Tujina

Poročilo o napadu na kongres: Trump namerno širil neresnice o ukradenih volitvah

Washington, 23. 12. 2022 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kongresni odbor, ki preiskuje lanski napad na kongres, je objavil končno poročilo. Ugotovitve o napadu 6. januarja lani so spisali na 845 straneh, krivdo pa pripisali nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Iz zbranega gradiva izhaja, da se je Trump že vnaprej odločil, da bo razglasil zmago, ne glede na uradne izide volitev. Njegovi sodelavci pa so med pričanjem povedali, da Trumpovim trditvam o goljufijah na volitvah niso verjeli.

Odbor je v 18 mesecih opravil 10 javnih zaslišanj z več kot tisoč pričami.
Odbor je v 18 mesecih opravil 10 javnih zaslišanj z več kot tisoč pričami. FOTO: AP

Odbor je v 18 mesecih opravil 10 javnih zaslišanj z več kot tisoč pričami, med njimi so bili tudi člani Trumpove administracije, njegovi družinski člani, policisti in protestniki. Trump sicer s komisijo ni sodeloval, njihovo preiskavo pa je označil za lov na čarovnice. 

Med glavnimi ugotovitvami odbor trdi, da je Trump kljub temu, da so mu pomočniki povedali, da so njegove izjave neresnične, nadaljeval z lažnimi trditvami o volitvah. Odbor je zapisal, da je bila Trumpova odločitev o nepriznavanju volilnih rezultatov premišljena, podprl pa jo je le njegov odvetnik Rudy Giuliani.

Obor se pri tem sklicuje na pričevanje več svetovalcev blizu Trumpa, ki trdijo, da trditvam o goljufijah niso verjeli oziroma niso našli nobenih dokazov, ki bi potrdili Trumpove trditve. "Jasno sem povedal, da se ne strinjam z idejo, da so bile volitve ukradene in da se take stvari razširjajo, kar sem rekel tudi predsedniku," je povedal generalni državni tožilec William Barr.

Trump je v času napada na kongres 187 minut prek televizijskega zaslona spremljal izgrede, piše v poročilu.
Trump je v času napada na kongres 187 minut prek televizijskega zaslona spremljal izgrede, piše v poročilu. FOTO: AP

Predsednik je v naslednjih tednih vseeno še naprej sejal volilne zarote, čeprav so mu člani administracije povedali, da trditve ne držijo, so povedali tudi na pričanju, poroča BBC, ki navaja pet ključnih izsledkov poročila. Odbor v poročilu navaja še, da je do napada na kongres prišlo zaradi ostre Trumpove retorike in da je napad sprožil Trump sam. Pri tem je odbor izpostavil Trumpov tvit, ki ga je objavil 19. decembra 2020, v katerem je zapisal: "Velik protest v Washingtonu. Bodite tam, divje bo!"

Med pričevanjem so protestniki kot razlog, da so vdrli v kongres, navedli prav Trumpov tvit. V poročilu so tudi sporočila tajne službe z opozorili, da nameravajo ljudje 6. januarja priti v Washington in da obstaja grožnja, da bodo tam divjali.

Trump med napadom ni ukrepal

Poročilo potrjuje, da je Trump v času napada na kongres 187 minut prek televizijskega zaslona spremljal izgrede na bližnji kongres, v katerih je umrlo pet ljudi. Odhajajoči predsednik v tem času kljub pozivom k ukrepanju ni storil ničesar, da bi ustavil napadalce, ki so uničevali parlamentarno poslopje in ogrožali kongresnice in kongresnike.

Nekdanja uslužbenka Bele hiše Cassidy Hutchinson je med zaslišanjem namreč povedala, da je v času napada v Beli hiši vladal kaos. Poročilo navaja tudi prošnje, ki jih je osebje, ujeto v kongresu, pošiljalo vodji osebja Marku Meadowsomu. Med drugim so mu poročali, da se morajo zaradi napada skrivati.

"Zdaj smo vsi videti kot domači teroristi," je Hope Hicks, ena od najzvestejših Trumpovih pomočnic, zapisala v telefonskem sporočilu, ki ga je poslala vodji osebja Ivanke Trump, Julie Radford. "Zelo sem razburjena. Vse, kar smo naredili, je izbrisano,"  je zapisala v drugem sporočilu, ki ga je poslala odvetniku Bele hiše.

Trump je v začetku tedna kongresnike obtožil podajanja lažnih obtožb proti njemu.
Trump je v začetku tedna kongresnike obtožil podajanja lažnih obtožb proti njemu. FOTO: AP

Skrajno desničarske skupine so napad načrtovale

Prvi namigi o načrtovanju napada so začeli prihajati decembra 2020, ko je FBI prejela sporočila, ki so krožila med skupinami, ki sta jih vodili skrajno desni skupini Oath Keepers in Proud Boys. Sporočila z opozorili o napadu in možnosti izbruha nasilja sta prejeli tudi policija in tajna služba.

