica lahko zdrobila. "Čutil sem, da izgubljam kisik. Tako bom umrl," si je takrat mislil. Aquilino Gonell je na zaslišanju le stežka zadrževal solze. Drugi policist Harry Dunn je dejal, da je bil deležen rasne diskriminacije, ker je črnec. 

Gonell je prizorišče opisal kot "srednjeveško bojišče". Obrisal si je solze in dejal, da so v strahu bili tudi njegovi bližnji, saj niso vedeli, ali je sploh še živ. Kritiziral je republikance in dejal, da je bil napad "njihov šokanten poskus, da ignorirajo resnico o tistem dnevu".  Izgredniki so namreč želeli preprečiti potrditev volilne zmage sedanjega predsednika Joeja Bidna. 

Na vprašanje Cheneyjeve glede trditve Trumpa, da je šlo za "zelo ljubečo množico", je Gonell sarkastično odgovoril: "Še vedno okrevam po teh objemih in poljubih."  Policist Dunn je dejal, da je več protestnikom tudi sam priznal, da je glasoval za gospoda Bidna. Svoj glas je zagovarjal z besedami: "Ali moj glas ne šteje? Ali sem nihče?" "To pa je povzročilo plaz očitkov glede moje rase," je dejal. Dodal je, da rasne žalitve ni mogel hitro predelati, saj še vedno trpi in čuti posledice. "Ta dan sem samo poskusil preživeti in se vrniti domov. Zelo sem bil razočaran, saj živimo v državi, kjer te napadejo zaradi barve kože." 

Policist Michael Fanone se je spominjal, da so ga zvlekli v množico, pretepali in ga napadli z elektrošokerjem. Povedal je, da je med napadom slišal skandiranje "ubijte ga z lastno pištolo". V strahu za življenje je izgrednike prosil, naj mu ne storijo nič hudega, saj ga doma čakajo otroci. 

Ob pogledu na videoposnetek, na katerem je pred nasilnimi izgredniki varoval vhod v Kapitol, je bil policist Daniel Hodges vidno pretresen. Ustnice so mu trepetale. Izgrednike je večkrat označil za "teroriste", ki so ignorirali njihove ukaze in jih kljub vsemu še naprej napadali. 

Spomnimo, da so Trumpovi podporniki vdrli v ameriški kongres, da bi preprečili uradno potrditev novega ameriškega predsednika Joeja Bidna oziroma prisilili republikance na čelu z nekdanjim podpredsednikom Mikom Penceom, da zmago pripišejo Trumpu. Slednji izida volitev ni nikoli priznal, namesto tega je ponavljal gesla o "ukradenih volitvah" in volilnih prevarah, ki jih nihče ni uspel dokazati. A s tem je očitno prepričal velik del svoje volilne baze, ki je prepričana, da so Trumpu ukradli zmago in drugi predsedniški mandat. V napadu je umrlo pet oseb, policija pa je aretirala 535 izgrednikov.  

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
28. 07. 2021 18.49
-6
Trump sam se je cepil, trumpovce pa ni prepričeval da se naj cepijo. Ne vem kako trumpovci prenašate izgubo vseh teh tožb na sodiščih o volitvah. Trump je izgubil z več kot sedem milijonov glasov, nikoli več ne bo kandidat. Na seznamu najslabših predsednikov je pa že zdaj na prvem mestu.
dannyer
28. 07. 2021 19.21
+4
Spremlij malo kaj se dogaja v zda. Najslapši je baiden ko nevi niti kje je pa meša sirijo z libijo. drugič cepivo so napadali levi mediji še v času trumpa. trampuvi podporniki so proti presiljevanju. še posebej ko so info povedale vse. tretjič MSM tak oflip flopa da še jaz ne vem več kaj bluzijo. pa z razliko od tebe preverjam po več kot 60 medij na dan. Volitve pas o pokazale da so napake bile a nevemo kako in kaj. in v navadi in georgi je pestro. kot zadnje trump z razliko od demokratov ni pozival k napadom. tako da preveri dejstva
Ate_ist
29. 07. 2021 08.58
+3
nik trump ni izgubil! volitve so očitno ukradli demokrati! to je vsem kritično mislečim jasno kot beli dan. skrivat tega demokrati že ne morejo več. samo be_bci tega ne vidijo! tole sojenje je farsa, lov na čarovnice. lopov sodi poštenjaka. tale (črni policaj s solzami) harry a dunn je odkriti blm_ovec (preveri socialne medije) in on bo govoril resnico na sodišču? po drugi strani pa je bidon ameriška karma. privoščimo ameriki demokrate, blm in lgbtq+. naj se naje amerika svojih socialnih pridelkov. naj amerika pogoltne še nekaj deset milijonov emigrantov iz južne amerike. za grehe pride prej ali slej plačati. tudi tvoji kanadi! tudi njo karma ne obide.
nikhrast
29. 07. 2021 19.00
-2
Ljuba teta, kakšne bereš. Največ migrantov zdaj pride v Kanado iz Kitajske, potem Indije in Filipinov. Pa kaj potem, samo da so pridni pošteni, ambiciozni... Grem na pregled oči, v ordinaciji medicinske sestre ve Filipinke.
