Tujina

Kardinala Pella, ki je prestajal kazen zaradi spolnih zlorab, izpustili na prostost

Melbourne, 07. 04. 2020 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstralskega kardinala Georga Pella, nekdaj tretjega moža Vatikana, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab dveh mladoletnih fantov in je bil obsojen na šest let zapora, je vrhovno avstralsko sodišče izpustilo na prostost in ugodilo njegovi pritožbi ter ga oprostilo vseh obtožb. Presodili so, da porota med sojenjem ni v zadostni meri upoštevala vseh dokazov.

Sodnik Peter Kidd se je takrat odločil, da bo moral kardinal George Pell za zapahi preživeti najmanj tri leta in osem mesecev. Pell, tedaj eden najvišjih predstavnikov Katoliške cerkve, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab, je bil obsojen v petih točkah obtožnice. Ta ga je med drugim bremenila spolnih napadov in posilstva dečkov, ki sta pela v cerkvenem zboru, v letih 1996 in 1997. Grozila mu je kazen do 50 let zapora.

Sedem sodnikov je anonimno razsodilo v prid kardinala z obrazložitvijo, da porota ni ustrezno obravnavala in preučila vseh dokazov, ki so jih predstavili na sojenju.
Sedem sodnikov je anonimno razsodilo v prid kardinala z obrazložitvijo, da porota ni ustrezno obravnavala in preučila vseh dokazov, ki so jih predstavili na sojenju. FOTO: AP

Zdaj je vrhovno sodišče kardinala osvobodilo in zavrnilo obtožbe spolne zlorabe otrok, poroča BBC.  Sedem sodnikov je anonimno razsodilo v prid kardinala z obrazložitvijo, da porota ni ustrezno obravnavala in preučila vseh dokazov, ki so jih predstavili na sojenju. Odločitev vrhovnega sodišča je dokončna in se nanjo ni mogoče pritožiti. A s tem se kardinal verjetno ni dokončno rešil tožb. Med drugim naj bi oče ene od domnevnih žrtev, ki je že umrla, nameraval proti njemu vložiti civilno tožbo za odškodnino.

Kardinal je sicer preživel že več kot 400 dni zaporne kazni. Ob izpustitvi na prostost je dejal: ''Vseskozi sem trdil, da sem nedolžen in da mi je povzročena huda krivica.'' 

"Nimam slabih besed za svoje tožnike, ne želim, da oprostilna sodba kogarkoli dodatno prizadene, tega je tako ali tako bilo že preveč. Pomembno je le, ali sem zagrešil odvratne zločine, zaradi katerih sem bil obsojen, ali ne. Nisem jih," je dejal Pell po razglasitvi sodbe.

Kardinala so po oprostilni sodbi izpustili iz strogo varovanega zapora Barwon blizu Melbournea, kjer je prestajal zaporno kazen.

Združenje Blue Knot Foundation za podporo žrtvam spolnih zlorab je sporočilo, da bo razsodba "uničujoča" za žrtve spolnih zlorab. "Pell je zdaj svoboden, a številne žrtve zlorab niso bile nikoli svobodne, saj so ujete v grozljivost zločinov, ki so uničile njihovo življenje," je dejala predsednica združenja Cathy Kezelman.

Avstralski premier Scott Morrison pa je poudaril, da je treba spoštovati odločitev vrhovnega sodišča o oprostitvi kardinala.

Papež Frančišek pa je nekaj ur po oprostitvi Pella pri jutranji maši molil za tiste, ki trpijo zaradi nepravičnih kazni, pri čemer kardinala ni omenil poimensko. Na uradni strani Vatikana pa je objavljeno sporočilo, v katerem piše da je imel Pell do izčrpanja vseh pravnih možnosti pravico do domneve nedolžnosti in pravico do obrambe.