Sporočila so pridobili iz zasebnih šifriranih aplikacij za klepet in na spletnih straneh, ki so izražala jasno in trdno podporo Trumpu. Člani skrajnih skupin so se nato 6. januarja pojavili med množico v kongresu.

Poleg poročila je odbor objavil tudi več deset neobdelanih prepisov pričanj, ki so jih priče podale na sejah za zaprtimi vrati. A več Trumpovih največjih podpornikov, kot sta Alex Jones in Nick Fuentes, ni želelo odgovarjati na vprašanja.

Trump kričal na pomočnike in pozval k nezakoniti razveljavitvi rezultatov

Odbor v poročilu navaja, da je Trump na dan napada poskušal priklicati Mikea Pencea, nekdanjega podpredsednika ZDA, in kričal na pomočnike, naj ga dokličejo na telefon. Trump se je nato Penceu zlagal, da ima pooblastila za posredovanje pri potrjevanju volitev in nanj pritiskal, naj nezakonito razveljavi volilne rezultate. Kljub temu so priče povedale, da je Trump Pencea označil za slabiča in premalo odločnega.

V nagovoru množici 6. januarja je Trump izrazil upanje, da bo Pence ravnal pravilno, a kasneje med napadom naj bi izgredniki med vdorom v kongres skandirali "Obesite Mika Pencea".

Predstavljene ugotovitve sicer niso nove, lahko pa služijo kot gradivo ob morebitnem kazenskem pregonu Trumpa ali njegovih sodelavcev. Proti Trumpu zaradi spodnašanja izida volitev in napada na kongres namreč že poteka ločena kazenska preiskava posebnega tožilca Jacka Smitha.

Poročilo vključuje tudi seznam 11 predlogov v izogib podobnim incidentom v prihodnosti. Med drugim so člani odbora predlagali spremembe nadzora nad policijskimi silami na kongres in dodatne zaščite za delavce na volilnih odborih, prav tako pa predlagajo, da se izgred 6. januarja razglasi za vstajo, s čimer bi onemogočili kandidaturo za državne položaje vsem udeležencem shoda in njihovim pomagačem.

Poročila odbora, ki preiskuje napad na kongres
Poročila odbora, ki preiskuje napad na kongres FOTO: AP

Z objavo poročila kongresni odbor bržkone prenehal z delovanjem

 V kratkem bo večino v predstavniškem domu namreč prevzela Republikanska stranka, ki nima interesa za nadaljevanje preiskav Trumpa, ki je že najavil, da namerava kandidirati na naslednjih predsedniških volitvah.

Trump je v začetku tedna kongresnike obtožil podajanja lažnih obtožb proti njemu, s katerimi da mu želijo preprečiti ponovno kandidaturo za Belo hišo.