User792410
28. 07. 2021 14.44
+2
Glede na to, da sama Liz Cheney prihaja iz družine, katera je ena izmed najbolj gorečih zagovornic republikanske politike, verjetno stvari niso bile tako nedolžne in nenevarne, kot so to želeli prikazati Trump, njegovi podporniki, večina republikancev pa ignorirala, ampak so stvari popolnoma ušle izpod nadzora in se gre le srečnemu naključju zahvaliti, da se je na koncu izšlo kot se je.
AntiMarksist
28. 07. 2021 16.13
-2
Liz Cheney je RINO in neocon. Oni so na poti ven iz republikanske stranke. Saj bi hoteli da so stvari tako kot so bile, samo ne bodo. Trump ima popolno podporo republikanskih volilcev in vsi RINOti bodo leteli ven.. drugace pa so demokrati hoteli se vec, pa je bil izkupicek samo ena ubita neoborozena zenska..
dannyer
28. 07. 2021 17.17
+1
Ti so del elite večina nima podpore več od svojih ljudi in so jih obsodili ,da so sramotni. mene ne zanimajo elitneži pa njihovo mnenje
dannyer
28. 07. 2021 14.12
+0
Kampanja predsednika zda so plačevali teroristom antifa in blma varščine. demokrati promovirali politično nasilje zasedli so stavbe nič republikanci so luzarji lahko bi uvedli zaslišanje in predstavili ameriki kdo je v resnici ekstremist. Demokrati.
dannyer
28. 07. 2021 14.06
+0
politična igra laganje zavajanje brez dokazov. lahko rečemo leve vstaje so zmagale ko so do junja 7 2017 poškodovali 750 policistov in od tega 150 v DC. levi ekstremisti so pred meseci zavzeli hotel. zavzeli stavbe vladne stavbe v ohaio. po zda. nasilje 2017 20.1. vstJaja in nasilje levih v 6 letih je dovoljena . imajo mandat za jemanje živlenj. Levi lahko desni morejo bit tiho. mali izgred 6 januajra je bil mali in ne tak onasilen kot levi . desnih nasilj ali žaljenj je manj kot levih skoraj na vseh levih protestih žalijo policiste tudi z rasističnimi opazki in prav praud bojsi so nekega tp bodrili ne se dat ne jih poslušat. so posnetki. Kje so zasilišanja nad demokrati in nasilje BLM antifa. amerika bo razpadla ker so eni postali 2 razredni.
nikhrast
28. 07. 2021 15.58
-6
Zakaj nisi gledal TV tisti jan 6, vse TV mreže so prenašale napad na Capitol. Pa da ne boš omenjal da so vse to organizirali demokrati.
AntiMarksist
28. 07. 2021 16.14
+1
Ne ve se. Ve pa se da so bili FBI tam kot aganti provokatorji..
nikhrast
28. 07. 2021 16.53
-6
Trump sam je bil največji provokator tisti dan, na koncu so ga republikanci sami prepričali da naj utihne.
dannyer
28. 07. 2021 17.19
+4
sem gledal ja kako demokrati zlorablajo naravno smrt policista. med drugimi pa ji njihov podpornik z avtom napadel kongresne policiste. ter še pred leti kongresnike in senatroje republikancev. ja sem gledal veliko več posnetkov. nekaj posameznikov je šlo notri in so bili nasilni ja bilo je slabo. a nič v primeru antife in blm.
PEACE
28. 07. 2021 13.55
+2
AntiMarksist
28. 07. 2021 14.08
+0
Nevarno igro se igrajo. Ce bi se sli "obicajen politicen teater" se nihce ne bi sikiral, tako pa se v bistvu gre ali proces demokraticnega izbora predstavnikov se deluje ali imajo opravka s tiranijo. Glede na to kaj pocnejo, vedno bolj deluje kot tiranija. Imajo pa americani stotine miljonov kosov orozja za tocno to situacijo in poiskusi razorozitve naroda vodijo samo v skoke novih nakupov orozja..
Enadvatristiripet
28. 07. 2021 13.44
-1
Doloceni raziskovalni novinarji so ze razkrili z dokazi, da je za vecletno radikalizacijo preko socialnih medijev predvsem desnega pola ter zaostritev levega pola ob enem, odgovorna Ruska obvescevalna. Namen je notranje razdelit zahodni svet, povzrocit drzavljanske vojne in omogocit rusiji prijazne avtokracije.