V Vatikanu so oprostilno sodbo Pella pozdravili in poudarili, da so vedno zaupali avstralskim sodnim oblastem. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je kardinal svoj primer zaupal pravosodju, večkrat izpostavil, da je nedolžen, ter čakal, da je bila resnica potrjena. Ob tem je sveti sedež ponovil odločenost preprečevati in preganjati vse primere zlorab mladoletnih

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kardinal je ves čas vztrajal, da je nedolžen
Pell je bil pred obsodbo prefekt sekretariata za gospodarstvo v Vatikanu, kar pomeni, da je bil tretji najvplivnejši mož cerkvene hierarhije. Papež Frančišek ga je leta 2017 poslal na dopust za nedoločen čas, da se je lahko v domovini soočil z obtožbami o spolnih zlorabah. Porota na sodišču v Melbournu je 11. decembra 2018, po več kot dveh dneh odločanja, Pella soglasno spoznala za krivega. Pell je ravno postal nadškof Melbourna, ko naj bi se v katedrali sv. Patrika zgodile zlorabe. Njegovi žrtvi sta bila 13-letna dečka s prestižnega kolidža sv. Kevina. Ena od žrtev je kardinala ovadila policiji leta 2015, druga je leta 2014 umrla zaradi prevelikega odmerka mamil. Za to njegova družina krivi travmo, ki jo je preživel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik-1442330
08. 04. 2020 12.01
+0
Vi vsi, ki pljuvate vsepovprek, imate morda kako lastno izkušnjo z zlorabo? Kdo vam je to storil? Ali pa vas je nekdo obtożil za dejanje, ki ga niste storili? Kakšni so bili/so vaši občutki?
Uporabnik-1442330
08. 04. 2020 11.57
+2
Pri nas vse duhovnike kar takoj prikažejo z imenom in sliko, ker so že v naprej krivi. Zakaj? Ker je to popularno. Ker je to donosno za tožitelja. Ker se o tem govori. Vse ostale zgodbe so tabu, skrite,zamolčane. Dokazano pa je, da se večina zlorab zgodi v bližnji okolici otroka(oče, ded).
ZIPPO
08. 04. 2020 09.57
+1
Naj jih hudič vzame, njega in njemu podobne.
Salah al-Din
07. 04. 2020 20.34
+5
TOP 10 ZA KATOLIKE 10. Odločno zanikate obstoj na tisoče bogov, ki jih častijo druge religije, vendar ste ogorčeni ko nekdo zanika obstoj vašega. 9. Počutite se užaljeno in de humanizirano, ko znanstveniki pravijo, da so se ljudje razvili iz drugih življenjskih oblik, vendar nimate težav s sveto pisemsko trditvijo, da smo ustvarjeni iz blata. 8. Smejete se politeistom, vendar nimate težav verovati v troedinega boga. 7. Obraz vam postane vijoličast, ko slišite o grozodejstvih pripisane Alahu, vendar ne trepnete, ko je vaš bog pokončal cele narode v Exodusu in Jozui, vključno z ženskami, otroki, živalmi in drevesi. 6. Smejete se hindujskim verovanjem, da jih obiskujejo bogovi in grški trditvi o bogovih ki so spali z ženskami, vendar nimate težav verovati, da je sveti duh oplodil Marijo, ki je nato rodila moškega, ki je bil ubit, znova oživel in celo poletel v nebo. 5. Pripravljeni ste preživeti svoje življenje v iskanju majhnih vrzeli v znanstvenem uveljavljenih teorij o nastanku sveta (pred nekaj milijardami let), verjamete pa da so datumi, ki so jih zabeležila plemena bronaste dobe, ki so sedela v svojih šotorih in ugibala koliko generacij je stara zemlja. 4. Verjamete, da se bo celotno prebivalstvo tega planeta, razen tistih ki delijo vaše prepričanje, preživelo večnost v neskončnem peklu trpljenja. Pa vendar smatrate vašo vero za strpno in ljubečo. 