"Lažne obtožbe, ki jih je pripravil zelo pristranski odbor za 6. januar, so že bile predložene, kazensko preganjane in obravnavane na sodišču v obliki druge potegavščine z ustavno obtožbo," je Trump zapisal na svoji družbeni platformi. "Prepričljivo sem zmagal," je dodal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Korintos11
24. 12. 2022 08.49
+1
Ko te tvoji iz stranke pričnejo zapuščati potem enostavno odidi, gotof si.
Na pol ovca
23. 12. 2022 18.04
Na primeru Trumpa se vidi da je takoimenovani levičarje v EU in seveda tudi v SLO izjemno lahko oprati in se v NIČEMER ne razlikujejo od navijačev JJ .
nikhrast
23. 12. 2022 18.35
-6
Poglej oprane glave trumpovcev, resni republikanci se jih izogibajo, malo poglej Fox TV, še tam niso več naklonjeni Trumpu. Pa zdaj ko so izdali Trumpove davčne pole se more folk še bolj zgražati nad tem lopovu.
nikhrast
23. 12. 2022 15.28
-5
Trump je zgodovina, ne vidite da ga zdaj še resni republikanci ne podpirajo. Pa poglejte davčne pole ki so jih objavili včeraj, kako malo davka je plačal. No, nekaj zagrizenih fanatikov ga še podpira, pa še teh je vedno manj.
Jerry321
23. 12. 2022 15.22
+0
Oranžni pajaci že čakajo na trumpa in njegove… 👌😄
User1538643
23. 12. 2022 13.07
+2
Volitve so bile manipulirane vsaj na družbenih omrežjih. Primer laptop Huntera Beidena.
Maki3322
23. 12. 2022 13.06
+0
Kdo bo zdaj odgovarjal za 5 mrtvih- nihče in tako se dogaja po vsem svetu?????
DR. RNR
23. 12. 2022 12.55
+2
Gdor ima vecjo propagando ,ta zmaga. Bush je nabijal o mnozicnem bioloskem orozju v Iraku. So napadli Irak in rasuli cel Arabski svet. Orozja za mnozicno unicevanje niso nasli. Nobeden od vodilni ni odgovarjal. To je amero resnica? Kot jim pase.
Krneki 00
23. 12. 2022 12.52
+2
Mediji res na polno proti trumpu...podobno kot Janez pri nas.... smešno
Korintos11
23. 12. 2022 11.16
+3
Janša je čestitko Trumpu že umaknil, preklical?
Korintos11
23. 12. 2022 11.15
-1
Biden in Trump sta najpametnejša v A meriki, drugih enostavno ni na njunem nivoju?
Krneki 00
23. 12. 2022 12.51
pri nas je pa kaj? Janša pa Golob...mislim da nismo veliko na boljšem oz nič
iskriv
23. 12. 2022 10.56
+2
To so proti državni elementi , ki ustvarjajo nevarno klimo za državljansko vojno , take imamo tudi pri nas !
IskraLJ
23. 12. 2022 10.43
+2
Čist enostavno. Z bidnom je prišla vojna, recesija, inflacija, beda in nadzor. Tega nočemo, torej ...
detect
23. 12. 2022 10.37
+8
Zakaj pa niso bile ZDA deležne nikoli nobenih sankcij zaradi vojn, ki so jih sprožale po vsem svetu? Zakaj si tako moralna Evropska unija tedaj ni upala niti črhniti, kaj šele uvesti sankcije proti ameriki.
bu?e24 1
23. 12. 2022 09.59
-2
Fbi agenti so pa spodbujali protestnike da grejo not ane
poper00
23. 12. 2022 10.09
+5
Ne Tramp jih je spodbujal.Če bi prebral bi vedel ,da se za to gre pri celi zadevi.
bu?e24 1
23. 12. 2022 12.07
+1
Vem js o čem se gre o ne kontrolerani opoziciji ki je nevarnost za demokracijo hahaha
First Last
23. 12. 2022 09.54
-1
Kot sem že davno rekel, trump za predsednika je velik ne. Narod popolnoma zaslepi sposobnost in intelekt, kar je logično, naša narava je oblikovana na podlagi preživetja, ampak nezrelosti in kaj lahko nezrelost plus velik intelekt stori, se ne zavedate, nezrelosti, niti ne prepoznate, enačite jo z intelektom, kar je velika napaka.
bu?e24 1
23. 12. 2022 12.09
+3
Gdo pa teb reku televizor zobmi statistiko fakte glej rezultati se štejejo in trump je biu in je do zdej najboljši precednik za ameriške državljane biu biden in ostali pa za vojaški vojni lobi
crestor
23. 12. 2022 09.43
+3
Samo vseeno oblast ni večna in enkrat bo treba tud umret.
crestor
23. 12. 2022 09.41
-8
Tipični levaki, kot pri nas, polni paranoje in strahu pred lastno senco!
Brakedirt
23. 12. 2022 09.43
+5
res ste sami levaki v kleti, niti ne veste zakaj podpirate trumpa, veste samo ker so vam tako narocili.
oježeš
23. 12. 2022 09.49
+4
Že spet vaš način delovanja podtikaš svojim 'sovražnikom'. Zanimivo in čudno, da vas nobena intriga vašega idola ne spametuje, ampak mu zvesto korake vštric z njegovimi neumnostmi. Res ste vredni pomilovanja.
poper00
23. 12. 2022 10.11
+6
No vsaj eden ,ki ve.Prosim napiši mi kdo so levaki?A so to vsi tisti ,ki se ne strinjajo z Janšo?
bu?e24 1
23. 12. 2022 12.11
Zanimljivo usi naročajo da ga sovražiš ke lahk vidim to da me prepričuje na televiziji da ga mam rad povej en kanal
Vest-naroda
23. 12. 2022 09.30
+7
Med Trumpom in JJ je edina razlika, da je JJ trumpu čestital za zmago (ki je ni bilo), Trump pa JJ niti ne opazi.
oježeš
23. 12. 2022 09.46
+4
Enako je na relaciji JJ - njegovi podporniki in oboževalci.
poper00
23. 12. 2022 09.23
+0
Že po teh ,ki so bili poslani kot protestniki se je videlo ,da so se bratje in sestre v nekaterih zakotnih delih Amerike preveč igrali med sabo.
Vest-naroda
23. 12. 2022 09.44
+6
Pač pravi kristjani! Že Stara zaveza pravi, da je bilo človeštvo ustvarjeno z incestom. Saj veste - Adam in Eva sta bila prva in edina na svetu, njuni otroci so se pač morali incestno razmnožiti. In po tem, ko je dobri Bog izvedel vesoljni potop, je preživela le Noetova družina in zgodba se je ponovila. In potem pride modernizacija incestnega akta - Troedini je najprej oplodil svojo mamo, da je naredil samega sebe, pa se dal pribiti na križ, da je šel k očetu. Rupnik le nadaljuje tradicijo sprevrženosti.
arafat9
23. 12. 2022 09.21
+7
Vem samo to da, ce bi bil Tramp predsednik to danes kar se dogaja se ne bi..hiteli so na vsak nacin pridet do to zmag.. ne podpiram Trampa damo to je resnica
Brakedirt
23. 12. 2022 09.25
+3
poper00
23. 12. 2022 10.42