Millady
28. 07. 2021 13.53
+2
USA raziskovalni novinarji so odkrili...šala dneva🤣🤣
AntiMarksist
28. 07. 2021 14.04
-1
Ja, demokrati se derejo ze lep cas da so krivi rusi. Ni fore v tem, da hocejo komunisti prevzeti oblast in da to masikomu ni vsec.. rusi, putin! Zunanji sovraznik!
Calabras
28. 07. 2021 13.18
+4
Oni ponavad takoj uporabijo orožje. Zakaj ga pa niso takrat? A je blo vse zaigrano mogoče?
silly
28. 07. 2021 13.29
+1
Ti že veš...ja...holivudska pridukcija uz spodnejga dupleka je prepoznavna...
Millady
28. 07. 2021 13.54
+1
Vse je bilo zaigrano in v naprej planirano s strani demokratov
Millady
28. 07. 2021 13.55
+2
Tudi to smešno jokcanje na sodišču je zaigrano
Millady
28. 07. 2021 13.56
Posteni
28. 07. 2021 14.04
+1
glavn da vi veste da je blo zaigrano,,,, škoda brat novice samo komentarje pregldaš...
AntiMarksist
28. 07. 2021 16.17
+0
Ja, 24ur je res brezveze brat novice, sploh o ameriski politiki. Cista levicarska propaganda in lazi..
Mirotar
28. 07. 2021 13.08
+2
vsaka solza vredna dodatnihk 1k..
Patriot78
28. 07. 2021 12.55
+2
Kaj a ste policaji al ste cmere...jokice..si ne zaslužite uniforme...
AntiMarksist
28. 07. 2021 13.08
+3
Ce ubogajo komuniste ne bodo izgubili sluzbe. Ce pa ne bodo ubogali, jih bodo pa odstranili ker so "beli ekstremisti".. povsod, kjer imajo demokrati trenutno oblast izvajajo politicne cistke in uvajajo woke propagando.. v ZDA ze dolgo poteka kulturna vojna in ce bo slo tako naprej bo postala taprava vojna.. presenecen sem nad disciplino desnih volilcev, glede na to kaj levi vse pocnejo tam..
Patriot78
28. 07. 2021 13.14
+6
Anti marksist - poznam ZDA sem poslovno tam cca 3 -5 mescev in ja folk je na robu marsikje...orožja imajo toliko kot mi koruze na polju, tko da ta sod lahko hitro eksplodira...
AntiMarksist
28. 07. 2021 13.19
-2
Ja, se je videlo sedaj ko so hoteli uvesti CRT v sole.. sedaj pa prihajajo rezultati auditov ven, tako da bomo videli ce bo ostalo mirno, ali bodo levicarji sli preko meje kar je se sprejemljivo.. samo nekaj je jasno.. ce bo zacelo pokati levi zihr ne bodo zmagali..
Enadvatristiripet
28. 07. 2021 13.40
+3
Antimarksist, nekaj ti ni jasno, problem ni samo v tvojih "levih" kot jih opisujes ampak je enak v tebi in " desnih". Oba pola sta vedno bolj radikalizirana. In to ni zarota levih ampak je nacrt tuje sile, ki ze leta preko propagande ustvarja taksno vzdusje. Ve se namrec da fb oglasne propagande zakupujejo ruske sile v podporu BLM npr in Proud boys.. itd. Obenem.
AntiMarksist
28. 07. 2021 14.02
+0
Meni je povsem jasno kaj se dogaja. Rusija ima minimalen vpliv, vsaj dokaza o tem nisem nikjer zasledil o vmesavanju rusije. Propagando MSM lahko ignoriramo, seveda. Problem je v kulturni vojni, ki traja ze generacije. Ce ne pogledas dovolj siroko, ne bos mogel razumeti kaj se dogaja. Kulturni marksisti so zavzeli kulturne in izobrazevalne institucije, elite pa so ugotovile da ce podpirajo komuniste, da jih imajo lahko za uporabne idiote medtem ko bodo vladali. Vse kar je bilo se desetletje nazaj "sredinsko", je baje sedaj "ekstremno desno" in ker vecina prebivalstva ni kr naenkrat ratala komunisticna, morajo sedaj levi krasti volitve. Vcasih so imele elite obe stranki kupljeni, potem pa je prisel Trump..
Sajuz
28. 07. 2021 12.49
Liz Cheney... model... poklič!
AntiMarksist
28. 07. 2021 12.52
+2
Vsakic ko se pojavi pred "svojimi volilci" se slisijo samo buuuuuuuu.. ali ji mogoce nekdo ni razlozil, da je njena funkcija da predstavlja svoje volilce, ne pa da jim vlada?