3. Medtem, ko vas sodobna znanost, zgodovina, biologija in fizika niso prepričale drugače, je nekaj idiotov, ki klečeplazijo po tleh in govorijo bedarije, za vas dokaz, ki ga potrebujete za dokazovanje krščanstva. 2. Za odgovor na molitve določite 0,01% kot visok dokaz, da molitve delujejo in mislite daje ostalih 99,99% preprosto božja volja. 1.Pravzaprav veste veliko manj kot mnogi ateisti in agnostiki o svetem pismu, krščanstvu in cerkveni zgodovini- pa se še vseeno vedno upate imenovati kristjan.
jutri_pa_res
07. 04. 2020 20.45
+7
Imamo 500 milijard galaksij s po 100 milijard zvezdami in nekateri nimajo težave verjeti, da je vse to nastalo kar samo iz nič.
akize
08. 04. 2020 12.02
+0
Uporabnik1926022
07. 04. 2020 19.55
-5
Pomeni da je bil revež 6 let po krivem zaprt?In njegov ugled je za vedno uničen...Še dobro da je Kristus vse to za nas nase vzel,v vsaki situaciji nam je blizu.Bog daj moč temu kardinalu da prenese to krivico in molim za tiste ki so ga po krivem obtožili.
Miss YAY
08. 04. 2020 13.02
+1
En figon je bil po krivem 6 let v zaporu. To mislite edin ti pa tvoji somišljeniki, katoliški kleriki, ki niti ne znate izračunat kolk je 400 dni v letih. Pa kar še naprej pošiljajte svoje otroke tem idičem. Saj deca itak ne upajo doma povedat, kaj se jim dogaja v cerkvi, ko odrastejo pa je že prepozno. Kristjanstvo =trpljenje+udič na zemlji. Tko je to, vendar so hudioti radi vodeni in jim je vseen, kaj se okrog njih dogaja.
FAUSTOS1
07. 04. 2020 19.27
+4
Človeku gre na bruhanje ob takšnih sodbah-koliko je bilo plačano žrtvam ,da so ga oprale bomo zvedeli kasneje kot smo ko so v bostonu izplačali 1,7 miljarde dolarjev ,drugo sojenje pa se vleče že 8 let,saj se čaka ,da čimveč žrtev umre.
akize
07. 04. 2020 18.43
+14
Nikoli ne bom razumel staršev, ki vozijo svoje otroke k tem pedofilom.
crazymoto
07. 04. 2020 18.22
+15
Njemu enaki pedofili so ga oprostili...
Zmaga Ukrajini ...
07. 04. 2020 17.52
+13
Nobena institucija v zgodovini človeštva ni tako obremenjena z zločini kot prav krščanska sekta.
Uporabnik-1442330
08. 04. 2020 11.48
Vedno se govori le o kleru, očetje, bratje ,strici, vzgojitelji, učitelji so vsi na varni strani. O njih se ne govori, pa vendar so prvi, ki lahko nedložnu otroku kaj storijo...
nenitomožne
07. 04. 2020 17.24
+6
Vsaka podobnost s podobnimi kozlovskimi sodbami, tudi z razsodbami našega ustavnega sodišča je čisto slučajna. Iusticia ima pač zavezane oči ! Čudim pa se, da ta gospod ni na koncu svoje izjave ni rekel . " Bog mi je priča!" ampak samo : " Nisem!" Spomnil se je, da lagati ni spodobno za kardinala, zato le skromni "nisem" . Verjemi kdor hoče in more.
Uomo 46
07. 04. 2020 14.38
+9
Sa ta ni sti ...
jutri_pa_res
07. 04. 2020 13.05
-8
Meni se pa zdi bolano, da se nek narkoman (ali kdorkoli že) po dobrih 20 letih spomni, da je bil spolno zlorabljen. Isto glede Weinsteina v Holywoodu, a je to normalno? Tam se itak ve, da se jih večina na ta način primiga do vlog, sedaj pa so naenkrat vse bile zlorabljene. V bistvu gre pa zelo verjetno samo za samo za smrdljivi denar.
komarec
07. 04. 2020 13.35
+1
