Tujina

Katar je podpisal pogodbo o dobavi plina Kitajski za 27 let

Doha, 21. 11. 2022 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja družbe QatarEnergy, podjetja, ki upravlja vse naftne in plinske dejavnosti v Katarju, Saad al-Kaabi je podpisal 27-letno kupoprodajno pogodbo s kitajskim naftno-plinskim podjetjem Sinopec in s tem zapečatil najdaljšo pogodbo v zgodovini poslov z utekočinjenim zemeljskim plinom.

"Danes je pomemben mejnik za prvo prodajno pogodbo za projekt Severno polje Vzhod. Gre za 4 milijone ton plina za 27 let za kitajski Sinopec," je dejal Saad al-Kaabi v intervjuju v Dohi, tik pred podpisom pogodbe, za Reuters.

"To pomeni, da so dolgoročni posli pomembni tako za prodajalca kot kupca," je poudaril.

QatarEnergy
QatarEnergy FOTO: Shutterstock

Plin bo prihajal iz Severnega polja, enega največjih plinskih polj na svetu, ki si ga Katar deli z Iranom, ki svoj delež imenuje Južni Pars. QatarEnergy je v začetku tega leta že podpisal pogodbe za Severno polje Vzhod, prvo in večjo fazo dvofaznega načrta širitve Severnega polja, ki vključuje šest vagonov utekočinjenega zemeljskega plina, ki bodo do leta 2027 povečali katarsko zmogljivost utekočinjanja na 126 milijonov ton letno.

Podpisali so tudi že pogodbe s partnerji za Severno polje Jug, ki predstavlja drugo fazo širitve.

Pridobivanje zemeljskega plina.
Pridobivanje zemeljskega plina. FOTO: Shutterstock

"Zelo smo veseli tega dogovora s Sinopecom, ker smo imeli v preteklosti dolgoročno razmerje. In to naše razmerje pelje na nove ravni, saj imamo SPA (20-letna kupoprodajna pogodba), ki bo trajala do leta 2050," je dejal Kaabi.

Po njegovih besedah potekajo tudi pogajanja z drugimi kupci na Kitajskem in po Evropi in svetu, ki želijo imeti zanesljivo oskrbo. "Mislim, da je nedavna nestanovitnost plina spodbudila kupce, da so razumeli pomen dolgoročne ponudbe." 

Kaabi je še dodal, da pogajanja o lastniškem deležu v projektu širitve zalivske države potekajo z več subjekti. QatarEnergy je obdržal 75-odstotni skupni delež v širitvi in bi lahko dal do 5 odstotkov tega deleža nekaterim kupcem.

Sinopec
Sinopec FOTO: Shutterstock

Kar se tiče cene, naj bi ta bila podobna cenam v preteklosti. "Način, na katerega določamo cene naših poslov z Azijo, je grobo povezan. Tako smo delali v preteklosti in to je mehanizem, ki ga uporabljamo naprej," je pojasnil.

Dogovor je bil podpisan na podlagi franko ladje, kar pomeni, da bo QatarEnergy zagotovil ladijski promet in dostavo utekočinjenega zemeljskega plina.

Po ruski invaziji na Ukrajino februarja je konkurenca za utekočinjeni zemeljski plin postala intenzivna, zlasti Evropa potrebuje ogromne količine, da bi nadomestila ruski plin iz plinovodov, ki je prej predstavljal skoraj 40 odstotkov uvoza s celine.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
21. 11. 2022 20.04
-2
in evropske sanje po katarskem plinu so se razblinile. zima je blizu. skladišča pa so polna plina po 2500€ za 1000 kubikov. tankerji pred evropo pa tudi čakajo, kdaj boste bili pripravljeni za utekočinjen plin plačati precej več kot je trenutna cena na borzi.
Abrams
21. 11. 2022 18.37
+2
Samo en Jankovič jim manjka, pa bi vse raztural. Pa Golob ki bi samo uvažal tujo tehnologijo in jo prodajal nevednim sorojakom. Če hočeš bit bogat moraš bit pohlepen in nesramen.
Korintos11
21. 11. 2022 19.44
+1