Anakin Skywalker
28. 07. 2021 12.46
+3
Če pustiš da požigajo celotno državo z strani blm protestov nej pol ne jokajo, k se skor zgodi coup d'etat
AntiMarksist
28. 07. 2021 12.57
-3
Demokrati so pustili BLM da pozigajo crnske (demokratsko vodene) cetrti. Obtozili so seveda Trumpa, vendar tam kjer so volili Trumpa ni bilo problemov. Protesti na kapitolu pa so bilo s strani neoborozenih drzavljanov, ki so protestirali za svoje pravice demokraticne izbire svojih predstavnikov oblasti. Mediji pa lazejo v prid demokratov, ki so vec kot ocitno ukradli volitve.. lahko so veseli, da desnim se ni prekipelo, ker se ne bi dobro koncalo za vse te woke polike, antifovce, "neodvisne medije"... kraja volitev JE drzavni udar in izvedli so ga levi..
Rookoko
28. 07. 2021 12.43
+3
Hahaha, kaksen članek.
AntiMarksist
28. 07. 2021 12.59
+0
Ja, tipicno za medije, ki non-stop jokajo o "svobodi govora", sami pa pisejo lazi.. nic cudnega da zaupanje v medije pada kot kamen. Nihce noce da jim lazejo direkt v obraz..
Rookoko
28. 07. 2021 15.36
sonofabitch
28. 07. 2021 12.26
+3
So že ugotovili po kakšni liniji je prišel ukaz po katerem so zavrnili dodatne okrepitve za varovanje? Verjetno ne bodo nikoli je pa kjuč do tega komu je ta izgred prišel najbolj prav.
AntiMarksist
28. 07. 2021 12.38
-1
Glede na to da "neodvisno komisijo" sestavljajo demokrati (ki so obtozeni kraje volitev) in republikanci, ki so glasovali za odstavitev Trumpa, mislim da se ne bodo ukvarjali s temi vprasanji..
metaloh
28. 07. 2021 12.09
+5
Kaj cvilijo, naj se obrnejo na svoje delodajalce, ki so jih pustili na cedilu...
AntiMarksist
28. 07. 2021 12.30
+1
Zavrnili so ponujene okrepitve, kljub temu da so vedeli da prihaja na stotisoce ljudi protestirat. Ko se je zgodil "napad" so agenti provokatorji naredili svoje, policaji pa so odprli vrata.. nic ne zgleda to kot nakljucje.. sedaj pa se gredo politicen teater, ko jokajo kako so jih "beli desni ekstremisti" napadli.. pozabijo omeniti antifovce, ki so bili ispusceni takoj na svobodo.. skratka, farsa, ki ji ne verjame nihce, se novinarji ne ki pisejo te ocitne manipulacije..
Sputnik8
28. 07. 2021 11.58
+5
100% bolniška lahko podaljša travme v nedogled.
nekodnas
28. 07. 2021 11.54
+4
Na slikah sigurno ni so "pravi" ameriški policaji. to so tisti strip tease fantje, ki se slečejo in migajo z riti na mizah na raznih rojstnih dnevih in dekliščinah ameriških deklet za denar.
TehnoSan01
28. 07. 2021 11.42
-4
Naslednjič samo opozorilo ali dve in začet streljat v množico ki rine skozi vrata, se bodo zelo hitro razšli
Millady
28. 07. 2021 11.50
+9
AntiMarksist
28. 07. 2021 12.33
+2
V mnozico so policaji metali flashbange.. pa ne ko so hoteli ustaviti razjarjeno mnozico, temvec ko so bili mirni in so jih hoceli razjariti.. so posnetki vsega, vendar mediji tega ne bodo napisali, mar ne..
BauBau1
28. 07. 2021 11.37
+4
To je Amerika!
AntiMarksist
28. 07. 2021 12.36
+1
To je amerika, ki jo hocejo komunisti prevzeti.. antifa in BLM lahko poziga in pobija pa vse spustijo na prostost.. navadni drzavljani protestirajo proti ocitnim ukradenim volitvam, pa izvedejo FBI false flag napad, odprejo vrata, mahajo ljudem da gredo notri, mediji prikazejo kot "TERORISTICNI NAPAD!", potem pa vse te ljudi polovijo in zmecejo v samice, kjer jih pretepajo..
blazter
28. 07. 2021 11.35
+1
Pa čigav pa je dejansko kapitol, parlament?
AntiMarksist
28. 07. 2021 13.01
-1
V njihovi ustavi imajo "We the people..". Tele njihove elite pozabljajo, da naj bi oni bili predstavniki ljudstva in ne tirani.. tirani imajo slabo lasnost da izgubljajo glavo ko narodu prekipi..
Millady
28. 07. 2021 11.32
+2
To se bodo Rusi zabavali ob gledanju teh fotk 🤣🤣