To je dejstvo, nastavle so da so dobile vloge potem pa tožba, da bi dobile denar. Zaradi te pretkanosti bodo na nepošten način obogatele. Krivda je po mojem obojestranska. No mimo grede, marsikatera je prišla do dobre službe in položaja na takšen način. Ženske imajo pač to možnost na katero moški radi nasedemo.
nenitomožne
07. 04. 2020 17.28
+3
Kako neposšten način ? Saj so vendar "nekaj dale" za obojestransko krivdo, kaj ne ? Saj sam praviš, da moški nasedemo ?! Naivno ali zavestno ? In če takrat niso dobile zasluženega plačila, je pravično, da ga sedaj! Kaj ni to tržna logika ? Ponudba sledi povpraševanju in seveda cena tudi !
majmun11223344
07. 04. 2020 12.58
+20
Janez bi ga pri nas predlagal za nadškofa, pa se finančni dodatek bi mu dal kot ga je dal nunsn župnikom, škofom, menihom...
gile99
07. 04. 2020 12.42
+29
Pri nas bi ga postavili za ministra za šolstvo
nenitomožne
07. 04. 2020 17.31
+8
Ne prehitevaj ! Sedaj imamo teologa za ministra strukture. Ko bo uredil v nebesih in peklu vse potrebno za prihod njihovih in SDS pride na vrsto pa še šolstvo, pa ……. Ne kliči hudiča, lahko se ti uresniči želja pri takšnem genialnemu vodji . Vse je danes mogoče ! Potem bomo rekli, da je bil covir 19 in karantena še prava "banja" !
nightifly
07. 04. 2020 12.06
+26
Sramota . Ocitno jih Cerkev se ni dobila dovolj po prstih in po njeni ´casti ´,po njeni cistosti ,ki je ni . Ocitno bodo morali kar sami verniki narediti red in zapustiti tak red , ki pridiga in naroca ljudem eno ,sami pa pocnejo vse drugo in se kopajo dobesedno v zlatu ,mleku ,medu in vinu , kaj pocenjajo v kotih in zakulisjih gromozansko velikih soban cerkva pa bolje ,da niti ne govorimo . Abotno . Ocitno je tudi Bergoglio izgubil voljo ,da bi ocistil cerkev kolikor toliko , se bolj verjetna je resnica ,da mu je kardinalski zbor do sedaj to dopuscal ,zdaj so ga pa stisnili , saj o ociscenju cerkve ni ne duha ne sluha . Isto kot prej je , ta oprostitev Pella pa samo potrjuje , da je prihod Bergoglia za papeza samo pesek v oci celemu svetu . Pa se kako se dogajajo in se se bodo dogajale grozljive stvari za zidovi cerkva in cerkvenih institutov . Namrec eksploziji cloveskih porivov ,in njegovi umazani zelji posedovati bliznjega ni moc ukazovati in prepovedati , take pervertite je treba USTAVITI fizicno . Ze s tem ,ko se spravljajo na mladice v njihovi najneznejsi in ranljivi dobi ,je zlocin brez primere ,brez olajsev .okoliscin .Najbolj gnusna stvar ,in tile skrici kardinala gredo oprostiti . To ni sodba ,to je samo apel vsem drugim sodiscem ,da naj ´úglajene in visoke cerkvene dostojanstvenike pustijo lepo pri miru . Ni druge besede kot - ogabno ,sramota . Pomislimo na vse tiste zrtve ,ki so se zive , in vse ,ki so si vzele zivljenje zaradi sramota , ker so bili umazani s strani purpurnih ,in morale ziveti s to sramoto med vernimi ,ter bili oni zanicevani ,ne pa duhovni . Papez ,kje si ?
resslovenka
07. 04. 2020 11.25
+29
Sploh pa... Kaj se sploh čudite? Moji otroci so sicer hodili k verouku. Potem mi je pa ta starejši sin rekel, na mladinski stopnji, nekje v 2. Letniku srednje šole "poneumljat se pa ne dam", in prenehal hoditi na predavanja. Sicer nismo nikoli nobenega našega otroka silili, da mora hodit. No, je pa tudi naša vnukinja v 5. razredu osnovne šole imela vsega dovolj. Je rekla, da kaj vse morajo vedeti, pa da je ne zanima. Sicer družine mojih otrok spoštujejo tradicijo, imajo pa o vsej zadevi svoje mnenje. Toliko o veri in o novodobnih cerkvenih dogmah, ki so si jih izmislili za svoj prestiž. Vera je srčna zadeva, dogme pač niso. 😎
Quatflow
07. 04. 2020 11.40
+26
Cervantes Saavedra
07. 04. 2020 11.44
+16
ZA res: No, no, tako hudo pa spet ni. RKC je že sama ukinila nekatere dogme, kot so revna cerkev, sočustvovanje z begunci (kot je bil sam Jezus), nevtikanje v politiko, finančne malverzacije... Po našem dobrem zgledu bo najbrž kardinal Pell še tožil državo za svoje trpljenje, pa še krščanski mučenec lahko postane.
nenitomožne
07. 04. 2020 17.35
+0
Kakšni pametni otroci in vnuki! Ne razumem pa v čem je vera srčna zadeva ? Saj cerkev ravno na dogmah lovi kaline oziroma naivne ovčice ! In kaj je tista vera, ki je srčna ? Vera v boga, ki ga ni ali pa če je ne deluje ravno srčno, kaj ne .
akize
07. 04. 2020 18.34
+4
@allcolours Najboljše je pa, ko se vera nikjer ne začne. Pranje možganov in poneumljanje ljudi.
jutri_pa_res
07. 04. 2020 11.09
-16
Glede na velike odškodnine, ki se dosojajo, je velika nevarnost, da si določeni kaj tudi izmislijo, ker denar pač ne smrdi. In kako naj nekdo dokaže, da nečesa ni storil? Nič ne trdim, ampak poleg resničnih zlorab je tu je možnost velikih krivic, ki jih je človeku skoraj nemogoče popraviti.
Salah al-Din
07. 04. 2020 11.00
+21
Toliko hudih dejanj imela na vesti je vera. (Lukrecij)
Salah al-Din
07. 04. 2020 10.58
+4
Vse različne oblike čaščenja, ki so prevladovale v rimskem svetu, je imelo ljudstvo za enako resnične, filozofi za enako neresnične, uradniki pa za enako koristne. (Decline and fall of Roman empire).
Kopriva60918022
07. 04. 2020 10.56
+26
cerkev je potrebno prepovedat. fanatiki
Quatflow
07. 04. 2020 11.03
-1
Ne rabis cerkve za cascenje Jezusa. Sploh napacne ne. Obstajajo zdrave cerkve in skupnosti.
štrekeljc
07. 04. 2020 11.45
-7
Časti se Boga, čaščenje Jezusa je malikovanje!
štrekeljc
07. 04. 2020 13.05
+3
Bi rekel, da verniki niti 10 božjih zapovedi ne poznate! Takole se glasita prvi dve, prva: Jaz sem Gospod, tvoj Bog, ki sem te izpeljal iz egiptovske dežele, iz hiše sužnosti. Ne imej drugih bogov poleg mene! In druga: Ne delaj si rezane podobe in ničesar, kar bi imelo obliko tega, kar je zgoraj na nebu, spodaj na zemlji ali v vodah pod zemljo! Ne priklanjaj se jim in jim ne služi, kajti jaz, Gospod, tvoj Bog, sem ljubosumen Bog, ki obiskujem krivdo očetov na sinovih, na tretjih in na četrtih, tistih, ki me sovražijo, toda izkazujem dobroto tisočem, tistim, ki me ljubijo in izpolnjujejo moje zapovedi.
Damjan Kejžar
07. 04. 2020 13.20
+1
Malikovanje bi bilo, če Jezus ne bi bil Božji Sin, kar pa je, je bil in bo, večno, kot je večen Bog sam.
nenitomožne
07. 04. 2020 18.20
+0
Kaj ni bog oče tega Jezusa.Če malikuješ sina pomeni, da malikuješ tudi boga !?! Zakaj pa misliš, da je bog nekaj , kar se ne malikuje ? Pa pišeš bog z malo ali veliko začetnico. Pamet vklopi, ne poslušaj farja, ki to dela za denar !
nenitomožne
07. 04. 2020 18.24
+1
Oče je pa sveti Duh, baje in po pripovedovanju ! Verjetno ga je zato, ta tvoj večni, s tako lahkoto žrtvoval za grehe vseh generacij, ki bodo šele prišle ! Kaj pa Jožef dela zraven, pa veš samo ti ( ker verjameš neumnostim) in farji, ki te nategujejo s pravljicami in dogmami !